tirsdag 28. mai 2013

Barndommens fjøresteiner, Breivika.

Har hatt lyst på en tur i barndommens fjøresteiner og grille. Men så er det været, få med alle ungene og passe inn med alle. Men idag var det delvis sol ute, temperaturen ok og berre å hive seg rundt å høre med Beib med guttaboys, mormor og søstern ville være med. Ei venninne av Beib med sønn vart også med. Etter litt så vart vi en go gjeng som satte veien mot Tusvika og heimgården min.Alle hadde fått beskjed om at stor hoggorm var observert nede på "slangemyra" og dermed støvler og skikkelig skotøy vart et must! Slangemyra vart et begrep på et område vi skal gjennom pga masse orm. Vi fekk aldri nærme oss det området som små uten støvler.

Med freidig mot leder mormor ann fjøre-toget gjennom skogen og holder utkikk etter orm. Eg for min del trur at denne trampinga vår, som fra reine 17. mai toget, skremmer vekk kva no enn det måtte finnes av levende liv!

Stien er ikkje like tydelig som da vi var små og deler av bygda dro hit for å bade, og vi ungane var opp og ned her ofte. Kjenner at litt går på autopilot her, kroppen veit kor den skal! :))

Lillemann henger utav meisa for å følge med kva som foregår i dette opptoget! Nye folk er med også..... ny gutt og ei venninne av tante. Spennende!

Vi sneik oss til en liten beitepause vi på surgraset :)


Full oppakning! Sekken rommer kjøttboller, marsmellows, pølser, pølsebrød, frukt, drikke, klær og handduk (sånn i tilfelle visst lillemann skulle finne på å ta et nærmere bekjentskap med fjorden....)Kjenne att følelsen som liten da vi så desse berga og hørte bølgene slå inn mot stranda, da visste vi at vi no var nede!

Lillemann hører bølgene han også, og hopper oppi meisa og prater i vei! Han har skjønt at det er vatn!! :))Overraskandes nok, lillemann vart sittande heeeilt stille lenge!! :-O skjønner ikkje kva som skjedde, men sikkert kombi av nye folk, spennende å sjå på sjøen, leike litt med stein, men uansett veldig uvanelig at han sitt stille!Dei to som fekk lov til å bade var veldig kjappe med å komme seg uti! Iiisende kaldt var det, men bade skulle dei :))Det er ikkje sandstrand, men steinane er så lette for barn å gå på så ingen problem. Lang strand med steiner, så i enden større steiner og tang, perfekt for krabbe og fisk-leiting.Stranda sett fra den andre veien.

Syste var uti vatnet enda en gong ho, ville ikkje heilt gi seg med den kalde badinga enda :-S
Syste kom opp på land og gjemte noke bak ryggen og sa ho hadde noke til meg: kråkebolle!! :-D Ho veit at eg er svak for kråkeboller, for eg finn dei knapt nok i fjøra her lengre. Husker som lita at eg kunne finne små kråkeboller i fjøra, men ikkje no lengre. Så i mi "natursamling" har eg berre en bitteliten kråkebolle, funnet i fjøra.
En fordel å ha ei badandes frøken ;)Denne her var levendes også, så vi berre studerte den litt før vi hadde den uti vatnet igjen.Nesten så det regner pølser over bålet!! Sulten gjeng ;)

Mormor og absolutt alle kidsa som var i fjøra....Hadde med meg bolledeig og kanel og sukker i pose. Vart en del pinnebrød trilling på meg!
For å få mest mulig kanel og sukker i pinnebrøda, klappa eg deigen litt falt, strødde på og klemte att, så snurra på pinnen. Steinen var fin bakebenk!Kan ikkje anna enn å sei: Nam nam nam!!

Mormor har fått litt nok av pølser, så ho hadde med seg karbonader og grove hamburgerbrød.

Lillemann fann no den vanskligste veien for å plukke dissa hestehovene også......
Kongler er faktisk artige i forma. Symetrien, dei små blada med mørkere ytterkant, ball forma som minner om ei lampe fra Ikea....

Litt dessert gjer godt: eple og druer! Boksen vart tom den uten problemer ;)

Interessant for liten å pirke på en stor stein dekt av rur. Artig form og rart å ta på. Og tangen som er på, smakte visst litt godt :-/ lillemann tar en sushi i fjøra han.Rur er faktisk små kvite kalkskall som små krepsdyr lever inni. For at dei ikkje skal tørke ut, så lukkes to kalkplater for å stenge vatnet inne. Rur spiser plankton.Lillemann i interessant samtale med tante. Og så hadde ho ei flaske med saft også! En ekstra bonus for liten som fekk meir å prate om.

Alle var så opptatt med å grille, prate og tørke seg etter et bad, at ingen la merke til en liten flåte som tok laust ifra fjøresteinane: Bamsemumsen!
Kva i alle dager skal han no??
" Farvel bæremeis som homper avsted og gir meg lumbago, farvel mor og alle dine sanger som får ørene mine til å vrenge seg i smerte, farvel bleier og våtservietter, farvel innstengthet og ensomhet... Hallo Hawaii!!! :-D :-D
Hallo?! Noken som har en påhengsmotor å låne bort?? Dette her gikk seint... Hallo??
Ja ja får synge litt da...

Vem kan segla förutan vind?
Vem kan ro utan åror?
Vem kan skiljas från vännen sin
utan att fälla tårar?
Jag kan segla förutan vind
Jag kan ro utan åror
Men ej skiljas från vännen min
utan att fälla tårar

 Farvel Bamsemums, lykke til på seilasen!

Anna man kan finne i fjøra tidlig på våren er sneglehus/konkylie eller som vi kaller dei her: kukkelur! Tidlig på våren når du snur større steiner, kan du finne en klynge som har lagt egg. Vi la steinen pent ned att.
Også krabbene i fjøresteinane har lagt egg! Vi var veldig forsiktige med desse og la dei pent tilbake. Må no passe på egga så vi kan finne krabber ved andre annledninger ;)


Litt meir "mat" skader ikkje! Der er glør på bålet enda, og så lenge bålet lever, så griller vi :))


Ingenting er som små barnehender som undersøker ting. Nysgjerrigheten, forundringen over dei enkleste ting og uskylden...
Vi vart att lengre enn dei andre som måtte dra. Fekk med oss litt kvelds følelse før vi også måtte gi oss.

Strandløvene på rekk på vei oppatt.... ingenting er så kjedelig som oppoverbakke når man skal heim...
..... da vart det spennende når mor fatter interesse for ei råtten og speiell rot! Syste begynte å prike på den, og den datt lett ifra kvarandre. Noen smådyr har spist og kost seg med den og minte meir om støv når du gnidde litt mellom fingrene.
Inni fann vi ei artig larve! Aner ikkje kva den heiter, men den vart nøye studert før den grov seg ned.Kveldsstemning i skogen og vi begynner å kikke etter hjorten som bruker å komme fram i desse tider :)Vi hadde en koselig kveld med masse god mat i meget godt selskap! Og det er alltid litt godt å komme tilbake til plasser man har gode minner ifra fra sin barndom. Håper at eg sjøl klare å gi mine 3 barn samme følelsen for denne stranda som eg har hatt.

2 kommentarer:

 1. Kjekt å oppsøkje stader frå barndomens dagar! Flink du/dere er til å kome dere ut i mykje variert aktivitet :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er noke spesielt med barndommens steder. Dei vekker de gleder og minner vi hadde som barn. Og så er det så kjekt at mine barn også liker dei plassane og vil tilbake, ser at dei har dei samme gledene som meg sjøl.
   Prøver å være litt ute i denne data alderen, få dei større ungene litt ut uten tvang. Og middag ute fungerer! :))

   Slett