torsdag 20. juni 2013

Løsetvatnet, fjelltur for å bade!

Ingen barn er like, i allefall ikkje mine 3! Syste eeelsker å bade! Mens andre synst det er for kaldt, så jumper ho oppi. Mor kunne tenkt seg en tur ut, lillemann kikker på meisa, men syste vil til Andestadvatnet og bade, igjen. Det er for kaldt ute til at lillemann kan sitte på stranda og bade. Så kva løsning? Jo, visst vi gikk opp til Løsetvatnet i Søvika, så vart det fjelltur+bading! Syste synst dette var en strålende ide, og pakka. Lillemann sprang til der meisa står og var klar han også.Vi kjørte til Løvoll/Løvollveien, enden av Andestadvatnet, tar da opp til venstre, og parkerte oppe ved dette huset som ingen bor. (trur mor da) Der er strømgjerde over veien pga sauer, men med krok på gjerdet for å kunne åpne og passere.

Grusveien vart no lagd pga Monstermastene som kjem. Litt bratt meinte syste, men var ved godt mot. Ved dette sammenfalne sommerfjøset går en liten avstikker til stien.


Men så hørte vi kjempebråk!! Mor hørte kva det var: helikopter! Mor fann ei lysning mellom trærna så lillemann fekk sjå. Brum brum!!! Lillemann heilt i hundre og ellevill! Helikopter! Og som det bråkte :))
Helikopteret frakter deler til Monstermastene oppi fjellsia. Var så tøft å sjå dingsen under som helikopteret hadde med seg :) Lillemann peika og ropte. Bra start på turen ;)Vi tok det med ro oppover, tungt å gå rett på med bratta, og med litt voksekløe inni beina på en tenåring.Alltid synst at skogen opp her er så frodig og fin. Det man kaller en riktig koselig skog <3


Vi holdt på å trakke på en mega stor bille! Den var så stor at lillemann såg den ifra meisa også. Lure på kor store desse kan bli? Ifølge bilda på wikipedia så er det ingen tordivel.... hmmmm lure på kva denne heiter.
Fra eg var lita så har dette vært en av mine favoritt blomster i skogen :Maiblomst! Den er berre så himla søt! :-D
Mor fekk spørsmålet: Kor langt igjen?? Syste er ekstra tung i beina idag, mot normalt. Men tanken på vatnet og bade holdt motet oppe :)


Vi såg så mange forskjellige blomstrer på vår vei! Der var en ny sort, der var en stor en osv. Så mor foreslo at på vei nedatt så skulle vi plukke med oss en av kvar sort vi fann! Og så finne ut navnet på dei i den lille blomsterboka til mor. Men en ting var vi enige om: ikkje plukke markjordbær blomsten! Den måtte no få bli jordbær :)Syste fann nokre blad med mange røde prikker, ser på og kommer med en konklusjon: treet har fått kviser!! :-D

Ser opp til kanten til der vi skal, ca midt på. Ser Søvikhornet 706moh til høgre.
Vi hører sauebjeller!! Lillemann synst at å møte sauer i skogen er den ultimate gleda! Vi prøvde å finne dei, vi hørte men såg dei ikkje enda. Lillemann sa meir Bæææææ! han enn alle sauene i skogen til sammen ;)En liten pause gjer godt! Er over halvveis opp og syste er litt tørst igjen. En stor stein er perfekt sofa.Dææææææææææ! Lillemann peiker og hyler i falsett! Stakkars ørene mine!...... endelig så fann han sauene :))
Langt nedi sia. Noken kvite og her noken mørke.


Og nedi graset: En frosk! En bitte liten søt spretten frosk. Er heilt utrulig kor langt og høgt en sånn liten frosk klare å sprette.
Til tross for sine spretne forsøk, så klarte syste å fange den :) veldig forsiktig løfter ho den opp til lillemann så han kan få studere den.
 
Langs stien oppdager mor noken store tuer med Tettegras! Dette berre en liten del av ei tue av den kjøttetende planten. Mor er vant med å sjå noken her og der, men ikkje SÅ mange i fleire tuer. Tøft! :-)


Oppe på kanten!! Ser steingarden vi skal over for å komme til vatnet. Så no er det nedover til vatnet for oss.Rett før steingarden finner du en sti til høgre med dette trepilen i. Den stien fører til Søvikhornet visst du vil dit.


For å komme til Løsetvatnet så må man krysse ei lita myr.......vått!
Sandvikhornet 876moh i bakgrunn.
Så over en haug, og man ser første hytta ved vatnet. Så krysse enda ei myr ( enda meir vått). Syste er no gjennomvåt på beina, går med joggesko. Fekk tilbud om et av mors gretex tursko, men nei. Tenkte berre for meg sjøl, velger sjøl så får syste berre lære ;)

Løsetvatnet 296moh og Løsetsetra :)) Ligger hytter her og der. Er ikkje akkurat samla, men ligg spredt utover. Syste er allerede i full gang med å skifte til badeklær bak et naust, med streng beskjed til mor om å kikke rett fram. Ingen problem å kikke utover vatnet, nok å sjå på her ;)
Lav kveldssol over Sandvikhornet og vatnet glitrer, et mykje finere bilde enn det man får på en tvskjerm. Dessuten så er naturen i 4D! :))

Den første hytta, søt og ligg for seg sjøl. Masse vinkler og torvtak. Riktig sjarmerendes hytte.


Men så ser mor noke i vatnet: ei flaske. Ikkje kva som helst slags flaske heller, men flaskepost!! :)) Syste var snart med å fiske den opp.

Syste plukker forsiktig ut brevet og er forundra over å finne flaskepost her oppe på fjellet, i et vatn! Kult! :) Faktisk første flaskepost vi har funnet noensinne!

Stod dessverre ingen dato på flaskeposten, stod at Kristian var på hytta og skulle ut og sette garn. No var det virkelig fortvilendes å ikkje ha noke å skrive med :(
Noken som veit kven denne Kristian er? Vi fekk ikkje svart han, men vi la brevet inn i flaska igjen og kast den uti igjen for andre å finne den. Visst noken veit kven Kristian er, gi han beskjed om posten hans er funnet! ;)


Vakker blomst uti vatnet. Kvit med rosa bakside. Alle frynsene gjer den heilt spesiell. Heilt nydelig er den!


Syste prøvde fleire plasser å gå uti vatnet med crocs på. Men myr overalt! Sank så fort at syste berre spratt på land att. Mor og lillemann vart med langs kanten for å finne egna badeplass. Men det såg dårlig ut :( så vi heller beundra utsikta og hørte på sauebjellene og hyla til syste etter kvart som ho prøvde, for så å og stupe på land.Æææææh.... syste sitt fast. Mor måtte trå til med å hale og dra i ho! Uff da... og ikkje nok med det, men eine rosa crocksen satt fast i botnen! Syste prøvde å leite med handa, med føttene, men få nyttes. Den var rett og slett sugd opp av mudderet i botnen. Herved var badeforsøket skrinlagt. Mor vart litt lei seg for at ho ikkje fekk bada, for det var no den eine grunnen til at vi gikk hit. Syste var forståelsefull og trøsta mor med at mor kun har vært her en gong før, og da hadde mor ikkje bada.Mor litt letta, og foreslo litt medbragt snacks.

Boks med oppkutta frukt sto ikkje lenge aleine :) Kiwi, eple, aprikos og druer. Mmmmmmm... lillemann fyller handa med druer.


1 stk ikkje badende syste til tørk. 1 crocks mindre. Liker ikkje å forurense naturen, men den vart rett og slett sugd opp av det sorte hull i vatnet :-/ kanskje nøkken mangler en sko? Mor aner ikkje. Er nøkken en ho? Skoen er jo rosa....
Uansett tjuvradd, mor har lovt syste nye crocks.


Litt twist skader vel ikkje? ;) Og snakket om å verne om sine favorittbiter er høgst gjeldende! Syste er rask og saumfarer etter en Jappbit, mor hakk i hæl etter Caramell. Lillemann tar berre den første han finner han. For han er all sjokolade nam ;)
Lillemann fann hunden inni meisa, klemte den ekstra hardt og laga koselyder. Slapp den ikkje, ikkje engang da han såg sjokoladen. Men mor fekk også kose den, han deler gjerne. Spesielt artig å sjå mor klemme hunden, smiler bredt, og så får han også kose den. Sånn felleskos på en måte. Som om han vil dele gleden.


Syste hjelper han med å åpne twisten og holde sjokoladen. Ikkje så lett enda, men litt hjelp skader ikkje.

Den derre Banan twisten, litt klissete?? Den hang att på tommelen og lillemann rista og rista, men sjokoladen var som limt på. Held tommelen fram til mor, som om mor ville spise den flatklemte og utskvisa sjokoladen?? Nei du lillemann. Takk og pris for våtservietter!
En liten tur på egenhånd er obligatorisk. Må no få rusle litt sjøl, kose hunden og sjå om det er noke spennende å finne.Ser opp til den koselige hytta med Søvikhornet i bakgrunn.


Syste fann et grønt og fint insekt i lynga. Det gikk så fort rundt på handa hennes at mor hadde problemer med å ta et eineste klart bilde av den!

Vi pakka sammen, seint på kvelden og 1 time til leggetid på lillemann. Som vi ikkje rekker idag. Men han sov godt på dagtid, og får kose seg i meisa nedatt. Måtte berre ta et bilde av ei av dei store tuene med Skrubbær som var her. Som lita kalla vi blomsten for kaffiblomster, pga "frøa" ser ut som kaffigrut! Og så plukka vi den og brukte frøa når vi laga heksebrygg ;))Mor kjente noke som rykte så smått i meisa. Synderen: syste som snikdrikker fra drikketanken min inni meisa! Kamera med snu knapp på avslører mangt ;) Lettere å snike med mor enn å ta av seg sekken sin og leite fram drikkeflaska si....men det straffa seg, for plutselig så svelgte ho vrangt og endte i hostebyge! Drikke fort og gå samtidig er en dårlig kombo :))
Lillemann har full oversikt over tjuvradden Blåhette.

Siste myra og syste innrømte at neste gong så låner ho sko av mor... eller at mor kjøper ho et par, visst ho da lover å gå med på fleire turer ;) Er jo så kjekt å ha ho med!


Opp haugen, så er vi oppe på kanten igjen og berre nedover for oss til bilen. Men det begynner å haste, for syste må på do og vill ikkje gå på do uti skogen. Så her er det berre å få opp farta!

Steiner i stien, irrgrønne bregner, fuglesang, ei og anna sauebjelle, skogslukta og alle dei forskjellige blomstrene som er, jenta mi: tv berre gå og vogg!!! Dette er tusen gonger bedre :))


En stooor frosk! Den var så stor at lillemann ikkje likte å få den for nært. Og det til tross for at syste tok det med ro og holdt den forsiktig. Litt skummel.
Nede ved pausesteinen hadde no sauene samla seg. Lillemann har leita sånn etter sauene! Hørt sauebjeller overalt, men alltid vært bak små hauger osv. Glede!
Ikkje så lenge att no. Vi er stadig på utkikk etter nye blomster, ser etter frosk og lytter etter sauer. Vi kjeder oss ikkje på tur ;)
Vel nede att vil syste åpne og lukke strømgjerdet, sjøl om det var litt vanskelig. Men vil ho, så for all del :)

Plukke resultatet vårt :)) vart mange forskjellige på oss. Gler oss til å komme heim og telle over kor mange forskjellige vi fann. Mor tippa 10, syste tippa 9. Så no gjenstår det å sjå kven som tippa riktig!
Vi laga til et ark og la blomstrene rundt etter kvart som vi fann navnet på dei. Ikkje alle fann vi i boka dessverre, og ikkje anna lyng enn røsslyng. Må mor virkelig til med ei større og utvida bok??
 Stormaimjelle-Tepperot-Gjøksyre-liten blå uten navn-Skogsfiol-Myrfiol-Maiblomst (sjøl om det no er juni...)-ukjent kvit lang-sånn mini marikåpe som ikkje var i boka-visna kvitveis-Smørblomst/Engsoleie-Tetterot-Skogstorkenebb.


Verken mor eller syste tippa riktig antall blomster. 13 stk, det skal no være mulig med fleire i skogen midt i juni. Vi får prøve på neste tur også? Kva sei du syste, blir du med mor på en tur til snart? ;))
4 kommentarer:

 1. Så kjekt å lærerikt å samle blomster slik, jeg burde ha vært med dere på den timen:)) Enda en herlige turdag å ha i turminneboka:))) God turhelg til dåkke friskusser:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Fann ut at eg husker berre litt over 3/4 av navna, måtte til med blomsterboka ja :-/ treng meg større og utvida bok for å få med lynga. Men vi lærte litt da på vei opp og ned :)) friska opp et gammelt hode....

   Slett
 2. Gissar på att det är en sådan här.
  https://no.wikipedia.org/wiki/L%C3%A6rl%C3%B8per

  SvarSlett
  Svar
  1. Neimen hei igjen Björn! :) kjekt når du finner utav sånne ting som eg ikkje finner utav! :)) insekter er ikkje mi sterke side, men syns dei er fasineredes, spesielt gjennom ei macrolinse! Takk for linken :)

   Slett