fredag 26. april 2013

Tenåringer ville på tur!

Dagen idag var satt av til det kjedelige yrket "husarbeid" i sjanger "rot og skitt". Det var i allefall planen. Er huset ryddig til helga, så er helga fri til det man måtte ønske.
Men så ringe syste og ville ha ei venninne på besøk, om vi hadde planer for dagen, om tur? Nei, svarte eg, eg skal ikkje på tur idag. Nei, det var om eg skulle på tur og ho være med. Ååååå, ho tenkte å være med. Ja ja, men ingen tur idag. Så under middagen spør bror om  eg skulle på tur idag. Kva er det idag?  Konspirasjon?? Han fekk samme svaret, nei, ingen tur.
Før middagen var ferdig kom spørsmålet igjen, ikkje tur? Altså, her var det å stoppe opp og spørre kva det var som er i emning. Jo, venninna også hadde lyst å være med på tur. Grille en plass var ønsket, helst i fjøra. Jaha, ilag? Syste og bror er som søsken flest, er ikkje alltid enige og syns det er kjekkest å gå tur med mor kvar sin gong. No ville dei gå ilag.... Og kva gjer man da? 3 tenåringer som vil på tur og grille. Ja ha, da var det berre å lage ei bolledeig, pakke ned utstyr og mat, drikke og la husarbeid være husarbeid. Lillemann, skal du på tur???
Vi vart enige om fjøra ikkje så langt ifra oss. Venninna var heimom og skifta og pakka en sekk, til og med laga seg kakao, så ho var veldig klar for tur! :) Ta med ved og bøtter og grille og snu steiner i fjøra vart planen. Mor vart pakkesel og ønska seg meir plass i bæremeisa, men dei var flinke dissa tenåringene til å bære ved og andre småting.
Så fort vi kom i fjæra, så var det 1-2-3 dropp alt i ei nedfallssone og rett ned i fjøresteinane og leite etter krabbe og andre ting.Lillemann var fornøgd med bøtta og spada si og plukka stein og lot mor styre i fred littegrann :)

Mor og lillemann laga til bål og hørte på dei andre som fann både det eine og andre og diskuterte. Satte klart bolledeig og kanel og sukker i dobbelpose for å rulle pinnen i.
Plutselig hørte vi et gledesrop: En tangsprell! En tangsprell! Syste har funnet en fisk under en av steinene og ropte etter bøtte for å fange den.


Tangsprell er noke eg forbinder min barndom med, leite i fjøra etter tangsprellen og ål.


Sjøstjerner fann dei også! Mor er svak for sjøstjerner, aner ikkje kvifor, men dei er vakre og fasinerendes...
Dei vart enige om å samle sjøstjerner i eine bøtta så eg fekk sjå dei. Snille unger eg har med på tur! <3


Så kom et spørsmål, kva er dette???? Mor kunne ikkje svare, veit eg visste det en gang, men det har forsvunnet ut av biblioteket pga for masse støv i akkurat det arkivet. Kunnskap som ikkje blir brukt, faller bort i en støvhaug...

Dei var flinke med å lage seg pinnebrød, og snart satt vi der alle 5 og venta på at pinnebrøda skulle bli ferdig. Noen spiste til og med deig mens dei venta! :-O (mor også.... når eg tenke meg om...)

Praten går livlig rundt bålet og lillemann har det som plommen i egget ilag med dei andre og får delta i fellesskapen. Lykken er å være liten, ute på tur ilag med denne gjengen :))Etter fleire pinnebørd, kakao, saft, kjeks og rosiner, så var det å utforske litt til! Lillemann fekk kikke oppi bøtta med alle sjøstjernene, og ønska nok at han fekk klemme på dei aldri så lite.... men nei.


 
Plukke blåskjell, plaske i fjørekanten, bli sint for at han ikkje får meir vann i bøtta si og helle utover seg, sint for at han ikkje får bade.... hardt å være lillemann av og til og ikkje skjønne at han ikkje får lov til ting som ser utrulig gøy ut!
Det var fremdeles litt ved og liv att i bålet, så litt meir pinnebrød igjen. Og et lite eksperiment ifra bror. Mor hadde med den nye steikepanna ifra Eagle. Han ville steike seg bollepannekake, dynka i sukker og kanel! Eg sa berre vær så god, og trakk meg unna.
Dei hadde det riktig så morsomt dissa 3 ilag med denne steikinga til bror at sjøl om resultatet vart svartere og svartere, masse pga sukkeret som smelta, så fekk dei styre på. Litt gøy er no lov med mat også! :))
Ifølge bror så var den perfekt inni og gumla i seg! Kullrestane kasta vi på bålet...
I all ståheiet med steikinga så endte bror med å trakke på pinnebrødet til mor.... ja ja vart no ikkje heilt flatt det pinnebrødet og eg spiste det allikavel, til store øyner ifra tenåringane ;)Mor og lillemann gikk til vannkanten mens dei andre surra rundt, og kasta Plopp! Det er heilt utrulig kor kjekt en liten kan syns Plopp! er. Steinen rekk knapt å synke til botn før han nesten forlanger ny stein.
Til slutt så sitt han i vannaknten og kaster og kaster, mor plukker og plukker stein til han. Han flirer og er strålende fornøgd :) Så kjenner mor at eine foten er våt.... kvifor det tru?? Kikker ned.... jo vi har kasta Plopp! så lenge at floa har steget og begynt å sluke skoen min! Svarte, og løfter opp lillemann, floa har begynt å stige under buksebaken hans også! Da tar vi en Monopol, og rykker et hakk lengre opp.

Jentene kikker i bøttene og ser over kva dei har funnet: krabber, sjøstjerner, tanglopper og 1 tangkvabbe.


Med lillemann på skuldrane får han være med rundt i fjøresteinane. Litt vel kupert for en liten kar enda. Men der oppe så har han full oversikt og oppmerksomhet ifra jentene :)Alt man finner i fjøra! :))

 
Tangkvabbe
Eineste europeiske tangkvabba uten greinete utvekster på hodet, og er eineste tangkvabbe arten i Norge. Huda mangler skjell, og fargen kan skifte raskt slik at fisken glir inn i omgivelsane. Kan bli 18cm, men den vi fann var ca 11cm. Dette er en typisk fisk for fjøresona og er tatt ned til 30m dyp. Og den lever mellom tang på hard bunn. Vi finn den under steiner når det er fjøre i tangsona.I Norge berre fra vestlandskysten fra Rogaland til Sogn og Fjordane. Men trur nok fagfolka har glemt Sunnmøre ;)
 
Vi tilbragte nesten heile kvelden der ned, kl20 syns mor at no var det på tide å finne veien heim. Vi har no hatt en kjempe kjekk kveld med masse opplevelser og moro :) Resten av deigen klappa eg berre flat, dryssa på sukkeret og kanel og hadde som kveldsmat i all stillhet når alle ungene var i seng. Yummy!!


Husarbeidet hadde dessverre ikkje stukket av til eg kom heimatt. Vart en lang kveld, men var vel vært det! Ikkje kvar dag at begge ungene spør på tur, og når det først skjer, da er det berre å hive seg rundt og dra seg ut!!! :))7 kommentarer:

 1. Det er bare å hive seg rundt, da, ja! :) Så fin tur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Når dei spør så fint, kven kan da sei nei?? Ikkje eg, så da vart det tur .))

   Slett
 2. Svar
  1. Tur vann og hybelkaninene fekk litt lengre levetid ;))

   Slett
 3. Og tur ble det:)) Fjøretur♥ det er sååå spennende å være i fjøren:)))
  Er så deilig at våren endelig har kommet helt skikkelig hit. Nå er det bare å skifte ut vinterbuksen med vårbuksen:)))

  God turhelg til dere herlige:))

  SvarSlett
 4. Fjøra er så herlig! <3 Heilt enig med deg der. Vår i lufta og berre venter på at snøen skal forsvinne fra toppane. Ullongsen er stappa lengre inn i skapet og håper den ligg der til høsten ;)

  God turhelg til deg og, håper du får mange opplevelser :))

  SvarSlett
 5. Så herlig, er jo så mye spennende å se på i fjæra :-)) Flotte bilder!

  SvarSlett