onsdag 24. juli 2013

Fosterlågen fiskevatn i Gjemnes

Fosterlågen er et godt kjent fiskevatn for god bestand av ørret og røye. Det ligger 100moh i Gjemnes kommune. Er ca 4,79km2 og omkrets på 12,46km. Mor, lillemann og far har campingvogna stående ved vatnet, og skal no fiske der og mor har kikka seg ut turmål! Berre været vil være litt behjelpelig....
I allefall, kjøre til Molde, så 30min til høgre når kjøre av ferga. Ta av riksvei 62 mot Gussiås, så en grusvei inn i granskogen (ikkje banning altså inni granskogen, men rein fakta! Mor bruker å sei "Inni-granskogen!" når mor er fortvila) ved skiltet Fosterlågen 0,5. Bom til høgre etter litt på 30kr, årskort 300kr. Så kjem man til vatnet.Campingen har plass til ca 11 vogner, ofte med platting, grill oppstabla med stein og fleste plassane ligg ved vatnet. Drifstansvarlig er Berit Slyngstad 91179835. Campingen er enkel, men idyllisk. Som en rasteplass egentlig.


Dobbel utedo, med krane ute til å vaske hender. Ikkje strøm, men vi klare oss fint uten :))
Området her og Fosterlågen er Statskog som eiger og regulerer, og heile området på denne sia av vatnet er tett, meget tett granskog. Fiskekort får man på inatur.no og koster 50kr pr dag eller 500kr som årskort. Men fordelen med årskort er at man kan sette ut garn, 3 stk! Båt kan man ikkje sette att her uten avtale med Statskog, men man kan ta med båt for dagstur og ta den med att. Alle som har vognplass har rett til å ha båt her også. Så nede ved vatnet ligg fleire båter som tilhører dei som har vogn her. Så er der ei elv mellom Fosterlågen og Osvatnet (Osvatnet er også kjent som et meget godt fiskevatn). Elva der er det laks! Også ei laksetrapp. Sett mange biler parkert ved stien til Storelva.Der er et par plasser som er laga til som rasteplass/fiskeplass der man kan sjøsette event medbragt båt, stå å fiske eller rett og slett berre ta en matpause :)Mor såg mange biler og fiskere her. Stadig trafikk av biler med fiskere og båter som var utpå.Ca midt på vatnet er der laga til en offentlig badeplass. Laaaang strand, grusaktig strand, men sandbanker utover vatnet som er meget langgrunt! Der er benker, grillplasser utedo osv. Når det er flott vær her, er her ofte masse folk som er å bader! Skulle ikkje tru det inni tette granskogen, men sant!


Stranda nedenfor campingen er ikkje så bred, smal no pga litt høgere vannføring. Men lillemann storkosa seg her! Sand å grave i, steiner å kaste Plopp! og langgrundt! Som her vist av far på vasketur og vassa langt avgårde.
Kveldssola er her på stranda fram til ca 21.30. da forsvant den, og det er midt i juli.


Her er fleire turmål i området for dei som vil gå i fjell osv (som mor elsker!) Mor har sett seg ut fleire fjell, og noken småturer. Nokre blogger herifra er på vei! :))
Blant anna så er der en rusletur rett ved campingen, ca 300m før campingen. Det er ruiner etter en stor plass som var engang, Sandnes. Stort infoskilt om fisking står der også der stien går opp.


Grei sti opp, høgt gras men er veldig få meter opp til ruinane etter en veldig folkerik plass engang....


Lillemann og mor er veldig klare for å utforske, for oss, heilt nytt område! Samme kor vi no går, så er det utforsking for oss to! :))

Og mor fann modne blåbær! Det var det ikkje heime enda :)Etter litt om og men, så prøvde lillemann seg også på litt blåbær. Skallet kom i retur til mor, men han forsøker i det minste og spiste innholdet.


Grei infotavle som fortel om kva som stod her før og når. Litt om drift og folket. Her har vært litt av noken store bygg!

Kårhuset var ikkje av det lille slaget heller.

Tett granskog omkranser Sandnesgården, men heldigvis er masse nedsagd så folk kan ta seg en tur opp hit.
Siste ruinane før skogen. Mor lurer på kva slags bygning som stod her før, litt for seg sjøl?
Går du på nedsia av ruinane og går mot skogen, finn du en sti innover skogen.Veldig fin sti innover granskogen, og går akkurat med meis å gå der også. Veien, som du ser, er oppmurt og var en kjerrevei engang. Mor ser fremdeles deler av oppmuringa her og der. For et arbeid dei har hatt!
Tenk at en gang gikk det "trafikk" innover denne veien. No berre en sti att, nesten gjengrodd i granskogen.

Mor fann et vepsebol! Tomt (heldigvis). Mor forklarte lillemann at dette er huset til kvepsen, zum zum, men no borte vekk. Næææææh..... kom det fra lillemann og rista på hodet. Han skjønte at dei var borte han ;)Mor fann en del forskjellige sopper også i skogen. Far kunne fortelle at her finnes kantarell også, men det såg mor ikkje. Litt tidlig for kantarell på desse trakter enda.
Mor hørte det knaka i skogen..... far sa at her finnes elg her! Oi da! Det visste ikkje mor. Mor er oppvokst med hjort omtrent i hagen, men ikkje elg.... Far har bodd ei lita stund i området før, og visste litt om området. For mor er alt nytt. Så da er det å kikke etter elg også ;)Vi gikk et godt stykke innover skogen før vi snudde. Mor hadde lyst til å sjå litt nærmere på ruinane før rusle tilbake til campingvogna. Utsikta framover, bakover og til sides var lik, tett granskog.

Tilbake i det våte graset og våte sko, så diskuterte mor og far kva slags bygninger som kunne vært her og der. Og så er her satt en benk som folk kan ta en pause på. Mor har ikkje tid til noken pause, her var det berre å snoke rundt i det høge graset og kikke på steinmurer!

Kva i alle dager kunne dette vært? En stolpe sånn aleine? Hmmmm...


Lillemann oppdaga en kjuke på et tre ved en ruin, og den skulle han absolutt ha! Den satt litt vel fast for en liten kar :)


Den største ruinen her, lurte mor på må ha vært fjøsen/løå. Mor trossa vått gras og måtte på nedsia og kikke. Hallo, når mor har sjansen til å kikke på ruiner, så lar ikkje mor sjansen gå ifra seg. Ikkje akkurat Hellas med sine ruiner, men der har mor ikkje vært.


Inni ruinen og mor snur seg rundt og rundt! Stor åpning i det minste...Og høge vegger! Mor hadde ingen sjans til rekke opp. Litt av et murerarbeid man gjorde før, så rette kantane på steinane :)

Mor måtte opp på kanten og kikke ned også. Turde ikkje gå rett over "gulvet", visste ikkje kva som var under, men gikk langs murkanten rundt.


Ei enslig potte stod att med blomster som grodde gjennom hullet i botnen.
Gulvet mor ikkje turde trakk på, og utsikt utover Forsterlågen. Mor, lillemann og far vender nasen tilbake for å tenne bål og grille pølse.


Nesten nede att og mor kikker tilbake. Tenk at oppi der skuler det seg en sånn plass! Hadde det ikkje vært for skiltet så hadde ikkje mor ant engang! Og mor sender en takk inni seg for folk som har laga skilt og lagt til rette for muligheten til å gå opp og oppleve :))


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar