onsdag 31. juli 2013

Kjenndalen og Kjenndalbreen


Siden vi allerede var i Bødal og Bødalsetra inne i Lodalen i Loen, så var det kun en micro svipptur å stikke ned til Kjenndalstova for å spise middag. Mor har lest om Kjenndalbreen, og tenkte å slå 2 fluer i en smekk! Husk bom på 40kr, før stova.
Sultne etter turen, var det å spise lokal mat på stova. Du kan leige kano og robåt der også. Der står at man treng fiskekort, men det er berre ikkje fjerna. Lovatnet er rikt på ørret, og størrelsene varierer fra 200g til fleire kilo! Stang, oter og garn. Fiske heile året, men et tips er oter og stang best i juni/juli/august. Garn august-november og våren.

Lillemann måtte klatre opp til opplysningsskiltet og undersøke det litt. Skal man på tur, da bør man studere alle kart veldig grundig først! ;)
Inne i den historiske stova, måtte lillemann hilse på dørvakta. Var litt skummelt til å begynne med, men etter litt "pip pip" på nasa, så var det heilt greitt. Her har det vært servering sia 1820 åra til turister, men stova vart bygd i 1928. I 1936, i den store ras ulykka, så var den ikkje meir. Dei bygde ei ny lengre inne. Men i 1989 kom et snøskred fra kvar side av dalføret, og fonnavinden løfta stova 70cm av grunnmuren. Så i 1990 så bygde dei denne her, på den opprinnelige plassen

Lillemann skal no bli stor og sterk fjellmann, og treng da masse mat! Stor sal inne, og mange benker ute, ved vatnet og midt i alle trange fjella. Var ikkje heilt lett å få lillemann ut fra de sandkassa som var der for å spise. Han har knapt nok tid til å sitte stille i 1 minutt!

Inngangen til Kjenndalen og breen :) Til venstre, Bødalsfjellet der toppen på 1495moh er den mor ser, til høgre Nonsnibba 1803moh.Fra Kjenndalstova er det 5km å kjøre inn til Kjenndalbreen. Mange sykler inn dit. Vi var dessverre litt seint ute, så sola hadde nesten gått ned i dalen da vi dro. Så beklageligvis ikkje så flotte bilder som kunne vært. Men Bødalsetra med Bødalsbreen var virkleig en flott plass og tok litt tid.


Og der ser mor Kjenndalbreen! :-D sola har nesten gått ned, men breen er jaggu et flott syn! En virkelig tjukk bre!


Oi oi oi! En flott foss også! Inne i denne trenge dalen blir at så meir nært og intenst. Fjella blir meir ruvande.


Mor tenke, om berre litt meir sol, om sett resten av fossen bedre... Er Krunefossen som kjem ifra Krunebreen.Framme ved parkeringa er der ei rundkjøring. Treng nesten en sånn her, for det kjører busser inn til, og bobiler! Her har vi parkert, og ser nedover dalen.
Stien inn til breen tar ca 15min å gå. Fin sti til å begynne med, men stien stopper opp litt her, så leiter man etter en ny sti videre. Litt rot stiene inn, men berre kikk etter en ny sti, så kjem du fram.

Stien begynner slik.......


.........og ender litt som det her.............

.................men til slutt så kjem du fram hit :))


Og som ved alle breer, så er her også masse vind, kald vind! Berre sjekk mors "fantastiske" sveis :-/
Breen er et flott skue der framme! Landskapet rundt er intenst og vakkert, litt grovt med sine bare og nakne fjellvegger.
 Vel verdt en tur inn om man er i nærheten!
Og utsikta mot Krunefossen er heller ikkje å forakte ;)


Flott å sjå på, ikkje sant? Virkelig verdt en svipptur når man er i området. Mor syns no breen er virkelig vakker <3 et par med kvar sine proffe kamera, snek seg litt lengre fram enn anbefalt, men dei ville vel unngå turister på bildet sitt ;)

Litt steinete sti, men for mor ingen problem. Ei eldre dame som var litt ustø på beina, hadde med seg 2 staver, for fram skulle ho! :))


Berre det å sjå ned dalen er også vakkert i seg sjøl.
Lillemann hadde tydeligvis ikkje sovet nok på vei til Bødalsbreen, for han duppa faktisk av igjen! Hardt å være liten kar og reise sånn rundt og oppleve stadig nye plasser og mange turer.Før mor forlater parkeringen, så må mor ha en siste kikk på breen. Ikkje sikkert den er like stor om noken tiår og mor kanskje vender tilbake.....


Veien mellom Kjenndalen og Bødal er ganske smal, og rett ned ved siden av. Mor elsker sånne veier! Aller helst at noken da kjører så mor for kikke ut vinduet ;))


Ved ei lomme måtte mor ut og ta bilder ned. Ohoi! Langt ned, og et virkelig isblått vatn!!Mor er glad ho ikkje skal kjøre bil med campingvogn her, ei heller buss! Grøss....

Framover, Ramnefjellet 1493moh. Årsaken til dei to store ulykkene her inne.

Noken som får lyst til å prøve å flyge??? Laaangt ned her...


Midt mellom Bødal og Kjenndalen, er der laga til en minneplass for dei to store ulykkene i 1905 og 1936. Opplysningstavler med historien om alle som omkom her inne. Om bygningene som forsvant, kor dyktige og arbeidsomme folk som bodde her og hadde en høg levestandard etter datidens målestokk. Om viljen til å bygge oppatt etter å ha mista alt.


At det skulle gå to ras fra samme fjell, var ingen som skulle tru, men skjebnen slo til igjen.Om historia over alle ras som har gått fra 1400talet. Vært ein hardt prøvd plass dette.
En minneplakett er laga til med blomster, med navn på alle omkomne og alle som ikkje vart funnet i dei to store rasa. I 1905 omkom 61 mennesker, og i 1936 omkom dessverre 74 mennesker. Denne dalen har hatt dei største rasulykkene her i Norge. Ei historie er om dampbåten "Lodølen" som vart løfta 40m opp og kasta meir enn 300m inn på land. Båten vart en plass folk kom for å sjå. At en sånn båt skulle bli flytta så langt! 31år seinere i neste ulykke, vart den kasta nok 200m lengre opp, men no heilt i stykker. Der er laga til en historisk sti som starter like ved denne minneplassen, og ruta går forbi plassen der båten låg. Der skal visstnok være rustflekker att etter båten enda. Turen tar ca 1 time på sti. Anbefaler da virkelig å få ta i det historiske kartet som har blitt laga for denne ruta. Spør på campingplasser.
Så lett oppsummert, tilbringe en heil dag innerst i Lodalen er fantastisk! Bødalsetra med Bødalsbreen, ned til Kjenndalstova og spise, før tur til Kjenndalbreen, og avslutte det heile med litt historie. Mor syns at det var en ganske så perfekt dag å tilbringe feriedagen sin på ;))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar