søndag 28. juli 2013

Briksdalsbreen, Stryn kommune

Etter 3 netter ved Fosterlågen, og 3 flotte turer, så var det å dra heimatt. Sette på vaskemaskina, ringe rundt på campingplasser på hytter i Loen, pakke, sove og så dra att morgonen etter. Målet er Briksdalsbreen, en typisk turistplass (typisk turistfelle) og få en anna tur til også, sikta oss inn på Bødalsetra med Bødalsbreen.
Kjørte fra Sykkylven, inn til Loen i Stryn kommune, det tar ca 2 timer å kjøre. Pakke inn i hytta, spise litt og så kjøre inn innerst i Olderdalen, ca 2 mil fra Olden.Å kjøre til Briksdalsbreen fra Olden og inn Olderdalen, er en naturopplevelse i seg sjøl. Høge fjell, grønblått vatn og fosser.Skjønner godt turistane som henger omtrent utav bilvindua sine og tar bilder og peiker! Mor vart på en måte litt av dei et par gonger.... og ikkje3 minst, mor såg nokre plasser som hadde vært supert å gått tur på og undersøkt!


Busslast som såg ut til å være japanere, stoppa opp for å kikke på fossen, og det før dei har komt til det som er målet!


Mor trudde at dette var Briksdalsbreen som viste seg, og det trudde mor leeeenge, men det er det ikkje. En annen bre like ved Briksdalsbreen som heiter Melkevollbreen. Her er det nesten breer overalt! Briksdalsbreen ligg inn til venstre her.

Parkeringsplassen ved Briksdalsbre Fjellstove, tar over 220 biler, pluss buser osv. Betaligsautomat på 50 kr og tar kun mynter, ikkje sedler eller kort.Veldig varmt, så lillemann kjøler seg ned med en is, og da gjerne alle andre sin is også, og myser på turistane som svirrer rundt, før en tur oppi meisa og gå inn til breen.


Lillemann fallt pladask for "Troll" bilane som frakter turistane inn 2,5km mot breen. Så må passasjerane gå sjøl siste 500m med flat sti, som er vogn og rullestol vennlige også. Bilane kjører fram til kl17, og har erstatta hest og vogn i 2006, som da økte kapasiteten med passasjerer dei kunne frakte. Her er tross alt 300 000 turister kvart år!! :-O
Er ikkje typisk mor å dra på sånne plasser, men enkelte ting er kjekt å få med seg ;)
Lillemann likte dei i allefall meeeget godt, og ropte etter dei :)
Opplysningsskilt ved starten av stien/veien på 3km for dei som vil gå sjøl. Og selvfølgelig så går mor sjøl! Ikkje aktuelt om en liten bil skal frakte mor mellom fossar og elver, stier og breer og mor ikkje kan stoppe opp og nyte omgivelsane! Nå nei du, dette landskapet skal nytes til det fulle! :))Stien er flat og brei, og går mellom store steiner, langs elva og følger landskapet nydelig!
Eineste man treng er gode sko. Fjellstova leiger til og med ut fjellsko! Ikkje at man treng det her, men mor såg fleire i alle aldre som hadde leigd seg fjellsko.

Elva bruser og skummer og lillemann er heilt i ekstase!! Trøtt som berre det, men elva er så spennande og Trollbilane er så kule, at lillemann er virkelig våken og hoier og roper, peiker og hopper.
Fjellet bak er Kattanakken.
Etter et stykke og ser ned til Fjellstova der nede. Trur mor kunne vært her lenge og berre nytt elvane, fjella og breane her inne...

Det mest kjente bildet fra turistbrosjyrene for Briksdalsbreen: brua over elva! Mangler berre hestane og vogna....
Mor ser det blir en meget våt fornøyelse, men mor har gleda seg meir til denne fossen enn sjølvaste breen! Mor og lillemann: klar, ferdig- gå!! Ruslande så vart vi våte gitt! Noken turistar sprang over brua. For mor og lillemann var det som en vanlig tur i det siste, på våte Sunnmøre. Så kvifor springe da? ;))
"Ått!" smiler lillemann i meisa og er strålende fornøgd med å bli lit våt.Mor stoppa fleire gonger berre for å sjå på fossen....Måtte gå til sides inni mellom for Trollbilane som for opp og ned veien. Veien opp til brua er delt for gåenede og biler, men rett før brua og fram er det felles vei. Lillemann var fornøgd han, han fekk jo sjå bilane desto meir ;)

Gammel og oppmurt vei, i sikk sakk oppover! Ei trapp for gående korter det litt inn.


Mange plasser på veien har turister bygd bitte små varder overalt. Inni muren, oppå steiner og langs kanten. Nokre plasser var det som ei utstilling av varder :)Veien er nesten som Trollstigen....

Der er fleire skilt som opplyser om kor breen låg før, eller om andre historiske hendelser, langs veien. Den har krympa med åra ja! En dag er den nok vekk.


Oppe på toppen og full utsikt mot breen! Der går en sti på motsatt side av elva også fram mot breen. Den skal mor ikkje gå i dag, i dag er mor typisk turist. Men om mor engang kjem tilbake, da skal nok mor gå den der ;)
Turistpalss eller ikkje, vakkert er det her, virkelig! Skjønner godt at det har reist turister hit siden 1800 talet, spesielt engelske turister kom hit da. Og på slutten av 1800 talet begynte dei å frakte inn med hest og kjerre.


Det minka med Trollbila et øyeblikk, og da tok det natti-natt med lillemann! Han var så gira pga bilane og elvane at han hadde ikkej tia til å sove.
Briksdalsbreen er en del av Jostedalsbreen nasjonalpark. Alle breane i området her og Loen, er deler av Jostedalsbreen.Ei lita jettegryte finnes her også. Bittelita, men samtidig er det artig kva naturen skaper sjøl :)En liten foss, Tjøtaelva som er rett ved og kjem fra Tjøtabreen,


En vei utenom det vanlige,med store steiner som dette! Skjønner turister som kikker seg himmelfallen rundt og kikker meir inn i fotolinsa enn utenfor.Så litt fag om korleis isbrear blir laga. Sånn litt bien og blomster fortelling før det store kjem :))


Og etter bien og blomten fortellinga, kjem advarselen om det farlige sia ved det kjekke ;)
Framme!! :)) Kjettingen som man blir annbefalt å stoppe ved, er nesten nedgravd. Breen krymper også en del men glemmer å flytte kjettingen etter. Mor med sovende lillemann stoppa 4-5m etter kjettingen. Så mange som gikk nesten heilt bort til breen. Men mor ser ikkje vitsen akkurat her. Mor veit at man kan gå til Bødalsbreen, så der får mor heller sjå kor nært man kan gå. Her er det idioti å gå bort.
Et paradoks er at far var her sist for 20 år sia, da gikk breen heilt ned til vatnet. No er den laaangt oppi sia. Snart er der vel ikkje bre att å vise turistane..

Tjøtaelva fra Tjøtabreen vart virkelig nydelig i nærmere øyesyn <3Ikkje heilt bra bilde, men vanskelig i den sterke vinden her. Inni en dal og vinden blir fanga. Og iskald vind også! Heller ikkje så rart den er kald, rett ned fra breen.... og kald bre, varmt vær skaper vind.Varde kunst utstilling ved vannkanten :))
Ta en kikk på trea her, det blåser og trea legger seg en vei. Men ved nøyere studering, så ser man at det er veldig lite blad på eine sia av alle trea, og greinene nesten vokser en vei! Snakk om at vinden skaper eget tre her inne! Sideskill på samtlige trær! :)) så tydelig kva vei vinden blæs her oppe.
Et nærmere bilde av breen, før mor, far og lillemann vender ned att. Briksdalsbreens topp er på 1200moh og vatnet ligg på 346moh.


Tenk om det kunne fallt av en liten bit av Tjøtabreen akkurat no. Det hadde vært tøfft å fått med seg her på trygg avstand!Idyllisk å vandre ned att på veien også. Klokka er snart 17 og kveldslyset begynner å komme. Varmt lys gjennom trea og gjer det koselig å rusle her.
Et berg forma av isbreen omtrent innbyr til å gå oppå og kikke seg rundt. Fantastisk kva formasjoner en isbre skaper, så glatt og elegant buet. Fjellet over er Blåfjellet  1316moh, med Volefossen. Fjellet til venstre er Middagsnibba 1443 som ligg ved Melkevollbreen rett innenfor fjellkanten, skjult for oss.


Kan ikkje anna enn å sei at her er virkelig, virkelig nydelig her inne. Turistfelle eller ikkje, er annbefalt å ta turen inn berre for naturopplevelsen.


Siste kikk på Briksdalsbreen mens mor står på brua og breen forsvinn ifra synsvidda.Og ned elva er det heller ikkje så verst ;))Siste Trollbilane kom opp for å hente dei siste turistane sine. Lillemann hørte bilen, våkna med et ord i samme sekund han slo opp øynene :"Biiil!" Gikk under 5 min, så sovna han igjen....


Klar for svingane ned att, og brua der nede. Litt våt gjer ingenting, sola tørker oss fort! Berre å passe på elektroniske dippedutter som ikkje burde bli vått. Ser på Trollbilane også, så er der regnponchoer for at turistane kan skjule seg litt.


Nokre Trollbiler passerer oss nedover, og lillemann er no lys våken og følger spent med. Ingen bil skal kunne passere uten at han skal få det med seg nei! Og lyden av fossen er spennende også. Lillemann er veldig glad i elver og vatn, som barn flest.
Denne her er no vakrere enn dei fleste elvane vi ser til vanlig også, og mykje større :)

Sola forsvinn litt bak nokre skyer, og begynner å gå ned bak Middagsnibba, og brått går det opp for mor kvifor fjellet heiter akkurat det.... kl er 17 og sola går ned over Briksdalbre Fjellstove langt der nede. Deler av dalen ligg allerede i skygge.Mor og lillemann klare for å bli våte igjen!! Lillemann skjønner kva som skal skje, mor forteller at no skal vi bli våte, og han hopper i meisa og flirer!
Ser no at veien er konstant våt ganske så langt opp også, suset og elva lager et evig regn! Meget lokal byge dette her.


Nede ved Fjellstova fann mor kart som viser kor breen gikk før, kor mykje den faktisk har krympa. Er en god del, og veldig mykje dei siste åra. Men no rakk mor i allefall å sjå den før den er fullstendig redusert, lillemann også, men han husker det ikkje når han blir større.


Såg ikkje i nærheten bilda på engelsk eller norsk, så tysk får duge.... bilda taler for seg sjøl.
På vei tilbake til hytta, og ser tilbake på Melkevollbreen mor trudde var Briksdalsbreen. Vært en fantastisk flott tur til å være turist i eget land. Tillaga heilt nydelig, med et landskap rundt breen som gir en unik opplevelse attpå. Der er breer som er større her. men ingen som har sånne elver og fosser, og sånt vakkert landskap rundt slik at det blir en heil opplevelse.
Lillemann vart en turistattraksjon i seg sjøl han, for vi traff 2 andre meiser på tur, men fedre som bar. Og lille søte lillemann med solhatt og solbriller, satt i meisa og vinka kongelig som kun en liten kan, sa hade til japanske turister oppi Trollbilane som satt heilt himmelfallen og peikte, smilte stort, vinka tilbake, og tok bilder av lillemann på tur i meisa :))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar