tirsdag 30. juli 2013

Bødalsetra 585moh og Bødalsbreen, Stryn kommune

Bødal ligg nesten i enden av Lodalsvatnet i Loen. Derifra går en bomvei opp til venstre til den flotte Bødalsetra. Omkransa i fjell og elver, og ikkje minst breer, så er Bødalsetra en meget flott plass! Og siden vi allerede skulle til Briksdalsbreen og hadde anledning til en tur til, så falt valget på Bødalsetra.
Skilt ved Alexandra hotell, Loendal. Bødal ligg ca 1 mil fra sentrum med mange flotte fjell og elver. Kjære vene kor mange fine plasser der er for å gå tur!! Setrer og daler, elver og breer. Fleire plasser mor virkelig kunne tenkt seg å gått.

Må no være enig at desse fjella her er flotte??? Landskapet bærer tydlig preg av breer.
Kjem inn til Bødal, og veien opp til Bødalen er skilta, og bommen ligg nesten nede ved veien. Og det er første gong mor ser en moderne Parkeringautomat som bom! Så her må man ha mynter, tar ikkje sedler eller kort. 40kr.


Sånn ser krysset ut opp. Veien er faktisk 5km lang, og mesteparten er asfaltert. Litt hompetitten må påberegnes, for deler av veien er ikkje heilt sånn perfekt. Bratt er den også! Skal opp 500 høgdemeter på 5km og bratta er mest mot slutten. 
Bildet tatt ut vinduet på bilen. Ei god kjørebredde, litt rygging og sniking om man møter andre biler, men heilt grei vei til å begynne med. Oppå asfalten er der i perioder en del grus oppå.Oi oi oi!!! Mor fekk far til å stoppe! En skummende foss! Og da må mor ut og ta bilde... Høysteinfossen.


Veien snirkler seg opp siste delen, med et part med grusvei.
Enda en foss jo! Huldrefossen. Og mor fekk nok en gang far til å stoppe.

Benytta også sjansen til å ta bilde nedover dalen. Er et godt stykke oppe no.Huldrefossen ligg ikkje så langt ifra parkeringa, er nesten oppe. Men hadde vi hatt mors carawelle no, så er det ikkje sikkert far kunne stoppa. Er bratt, og mors gamle legobil med 80 hesters meget gamle diselhester og så lang som den er, så kunne far ikkje stoppa her så mor kunne tatt bilde.En virkelig stor parkeringsplass, og her sto ca 8-9 biler allerede. 3-4 utlendinger hadde også funnet veien opp :)
Lillemann sturere skilta som stod der stien/veien bort til setra begynte. Tar ikkje meir enn ca 10min å gå til setra i normal gange.
Store deler av veien går langs elva, og både lillemann og mor er veldig glad i elver!Tenkte at lillemann skulle få gå litt sjøl, og veien her er perfekt for små å rusle på. Flat og fin, supert! Lillemann er i allefall meget fornøgd der han svinser rundt, og er ikkje den som heile tia går rett fram sånn som oss voksne. Må ofte minne han på at, hallo, denne veien!
Med sine fjellsko på, var han en ekte fjellgutt!

Treng mor å sei noke??? Bildet taler egentlig for seg sjøl..... sukk..... kan vel sei at første breen er Tindefjellbreen, toppen der er 1814moh, neste bre sees ikkje på dette bildet, men er Skålebreen og fjellet til høgre er Skålefjellet 1784moh.
Mor lurer på kor Bødalsbreen ligger. Baki dalen der dei 2 vatna kjem ned? Skal vi inn til høgre her? Hmmm...  Fjellet der er faktisk 1819moh.


Og som mor alltid minner seg sjøl på. husk å sjå bakover av og til! ;))Lillemann vil ikkje at noken held han i handa når han går, vil sjøl!! Kun når det er litt ulendt terreng for han, at han sjøl ber om hjelp. Men over brua, da berre må han holde ei hand. Og han syns bru er så spennende, at får holde han, men under tvil.


Og etter kryssing av 3 bruer og litt venting på lillemann, så er vi framme! Bødalsetra ligg på ei stor flate egentlig, midt mellom alle fjell og breer.
Valgte å kikke på setra på vei tilbake, så vi satte kursen direkte for skilta bortenfor hyttene. Lodalskåpa og Bødalsbreen.


Bærer tydlig preg av å være masse brukt. Veldig flott og brei sti, ser nesten grusa og tillaga ut.
Inn til breene er ca 3km.Skålebreen. Er så tøft med isbrekanten, rå i kantane og blå :)
I perioder er stien veldig steinete. Varierer litt her og der. Er man ustø til beins, er det berre å ta med et par staver. Her treff man folk i alle aldere og med diverse kondis. Men stien er omtrent flat, knapt nok stigning noken plass, fram til breen i allefall.Ohoi! Et glimt av Bødalsbreen! Glede, glede!! Så breen låg inn til høgre altså.

Mor ser en dal baki der. Lurer på kva som er oppi der??


For en sovende lillemann, så fungere regntrekket fint som soldekke også :)


Der er sånne små treskilt langs stien. Skilta hører sikkert til ei historisk rute som reiselivsbedriftene i Loen har laga til, men som mor ikkje klarte å få tak i på sin campingplass. Finner den sikkert på Sande camping. Den brosjyra hører til ei historisk vandring som er for dei to store ulykkene som har hendt nede på Bødal og omegn. Stien starter nede mellom Bødal og Kjenndalen.Nærmer seg breen, og stien er ganske så steinete. Men mor er snart ved målet! :)


Og der er Skålefjellet igjen, på 1784moh. Massiv klomp det der ;)Heilt sånn plutselig , så er stien flott og flat igjen.... her er det virkelig varierende.

Og så var det den dalen mor lurte på kva som var oppi.... der oppi er faktisk Kåpevatnet! Og Lodalskåpa ligg bakom der. Og nedenfor ligg Sætrevatnet, alt smeltevatnet ifra Bødalsbreen.No kjenner mor godt den kalde vinden ifra breen. Har lagt merke til at jo nærmere en bre mor kjem, til meir vind er der, og kald. Så for å beskytte lillemann, så er regntrekket hatt på skikkelig så føttene også er beskytta.Første "kant" til breen. grei å forsere. Ser stien går langs fjellet heilt til høgre. All ras som kjem, havner på venstre sia. Stien går faktisk heilt opp, og i forhold til andre plasser med bre, så er her ingen fareskilt. Bødalsbreen står det faktisk på breinfoen, at den er den eineste breen som er trygg å ha brevandring på. Så vil du på breen her, så kan du bestille guide på enten Sande camping eller Briksdal Brevandring. Aldersgrense 12år og 500kr pr pers. Og for familer med mindre barn, kan man leige egen guide utenom dei satte turane.

Mor har lyst opp til breen, far har ikkje. Han meiner at ubehagelig underlag å gå på, og snø ser man ellers i året. Så han snur ned til flata, og mor med lillemann fortsetter opp. Der er faktisk småvarder langs stien opp. Oppe mot slutten så er det grus/sandsti opp. Stien er der,men litt sånn uryddig mellom alle steinane. Mor passerte 4 stk som hadde kaffipause.


Utsikt ned mot Sætrevatnet, Skålefjellet og Skålebreen.


Men her stopper mor. kryssa lett en liten bekk, men no er vinden ganske så merkbar, tungt å gå oppover i motvind, og som "sveisen" tilsei, bra med vind her. Litt mykje elv å krysse med meis på ryggen, og mor på absolutt ikkje heilt borti breen. Så her gir mor seg.Mor er ganske så langt oppi sia no...... lengre enn mor trudde no som mor snur seg og ser tilbake.
Så en kikk på breen, så nært men så fjernt, og snur og går ned att. Mor gir seg når det blir dumt å fortsette. Så en annen bre, en annen gong. Mor har gått bre før.
Og da er det berre å finne far igjen. Han sitt velen plass der nede, berre mor ikkje passere han :-/
På vei ned, så hørte mor ekstra buldring. Mor stussa litt, at elva høres så kraftigere ut pga fjellet og går nedover? Mor snur seg og ser ei støvsky. Steinsprang oppi sia, som renn da mot venstre. Mor traff dei 4 som hadde hatt kaffipause, dei lurte på kor langt opp mor var, om heilt opp til breen. Dei hadde sett i kikkert på steinspranget og så støvskya og at vatnet i elva ned vart grått og isklomper fulgte i vatnet. Mor såg det også. Utrulige krefter i naturen! Og fasinerendes :))
Og så var det å finne far da..... mor traff på nok et par, dei var på vei opp, og skulle heilt til breen. Lillemann hadde vært på flørtern med ei dame lengre oppe, no var han på flørtern igjen...Hei og hade med dåreblikk så damene kom med sine søteste smil til den lille karen oppi meisa. Dei hadde observert en kar sittande lengre nede. Sikkert min, meinte mor, takka pent og sikta seg inn på far :)Nesten nede ved setra igjen, og berre å krysse brua. Mor er strålende fornøgd med turen ho, sjøl om ho ikkje "klappa" breen. En opplevelse rikere :)
No ned og vandre mellom setrehyttene.Lillemann er våken og skravlande, kikker etter kuer i skogen. Mor og far såg kuer på vei opp skjønner du, men no finn vi dei ikkje att!


Det som er så spesielt med Bødalsetra, er at hyttene omtrent ligg som ei gate, to rekker med gate mellom. Ca 60m lang gate, tett og beint, heilt ulikt alle andre vanlige setrer mor kjenner til. Og pga dyr som beiter, er der gjerde rundt hyttene med port i kvar ende.

To av dei store hyttene leiger ut rom til folk som trenger overnatting, spesielt brevandrere. Mor har ikkje skrevet ned infoen,men den er på nett. Eine hytta var faktisk DNT hytte, men meiner den er tilbake i privat eige no.
Nylig malt og stelt var mange av hyttene her. Virkelig velholdt plass!


Ved enden av "gata" og mor setter ned lillemann ute av porten. Han skal få gå litt sjøl før meir bilkjøring. Ser tilbake i dalen før vi forlater den. Inn til høgre der ligg breen. Meir bre det der enn Briksdalsbreen, faktisk.


Rett før parkeringsplassen var der nokre turistredde sauer. Lillemann like redde dei, som dei redde han, så dei alle sammen sprang kvar sin vei! Skulle tru sauene her skulle værte vande med folk...
Men alt i alt....
Er du i Loen og skal oppleve nokre setre og breer, så annbefaler mor sterkt denne setra her, og inn til Bødalsbreen. Her er mange setre innover langs Loenvatnet, men sjelden med så flott fjell landskap rundt. Da er dei heller med utsikt mot vatnet. Bødalsetra er virkelig en unik plass, og lett tilgjengelig, og familievennlig. Litt spesiell plass dette her.
No til bilen og neste stopp, Kjenndalen! Ahhhhh....mor kan virkelig like ferie!! :))


10 kommentarer:

 1. Hildrande du for noen bilder! Helt nydelig! Denne turen må jeg ha bak øret:))))


  Takk for brennheit tips:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Plassen er heilt nydelig ja, og tenk fotograf-Jill med skikkelig kamera kan få til der ;)) eg har kun mobilkamera og tar bilder i full fart for det er det eg rekker :( Håper du får deg en tur dit opp, ei virkelig gjemt perle oppi fjella :))

   Slett
 2. Der kom du meg i forkjøpet om eit innlegg om Bødalssetra...;). Vi har også vore der i sommar, men på ein atskilleg meir regn- og skoddefull dag, så kjekt å sjå korleis fjella eigentleg ser ut :). Vi har ei artig oppleving frå turen som du kan lese om når innlegget vårt er klart! :). Flotte turar du har hatt i sommar - har ikkje fått oppdatert meg på alle enda, men skal nok lese dei etterkvart! Framleis god sommar til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig! Dokke også vært der! :-D Vi var litt heldigere med været skjønner eg... er berre en heilt nydelig plass! Vi hadde noken turer i området når vi først var der, og Bødalen sto høgst på lista mi ;) skal virkelig lese innlegget ditt når eg får pakka ut og komt meg heimatt! Er fremdeles på tur, men tilbake på Nordmøre og Fosterlågen. Håper våre turveier krysses en dag :))

   Slett
 3. Så stor lillemann har blitt i løpet av sommeren. Virket så lang og stor gutt der han gikk i sine fine fjellsko :-)Er nok ikke lenge igjen før han ikke har tid til å sove i meisen lenger men løper fra mammaen hehe ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lillemann virker som han har tatt steget ut i verden og bestemt seg for at no er han stor.... kjenner han er tyngre også :-/ han er litt stolt av fjellskoa sine, er sånne som mor sine jo! Han er (heldigvis) glad i meisa enda, og liker å sove i den. Lurer på kor mange timer han har sovet der i desse 2 ukene no... men ja, han springer fort! Men mor klarer enda å holde følge, enda....

   Slett
 4. Då er innlegget mitt kome på plass også, og eg har tillete meg å linke til ditt innlegg også :) Håpar det er OK! Her finn du det:

  http://fjell-luft.blogspot.no/2013/07/tam-skjor-til-skrekkblanda-fryd-pa.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal kikke innom så fort morgendagen og lillemann bestemmer at mor skal no stå opp!! :))

   Slett
 5. Si meg, er lillemann i ferd med å bli STOR!! Plutselig ser han ut som en stor GUTT :-) Artig ----> Og flott tur:-) :-)

  Ørsta neste, tror jeg... du, Jill og meg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lillemann er virkelig på vei til å bli stor... nesten for fort! Eg syns han omtrent vokser utav hendene på meg.
   Men Ørsta neste, det høres flott ut! Den kan eg godt være med på, hadde vært kjekt å treft både deg og Jill <3

   Slett