torsdag 11. juli 2013

Dregetua 693moh, Stranda

Tåke, tåke og atter lite vakker grå tung tåke. Ja, tåke kan være flott, mor sysns tåke er trollsk, men ikkje slik trist og tung tåke som gjemmer fjella fullstendig. Mor har lyst på en tur før ho pakker med seg dei 3 ungane sine, tar bilen og drar på feire ilag med dei aleine. Mor er lei tåke, vind, regn og lav temperatur her, og har bestilt leilighet på Hafjell. Og da vil mor også teste den ustabile nye bruktbilen først, gjerne opp et fjell. Da passer det fint at en god venn på Stranda vil ha oss med på tur, og der er det sooool! Mor får gått en tur, lillemann får ut og vekk og en tur, og mor får testa bilen opp og ned Strandafjellet. Perfekt!
Vel, nesten perfekt... mor fyllte på vatn for 2 dager sia, men etter å ha komt opp på Strandafjellet måtte mor stoppe bilen, for den kokte! Lyder ikkje bra for morgendagen og 5,5t med kjøring :( så her vart det en pause før turen også. Fekk 2 positive ting utav det da: 1 jakte på sauene langs veien ilag med lillemann og 2 skifte en illeluktende sak på lillemann. Så var det å nesten trille på tomgang ned fjellet til vår venn RV.


Dregetua ligg mellom Strandadalen og Sunnylvsfjorden. Der er himmla mange veier opp, og som vi fekk erfare seinere, dertil mange veier ned. Kan starte fra Drege, Sve, Framhus; Kjølås og Fjørstad. Mor og RV starta ifra Kjølås, parkeringsplassen på Skaugum byggefelt.
Forå komme dit: Ta av Fv 60 ved Ringstad skule mot Opshaugvik. Følg Bygdavegen ca 800m til et bratt kryss på høgre side av veien mot Kjølås. Kjør forbi Kjølåsgårdane, ta til høgre ved ei dobbeltgarasj. Ca 300m  står skiltet til Skaugum, følg veien og du kjem til parkeringsplassen.Fin traktorvei til å begynne med, men vi fulgte ikkje det første skiltet som merka en sti opp til Dregetua, den går bratt vart mor fortalt og gikk rett inn i granskogen. Vi fortsatte framover på traktorveien som er den slakkere vei opp. Den går på en måte rundt haugen og opp.Kjære venn, kva med å ta strengen som er på midten av porten enn den surra kveilen på enden? ;)) Han som går her så ofte.... mor berre rister på hodet, hekter av strengen og er gjennom på sekunder. Mot har et litt lite dårlig skjult smil. Hallo! må få erte litt da ;)
Der er merka for omtrent kvar einaste sti opp! Heime i Sykkylven har litt å lære av Stranda....
En innlagt pause? ;)
Lillemann kikker allerede etter Bæææ! Det er faktisk det første han kikker etter så fort han kjem oppi meisa og vi er på tur!


Vi har runda haugen og får litt utsikt utover byggefeltet på Stranda.Vi hadde hørt noken sauebjeller, og etter litt så samla vi opp en bra flokk som var så smarte at dei gikk forran oss. Men smarte eller ikkje, lillemann  fekk no endelig sett sauene og hadde underholdning :))

Mor stussa litt... kva i alle dager slags vei er det der?? RV fekk no tatt att med å le litt av mor, mot Sykkylven vel! Da gikk det opp for mor at det er jo grusveien opp skitrekket langt baki der! Mor rister litt oppgitt på hodet. Litt uvant vinkel å sjå trekket ifra.


Veien var grei å gå, fast men underlaget er moldete så mor kan godt forestille seg at den er blaut når det regner, og glatt. Går ganske godt stykke den traktorveien, men no endelig over til å være en sti! Mor er meir glad i sti en traktorvei.Stakkars venn RV som plutselig oppdager at mor forlet stien på jakt etter frosker! Uten forvarsel så henger mor att eller trakker lyng på jakt etter en "Osk" som mor såg sprettandes en plass... men ellers? Ja stiene her er veldig fine! :))

Nok en sti som joiner oss, og nok en gong er den merka.

Lillemann tok e n d e l i g den derre ettermiddagsduppen sin. Vart litt for spennande å være på tur, masse sau og feriemoduset har satt inn hos han også. RV måtte dytte til han med kosedyna så han skulle ligge godt :)

Kom oppå ei lita flate, litt myr igjen, og ser at tåka fremdeles ligg nedi fjeltoppane, og rekner med at når mor skal heimatt så er der tåke. Da bedre å være her! :))


Begynner å få anelse av fjella vi kjem til å få sjå meir av lengre oppe, her mot Liabygda. Jolgrøhornet til venstre og Vasstinden til høgre.Nok en gang, skilt! hellandussen dei er flinke her til å merke! :))


RV leder ann ei lita stund, mens mest mor som er fremst, det er ho som  har vekta på denne turen og dermed blir satt fremst til å bestemme farta. Er det dette man meiner med kvinner og barn først??
Mor og RV går og diskuterer lukta av myr, lyng og skog. Rv trapper ned den røykepinne-saken sin og merker at luktesansen har blitt bedre!

Da endrer landskapet seg, og vi får meir fjell uten så masse trær og meir lav lyng. Snart ved setra tru? Mor ser en topp, og av erfaring med luretopper, så spør mor RV om det der er berre en luretopp ;) Og der var det...


1 stk veldig blid turvenn :))Mor kikker alltid etter Tettegras, syns planten i seg sjøl er tøff som spiser insekter. Den er litt sånn som henger att ifra barndommen. RV var heller ikkje klar over at den var kjøttetande, så liten biologitime uti skauen ;)Heimerhaugane! No husker ikkje mor heilt antallet sel/hytter her, men sånn ca 7stk tipper mor. Heimerhaugane var sommersetra for nokre bruk på Kjølås og Giskehaug.


Mor sei det berre, snakk om å ligge superbt til når det gjelder utsikt!! :-D Ditta hadde vært litt av ei hytte å hatt. Utsikt rett innover Norddalsfjorden, heilt inn til Fjøra.


Ligg som på kanten av ei lita flate og skuer utover fjella og fjorder, snakk om å beskue fristelser av fjell og fjellturer!
Vi fortsetter tvers gjennom setra og følger råsa videre opp til Dregetua. Lillemann søv så matpausen tar vi att når han våkner.


Eit siste sel ligg litt for seg sjøl, ganske så nedslitt. Ser ut som murane står att etter ein sommerfjøs, men no fyllt av brennenesle.I vinduet står fremdeles noken plastblomstrer i vinduet, men takhøgda imponerer ikkje. Lurer på kor mange år denne kjem til å stå før den dett sammen...Litt meir karrig landskap etter setra, fremdeles veldig fin og tydelig sti, veldig slakt landskap som dei fleste klarer å gå :)

Mor snur seg og ser mellom dei få trea som er her, og ser akkurat seta der nede.Strandas sammling av hus der nede, Skurdahornet rett bak 849moh.
Skimter topper der baki, Slogen skal visst være der, gjemt inni tåka.Juhuuu! Luretoppen er over og ser fram på Dregetua :))
Mor må berre snu seg og kikka bak! Fjella, fjorden og den veldig lave vegitasjonen her gir sånn ei nydelig utsikt! Nesten sånn at mor gler seg til å tilbake og få denne utsikta ;)
Varden! Stor og velbygd, som en bauta i landskapet. Mor tenke automatisk på bautasteinane til Obelix :))
Her var skilta videre jo! Hadde mor hatt nokre timer til så.......
men heim å pakke bil og unger.
Rett ned her kjem den eine stien opp, litt bratt :-/ Ser Roalden ligg godt innetylla i tåke også. Ikkje den beste utsikta for dei som tar gondolen opp for å spise middag der oppe.Lillemann våkner, sånn halvveis, og pga litt sur vind så frister det ikkje å stoppe her å ta matpause. Der var en benk på Heimerhaugane som frista meir. Et obligatorisk vardebilde må man ha med!
Mor og lillemann må no få med seg utsikta skikkelig før vi går nedatt også! Stopper opp, suuuger inn inntrykket, og labber seg nedatt til setra for å gjere seg feite. Ikkje feite da, men litt påfyll av diverse spiselig.
Apropo spiselig..... molte! Jada jada, er berre kart, men høgst spiselig! Jafs, og borte var den ;) RV begynte å snakke om julemiddag og moltekrem.... julemiddag uten moltekrem er ikkje julemiddag for han. MÅ ha moltekremmen sin. Mor tenke pinnekjøtt, mmmmmmm..... På tide med en liten matbit kanskje??
RV har no gått og tenkt hardt på dissa froskane vi har møtt på, her er jo knapt nok vatn her! Kor i alle dager kjem dei ifra??? Svaret er en bitteliten dam. Og den var liten også, men du store kor mange rompetroll her var! Forklarte lillemann at det er babyfrosker, bittesmå babyfrosker. "Bebii?" lillemann tenker seg om, han er klar over at baby er liten utgave av sin mor når vi leser dyrebøker osv, men forma her stemmer dårlig overens med en ferdig frosk. Men han skjønner det, og prater i vei.
RV gjorde sitt beste for å fange et rompetroll så lillemann fekk sett på det litt nærmere. Lillemann var litt skeptisk, ville ikkje ta på, men studerte nøye på litt avstand. " Bebii?"

Nesten nede ved setra igjen, og mor måtte studere litt nærmere den derre falleferdige hyttta. Var sånn tøff murvegg som sto att bak. Det som er att "det som en gang var".
Mor tenke på det som en gang gikk inn og ut av denne lille døra her, korsen såg bygget ut i sin tid tru?


RV fann noke anna interessant. Mor trur det må ha vært en brønn, er vatn inni og mosemyr forran. Liten og søt da den "grotta" der :)Inni, faktisk en god del vatn! Ikkje noke froskeklekkeri ditta her, men det var litt vatn her oppe allikavel ;)

På tide med litt mat! Lillemann har tatt for seg av skiva si sjøl, han som er litt pjasken på å spise. Lov å håpe på forbedringer!


Lillemann krabber og makker rundt og sitt ikkje still. Fra den eine delen av benken, så ned, oppatt, en anna del av benken, for så å ligge på magen og kikke ned. Her oppdager han at mor si skive var meir fristandes. Sukk.....


Karane i enighet og mor rusler rundt en tur og får sett på hytter og utsikt.

Flott utsikt til Skrenakken! Og mor tenker tilbake på i fjor sommer da mormor, mor og lillemann gikk rundturen og var innom gården Skrenakken der. Ser akkurat den grønne flekken til gården som så vidt stikker fram på kanten av fjellet, ca 400moh. Det var litt av en tur det!! :))

Og Bombe! noken sauer! Dei spiser seg mot oss, og karane tar seg en vandretur for å ta et nærmere kikk på den sauemora (søya) med to lam. Kor nært kjem dei seg før dei stikk av? Eller lillemann stikk av? Kven stikk først tru?

Sååå nært kom dei og stoppa opp. Lillemann er komfortabel, og sauen er komfortabel. Enighet! :)


Mor tok en nærmere kikk på kranen som står her. Friskt vatn her som hyttene henter vatnet sitt ifra. Smaker litt myr, men RV hadde tatt med en termos med isbiter og uuttynna saft oppi og fylte på med vatn her :)) Det var et par gonger på turen at lillemann trudde han hørte sau, men det var berre isbitane ifra termosen som klirra ;)Lillemann bruker å ta fram speilet ifra framlomma på meisa, sladrespeilet mor bruker for å sjå bak på lillemann. Liten bekjennelse..... lillemann leiker mor her. Han har no blitt vant med at mor tar bilde av ting nede på bakken, så det han gjer her kremt kremt, er faktisk å ta bilde av gras og blomsten Tepperot..... speilet er da hans fotoapparat :-S


Og så må lillemann ta bilde av sauene også! Viktig på å få med seg sauene må du no skjønne!RV og mor såg noke som blinka i sola. Så da må det undersøkes! Mor rusla bort, og fann 5 bokser tredd ned på trær og stokker og skutt på. Noken som har hatt det kjekt! Fint det, men kunne godt ha rydda opp etter seg da. Mor har begrensa plass i meisa, men plukker opp boksane fra trær og bakke og legger dei inntil hytteveggen bak en benk.

Lillemann koser seg med isbiter han, litt kalde etter kvart, men etter en liten pause på benken så er isbiten inni munnen igjen, til den blir for kald.


Litt oppskjært eple og druer gjer seg på tur. Få i lillemann litt frukt, når han ikkje er for opptatt med å springe rundt...


Tinkahunden er med som alltid. Har sin faste utkikksplass på sia og lillemann veit kor han finn den. Hender han napper den til seg mens mor går, er nesten sånn at den hunden skulle hatt et bånd så den ikkje forsvant en dag.

Den beste utsikta over fjorden får man her, rett nedenfor setra. Fra venstre nedi der ligg Stranda, rett fram er Jolgrøhornet 1253moh og Vasstinden  1370moh, ser bygda Liabygda, så langt inni bak til Fjøra, og til høgre Grjøtet 1519moh med Skrednakken 432moh. Opp til den gården går det en slags vei opp ifra sjøen, bratt men ofte blir det arrangert turer dit opp. RV har vært bortpå der mange gonger men ikkje gått den veien mor har gått ;)Rett nedenfor setra står det, et skilt! Mor syns at det er kjekt å ikkje gå samme veien tilbake som man kom, så RV tenkte at da går vi denne. Heilt greitt for mor! Stien delte seg, så vi fulgte den derre traktorlignende halv-atven sine spor ned.

Det viste seg å bli interessant valg av vei! Rv gikk å undra seg over koffer han i alle dager ikkje har gått eller sett denne veien før! Han som har trakka her så masse! Spora endte på en traktorvei RV ikkje visste om engang! Han kom ikkje over ditta her og ytri si forundring mang en gong på vei ned.

Men RV var litt bekymra for at vi havna litt feil, litt sånn et godt stykke ifra bilen. Han bekymra seg for at vi måtte gå et stykke for å komme tilbake til bilen og tilbydde seg å få en venn til å hente bilen eller springe å hente den sjøl. Mor er ikkje redd for å gå ho, og dessuten så er ho på eventyr! Smilende fornøgd, og koser seg litt over fortvilelsen og undringa til sin venn :)) Berre utsikta er nok til å skjønne at vi er litt på feil vei. Skulle tatt stien og ikkje spora. Men gjordt er gjordt, og ned kjem vi ;)RV gikk og håpte på at veien skulle gå meir til venstre så vi kom til bilen, og småjubla da den så gjorde.


Men fekk fort tilbakeslag med påfølgende pinnekjøtt og fårikål på tur :))
Mor syns dissa svarthoda sauene er så tøffe! Mor tenker på barnetv Sauen Shaun! Mor har nemmelig 4 dvder som berre er mor sine av Sauen Shaun :))
Ei grind! Da må vi være nesten nede.... og spent på: kor ender vi?? RV hadde en viss peiling, mor aner ikkje!


Her endte vi! Mor kjenner seg ikkje att, men så er mor ikkje særlig kjent på Stranda på denne delen her. Veit at bilen er til venstre en plass.

Oppi granskogen ved kanten av fjellet til venstre, der står bilen til RV. Ja ja, en litt ekstra gåtur skader ikkje! Mor syns det berre er festilg å havne på eventyr, i allefall på trygge plasser som dette her. Vi berre følger hovedveien og setter opp farta, og vips så er vi til bilen igjen! 15min på villspor er ikkje sååå gale ;))

Tusen takk for turen RV, rekner med at det ikkje er den siste turen vi går ilag :))
2 kommentarer:

 1. sommer og sol og deilig tur :-) Det er bare kjempeflott !!! Tommelopp!
  Du spurte om fjell her i området... joda, det er flere fjell som lar seg bestige med bæremeis på ryggen. Så lenge det ikke er klatring, går det sikkert an å komme seg opp på de fleste høyder. Begrensningen ligger vel i hvor tung rygg-lasten er ... Jeg syns du virker veldig sterk! Du har vel sikkert 20 kg på ryggen på turene dine?! Utrolig!
  Med en sånn last, må en vel bare bruke god tid.
  Noen fjell rundt Ørsta (sentrum) som du kan google: Helgehornet, Lidaveten, Melshornet, Vallagornet, Sandhornet, Grøthornet, Rambjøra..... osv osv...:-) God helg til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle ha telta i Ørsta og tatt nokre topper iløpet av nokre dager ;) Kg? er vel 19kg trur eg. Lang tid er vel heller fordi eg stopper opp og tar bilder :-/ spring ikkje opp fjella, men held ok følge med dei andre på tur. Berre at tar litt lengre matpause, eller 2 pauser pga lillemann. Han som bestemmer turen. Skal Google dissa fjella der, for eg må sei fjella der inne er flotte! :))

   Slett