mandag 17. juni 2013

Prøve noke nytt: kanopadling! :-D

Mor har bestemt seg for at året 2013 så skulle ho prøve masse nytt! Og halvveis inn i året har mor prøvd nesten alt som var målet for 2013. Kajakk padling stod på lista, men kan no føye til kanopadling også ;)
Starta med at bror sendte ei melding etter endt kveldstur på Brunstadsetra: Kor går ferden i morgo??
Jaha.... en tur i morgo også? Ja kvifor ikkje? Så lenge guttaboys vil være med, så kan tanta godt finne på en tur som passer.
Dagen kom med fuglesang og sol, og begynte å tenke på min søster som er på telting og padling. Padling... Hadde no vært kjekt å kunne tatt med gutta på en kanotur? Mor har aldri prøvd, anna enn i 6. klasse på leirskule i så fall. Men det husker mor ikkje den døyt av. Så forslaget mitt vart Langenesvatnet, grilling og høyre om mor fekk låne en kano mor visste om, og fått beskjed om ho kunne få låne. Bror hadde heller aldri padla kano, men kvifor ikkje?? Dermed vedtatt: 2 uten erfaring me d 3 gutter? Joda, dette går så bra så ;)
Kjøre til Hydrostasjonen på Vik, opp veien som går ved siden av stasjonen (opp Blindheimsbakkane), bom på 20kr videre den grusveien. Fortsette til neste bom på 30kr og så videre inn dalen til man kjem til Langenesvatnet 376moh.
Her ser oss inn mot Langeneset. Straumshornet til høgre.Parkere rett under Hammarsettindane, berre må beundre fjellrekka. Heilt råå! Nesten like rå å sjå på som Skopphornet ifra Megardsdalen.Ikkje akkurat noke lang tur å gå idag, berre å rusle til vatnet og ha en opplevelsesdag. Middag på grillplassen, leike litt i vannkanten og så finne den kanoen og prøve det også ;))
Rusle litt ilag med søskenbarna sine er stor stas for liten kar.


Heile bøtteballetten på vei, litt spent på om kidsa vil sitte still i den kanoen og om mor og bror klare å finne padlerytme ilag? Mor liker ei utfordring!!


 Bror har med monsterkniven sin med sag på eine sia av bladet, praktisk! Det var veldig lite ved å finne der, var veldig godt rydda. Men vi fann nok pluss at der står en binge med ved som folk kan ta av mot at dei legger att en sum i postkassa som heng på bingen. Praktisk det også ;)Lillemann er sulten, og da han fann skeia si i meisa, så var det berre å ta en forrett: youghurt!

Han er midt i stadiet Skal-sjøl og protestere på at mor forsøke på å mate han. Nei, her skal han ta styringa sjøl. Ja ja vi er no ute og vaskemaskina har vi heime. Bukse, jakke og ansikt for samme behandlig som munnen: masse yoghurt!! :-/

Gutta veit at mor har med ei bolledeig og kanel og sukker i pose. Det er berre å leite den fram, heva seg godt og var fastklistra i plastnettet den var pakka inn i.

Tok masse bilder av fjellrekka i deler, får liksom ikkje med alt. Rekka starter med Gimsdalstinden med Hammasettindane, før den avslutter til høgre med Urfjellet. Virkelig grov rekke av fjell dette. Gimsdalstinden er også med som eit av turmåla for Fjøre til fjells. Skal dit opp før høsten er omme ;)
Touche tante! Minsten var den første til å grille, men trur han var sulten, for pølsa rakk ikkje å få svart prikk engang før den forsvant nedi magen!


Lillemann er en dreven griller allerde som 1,5åring. Veit korleis dette foregår, og er rask med å komme seg til bålet med grillspydet og duppe pølsa i glo og aske ;)

Gutta ville ha pinnebrød med kanel og sukker inni, så det var berre for mor å finne seg en bakestein og leike klappesøte, strø masse på, trykke sammen til ei pølse, og så dyppe nok en gong i kanel og sukker igjen, før krølla rundt pinnen.
Veldig greitt med plassen her er at det er lagt store steiner langs vannkanten så ungene ikkje når rett ned til vatnet. Slepp å heile tia måtte hente våte små som har stukket av for langt uti vatnet. Kaste Plopp! er da mykje tryggere for mor.Mmmmmmm... kjenne magen er sulten ja, berre det snart kan bli ferdig!
Tilbrakte masse til med å kaste Plopp! At han aldri blir lei av å stå der og kaste!?Gutta ville vasse, til tross for dei synst det var litt kaldt. Så vasse fekk dei, kunne berre varme seg ved bålet om det vart for kaldt for dei.

Lillemann fann et dekk! Brum brum! Høre jo til en bil jo! Var vatn inni, og det vart no halve gleda å rote inni der.


Kremt, ingen perfekt grilling av dette pinnebrødet, men godt er det! Og sukkeret utenpå karamelliserer seg og blir litt svart det også. Berre elsker nygrilla pinnebrød :))


Lillemann synst det er så stas å ha med søskenbarna på tur! Er så kjekt å ha noken som kan hjelpe og være med på leiken :)


Plukke ifra kvarandre et lite tre, joda. Bror prøvde å gi han ei grein, men det var ikkje bra nok, skulle ha treet og demontere det. Mor aner en litt skummel tendens her, demontere ting..... :-/Gutta var no mette og begynte å spørre intenst på den kanoen. Vi pakka sammen og gikk og fann den kanoen. Vi hadde ingen aning om korleis den kanoen såg ut, eller kor mange det var palss til. Men vi såg at her fekk vi plass til alle!Yess!! :-D Gutta var veldig klare og kom ikkje fort nok ut!


Bror fekk på lillemann redningsvesten, Bå, bå bå!! Lillemann er fullstendig klar over kva dette er! Merkelig egentlig, han har aldri vært oppi en båt som dette før. Men såg at dette var noke han  ville ;)Mor var litt betenkt på korleis lillemann kom til å oppføre seg i kanoen, sitte still blant anna. Heime sitt han sjelden still. Men oppi kanoen utpå vatnet att han tilbakelent og heilt avslappa. Såg ut til å tett og slett kose seg! :)
Happy gjeng på kanotur!! Alle synst at dette var så kjekt! At dette måtte vi gjere felire gonger. Aller helst ville gutta padle heilt inn til botnen av vatnet, men det meinte vi vart for langt berre som tur. Men heller padle inn til botnen, grille der eller overnatte i telt kunne vært ei løysning en anna gong.

Dette her gikk no ganske så bra! Var kjekt og avslappandes på en gong. Berre å nyte fjella og vatnet, og at alle ungene satt stille ;)

Ohoi! Det er sauer borte ved hytta! Her er det berre å padle nærmere for å ta desse sauene i nærmere øyesyn.


Kapteinen bak har full kontroll! Siden han er mykje sterkere enn mor i armane, så plasserte mor han bakerst. Vi padla en del i sikksakk over vatnet, mor har ikkje like sterke rotak som bror bak. Men etter ei stund så fekk han teken på styringa og kompansere for mors manglende armstyrke. Godt jobba kaptein!Ok, vi hadde ei lita krise der utpå.... lillemann reiv av smokkelenka med smokken på, og kasta den over bord!! Buhu!!! Tuttut! Tuttut!! Det gikk plutselig opp for han at smokken forsvant!!  :(( Fullstendig krise!! Tuttut, tuttut, tuttut! Lillemann klagde sin nød og var heilt fortvila. Her var det å prøve å ta en handbrekksladd med kanoen og gjere et forsøk på å få tak i den smokken! Handbrekksladd.... lettere sagt enn gjordt. Vinden kom bakfra, og vi to har ikkej snudd en kano før, så dette gikk så som så med 3 gutter som peika og ropte for å finne den smokken. Og med småbølger pga vind så var det ikkje lett å sjå heller. Men etter litt padling, så såg eldste jaggu smokken! Den flaut opp ned og kun det grønne var synlig. Skarpøye! Men så var det å få kanoen dit da.... hallo, det var faktisk vanskligere enn anntatt. Vi bomma 1. gong og kapteinen kunne like godt ha havna overbord i forsøket på å forlenge arma si. Så ny handbrekksladd og sirkle inn den smokken mens lillemann fremdeles hadde minikorokodilletårer og ropte Tuttut! Tuttut! med virkelig hakk i plata. Gutta ville begge være den som redda smokken, og avtalen vart at den sia smokken havna på, den skulle plukke den opp (visst vi klarte det ja). Med litt flaks så fiska mor opp smokken med åra så minsten fekk tak i den! Dagen var redda!! Så her ser dokke resultatet: 1 stykk meget lykkelig lillemann som ikkje reiv av seg smokken fleire gonger ;)
Lillemann var litt lei, viste seg seinere at det var store ting han holdt på med... så vi padla like godt tilbake. Seint begynte det å bli også, gutta skulle tilbake til mora si snart også. Men vi har hatt en lang tur vi, fått trent litt arma og hatt redningsaksjon og greier. Ikkje kjeda oss engang. Mor satt og kikka på små tornadoene som padleåra lagde nedi vatnet. Gutta var enig, tornado eller som det sorte hull uti universet! Som sluker store skip! Fantasien var i gang ;)
Lillemann synst nok at kano va kjekt, men seint, hatt masse frisk luft og opplevelser gjor sitt til at han vart trøtt og nesten sovna mellom beina til mor. Så her var det å snu han, prate han vekk om ting og komme seg i land.
Vel iland så såg han meisa si og flaska! Med litt sorg i stemma så var det retning rett mot meisa, klappe på den og ville oppi. Sliten! Og vel på plass i meisa så kom godlydane og han sank sammen og sukka...

Langenesvatnet ligg så fint til mellom fjella her, ei lita perle i seg sjøl. Ypperlig grillplass og greitt å padle her. Gutta forsvant ned til vannkanten for å drikke før vi dro heim. Men dei var skjønt enige begge to at dette kunne vi gjere en gong til!
Tusen takk til Jan Bård som lånte oss kano, det var veldig kjekt å få prøve å padle, frister til gjentaging for oss alle ;))


5 kommentarer:

 1. Flott rapport, flotte bilder! Kanopadling er en kjekk turaktivitet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kano padling var veldig kjekt! Ekstra kjekt siden man får med barna, og dei også får en tur utpå vatnet :) eineste som er synd med alt nytt man prøver, er at det blir så masse man får lyst på! :))

   Slett
 2. Det så kjempe koselig ut :-)) Herlig gjeng! Men godt dere fikk tak i smokken igjen hehe! Kanopadling er veldig barnevennlig og det fine er at der kan du ta med barn i forskjellig alder på tur og de koser seg like mye. Dersom du går så langt å skal anskaffe deg en kano selv så anbefaler jeg å se på bruktmarkedet f.eks finn.no, det gjorde vi og fikk tak i en Allykano som var så å si like fin men til under halve prisen som en ny... Ha en fin dag :-)

  SvarSlett
 3. Og jeg fikk veeeeeeeldig lyst på pinnebrød, det er jo så godt :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Kano frister veldig ja, spesielt pga barnevennlig. Eg drar jo med meg lillemann og andre alle plasser. Skal kikke på finn i kveld og sjå kva muligheter eg har, om fristelsen blir for stor og kjøper meg en! Berre å få den oppå taket på carawella da... trappestige? ;)
   Pinnebrød med kanel og sukker er en sikker vinner uansett alder! Du får lage deg et mini bål i hagen og gumle i vei, skylde på grviditetshormoner om politiet kjem og sei fy fy til båletenning :))

   Slett