fredag 21. juni 2013

På oppdagelsestur, Søviksetra og Løvollsetra

Mormor har vært opptatt noken dager og ikkje fått vært ute på tur. Kroppen trenger en tur og ho spør mor om å være med på tur. Svaret er enkelt: Kor vil du?? ;)) Mormor veit ikkje, berre ho kjem seg ut! Det er for seint for å ta noken lengre kveldstur, men finne en kjapp liten tur. Hmmm..... Hovdeåsen, oppbrukt. Andre veier i nærheten? Litt lei. Andre turer? Så kom mormor på noke: vi har no kikka på noken sætre uti Søvikdalen når vi var på Klokksetra, og en vei vi lurte på kor den gikk. Saken var biff, vi skal finne utav Søviksetra! Mormor og mor er skjønt enige, tid for å utforske! :))Mormor kjørte til Løvoll og tok til høgre og parkerte i krysset. Så går vi til høgre, forbi første løa, og så runda vi løe nr2 og gikk bak den. Litt ekkelt å gå gjennom tunet til folk syns vi, men veien opp til setra går der.
Bak løa står ei gammal og sjarmerendes steinbru. Skal ikkje over den dessverre, men forbi den og du finner veien der.Mormor og lillemann blåser løvetann! Og gjett kven som fekk nedfallet av løvetannfrø?? Jo mor....


Mest spennende for lillemann var helikopteret som hadde "base" på marka der. Vi var ned å kikka på det før vi gikk. Det jobber med monstermastene og flaug fram og tilbake, til glede og utrop fra lillemann :))
Til å være grusvei/traktorvei, så er veien ganske fin og veldig grei å gå. Barnevogn vennlig også.
Lillemann henger så godt han kan utav meisa for å følge med på helikopteret! Mor gikk sidelengs i perioder så han fekk følge med ;)

Grønt og frodig, koselig skog tett inntil veien. Joda, ganske fornøgde vi  der vi gikk :)


Dæææææææ!!! Lillemann skimter helikopteret nok en gang mellom trærna og var heilt oppslukt!Dææææ var mormor!!!
Lillemann og mor trasker på, snakker om fuglene, blomster, helikopteret og anna som fell oss inn.
Litt oppi så fekk vi utsikt utover Andestadvatnet. Oppi sia til venstre så skimter vi en anna vei, den skal visstnok gå til Løvollsetra. En anna kveld med behov for en kort, sein kveldstur ;)Syns det er så koselig med sånne porter :)


Ei rot over en stein med mange store kjuker! Mor berre måtte åle seg fram i granskogen for å sjekke ut!Lillemann ville også sjekke ut kjukene. Så mor berre satte seg på kne og lente seg inntil. Der! Lillemann fekk endelig tak i den!


Oida! Lillemann tok hardt i, og jaggu så fekk han den laus også! :)) han ser litt overraska opp på mormor, fatter ikkje heilt at han fekk det til sjøl.Han ville ha tak i dei andre også, men mor fann heller en liten en, sånn akkurat passelig for ei lita hand. Når lillemann var lei av den så plukka mor den opp, kikk på mormor: ikkje le, ok? Vil du legge den oppi meisa?? Mormor måtte nesten bite seg i leppa for å ikkje le, smilet avslørte alt kva mormor tenkte! "Eg sa du ikkje skulle le!" mor irettesatte mormor. Mormor måtte le enda meir! Mormor veit godt at mor skulle ta den med heim og putte den i naturkassa si...

Men så såg vi ei hytte! Noken som har hytte før setra? Ja ja...

Men der var fleire hytter jo! Er vi framme på setra allerede?? Mor og mormor kikker vantro på kvarandre. Dette kan ikkje stemme?! Er vi framme allerede? Nei dette var kortere enn vi forventa, og vi var no knapt blitt varme. Dette her vart for kort... så vi kikka på kvarandre og skjønte at vi tenkte samme tanken! Vi går berre til Løvollsetra også! Finne ut av den derre mystiske veien :))Men først ville vi kikke oss litt rundt her oppe. Mor og lillemann fann seg et vannhull og kasta litt Plopp! Mormor forsvant rundt ei hytte med kameralinsa si.
Mor da! Du må bøye deg lengre ned så eg ikkje dunker hodet mitt! Lillemann tar tak i greina og rister laus.Rett bak Plopp!dammen hadde dei demma opp en liten dam for å kunne fiske. Heilt ypperlig rett ved hyttene :))

Mormor? Kor vart du av?? Mor og lillemann kikker rundt dei andre hyttene for å sjå kor mormor vart av...Vi kryssa en bekk, runda ei hytte, og der ved ruinene fann vi mormor gnafsende på et eple :)

Vi begynte å traske ned att mellom hyttene. Klar for neste seter. Ser Sandvikhornet i bakgrunnen.Ut på tur, aldri sur! :-) en kar som kom kjørendes opp til setra, hadde tydligvis ei av hyttene der. Han meinte at det var 1400m opp hit sånn ca, og at det var kortere å gå til Løvollsetra enn hit. Ja ja, perfekt attpåklatt å gå da tenkte vi.
Tralla la la! Livet er herlig og utsikta fin, neste seter, her kjem vi!Vi synger og hopper litt, høg flaskeføring og godt humør :))


Nede ved gården igjen gikk vi til venstre og fulgte veien til vi kom til en gård. Der delte veien seg og vi tok til venstre igjen.Her var veien annerledes. Ikkje så fin som den opp til Søviksetra, og anna vegitasjon. Rart egentlig, det er jo så nært. Men tynnere skog, med kortere andre trær. Litt vel hompete for barnevogn muligens.Vi kom til nok et veiskille. Gå rett fram eller til venstre, igjen? Vi stoppa opp og tok en logisk tanke: På kartet låg ikkje setrene så langt unna kvarandre, begge inni bukta på en måte. Gikk vi rett fram forlot vi bukta og havna langt unna. Så da tar vi til venstre...Ser mot der veien opp til Søviksetra går, opp til høgre gjennom skogen nedenfor Høgenakken.


Veien til Søviksetra var i tett skog, her er det så åpent at man ser laaaangt fram og veien virker lang! Den bærer preg av at den ikkje er så mykje i bruk som den andre setra, ikkje like velholdt. Så vi er litt spent kva som venter oss når vi kjem fram. Hytte? Ruiner? Ingenting?

Litt kveldslys gjennom disen mot Sandvikhornet.


Ny sving og no mot Søviksetra igjen. Vi syns no denne veien begynte å bli veldig lang. Han sa no den var kortere? Gjor han ikkje? Virker som vi har gått lengre snart... Ser Høgenakken 334moh. Rett nedenfor den ligg Søviksetra. Oppå den ligg Klokksetra.
Kjære vene! Meir vei! :-/ Hallo, skal denne veien ingen ende ta?? Skulle tru veien gikk heilt bort til Rømerhornet 866moh.
Vi vart no i det minste varme.... Vi kom så raskt fram til Søviksetra at vi vart skuffa, men denne veien her virka myyykje lengre! Ifølge kartet er den en liten brødsmule lengre, men det virka som en evighet, sikkert fordi vi innbilte oss at denne var kortere. Rart kva hodet klarer å snu på ting :-SHeilt anna landskap her, myr og tynn vegitasjon. Pent på sin egen måte ;)Å hallo! :)) ved enden av den rette veien kom vi til en lang steingard. Såg ingenting anna. Mor kikka seg rundt, mormor leita fram kartet for å sjekke om vi var på rett plass. Ho telte svinger, og det stemte. Vi er på rett plass.Mor kikka opp over myra, trudde ho skimta noken steiner i litt stabel der oppe. Muligens noken ruiner? Mor bestemte seg for å gå opp og finne ut. Er vi på oppdagelsestur, så er vi på oppdagelsestur. Basta.
Heile myra oppover var dekt i hundrevis av Skogstjerner! Aldri sett på maken!Oppe ved steinane mor såg, var der 2 ruiner etter det som en gang var et sel. Lurer på korleis det en gang såg ut her....Etter trea å bedømme som vokste midt oppi ruinane, så er det lenge sia det fallt sammen også.

Artig vegitasjon på steinane på ruinane :)
som bittesmå spiker med stort hode!


Vi fulgte steingarden for å sjå om vi fann noke meir. Der det var bekk, hadde dei bygd en passasje til bekken under steingarden.
Vi fann noken trær som hadde vokst oppå restane etter noke som en gang var. Blotta røtter som viser at en gang var her liv og røre.


Dette var vel den beste bygninga her. Rød lita hytte og einaste nabo var ei hytte/skur nedenfor.

Vi kom fram til at det var best for lillemann å sitte nedenfor ved den andre hytta, lavere steiner. Så da var det å holde mormor i handa så han ikkje snubla i tuene og rusle nedover, fornøgd over å rusle litt sjøl.Fann saltstengene i meisa. Svarte, det var ikkje meininga... skulle spise skive han da, kveldsmat. Det var berre å gjemme boksen med saltstengene i sekken til mormor.
Først satt han litt på den steinen, 15 sekund så var det å reise seg og sette seg på steinen ved siden av. Teste alle serru ;)
Har mormor noke spennande da? "Affi" har ho i allefall. Mormor på tur uten kaffi, det skjer ikkje!

Det var berre en enkel krok på døra. Lurte på om det berre var et skur, så vi kikka inn. Inne var veggen til høgre lafta, med mose mellom. Samme måten som på hytta på Brunstadsetra. Døra inne hadde hengelås på. Lillemann var kjapp, ville klatre inn! Ville sjå han også, ikkje berre mor.

Og jaggu så kom han seg ikkje inn også! Sleit og pusta, ga ikkje opp. Så fornøgd med seg sjøl der han står! :))

Mens vi satt der kom kveldssola gjennom disen og lyste opp heile plassen i gult, varmt lys. Trur det begynne å nærme seg sengetid for liten.


Ser over til Søvikhornet 706moh. Der var vi i november ifjor, på lillemann sin 1 års dag! Hans bæretur i enten bæresele eller meistur nr 50! Det er no 50 bæreturer siden no :)) Lurer på kor mange turer lillemann har hatt til no?
Å ja, ca midt på heile ryggen, nedi buen, der bak ligg Løsetsetra og Løsetvatnet der mor, lillemann og syste var igår og skulle liksom bade... sjekk forrige blogg.


3 generasjoner på tur <3 tenk på alle turene vi har hatt ilag! Det er ikkje reint lite! Fra da lillemann låg i magen har vi traska oppå mange fjell og i daler ilag.
Mormor, du er berre BEST! <3
På tide å gå. Lillemann er lite flink til å spise skiva si, samme kva vi prøver å putte inn i små biter. Den gutten har skral matlyst på kvelden. Men nokre druer, det sei han ikkje nei takk til! :)
Vi trakka rett ned vi, for så å skråe tilbake til veien. Vi kom over dette sjarmerendes skuret med torvtak.


Uelegant klatrer mor over steingarden som kveldssola så vakkert lyser på.......


.......hopper tungt som en elefant over en liten bekk der dei nok en gang har laga tunnel til bekken...

...... og rusler i rask gange nedatt :))
Siste strålene av kveldssola skinner på vår vei før den forsvinner bak Sandvikhornet.
Mor synger "vi gikk en tur på stien" og kvar gong mor kjem til ko-ko refrenget, så svinger mor meisa fra eine sia til andre heile refrenget og spretter rundt så lillemann får en karuselltur! For kvar gong det nærmer seg ko-ko så gjer lillemann seg klar til å svinge og småhopper i meisa, veldig klar! :))God natt du sol <3 takk for idag ;)

Da vi gikk opp, la vi merke til ei elv gjennom granskogen. Vi avtalte at dersom lillemann var i godt humør og vi ikkje var seine, skulle vi gå ned til den elva. Vi såg anntydning til noke vakkert noke. Så folkens, legg merke til denne granskogen visst dokke en gong går her, skal vise dokke ei lita perle! Gå mellom dei to mest døde grantrea.......


....... så kjem du til et lite vannfall. Pent er det der også. Men visst dokke da går oppover litt, over den bittelille haugen.....


....... så dukker dette opp!! Å heite jerremias!!! Reine regnskog plakaten! En kulp med et vakkert fossefall! Mor og mormor vart heilt bergtatte der vi sto. Her skulle syste vært og bada! Ikkje så djupt, men syste hadde elska plassen. Ei lita bortgjemt perle sånn heilt for seg sjøl. Vi måtte no klatre ned sia og ta en nærmere titt. Her står mor på en av steinane nedi ved kulpen og tok bildet. Lillemann ville kaste Plopp! med det samme! Han og likte seg her. Han fekk kaste pinner som vi fulgte med mens dei forsvant ned elva.Vi hadde egentlig ikkje tia til å sjekke elva, leggetid på lillemann. Men han hadde sovet så lenge middag at mor måtte vekke han kl 16.30 for no frykta mor for nattasøvnen. Er glad vi gikk hit og fekk med oss den perfekte avslutninga på vår oppdagelsestur.
Da fekk vi sett på setra som vi har myst på og lurt på før, vært opp den veien vi lurte på kor den endte (Løvollsetra) da vi var på Klokksetra ifjor, funnet ei bortgjemt perle, og traff på Anita da vi var på vei ned fra Søviksetra som fortalte oss om en fin rundtur vi kunne ta her inne. Lukter ny tur!! :))
Og ikkje minst, når lillemann vil gå masse meir sjøl neste år, så er Søviksetra heilt perfekt for små føtter og passelig langt. Så har dokke små barn og trenger en ny tur å gå, Søviksetra er heilt perfekt ;)

4 kommentarer:

 1. Hørt om grønn resept?!Gratis er den og! Frisk luft, flotte opplevelser,kurerer maurbein,gjer en glad, fordi en har det kjekt ilag! Skaper minner for alltid,og dei er det mange av!!! Gleder meg sååå til neste oppdagelsestur! :)Klem <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har allerede lista klar vi for oppdagelses turer både her og der ;)) å sjå noke nytt er så masse bedre enn å gå der man er vant til heile tia. Og kanskje finne nye favoritter! Begynne å bli ganske så kjent i vår eiga bygd no, men noken perler finnes det der ute enda, berre venter på at vi skal stikke innom :))

   Slett
 2. Skal tro hvor mange turer lillemann er opp i nå:) Han er jammen heldig:) Herlig turinnlegg som alltid:)))

  Turklem:))

  SvarSlett
  Svar
  1. For å være heilt ærlig Jill, eg også lurer på kor mange turer han har hatt til no. Hadde nr50 på 1års dagen sin i november, og har gått over 50 turer siden da. Kan ikkje telle blogger heller, for har gått turer uten å blogge. Skulle likt å vite antallet sjøl ;))

   Slett