onsdag 26. juni 2013

Sukkertoppen-Ålesund


Onsdag og fridag, og turdag. Den dagen det er mulig å legge ut på lengre turer mens dei store ungane er på skulen. Men denne onsdagen er nesten faste turfølge mormor, på tannlegen. Pluss at det er skuleferie no, og ho har eldste og minste til min bror hos seg. Så, siden tannlegen held til heeeeilt uti Ålesund, så kva kan vi finne på da? Ta med alle 5 ungane og gå på Sukkertoppen når mormor er ferdig hos tannlegen? Så tenkt så gjordt... Mormor dro til tannlegen, mor venta til seinere ferge. Så pakka mor sine 3 inn i bilen og så henta eldste og minste hos morfar. Og mor sin 8 seter av en slags bil, lekker vatn, så her var det å ta den andre som har 6 seter, og det går akkurat med 5 unger på slep :))Bildesky syste dukker for kameraet ;) Etter over 1 time på farten med kjøring og ferge, så parkerer mor bilen på Hessa barneskule, på parkeringsplassen der. Der var andre biler også der med samme mål, Sukkertoppen. Så der surra vi og venta på mormor skulle være ferdig å gape hos tannlegen.
Fått på skikkelig skotøy, bedre klær for det blåste og 12 grader (lurer på om det virkelig er juni med sånne lave temperaturer...) Ta til venstre for skulen og gå mot byggefeltet, skilt merka der stien går opp. Beklager dårlig bilde, dugg på linsa (eller en fettete finger vært på ferde)

Midt i byggefeltet er det merka opp til stien. Vips! og mormor dukker bak en hagehekk. Skogen neste! :)
Dette ser da virkelig lovende ut! Koselig sti, tørt og fint.
Den fine stien varte ikkje lenge. Ganske snart viste det preg av at det er en folkesti dette. Ganske brei og godt trakka. Og siden det har vært regn siste par dagane, så er stien smågjørmete heile veien. Såg omtrent alle på tur her hadde joggesko, men noken kom ned att med sko som ikkje lengre var særlig kvite.... vi var mykje bedre skodd og kunne trakke med god samvittighet! :))

Minste trengte litt motivasjon i starten, begynt også å bli sulten hevda han. Etter litt saft så kom det seg, pluss mor meinte at han ikkje klarte å ta att dei to andre gutane! Så der sprang han avgårde!

Ei lita lysning og ut å kikke på utsikta her. Det er no sovetia til lillemann, men trur det er for masse som skjer rundt han til at han sovner no.Siden minste no for som en rakett etter dei andre guttane, så danna mormor baktropp aleine. Heilt til neste trengte litt oppbakking ;)

Lillemann og Tinka sjekker ut at trærna her har riktig kvalitet.....

Godkjent!! :-D Kommande skogsforvalter tur??
Mormor roper Juhuu! til lillemann! Vi vart litt opptatt med trær og sånne natur ting vi. Vi kjem, vi kjem mormor! :))


Lett våt sti. Dette er ikkje toppen, berre en liten luretopp sånn rett før toppen. heile turen opp så går man langs ryggen på Sukkertoppen. Skulle ikkje tru at denne toppen var en lang rygg, for på avstand så ser denne åsen ut som ja, en sukkertopp, en sånn kakepynt topp. Ikkje før du kjem til Hessa og du ser den fra sia at du faktisk ser den er lang.

Utsikt nedi Skarbøvika. Den store øya der ute er Valderøya. For å komme til den øya må du faktisk kjøre undersjøisk tunnel. Fleire av øyane her ute har undersjøiske tunneler, deriblant flyplassen Vigra, og Godøya som mor er så glad i.

Julestjerna til Sukkertoppen. Den lyser over Ålesund kvar jul, og den vises over dei meste områda her.

Ser litt tilbake på stien, temmelig gjørmete. Mor er glad ho har fjellskoa på i dag! En folkesti og litt regn så blir det fort slik som dette. Mor lykkelig over kidsa har skoskifte liggande i bilen!


Julestjerna bakfra med utsikt utover Ålesund sentrum.
Er en del berg/svaberg i stien, men ikkje noke gale. Litt her og der, men en 4 åring går her sjøl. berre ei hand å holde i noken plasser, så går det fint for alle familier å gå her.


3 cowboys sitter og venter på oss andre oppå luretoppen. Bror ville vente, for var litt redd for minste skulle fjase på toppen som var litt spiss og dette ned.


3 cowboys får klarsignal til å fortsette til toppen, og Poff! så var dei nesten framme.

Mor og syste framme på kanten og ser på Godøya <3 og tankane går til Jill som ofte er her på tur ;)
Mor snur seg og ser tilbake til toppen der matpausen er i full gang. Tørste og sultne unger finner lee for vinden her.
Mor og engelen sin <3

 Til venstre: Sula, så Hareid, Godøya, Giske og så smått Valderøya.

Fra venstre: lille Giske, Valderøya, skimter Vigra baki der og Ellingsøya. Og selvfølgelig Ålesund sentrum.Matpause!! Fram med alt som spises kan! :)) og mormors siste barnebarn som var for trøtt til å være med ringer.


Bror har med seg nudelboks som forrett! Lillemann er innmari glad i nudler og kjem krypendes og vil ha han også! Og det får han med snille bror ;)
Til slutt vil ikkje bror ha meir nudler, og lillemann får heile boksen! Gleeede!! :))


Sjokolade er et must på en sånn  matatur som dette! Ny plate for å være sikker på at det skal være nok til alle. En tur er ikkje det samme uten <3Syste på toppmerket og er klar for å gå ned att. Vinden her var litt kald syns ungane, så vi vart ikkje så lenge her. Mor prøvde å forklare at det sjelden er vinstille ute ved havet ;)
Mor på jakt etter et sitteunderlag som blåste bort, og ser rett ned på Hessa her, og på motsatt side av Heissafjorden er Sula.


Heilt til venstre, nede ved kanten ligger Tueneset og Akvariet. Der har vi vært noken gonger opp gjennom åra. Et supert annlegg med all slags fisk i Norge pluss litt andre, pingvinpark og no bygger dei selpark! Absolutt vel verdt en tur innom!Med mat innabords og nedoverbakker, så er det heilt utrulig kor ved freidig mot alle ungane plutselig vart! :-/ Poff! så for dei avgårde!
Her vises godt at Sukkertoppen er en topp med en lang rygg, sjøl om det ikkje ser sånn ut på avstand. På avstand ser den liten og søt ut.Litt overtrøtt lillemann ville ikkje spise anna enn nudlane han, var for trøtt og slokna som et lys oppe meisa ganske så fort.
Vått og gjørmete, men vi traff veldig mange på tur her. Folkesti nr1 her ute har mor forstått. Men skjønner det også, med havutsikt så er toppen lett tilgjengelig og passe lengde for små barn.
Litt sånn blåse bort dag i dag ;)) lillemann søv han og enser verken vind eller andre rundt om...
Syste hadde noke som stakk i støvelen, stoppa og kjem springendes så søla skvetter i til alle kanter!! Gla ho ikkje skulle forbi mor! Mor syns ho kjenner søla som hagler allerede...


Mor fann en orkidee! Flekkmarihånd. Mor har en sånn i beddet sitt i hagen også. Norsk vakker orkidee. Mor har noken diverse norske orkideer i beddet. Kan no ikkje plukke dei og putte i naturkassa si, for da visner dei berre, så mor tar med rota også! :)
Er det folkesti, så er det folkesti, og da deler stien seg gjerne til en sti til, sjøl og området er lite her. Og der møtte vi jaggu på dei 3 cowboys som gikk stien utpå kanten.
Og så er det gjerne stier for å unngå stien også :-/ Mormor i unngå-stien-stien og syste i sjølve stien. Syste har støvler og bryr seg ikkje særlig kor ho går.
Nede i bilen så sover lillemann enda. Så kva no? Vente litt her, kjøre heim med det samme eller finne på noke siden vi allerede er her? Mor og mormor kviskrer og tisker, et par lange ører fanger opp planene og gliser. Så gjorde avtale med ungane, om visst lillemann våkna opp blid, så skulle vi dra på leikeland! Stor jubel fra alle! Så her var det å vekke lillemann forsiktig, og bror og syste gjorde sitt beste for at han skulle holde seg blid! :)) og de var han også!
Leikeland, here we come!


Vi hadde en strålende dag i dag. Fjelltur, leikeland i over 2 timer der alle 5 hadde det utrulig gøy! Og var ganske så slitne etterpå!! Så for å virkelig ta dagen, så avslutta vi det heile på Burger King :))
Vært en dag alle 5 kjem til å huske lenge! Kjekt fra eine enden til andre. Full aktivitet og utskeielse til slutt. Kan dagen bli bedre?? Ikkje for dei 5 i dag ;))

2 kommentarer:

  1. For en herlig dag da!!! Heldige barn (og voksne hehe). Er ikke alltid bare å gjøre fem barn like fornøyde, spesielt ikke når de er i forskjellig alder ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var full klaff den dagen for alle 5 ungane ;) alle kosa seg med alder fra 1,5-14 år på alle aktiviteter. Når det blir så kjekt så kosa oss voksne oss også :))

      Slett