lørdag 27. juli 2013

Blånebba 704moh med gruva på Raudeberget i Gjemnes kommune.

Å ha campingvogna stående på en heilt ny plass, gir muligheter for heilt nye turer å gå! :)) På ut.no kom mor over ide til en tur, Blåegga på 704moh med ei spennende gruve som er mulig å gå inn i. Mor har pakka med den gode hodelykta i tilfelle vi skulle dit. Og no ser det ut som den turern blir! Juhuu!!
Fra Fosterlågen er det ca 4 mil å kjøre, men er man på tur og har annledning, så er man på tur. Fra Molde kjører man E39 mot Kristiansund, men tar ev til høgre ved Batnfjordøra mot Torvikbukt.
Etter en lang nedoverbakke, tar man av til høgre ved et skilt der det står Skeid,Øre med kirketegn, Museum. Får kirkegården da i ryggen når du tar av. Kjøre mot Skeidsdalen. Følg veien til venstre innover dalen. Etter et godt stykke kjører du tvers gjennom Ohren gård, der er en bomvei til høgre. 30kr i avgift. Kjører du over ei bru med et veikryss etter, så må du rygge 50m, for da har du kjørt feil ;)Å kjøre inn Skeidsdalen er et godt stykke på grusvei, men veldig fin vei inn til en sommerfjøs. Kjører på en måte rundt heile Blånebba og går opp på baksia. Når du passerer sommerfjøsen og ei brakke, så gjenstår 200m med litt dårligere vei, så en parkeringsplass.


På parkeringsplassen står det fleire turskilt. Men et skilt mor stussa over, Duå. Det fjellet har mor sett masse på kart i det siste! Det fjellet ser nemmelig mor ifra campingplassen ved Fosterlågen! Mor lurer no veldig på kor er det Duå ligg her tru??? Går det virkelig ann å gå opp her og komme ned tilbake der vi kom ifra?
Men akkurat no skal mor, far og lillemann til Raudeberget og gruva der.

Lillemann måtte få springe litt rundt sjøl først, etter ha ha vært i bil ei stund. Tissemaur er spennende å følge etter!
Far kjørte over en orm lengre nede i veien. hoggorm meinte han, så mor er ekstra påpasselig og kikker etter orm. Glad mor har på seg høge fjellsko! Så denne stien her tør ikkje mor la lillemann gå sjøl. Så opp i meisa gutt!


Stien opp fra parkeringsplassen er tydelig å sjå. Skal bli spennande å sjå kva slags utsikt som venter der oppe, og mor er spent på den gruva! Bakpå meisa har mor sykkelhjelmen til lillemann hengande, i tilfelle gruva er sånn at alle kan gå inn. Veit at folk er der stadig, men berre for sikkerhets skyld...hjelm.Om stien er utydelig her og der, så er der masse rødmerking! Blir du usikker, berre kikk deg rundt etter et tre eller stein, og du finner fort et rødmerke. Både mor og far vart usikre enkelte plasser, men fant fort et merke ;)Oppi der en plass skal mor! Aner ikkje kor, men blir spennende å finne ut! Kryssa myra, utydelig sti, men fann fort ei rødmerking da vi kom over.


Oppi skogen dukka også enkelte grønne skilt opp også for å markere stien. Ikkje mange av dei, men dei var der :)Litt bratt sti, og ifølge beskrivelsen så skulle det være bratt i ca 30min før stien flata litt ut. Ja ja, vi er no på FJELLtur, så oppover er en selvfølge.
Kom til ei grind og en traktorvei, vi kom opp ifra den grinda.


Til høgre for grinda, en bekk med sti etter, skal ikkje dit, men gå litt til høgre på traktorveien når du kjem ut grinda og over veien, opp der går stien videre oppover. Ikkje følg traktorveien, den ender laaaangt nede til en gård. Krysser faktisk 2 traktorveier iløpet av stien, og mor har sjekka, dei hører ikkje sammen, men begge ender langt nede ved bebyggelse igjen.Lillemann har sovna oppi meisa, knapt 15min etter at mor begynte å gå! Gynginga av å sitte i meis er ganske så søvndyssande til tider.... og stien er ikkje flat heller, så litt ekstra gynging hjelper på ;)


Krysser en liten bekk, rødmerking på en stein midt i elva! Du trakker faktisk på steinen med merking! Så det skal dei ha, er godt merka sånn her :))Sovande liten skifter stilling og mor kjenner at no er ho skeiv i vekt, ergo, far bak og legge til lillemann så han sover godt!


Mor snur seg og kikker bak på utsikta, veldig viktig å sjå kva som er bak seg også ;) og der ser mor et vatn! Mor kikka mot den kanten da vi parkerte bilen, og lurte på kva som er oppi der! Og no fekk mor sjå, nemmelig et fint vatn! Vatnet heiter  LitleTrollvatnet og ligg på 398moh. Eine skiltet på parkeringa viste sti dit til Trollvatnet som ligg ovenfor.

Stien fortsetter bratt enda inn skogen, mor ser på klokka at den ifølge beskrivelsen snart burde flate litt ut. No får mor sjå om det stemme ;)

Beskrivelsen stemte! Stien flata litt ur, og ser mot fjellet her. I beskrivelsen stod det man skulle følge egga. Hmmm, er det egga der borte tru? Såg litt langt ut, og kor oppi der ligg så gruva? Og toppen var berre 15min å gå etter gruva. Ser ut som lengre å gå opp dit med dei 40 min vi har brukt opp hit og turen skulle ta ca 1 time. Og såååå seint har vi no ikkje gått, til tross for en ganske så varme i dag i sola.


Skaret! Der framme ser mor Tørrisetskaret, og her blir det spennende å sjå kor vi skal videre. Og sauer er her også, hører bjelleklang og ser nokre kvite dotter oppi sia.Såg sti mot det fjellet til venstre også, men oppe ved Tørrisetskaret skulle vi til høgre faktisk! Her er det bratt, men veldig godt synlig sti og rødmerking. Far var skeptisk, liker ikkje sånt terreng og meis. (han har ikkje vært noke særlig med på tur før skjønner du)

Litt sånn stein og berg men stien er tydelig og merkinga er grei. Luretopp tru? Skulle ta ca 15min å gå opp til gruva ifra skaret, så litt til er det å gå.


Mor snur seg igjen, og ser at nedenfor Litle Trollvatnet ligg faktisk et vatn til! Må være Tjønnin som skiltet viste, og parkeringa ligg rett ovenfor hitover i skogkanten. Fjellet til høgre er Mannen på 785moh.
 For å få litt oversikt over fjella her: toppen til venstre, høgste er faktisk Duå! 798moh. Så Kvitskreheiin 652moh, Litle Trollvatn 398moh, Mannen på 785 moh og så Sørheia med Steinmerra som høgste punkt på 772moh.

Fortsettelse på bildet ovenfor med Sørheia til venstre og bortover ryggen med endepunkt Tørrisetnebba på 730moh. Og heilt nede er skaret vi kom til, Tørrisetskaret.
Følger fremdeles ryggen opp, og snart er vi oppe! Berre den kulen der igjen :)
Kva er det mor ser? Jo, veien som går til Kristiansund! Motsatt side av dalen vi kjørte ifra Batnfjordsøra for å komme hit! Mor som satt i bilen og kikka på alle skar og daler og lurte på kva som er oppi der, no ser mor faktisk gjennom et av skara ho lurte på :))


Lykkelig mor på tur!! Veit litt meir og veit at snart veit ho enda meir! :)Og kva skuer mor? Jo, en raud haug!!! Gruva! Der oppe ligg faktisk gruva. Den karakterisktiske raudfargen som på Raudeberga heime i Sykkylven.

Og mor ser faktisk over fjellet der borte no, og ser havet! Rekner med flott havutsikt når mor kjem seg opp på toppen!Mormor!!! Her er rypebær! Ikkje modne enda, men mor tenker på deg når ho ser rypebær <3
Virkelig en gruvehaug det viser seg å være. En markert berg i raudt! Tippen av Blånebba ligg bak et stykke til høgre, der går stien også.


Oppå kanten ligg restane etter huset som gruvefolket brukte. Tanken på at det husa mange slitne gruvefolk, og no redusert til en steinruin.
Postkasse på hjørnet, og no står navna våre der også :)

Inni ruinane er det et oppslag som fortel litt om huset og gruvedrifta her, og om sjølve gruva. Oppslaget var regnvått inni, så mor måtte stryke over det for å kunne lese det. Tenk for et arbeid dei hadde her med handemakt for 100år sia!
Ifølge NGU`s database så heiter gruva Sjømælingen  og inneholder jernlegeringsmetaller (Cr, Ni, Co, V, Mo) og er pr i dag lite viktig.
På oppslaget står det kromjernstein innevokse  i en blanding av magnesiumsilikater og karbonat.
Huset her, Raudbergstua, husa på det meste 8-10 mann og 1 kokke.

Ut et vindu kunne dei sjå rett ned på gårdane der vi kom opp veien, via bomveien. Først var bygget berre arbeidsbrakke under første perioden, men i andre perioden vart den omgjordt til hus for karane med kokke.
Gruva var i drift fra 1850-1859, men da berre litt og malmen vart da brukt til fargeframstilling. Tok oppatt drifta i 1916-1918 på sommerstid.
Ser at store deler av haugen er gjerda inne, og blir annbefalt å holde seg utefor gjerdet også. Sjakt ned her på 15m, så tryggest på avstand. Inngangen ligg nedenfor, vises ikkje i bildet.
Men siden lillemann søv, så går vi like godt toppen med det samme. Stien går til høgre for Raudeberget.

Litt tøffe steinformasjoner på "toppen" her! Steinen stikk rett opp som pigger, som om noken har stilt dei opp slik. Og det er kun her steinen er slik også.


Ser tydelig den har delt seg i flak og sprekker, og for steinglade mor så er her et paradis å kikke seg rundt i! :))

Ei Tirilltunge har funnet seg ly under ei steinhylle, godt skjult for vinden :)

Toppen! Yeay!! :) Kva utsikt skjuler det seg bak toppen der tru?

Det var slettes ikkje toppen den ista, var nok en luretopp som det er en del av her oppå. Men no ser mor varden og legger i vei! Lillemann er litt halvvåken og kikker så vidt rundt.
Varden er da nådd!! :-D Lillemann gløser så vidt rundt seg før han legger hodet nedatt på puta: Utsikt, check, så Zzzzzzzz.... Mor fekk den havutsikta ho håpte på, og tilbake til campingvogna å søje på kart kva ho har sett! :))
Noke veit mor fra før, men mesteparten aner mor ikkje.Ser til venstre fjellet Stokknoken 811moh, så brua over til Bergsøy, bak Bergsøy Aspøy, Frei uti der, langt uti gokk ligger Kristiansund. Fjella rett ved her Blånebba først, ser gardane nedi Skeidsdalen og så siste toppen er Kammen 583moh.

 Til venstre er fjellrekka fra Batnsfjordøra og ser veien som går til Kristiansund. To siste fjella vi ser er Storfjellet 794moh og Stokknoken 811moh til slutt. Bak mellom dei to fjella skimter mor Averøya!Når far kjørde langs veien, så kikka mor oppi daler og skar og lurte på kav som ligger oppi der, kva er bak, og no ser mor!! :))
Bak her ser man til Eide, mellom Harstadfjellet og Storfjellet.

Mellom Storfjellet og Stokknoken så ser mor Averøya! Og det ser fint ut å gå i den dalen der også. Så no veit mor litt meir ;)
Siste kikk på havutsikta før mor og far med sovende lillemann vender tilbake til gruva for litt gruveutforsking!
Mor med lillemann, skuer mot Litle Trollvatnet og bak fjella der ligg Fosterlågen og campingvogna vår :))
Nede ved gruva igjen, og nokre sauer stikker fort av, nysande, i redsel over vårt selskap. Ser også litt av utgravinga der gruveinngangen er.Der ser mor inngangen! Og den var ikkje stor nei.... ikkje noke å ta med lillemann på ser mor. Hadde det vært ei stor gruve så, men dette er berre et lite hull.Far passer lillemann sovande i meisa, mens mor leiter fram hodelykta og skal stikke inn en tur aleine.
Akkurat i nasehøgde på mor, en søt blomster rett ved inngangen! Måtte berre stoppe opp og kikke på den!
En jernpåle stenger gruveinngangen, og mor tar pålen og støtter opp den tunge luka for å krype inn. Berre av å stå med luka att så kjenner mor den iskalde trekken og hører vatnet som drypper der inne!

Rett innenfor luka ligger jernpåler og streng. Ser baki der at det er vått her. Hmmm... berre mor kjem seg forbi vatnet da.


Gruvegangen er ikkje høg nok til at mor engang kan stå oppreist! Og mor er ca 168høg. Men godt mor har fjellskoa, for litt vatn må mor trakke i, til tross for der er langt ut nokre planker å gå på heil til høgre. Men du for en kald gufs!
Fra taket henger det masse vanndråper! En og anna treffer mor i nakken, iskalde, resten lager plopplyder når dei treff vatnet.Juhu her er det bekmørkt! Mor er glad ho tok med den sterke Led lenser H14. Liten anelse mørkeredd er vel lov å ha her inne aleine? Eller??
Et godt stykke inn kjem mor til en gang med stort vatn! Mor tenker på skrekkfilmer ifra djupe grotter der monster hopper opp fra vatnet. Rolig mor, her er ikkje noke djup grotte, kun en liten gruvegang. Ro deg ned no!

Rett ved siden av er sjakta på 15m rett opp som er gjerda inne. Litt rart å vite at man er så langt under bakkenivå :-/ tenk på dei som jobba her engang! Dei må ha alltid vært vonde i ryggen av å være krombøygd heile arbeidsdagen :(

Litt oppover stoppa en liten gang, men litt ned fortsatte gruva. Mor går litt til...


Gruvegangen går som en sving innover, ikkje noke meir å sjå egentlig, bortsett fra at her har vært folk før, for mor såg et langt lyst hår som hang ned ifra taket, og det håret var ikkje mor sitt! Så her snudde mor og gikk tilbake. Litt sånn småskummelt å snu ryggen til den mørke gruva, så mor hadde et snev av mørkeredsel og gikk litt fortere enn normalt. Heilt ærlig, mor snudde seg faktisk noken gonger og kikka bak seg også, berre sånn for sikkerhets skuld :-/

Inngangen! Og vanndrypp i hodet. Berre å krype forsiktig ut så luka ikkje dett i hodet på mor. Så skulle far få lykta og gå inn en tur, og mor passe lillemann. Far var ikkje så lenge inne i gruva, han gikk ikkje halvparten av det mor gjor engang, ikkje til vanndammen engang. Mor plukka med seg nokre steiner ifra gruva, dekt i rødt støv, pluss noken steiner utenfor gruva.


Alle steinane mor plukka med seg. 3 øverste, inne fra gruva, resten utenfor.


Det tøffeste mor fann var en steinmeisel!! En "oppbrukt", flatslått og knekt meisel som sikkert har vært brukt inni gruva for den låg ilag med avfallet i fra gruva. Sikkert 100 år gammel :))
Den som hadde visst kva denne røde vakre steinen heiter! Mor har stein og mineralbok, men kan ikkje kunsten å bruke ei sånn bok. Det man finner ser annerledes ut enn i boka. Akkurat denne steinen fann vi på toppen av fjellet, ikkje ved gruva.En del grønne steiner dukka opp. Plukka dei som var finest. Mor tenkte på olivin, pga jern og magnesiumholdige stoffet som allerede er i gruva, og loivin er en silikatmineral. Men mor har sikkert feil. Så om noken veit, mor vil veldig gjerne vite :))


Steingal som mor er, så kunne mor sikkert vært her oppe i timesvis!! Men alt har sin ende, og siden lillemann søv, så var det best å gå ned berg og bratte stien han ikkje likte mens han sov. Så nedatt bar det. Hadde mor vært der lengre, hadde mor endt opp med maaaaasse stein....
Mor ser på den tydlige stien som går opp Tørrisetnebba. Lurer på om det hadde tatt lang tid å gå opp den? Nei mor, no får du gi deg, kan ikkje gå heile verden heller!


Solsteiken tok akkurat der lillemann ligg, så den ubrukte ulltrøya til mor vart brukt som forheng mot sola.  solfaktor 50 på lillemann, så blir det varmt for han midt mot sola.


Stoppa nede ved Tørrisetskaret og vurderte å vekke lillemann, han har sovet veldig lenge! Men han sov så tungt, vært mykje våken i natt pga ny plass og ny seng å ligge i. Så han tar att tapt søvn, så hadde ikkje hjerte til å vekke han.
Det hoppa en del frosk her, noken bittesmå overenergiske frosker, og noken litt meir late store som heller prøvde å gjemme seg. Kvar gong noke bevega seg i graset, var mor meir på vakt enn ellers pga orm. Men en spretten frosk var ikkje til å ta feil av ;)
På vei ned, men da vi kom opp til denne myra, da sleit vi litt med å finne stien, for man skulle visstnok krysse rett over, og et tre hadde rødmerke. Stussa litt igjen på vei ned også, men kom på det.


En frosk midt i en våt sti satt heeeilt stille på ei grein, lea ikkje en muskel eller noke! Veldig kjekt for mor som fekk studere den lenge uten den hoppa sin vei ;)

Ca 15min før vi var nede ved bilen igjen, så forsøkte vi å vekke lillemann. Varmt og blir sløv, men hadde absolutt ikkje lyst til å våkne! Han har sovet seg gjennom heile turen han. Mor og lillemann gikk og prata om alt mulig, et et forsøk på å holde han våken. Litt saltstenger hjelp på! Og snakke om å leite etter sau og ku.Nesten nede igjen, kun krysse den umerka myra så er det ikkje mange metrene att til bilen. Stien går til høgre her.Nede att og vi kjører forbi kuene på beitet. Vært en heilt utrulig tur, med havutsikt, flott landskap, variert terreng å gå i og ei spennende gruve! Turen opp tok litt over 1 time å gå opp til gruva, pluss 15min til toppen. Og i følge skiltet er det 1,7km til Raudeberget pluss til toppen, sånn ca 2km til sammen en vei. Turen er virkelig å annbefale, meget kjekk tur! Mor og far er i allefall fornøgde, lillemann har ingenting å fortelle, for han sov..... men var nok en meget god dupp :))


2 kommentarer:

  1. Fann du rypebær der og....spørs om jeg ikke må dit å spise dei når dei blir modne;) Spennende med den gruva,og fine steiner du fann! Fine bilder og flott skrevet,nesten som å bli dokke på tur :)Kos dokke videre på nye oppdagelses turer!!!Klem <3

    SvarSlett
    Svar
    1. Gruva var spennende, og litt rart når man tenke på at folk faktisk har jobba inni her, så lavt oppunder taket. Måtte vært virkelig hardt å hatt dette som arbeidsplass... og nye plasser er virkelig spennende, og så ser man stadig noke nytt! Rekner med til høsten så er du overalt og spiser rypebær ;) og så får eg kanskje plukke med meg noken til deg når eg er på tur!

      Slett