torsdag 6. juni 2013

Trollvatnet 610moh, Fjøre til fjells tur

Onsdag er fridag og turdag! :)) Værvarslet var ikkje av det beste, og tåke har det vært litt av. Men vi håpte på bedre vær da vi dagen i forveien avtalte Trollkirka 1232moh. Men dessverre..... litt tåke i toppene og yr i lufta. Da var det over til plan B, Trollvatnet.

Troppene samla seg tidlig morgonen på trappa mi, og satte kurs for Riksheimdalen, for å gå opp til Trollvatnet på Tverrfjellet den veien. Går også ann å gå opp fra Megardsdalen, men vi valgte Riksheimdalen. Og så tok vi den enkle veien ved å kjøre opp til dalen pga vi hadde grunneiernøkkel til grusveien.


Carol og mormor i godt humør, til tross for lavt skydekke og noken regndråper. Litt "uggent" vær har aldri stoppa oss før! :))
Liten nedtur for damene som ser mot høgere topper, og ser kor mykje snø som fremdeles låg oppi fjella.

Berre det å gå Riksheimdalen i seg sjøl er en fin fin tur!Og Eamon.... alltid full av energi og raser fram og tilbake som en virvelvind! :)
Opp her skal vi, for bak der en plass ligger Trollvatnet. Det sier dei to damene i allefall! Eg har ikkje gått her før, men det har dei, på leiting etter bortkomne sauer.

Over brua og ser mot fjella, håper at skydekket skal lette så vi får sett tindane her.

Carol tok styringa på kor vi skulle gå. Dama er flink til det også, så for meg var det berre å karre meg opp bakkane og følge etter ;)


Lillemann var en virkelig chatterbox idag! Prata i vei om alt han såg, og for å fordrive tia litt, så var hestehalen til mor veldig kjekk å dra i! Ikkje akkurat det mor skulle ønske han gjor på, men han bøyde seg fram av og til og ville ha kos og klem til bot og bedring <3

Om det er skyer og litt regn, gjer ingenting. Alle værforhold har sin sjarm! Også tåkedotter på bærtur på fjelltoppane er fine ;)


En liten pust i bakken... vi kjem, vi kjem! Vog meis og lille heime etterpå, 18kg i oppoverbakker er fin fin trim....Nesten oppe! Ikkje at eg visste det på dette tidspunkt akkurat...
Lykkelige Eamon fann en snøflekk!! :)) han gnura lenge og vel på flekken sin og var berre lykkelig....


Hundatinden 1234moh i sikte!Og så Poff! så var vi oppe! Hææææ?? Mor er litt forundra.... ikkje lengre? Mor var forberedt på en mykje lengre tur, men no var vi allerede oppe? Føler seg litt... snytt?? Hmmm...Men men, vi er no her, og det er spesielt å være midt mellom alle fjella her. Tverrfjellet ligg så midt mellom. Så det er berre å leite etter stokken med koden. Fjellrekkene bak gjemmer seg i skydekket og vil ikkje fullt vise seg.
Fra venstre Keipen 1198moh, Tårnet 1338moh, Sunnavindsnipa 1367moh og Hundatinden 1234moh. (trur eg..)
Oversikt over Trollvatnet! Og fra venstre Hundatinden 1234moh og Skopphornet 1226moh.Hytta ved Trollvatnet var slettes ikkje lett å sjå! Da vi kom langs kanten, så såg vi berre noke blått som stakk opp. Ikkje før vi gikk på nedsia at vi faktisk såg hytta. Perfekt gjemt! :)

No regna det, men det legg ingen demper på humøret! Vi klatra opp på steinen, og strakte hendene i været og ropte "Juhuuu!" begge to :))Og så hoppa vi ned! Lillemann syns det var så kjekt at vi klatra opp på steiner og ropte, for så å hoppe ned, at mor måtte gjere det et uttall gonger før han var fornøgd! Mor vart lei til slutt av denne steinen.....
Veldig lavt skydekke som slapp ned sine våte dråper på oss der vi satt og spiste litt lunsj...

Nok et vatn mor berre har hørt om men ikkje vært på.... no vært her også! Men kor er stokken tru??
Noke godt må man ha med på tur, ikkje sant? ;) Giffler er noke lillemann er glad i!Småsurt vær, ingen hindring for lillemann! :)) han bryr seg ikkje!

Vi fann andre steiner å klatre på og rope "Juhuu!!" Lillemann ville at mor skulle hoppe ned fra denne også, men der sa mor stopp! Dette var 4. steinen vi klatra opp, men litt vel stor å hoppe ned fra... lille våghals...


Carol er en klatrer også, så ho fauk lett opp alle steiner som kom i hennes radius! Og når matmor var oppå steinen, var ikkje Eamon sein om å følge etter! Han er en hardhaus inne fjellvandring ;) han var oppå steinen ilag med oss også han.Molteblomsten, den kvite reine fargen i det brune landskapet, lyser opp i påvente av meir grønn vegitasjon i det triste døde brungule.
Siden stokken står ved enden av vatnet og turen var så kort, så bestemte vi oss for å gå rundt vatnet, og frampå for å kunne sjå ned til Megardsdalen.


Enden av vatnet og skyene ligg som en lang fjærboa over skuldrene til fjella.


Litt kjekt å vandre rundt litt større steiner og luske seg under busker, litt variasjon er kjekt!

Framme ved kanten og skuer utover Megardsdalen :)) Første gong eg ser dalen og vatna ifra denne vinkelen . Vært på Skopphornet og sett hitover, men no får eg sett tilbake der eg sjøl har vært :))


Opp det skaret der kjem man om man går fra Erstasetra i Riksheimdalen og skal opp Skopphornet den veien. Skal gå den veien der også en dag ;)


Fint, ikkje sant?! :)) Hundatinden til venstre og Skopphornet til høgre.
Lillemann bruker å få diverse ting oppi meisa for å undersøke. Alt fra greiner, blomster, kongler og andre ting. Idag var det mose ifra mormor som var nytt. Var spennende å klemme på, litt mjukt men samtidig litt hardt. Og så vart den så liten inni handa! Tenk å vært liten igjen og alt i naturen var spennende!

Tåka er fremdeles veldig glad i Hundatinden, og klemmer og stryker på den. Hadde vel et ønske disse to damene om Baklidalen, men droppa vi idag.
Da var det berre å gå tilbake til Trollvatnet og fortsette runden rundt vatnet. Lillemann begynner å bli trøtt også.

Ser så vidt hytta på "berga" der vi var ista. Den er jaggu godt skjult! :) Ser ved enden av vatnet der vi kom opp. Og dit skal vi igjen...

Der stod vi og såg ned til Megardsdalen :))
Lurer på om det er fiskemuligheter her oppe? Er der noke fisk under isen tru? Lurer på om fiskestanga må med ein dag... får spørre en grunneier.


Carol leder ann mot tåkeheimen, med Eamon i hælene. Han springer rundt og mellom oss, passer på at alle er med og er samla. Er no en gjeterhund ;)Enda en snøflekk!! Eamon er snar med å komme seg nedpå og gnuuuure seg godt nedi snøen :)Aaaaarrrrgh!!! Pokker... mor er ikkje så særlig sterk nei..... den steinen stod godt!


Men s vi gikk såg mor noke rødt! Ei bjelle! Mor peika, men verken mormor eller Carol såg den. Mor måtte no sjekke kva dette var. Det viste seg å være bjella til den siste sauen Carol mangla i haust :(( damene gikk i dagesvis i all slags vær over alt og leita etter dei. Ikkje langt unna låg kraniet og ryggvirvlane. Carol var lei seg, tenkte på lidelsane til dyret sitt... vart litt prega alle sammen der vi sto...
Mor er litt glad i flotte berg! Grå stein som speiler seg i den lille vannflekken....Da ser vi veien igjen. Gikk fort nedatt dette her... nesten synd turen er over. Rart kor kjekt man har det når man er i godt selskap ;)
Ned i enden der er oppgangen til Riksheimdalen og der kraftverket held på å bygg litt. Så der var noke gravemaskiner for lillemann å sjå på!


Eamon bruker vanligvis ikkje å ta med seg bein og anna noke særlig langt ifølge Carol. Plukker opp og slepper ifra seg, men ikkje denne gongen. Eamon bar med seg hodeskallen heile veien ned att til bilen! Kanskje han skjønte at det var en av hans sauer??
Lillemann sover godt han inni regntrekket sitt... koseputa si og ingen trekk, blir gynga og hører på vinden og damene som prater.... eg og kunne tenkt meg en sånn bæremeistur!!


Prøvde å få lillemann til å sei myrull tidligere idag, men det vart for mange krøller for tunga. Men den var spennende å klemme på!Vi surra oss litt for langt ned og bomma på brua, er ikkje sti her. Men fekk no sett meir av elva da ;))
Liker å surre litt, opplever meir på den måten.


Brua! Og da var vi ferdige med myr og fjell... grusvei som gjenstår.
Mine goretex Salomon sko var ganske så våte no. Er ikkje kald, har ullsokker på. Men er smertelig klar over at mor trenger nye fjellsko! Lette, sklisikre på glatt stein og vanntette. Og ikkje koste skjorta... det blir lettere sagt enn gjordt å finne :((
To gode venninner <3

Og som om lillemann visste det, så våkna han rett før vi kom til bilen! :) God morgen lillemann! :))

Har fremdeles ikkje vært ned på dei hyttene der... hmmm... en gong så ;)Turkompiser! :))
Men lillemann syns det er tryggest å sitte oppi meisa enda, Eamon er litt stor, om enn veldig snill, og kan velte over ende en liten en. Men lillemann elsker at han er med <3Ved bilen var der et krokete tre, perfekt for lillemann å sitte i. Med mor som passer på, fekk han sitte midt oppi det og pirke og lure ;)

Ooooooh! Ei meir spennede grein der borte! Berre strekke seg littegranne til......Visst dokke ser på siste bilda, kva ser dokke der? Ikkje regn nei, men sol!!! Trur dokke ikkje at når vi kom ned att til bilen, så slutta regnet? Og mens mormor hadde seg en kopp kaffi, så letta det opp og skyene forsvant! Vi fekk tåka og regnet på tur, ferdig, da kom sola. Ja, ja.... vi hadde det no kjekt vi på tur. Været er ikkje det som hefter oss noke særlig på tur.


Men når sola først var her, så måtte vi no benytte oss av den! Spiste middag og pakka sammen, tok med lillemann og syste, og satte kursen for Andestadvatnet. Syste skulle absolutt bade, og avtalte å møte søskenbarnet sitt. 

 


4 kommentarer:

 1. Vi trosser lett litt "uggent" ver,og at dert ble plan nr 2,gjer heller ingen ting! Vi har nok av turmuligheter rundt oss :)Som Carol sa: Det blir i hvertefall en tur med "troll" i seg ;) Rett en kjekk trolsk tåke og duskregn-tur hadde vi!:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har no lært at en reserveplan er alltid lurt, også denne gongen stemte det. Troll i ord skjer ofte, men heilt greitt, vi tar alt på strak arm! :))

   Slett
 2. Enda en kjempeflott tur :-) Tenker du må bli veldig sterk av å bære på lillemann! :-)
  Godt å ha en plan B... siden fjellet og været kan by på litt forskjellige utfordringer...(jeg skal til å blogge om en sånn tur.... når inspirasjonen kommer over meg :) )
  Håper du finner deg noen gode sko... og kom gjerne med tips ;)

  Riktig god helt til deg og lillemann

  SvarSlett
  Svar
  1. Sterk... tja, ikkje sterk akkurat men blir seig ;) merke godt 18kg i bratta og han hopper oppi meisa! Men turane er ikkje det samme uten han <3 så eg kjem til å dra han med meg så lenge eg makter :))
   Har noken fine turer til på lur som eg aldri har vært før her i bygda, så fleire turer dukker opp så fort det derre regnet kan gi seg...

   Måtte du finne bortgjemt inspirasjon under hodeputa ;))

   Slett