torsdag 28. februar 2013

Drømmen om heile Langfjellet

Kan egentlig ikkje fatte det, men vi er på vei! :-D I noen år no har eg og mamma snakka om å gå heile Langfjellet som overgangstur, men aldri blitt noke av. Var vel helst som barmarkstur, men igår bydde annledninga seg for en tur for meg uten lillemann, og da foreslo eg Langfjella. Trur ikkje at eg heilt tenkte meg om kva eg foreslo, men før eg rakk å trekke det tilbake, kom det en "greitt!!" i telefonen. Jaha, da vart det Langfjella på oss! Ingen av oss hadde gått der før, så vi gledde oss. Så var det Caroline, ville ho være med tru og leita ho opp. "Tur? Blir med! Kor da forresten?" Når det gjelder tur, er ho ikkje vanskelig å be ;)

Eg og Caroline
 
Morgonen etter parkerte vi en bil ved veien opp til Gimsdalen og parkerte den andre rett før skitrekket ved Fjellsetra. Blir en lang tur, og det var meldt overskya og 4 i vind, så her var det berre å starte tidlig. Hard snø, så vi etterlot trugene i bilen og labba avgårde på Snowline chainsen brodder på føttene og stegjern og isøks i sekken.
Plutselig, heilt utav det blå kom et hyl! Lurte på om noen der framme hadde klikka! Neida, det var berre et gledeshyl ifra Caroline! "Eg er på tuuuur!!" ropte ho der framme. Eg visste allerede no at dette kom til å bli en gledestur :)På vei opp ser vi mot Lafjellet 1161moh til  venstre og Blåtinden/Høgnykjen til venstre. Opp midt mellom der gikk det 3 skientusiaster opp, og vi fulgte spent med for å sjå dei renne ned sia! :)
Ser ned mot Fjellsetra og Nysætervatnet. Laaangt der nede til høgre i bildet, står stakkars bilen min. Og der får den nok stå i ensomhet i noen timer til ;)

Helit nydelig vær!! :-D Ikkje dette været som var meldt, men vi klager ikkje! Mesteparten av fjellsia var dekt av skispor, gledesspor fra skientusiaster som har kosa seg :) vi kikker en del på alle spora og diskuterer. Eg er ikkje heilt stø på carvingski, og er like redd kvar gong er er oppi t-trekket. Eg renner feil :( Caroline har akkurat begynt på att med carving og berre drømmer seg bort i skispora! Eg er meir skeptisk og planlegg korleis eg hadde komt til å rennt ned. Issa, sei Caroline, ditta he ikkje ej heller gjordt før, så ditta klare vi!! :) Ho lever etter Pippi holdning. Så dermed en dag så får eg leige meg randonne ski og hoppe i det! Mamma lovte å plukke opp bitene etter meg... grøss.....Mamma på vei oppover med Sætretrekket til skisenteret oppå fjellet rett ovenfor hodet.

Mamma og eg med Blåtindem bak :) vi følger skisporene for dei var meir harde å gå i. Begynner å angre så smått på at vi la att trugene. Kven kunne ane at snøen var mykere oppe her enn der nede? Ekstra trim vart det.


Rett før vi kom opp på kanten, hørte eg et rop om "Matpause!" Brenselen i magen var brukt opp og trengte påfyll. Mamma påstod at magesekken hadde begynt å gnage på linninga. Det går no ikkje ann, så fann en kant som vi kunne søke ly bak, for no blåste det trollkjerringer!!


Stakk mobilen over vindkanten for å myse over :)
Sunnmørsalpene, er så glad for at eg bor midt mellom dei!


Blåtinden i sola. Finere pauseplass skal man lete lenge etter :)
 3kløveret! Mamma, eg og Caroline


Oppe!!!!! :-D heilt ærlig? Når eg begynte å sjå Hammersettindane stige fram i synsvidda og visste at no var vi nesten oppe, da la eg på sprang til "toppen" i rein glede og ropte og hoppa! Dei andre berre lo av meg, men eg fekk dei no til å smile da i det minste ;)                                              Utsikta innover landet med Sætrefjellet rett til venstre

Utsikta ut mot havet med Blåtinden såvidt visende heilt til venstre, og ut mot havet ser du mot ÅlesundFornøgd mor og datter :) drømmen vår er i gang!


3 langbeine "alien" på fjellet :)Til tross for at uværsskyene har begynt å sige over oss, så får vi glimt av sol. Her mot Urfjellet 1267moh til venstre og Hammersettindane til høgre. Life is gooooood!!Langfjella er som navnet tilsei, langt. Er ei lang fjellrekke der man har Sunndalen på eine siden og Gimsdalen på andre. Her på kanten til Sunndalen og ser fjella Revsdalshornet 1006moh i forgrunnen, og Auskjeret 1203moh bak. Revsdalshornet har vi besteget for med jentegjeng på stegjern ;)http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/01/revsdalshornet-1006moh.htmlHappy!!!! :-DNoe eg ikkje har gjordt på ei stund: Snøengel! Eg tak av sekken og slengte meg nedi snøen, og kjapt etter kom mamma også for å lage snøengler! Kan no ikkje la snøengelen min være aleine oppå her vel?
Nytt glimt av sol og snur meg for å sjå kor langt vi har gått. Jodda, begynner å bli et stykke no! Men langt igjen. Ser kulen vi kom opp langt baki der :)
Å gå oppå Langfjellet er som å gå mellom en trassee, med Sunnmørsalpane på kvar si side med kvite topper alle veier.
Sola glimter fram igjen, og vi fekk lyst på en matpause til :) med denne utsikta så sitter vi fint til!


 

Litt varm mat gjer seg i kulden, og eg gleder meg til Rett i koppen Nudelsuppe med kylling og sjokoladebiter til dessert! Nam nam!Høgt henger dei og blide er dei! :-D  eg fann litt "stein" og måtte klatre litt ;) Caroline ligger under og tar bilde og ler seg skakk!
 


Dagens bekjennelse: vi skulle egentlig gå ned Saudeskaret der ruta egentlig går, for så å skrå opp mot Borgundkollen. Men vi prata oss vekk og kikka alle andre plasser, så stakkars mamma som skulle følge med der vi skulle gå ned, ho glemte seg ;) Så "vi vandra saman" videre etter et anna skar å gå ned.
Så...... vi gikk og gikk, gikk og gikk. Og skravla gikk og gikk ;)
Ser nedi botnen vi skråa ned, skråa opp rett under toppen imot og gikk baksiden av en topp som ikkje vises til venstre.
Jo, vi fann en anna plass, man kjem seg alltid ned, på en eller anna måte. Her gikk og aka vi ned. Vurderte å ha på stegjerna, men fann ut at visst vi brukte isøksa som handbrekk, så kunne vi ake ned deler av siden! Litt hardt enkelte plasser og mamma havna i noen busker :)
Litt kjekt å sjå tilbake, laaaangt baki der til venstre, før toppen, kom vi opp!


                                                       Heilt rå himmel! Ser Ålesund uti der.


Magiskt lys innover mot Straumgjerde. Gimsdalstinden til venstre.

Borgundkollen!!! Jippi!! Siste stopp før ned til bilen :-D der var noen luretopper med varder før vi kom fram, og følelsen av å endelig være framme ved siste målet og endt tur var gledes boblende i magen :)


På Borgundkollen, på vei ned, ser den lange rekka som er Langfjella. Vi kjenner dei første regndråpene som skal starte det dårlige været som er meldt å vare ganske lenge. Men vi fekk nyte  det siste sukk av fint vær, og vi kosa oss kvart et sekund av det også! :)
Og vi endte opp med litt pandaøyner, noen litt solbrente og noen med litt fleire fregner av heile turen!

 
Tegna med blå penn og markerte med kryss der vi starta og endte opp. Ruta viser 12km på kartet. Allerede mens vi gikk turen, snakka vi om å gå oppatt turen, men på barmark :-D altså, vi gikk ikkje lei! Takk for turen dokke 2, vart en heeeerlig dag på å oppfylle en turdrøm :)
 

10 kommentarer:

 1. Så fin tur! Har vore på toppen med ski og utsikta over taggerekka då vi kom opp var berre heilt fantastisk! Imponerande lang tur på føtene på denne tida. Har og ein draum om å gå over på barmark ein gong :)

  http://lenesintur.blogspot.no/2012/01/topptur-i-sykkylven-langfjella-1118-moh.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hey! Du og har vært der! Så kjekt! :-D hadde vært tøft å møtt deg oppå Langfjella i sommer ;)Håpet hadde vært å få med lillemann, blir langt og da burde det bli telting på midten tenke eg.

   Slett
 2. Så flott tur! Denne vil jeg prøve en gang:) Gjerne på sommerstid!

  Tusen takk for masse inspirasjon :-)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Turen er vel verdt å gå Marit :) sånne fjell og sånt landskap.... sukk.... tok noke innmari masse bilder! :-D

   Slett
 3. Ikke noe rart det kommer hyl, jeg hylte nesten her jeg satt:)) for en utrolig vakker og inspirerende tur:) Det er jo det som er så fint med bloggvenner, inspirere hverandre til forskjellig turer:)

  Ei rett herlig serie med flotte turbilder!!

  Fin helg, det bles jammen godt på vidda også:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Jill! Det varmer et turhjerte :) turen var heilt fantastisk, håpte berre eg klarte å formidle kor fin den var :)

   Slett
  2. Jippi,endelig fekk ej gått hele Langfjella :) Gått der noen ganger til midten,og vorte stoppa av tåka....En herlig sprudletur hadde vi :)Gleder mj til å gå der igjenn til sommeren :)

   Slett
  3. Tur på barmark skal bli!! Lukte lyng og fjell! Ahhh... gler meg masse :)

   Slett
 4. Herlige bilder, så fantastisk flott vær dere fikk i fjellet også. Nydelige fjellformasjoner og landskap - og supert selskap! :) Får lyst på fjelltur NÅ ^_^

  Flotte bilder under her også forresten, flotte opplevelser utendørs for store og små. Nyt dagen!

  Eli Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Eli Kristin :) turen var en drøm!! Heilt fantastisk! Lever lenge på den der og kan nøye oss med småturer ei stund. Fantastiske fjell og det beste selskap, kan no ikkje bli bedre :-D

   Slett