mandag 13. mai 2013

Kveldstur på Tynesfjellet

Helg og planen var en tur fra morgonen av med alle ungane i fjøra. Men når været ikkje var så bra som håpa på om morgonen, vart det avlyst. Så sovetid på lille, sambo levere dattera si heimatt og dagen gikk. Rastlaus i føttene og lillemann rusler rundt i hagen og vil helst vandre langt avgårde. Men så skulle søstern og svoger på Tynesfjellet, om eg og lillemann ville joine? Dei var på vei allerede. Om vi ville??! Vil barn ha is på 17. mai?? Gi meg 10min på å pakke så kjem eg! var det kjappe svaret. Fram med meis, skifte på turklær på oss to, smøre to skiver og avgårde for vi!
Etter Ekornes fabrikken på Tynes går veien opp, skilt. Der sitt søstern og svoger og venter og koser seg i sola :)


Et stykke oppi veien er det skilta retninga til stien. Oooh glede! Her er så fint terreng!Søstern og svoger starter på stien, eg og lillemann kjem etter mens lillemann skravler lykkelig :)


Ei hand strekker seg ut, signaliserer at han vil ta på et tre! Da er det berre for mor å følge signalet til føreren oppå ryggen min og la han få klappe på treet.Vi såg fleire tre med store hull i. Sist vi var her så var det hakkelyder over alt! Så vi måtte no kikke etter og sjå om det var noke inni der...... tomt :( Og så var der et interessant tre med hull og kløyvd. Svoger meinte at der var noke der, og klatra opp for å sjekke. Å eg hadde så innmari lyst til å klarte eg også! Men med meisa på ryggen så vart eg stående att på bakken....

Lillemann måtte no få litt "natur" oppi meisa si, litt lyng, litt blomster og en pinne til å jage på mor..... Hypla!! :)


Og med lillemann hoppande i meisa og vifter med pisken, så er det berre å komme seg opp bakkene videre mot toppen!


Lillemann peker og utbryter : Dæææææææ! og peiker mot dei der nede som kjem, han flirende og strålende fornøgd med å være øverst :) (enn så lenge.....pust pes)

Det som er greitt med å gå tidlig på våren, er at du fremdeles ser gjennom trærna og får litt utsikt før alt blir tett av blad.

Og deilig vår på bakken :) kvitveis inni mellom alle trær!! Deilig, deilig... og lillemann vil plukke blomst og snuse.


Kor vart tante av tru??? Lillemann kikker og kikker.... BØ!!! Lillemann hopper i meisa og kviner i fryd over tante som leiker :-D


Bratte bakker her og der....... det er berre å trakke på, og det er ikkje sååååå langt til toppen.
Såg fleire av desse store billene på vei opp. Sikkert mykje forskjellig som våkne no når varmen virkelig kom. Er veldig fin farge på dei når sola skin, blå/lilla/grønt skjær.


Et litt kult tre som ser ut som krokete fingrane til ei heks!
Lillemann ville ta på meir tre han, må ha noen tre no og noen tre seinere. Er jo spennende med alle dei forskjellige stammene man går forbi!


Og så prøvde lillemann å åle seg som best han kunne fram, tok tak i hodet til mor og Aaaaaaa...... kose litt på mor <3 gullet mitt.... sikkert trøste ei litt rødsprengt mor som drar med seg lillemannen sin på tur :-D

Jahuuu! Der ser vi toppstaken! Oppe! :-D
Misunner dei to sitt lettere antrekk på vei opp, langerma tynn ull vart for varmt og heil men tynn bukse. Nei, her er det å ha kortbukse på neste gong og korterma ull!
Da er det berre å skue utover Sykkylven og nyte utsikta, og la pulsen synke ned på normalen igjen :)
Livet er herlig!

Lillemann er klar for litt niste: skive med philadelfia med freia melkesjokolade! Han var inni meisa og leita etter sjokoladen, men den hadde mor tatt ut.


Siden svoger ikkje har vært oppå her før, så skulle dei svinse litt rundt bakover så han fekk sjå utsikta over fjella lengre bak. Så eg og lillemann vart att og kikka oss litt rundt i området og sjekka lynga om der var noke rart nedi der.                            Kan ikkje anna enn å elske naturen i bygda mi <3

Der er så mange fine fjell, så mange fine turer man kan gå, både som barnevennlige turer, aleineturer og klatreturer.
Mektige fjell som berre innynder til å utforskes....
Plutselig så begynner lillemann å hoppe nede på bakken, ville opp! Han har hørt at no kom dei tilbake etter sin lille utsiktstur. Og opp på skuldrane og være velkomstkomite :)
Da er det berre å pakke sammen i meisa, siste bitane av skiva og ei kjeks i handa, og labbe ned att.

Nedi sia kom til og med kveldssola tittande fram og varma tante! Vakre kveldssol på vakre tante :)
Langt nedi sia ligg det et stort tre med utrulig masse kjuker på! Aldri sett maken med ansamling av kjuker! Samtidig så er det et vakkert samspill av naturen, sopper som bryter ned dødt tre, men samtidig så fint å sjå på og fasineredes.
Vi smaug oss midt i mellom det store treet som låg på bakken for å kikke på alle kjukene der. Lillemann måtte også få lov til å ta på desse rare tinga på treet. Mor plukka av en så han fekk oppi meisa for å studere nærmere. Knuskjuke, en sopp, er ikkje giftig. I Japan så brygger man faktisk te på en kjukeart. Knuskjuka finn man på bjørka, som her.  Lillemann syns no dei er spennende ;)

Tittitt!! Mellom greiner og knuskkjuker står vi og svoger og studerer alle rare formene på kjukene. Noen ser ut som sugekoppane på en bleksprut, noen ser ut som spener på ei ku, andre er berre direkte rare mens andre har fine mønster.
Kveldssola takker for seg med sitt siste glimt, skinner strålende og på 2 sekund er den borte....

Nede att på grusveien og lillemann synker sammen fornøgd i meisa. Ser mot Straumgjerde og skuer opp på himmelen for å sjå etter dei stooore oransje kulene som er på høgspentlinjene i lufta rett over oss. Lillemann ser ikkje ut til å skjønne kvifor der er store baller oppi lufta sånn! baller bruker å være på bakken dei, ikkje høøøøgt der oppe! Vart masse peiking og jabbing om dei ballane oppi der før vi kom til bilen vår :)
Nede ved bilen fann han noen store søledammer som han meir enn gjerne ville hoppe oppi. Tante fekk avværga søledambad med å gi lillemann småstein til å kaste Plopp! med mens mor pakka meisa i bilen.
Fra meg og lillemann: Takk til dokke to som venta på oss og ville ha oss med på en kjapp kveldstur!! Var kjempe koselig å være med <3  

4 kommentarer:

 1. Disse tjukene var veldig fasinerende. Er så utrolig hvordan naturen ordner biffen selv. Herlige turbilder med ekte turglede i. Ikke så rart når du er så glad i turer:))

  Så ut som en fin tur. Ble litt nyskjerrig på den men du beskrev den så bra jeg skulle nå saktens ha funnet veien:)))

  Herlig turuke til deg og lillefinemann:)))

  SvarSlett
 2. Veien opp dit hadde du funnet glatt Jill :) er en veldig grei kveldstur å ha i nærheten. Turglede, det har vi i massevis!! Koser oss ute og når været er bra også, så kan det jo ikkj bli bedre ;)
  Håper på mange turer iløpet av uka i fineværet og håper det blir mange fine turer på deg også :))

  God tur Jill :))

  SvarSlett
 3. Nok en herlig tur med fine bilder! Ha en fin 17 mai i morgen :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk :) God 17mai til dokke også! :))

   Slett