søndag 16. juni 2013

Brunstadsetra, eller var det galaxe AlfaBeta-O-3a??

Helg og Sykkylvsdagane her. Er på jakt etter fjellsko til meg og lillemann. Etter en litt våt opplevelse på Ljøsabreen, så var det berre å innsjå at nye fjellsko må til. Endte opp med Salomon Quest 4D gtx på tilbud på Intersport til 999kr. Men skikkelige fjellsko til lillemann er verre. Størrelse 23 er ikkje så masse av i den sjangeren :( og da vanntette litt høge for en liten som gjerne sikter inn på nærmeste søledam. Må vel på Xxl for å få tak i Timberland Hypertrack tenker eg. Men mine nye sko må no testest! Og når bror spør om tur igjen, da er det veldig enkelt å sei ja! Mor og lillemann er aleine heime allikavel, med sambo på sjøen og to eldste barna er hos far sin.
Bror har ikkje vært på Brunstadsetra, så da må eg no nesten vise han den vakre perla mellom fjella :))Kjøre til Velledalen, ned til Brunstad og kjøre ned forbi butikken. Så til høgre på en grusvei. Kjem til elva og parkere der. Så er det berre å rusle i vei gjennom denne porten. Sjå opp for brennelse ved porten!Litt bakke opp til å begynne med og gutta heng litt etter, mot normalt. Men spiriten er der! Litt tunge i magen kanskje? Spist masse kake og is, feira farfar/min far sin bursdag idag.
 

Feira dagen litt ekstra også på tur: kransekake med flagg!
Gratulere så masse med 60 års dagen pappa!! :-D
Kjempe gla i dej!
Ved ei grind traff vi sauer! Lykkelige lillemann fekk sjå Bæææ! Dagen er komplett! Sauene er tydlig selskapssjuke, kom springendes ned for å få litt oppmerksomhet.

Men da et lam bræka litt for høgt og litt for nært, da gikk alarmen hos lillemann! Skummelt!!

Sauene fann ut at vi ikkje var noke spennande allikavel, og rusla sin vei. Så da var det å vinke hade og gå videre.


Gutta og far rusler i vei og eldste begynner å kjenne at det er et tomt mathull i magen. Korleis får han det til tru? Akkurat forlatt selskapet med masse mat jo! :-/
Brunstadkollen nyter sommersola og viser seg fra sin vakreste side.


To karer i intens diskusjon, glemmer oss der bak. Tante har snakka om Pengesteinen og dei forsøker å huske den.
Pengesteinen! Joda, den syns i allefall eldstemann at han kan huske! Førstemann opp og sjå om man finner ei krone inni ei sprekke eller to :))

Vi fann ingen mynter idag, steinen var tom! Men vi hadde skattejakta da. Og en Jahuuu! på oss alle 4.


Så var det at tante snakka om den største tissemaur tua ho veit om her i bygda! Den kunne vel ikkje være såååå stor??? Å jo! Da vi fann den, det var ikkje måte på kva slags milliontall som vart spekulert i som kunne være der i maur! Til og med bror vart fasinert ;)
Tissemaur overalt!! Mor bøyde seg ned så lillemann kunne få sjå. Lillemann nesten kraup utav meisa for å sjå alle som kravla nede på bakken! Au au au! meinte han, husker at mor har sagt "ikkje røre!" Mor måtte fortelle om da tanta var lita og stod ved ei tue og fekk føttene fulle av tissemaur og måtte i badekaret etterpå og det svømte masse tissemaur i badekaret! Minstemann berre måpa og trudde ikkje at det var mulig med maur i badekaret!

Linselus eldstemann med fingrene i været!! Lillemann har nok underholdning med dei 2 guttane han som spretter rundt :)


Ser mot Vellesetra og drømmer seg bort i hytta der og gå inn til Gullmordalsvatnet!! Sukk...fått med litt snø og blått isvatn før det smelter.


Lar være å kikke opp og drømme meg vekk og kikker heller ned og studerer. En tordivel! Viser den til gutta og stryker den på ryggen. Trakke på den? meinte minsten. Nei nei, meinte tante for den er jo mat for fugler. Stinkbille! kom det fra eldste, den stinker visst du trakker på den. Da meinte tante at det var da best å la den være ifred og ikkje trakke på den, så skoa ikkje kom til å stinke. Dermed fekk den gå i fred...

Noken andre unger har latt fantasien fått utløp og leika seg med en stor stein i veikanten. Blitt til ei dame med langt hår og hatt med blomster på!

Måtte no teste pausebenken som gir utsikt opp til hytta på Vellesetra. Man kan bruke Dnt nøkkel på den hytta ;)


Mor såg et tre der noken hadde tatt av ei brei remse med bark på. Viste seg å ha råtten bark, og pirka litt meir for å sjå om vi kunne finne noken interessante smådyr å vise gutta. Og det fant vi! En bitteliten larve, pluss denne her, tjukke og fine. Gutta meinte den var så stor at den spiste andre dyr so var inni treet. Så kunne tante fortelle at i regnskogen så spiser dei sånne larver! 2 litt vrengte ansikt likte ikkje tanken på sånne til grillmat.... proteinbombe meinte tante, men fekk ikkje gehør :))


Vi snakka om dyr som spiser trær osv og så såg noken blad med spisehull på. Der var et sammenkrølla blad med kvit spindel på. Vi rulla det forsiktig opp og der var mange bittesmå insekt, såg ut som minifluer av et slag. Minste var litt forfæra over at tanta hadde fleire sånne bitte små kryp på fingrane sine og ville koste dei vekk. Litt småcreepy syns han.Gutta hadde begynt å spørre litt etter kor langt igjen, er jo seint på kvelden dette her. Vi telte svinger til når vi var framme. Og endelig! Porten!!
Elva fosser stor  ifra Storevatnet og tørste gutter (fin unnskyldning...) ville ned til elva og drikke og lurte på om det var reint å drikke? Tante lovte mange gonger at det var berre å drikke, før dei forsvant ned.


 


Det var ikkje så enkelt allikavel å drikke ifra elva, men desto kjekkere å leike seg der :)


Brunstadsetra med nedre delen av Brunstadhornet i bakgrunn. Setra her har mange veldig fine hytter. Ikkje sånne store pragende hytter, men det som eg forbinder med koselige hytter og setre. Og så er her en del ruiner også.

Ser resten av Brunstadhornet også. Der er 2 topper, og begge heiter Brunstadjornet. Fremste på 1320moh og andre bakerste på 1524moh. Og er et mål for Fjøre til fjells også i år. Veit ikkje om mor skal dit, for det er ingen bæremeistur dette. Men får sjå.

Vi prøvde å gå videre framover for å finne en plass å sitte. men det var ikkje berre berre! Gutta måtte til slutt hentast ifra elva, der var jo så gøy! Vatn og barn-ufeilbar kombinasjon...Siden gutter er gutter, så tenkte mor at ho skulle vise dei en tøff plante! En plante tante syns var fasinerendes da ho var lita: Tettegras! Begge to kikka på tanta. Kva var så spesielt med denne da? Jo, denne er kjøttetende! :)) Begge to kikka på meg i undring, bror heva begge øyenbryna og såg vantro på meg. Hallo, kjøttetende planter i Norge??? Forklarte at den spiser små insekter ved å holde dei fast med slim og når tanta var lita, putta ho i fluer for å sjå om planten spiste den! Gjor du??????! Var svaret fra gutta. At tante gjor sånt... Bror kikka fremdeles med heva øyenbryn. Leksjon i naturfag bror? ;))Her bruker det å være sauer, og jaggu så fann vi noken som slappa av i skyggen av kveldssola. Minste prøvde å nærme seg saaakte..... men nei.Vi satte oss på en benk ved enden av setra, litt vekk fra brenneneslene som er her. Lillemann ville klatre på steinene og søkte hjelp ifra minsten. Så kjekt å ha andre gutter der til å hjelpe seg!Lunsjplass i kveldssola og lillemann er ute på tokt for å finne ut kva dei spiste.
Med mammas kosehund som ligg innerst i meisa, fekk ikkje komme fram på Trollkirka, men no fann lillemann den, og med hunden i handa så ville lillemann oppå muren. Ta litt Jahuuu og spise litt pølsebiter. Heilt til minsten kom med en banan! Da var pølsebiter glemt :)


Sånne kvelder som dette er ikkje å forakte <3


Ohoi! Mor hadde en boks med druer i meisa!! Nam nam! Fråtsetur dette, litt her og litt der.
Er himla godt med frukt etter kaker og på tur i varmen. Melonbiter fra mormor etter selskapet, jordbær og banan fra bror, og druer ifra meisa til lillemann.


Der var andre folk på setra som overnatta. En hyggelig kar kom bortom og slo av en prat. Snakka om en grill dei vil mure opp her med stein. Snakka om hytta der han var, fullstendig oppattpussa på gamlemåten. Spurte om vi ønska å kikke på den? Bror måtte sjå til gutta, men mor og lillemann ville gjerne sjå den :) Mor elsker gamle hytter!
All restaurering av denne hytta er satt tilbake til orginal stand, sist fra 1937,  men er eldre enn som så synst han sa 1800 talet. Alt er gjordt med 200 år gammel metode, brukt gammel redskap og håndemakt. Er noen tusen økseslag nedlagt i arbeidet her. I kjelleren har dei bygd båser sånn som det en gang var, nesten museumspreg.
Mellom stokkene har dei tetta med mose som dei gjor før. Du ser merkene etter øksa alle veier og det lyser tvers gjennom ekte håndarbeid. Og med steinmurer, mor er svak for sånne steinmurer.Hytta inni er som å tre tilbake i tid! Mor følte seg heime med en gong. Dette er ei hytte mor sjøl kunne tenkt seg å hatt!! Skikkelig koselig. Spurte pent og forsiktig om mor fekk lov til å ta bilde og bruke, fekk et smil og ja. Men følte likevel som sniktitter. Lillemann for rundt med sitt mens mor prøvde å få med seg alt han fortalte. Ovnen var dei heldige å komme over, omtrent lik med den som var der før.

Gammelt kjøkkenbord og stoler, lampa og tallerkenhylle. Alt var så gjennomført! Til og med villsauskinn var der.
Utvendige murer var murt på gamlemåten. Han forklarte at før i tiden fanst det ikkje mørtel, så da brukte dei leire og hestehår! Dei har brukt det samme på desse utvendige murene på hytta. Det har mor ikkje hørt om før. Så kjekt  lære noke nytt! :))

Da vi var inni hytta fekk vi smyge oss inn på det andre rommet, soverommet. Der låg 6 åringen og en kammerat og sov. Utslitte etter dagen oppi ei gammel seng. Bildet er av soveromsvinduet, uten ifra. I vinduet sto en gammel boks fra en margarinfabrikk.
Hytta var virkelig gjennomført i gammel stil med ekte godt handarbeid, til minste detalj med trepropper i stolpene, barkenevertak osv. Skjønner godt karen var stolt av hytta :))

Tusen takk for titten, mor storkosa seg!Tilbake til gjengen var det tid til litt kosestund for en trøtt gut som egentlig har leggetid no. Rett ut i graset og slappe av....Kosehunden Tinka (står så som navn på lappen) fekk seg en liten pause fra klemminga og steinklatringa. Men måtte til pers oppi meisa igjen på vei nedatt. God å kose på for sliten gut... den blir nok fast innventar i meisa. Blir en bereist hund!

Guttaboys var midt oppi en eller anna krig oppå en stein, eller kanskje det er Mars? Måtte ropest på for å i det heile tatt komme. Kjekt å være ute :))Mor og bror satt og lurte på korleis det ser ut å gå innover Brunstaddalen.... den er lang og går smalt mellom fjella, innbyr til utforsking! Bror ville helst gå med en gong! Mor også, men det får bli en anna gong ;)Kveldssola forsvinner snart som et hint på at no er det på tide å vende nasen heim for alle sammen.
Mor måtte spørre gutta om kva slags planet dei var å kriga på, for lydane var svisj og svosj som laser! Mars eller April, spurte mor smilende. Eldste berre kikka dumt på tanta, himmelfallen, Star Wars vel! Aha!! Da skjønne mor svisj og svosj! Kikka bort på bror, planet AlfaBeta eller noke spurte mor. Du må ha en O inni der for å få det riktig fekk mor da beskjed om. Greitt, galaxe AlfaBeta-O-3a da...
Stjernekrigeren ifra Star Wars som visstnok var fra den onde sia, tok leiinga litt og venta på Luke Skywalker som kom bak oss.
Mor og bror går og nyter kveldssola og lukta av natur, og stillheten. Vent litt, stillhet?? Noke stemme ikkje her! Lillemann sitt no i meisa og slapper av og koser med dyna si, men kor vart det av svisj og svosj?Ser bak oss.... stjernekrigerane har blitt att på galaxe AlfaBeta-O-3a! Mor tar en høg plystring og lillemann roper med, joda der høyre vi dei!

Da er dei framfor igjen, og får beskjed om å holde seg forran og ikkje forsvinne på en eller anna planet!Men den gang ei... svisj og svosj hoppa i grøfta, oppå en stein og vart att i det sorte hull og far måtte tilbake og plukke dei opp i fartøyet sitt....Sukk.... dei kjem springendes, skjønner at skal vi nokensinne komme oss heimatt så treng vi snart en teleport (treng dyktig ingeniør her).
Lillemann synst det er kjekt at gutta spring forran og lager liv, for dei spretter rundt og han har nok å sjå på.


Laaaangt baki marka, så skimter mor noken kuer! Peiker for å vise lillemann, og jaggu så ser han også dei! Møøøø møøø roper han og peiker, oppstandelse: kuer!! :)

Nesten nede og sauene er der fremdeles. Klok av skade, så bøyer mor seg ikkje ned så sauene kjem for nært lillemann. Tryggest oppi høgda har mor skjønt, tøffest når man er høgt oppe og har oversikt ;)

Vært nok en herlig dag på tur ilag med bror og guttaboys! Og fleire turer blir det nok, lista er lang over småturer man kan ta med unger, plasser bror ikkje har vært enda. Så, To be continued....
3 kommentarer:

  1. Da har ho mor sittet og lest,rett storkosa meg!!! Du skriver jo så livaktig at jeg føler jeg har deltatt på turen!Håper jeg har anledning til å joine dokke på neste tur! Stoooor klem til dokke! <3 :)

    SvarSlett
    Svar
    1. :)) siden du ikkje hadde annledning til å bli med, men styre med 60års laget, så fekk du heller lese om turen ;) Neste gong så får du heller bli med! :))

      Slett