lørdag 27. juli 2013

Kjerringlia 640moh-Småvatna i Nesset kommune

I campingvogna ved Fosterlågen, er det morgen og strålende sol! Endelig har sommeren komt hit også, ikkje berre sørafor :)) Etter å ha kikka kart, prata med en lokalkjent og sett skiltet der stien begynner i går, så er meisa pakka og far har pakka fiskestanga. Mor er veldig spent, for fjellet ligg rett ved campingen og ser veldig bratt ut. Mannen sa også det er bratt. Men gjenstår å sjå, men bratte har ikkje skremt mor før ;)Kjøre lengre inn langs vatnet fra camingen, og kjem til skiltet Kjerring tjønnin. Her begynner stien opp til Kjerringlia og Småvatna.


Ca 50 m tilbake fra skiltet er en parkeringsmulighet, så rygg ;)


Lillemann ved stien og skiltet til venstre, ute og rusler sjøl, men trur ikkje det blir lange stykket han får gå sjøl på denne stien, vått og høgt gras. Men ser no.Utydelig sti til begynne med, men berre å gå omtrent rett fram og enkelte plasser er det lagt til med stokker for å komme over småbekker i myra og våte plasser. Annbefaler gode sko, mor, far og lillemann har fjellsko. Og det trengdes virkelig iløpet av turen!

Stien er godt merka med røde merker, så er du i tvil, kikk etter merkene. Mor fann fram, så da finn alle fram ;)
Og her har det vært elg også inni tette granskogen. Håper dei hører bråket og held seg laaaangt unna!

Småbekker hører med til skogen, smale sådann men grønne og søte :)

At det skal være så vanskelig å vise kor bratt det er på bilde da..... mor gir opp! Altså, stien er veldig bratt når man kjem litt inni skogen. Mannen har rett der. Som å gå Fetkollen, starten av Aurdalsnibba for dei som har gjordt det. Litt vått i bakken enda, så lett å skil på barnåler, trerøtter og stein. Er det vått når du skal gå, så annbefaler mor staver for dei som er litt ustødige. Mor skulle sikkert hatt en på vei ned, visst da sola ikkje tørker litt opp til den tid. (om sola slepp ned gjennom skogen da....)


Lillemann såg sopp! Store sopp som mor ikkje veit navnet på, og soppboka ligg att heime :(


Lillemann er flink til å sjå ting i skogen og vil gjerne ta på alt. Ser etter sau, ku, hest, fugler og æsj på bakken.En bitteliten rød fluesopp! Bitteliten, men unngår ikkje lillemann! ;)
Granskogen som virka så tett og dyster da mor annkom Fosterlågen i lavtåke og småyr, er plutselig ikkje så ille i solskinn og grønt underlag :) rett og slett pent!


Masse av stien går no langs kanten av elva, ganske så langt ned, men ingen høgdeskrekk advarsel for dei høgdesvake, går heilt fint ;)


En pust i bakken, og en Jahuuu!! på mor og lillemann. Stien her er en virkelig lårtrener!

Litt utsikt!! :-D Ikkje mykje utsikt man får i en tett granskog, så all utsikt er kjærkommen! Ser ned til Fosterlågen gjennom tretoppane og ser at høgdemetrane har virkelig gått unna.

No begynner granskogen å gi slipp og meir lauvtre tar over, ergo, meir utsikt. Fjellet bak til høgre er Reinsfjellet 994moh og til venstre trur mor er Dua 798moh.
Skimter mor toppen, eller er det berre en luretopp? (som det bruker å være)

Uansett, det må være enden på et eller anna, elva flater ut også. Sikkert en topp bak, men bratta er nok over.
Og over alle tretoppane så åpenbarer det seg en nydelig utsikt som mor aldri har sett før! En plass mor aldri har vært!!! Og der borte er sikkert mange nye turmål. Og så veit mor at over der er også turen fra i går, Stortolla :)
Fra venstre: Duå 798moh, Grønfjellet 658moh, Nebba 658moh den og, og så Reinsfjellet 994moh.


Til venstre: ingen vatn :( men ei hei. Lettgått terreng men ser myrete ut. Et landskap mor liker med det samme <3


Rett fram/til høgre: et fjell. Hmmmm... skal vi til høgre her og opp den ryggen? Ligg vatna bak der tru?? Sånn er det å ikkje ha kart over området....Men diskusjone om kor mor og far skal gå stopper brått! Her er et molteeldorado mor aldri har sett før!! Modne store molter overalt!!! :-D Nam nam nam! Spiser litt her, spiser litt der. Går bort dit for ei megastor ei, og nesten trakker på ei megastor til.... her vart vi fort enige om at noke sånt har ikkje vi vært borti før, verken mor eller far. Så far leita i sekken sin etter en pose. Tok fiskeposen og så var det berre å plukke i vei! Lillemann sovna rett nedi kanten her, så han sov fredelig.Berre på et knebøy så var neven full i store molter :))
Og når mor snudde seg så såg det ut som ei stor eng av oransje prikker, samme kor mor snudde seg faktisk. Liabruna som det heiter her, er virkelig en molteplass av 1. klasse :))Denne molta her omtrent skriker: Spis meg, spis meg!!! Og jaggu så gjor mor det også ;)
Noken molter var så store at stilken ikkje klarte å holde bæret oppe, men hang nedi bakken.
Etter å ha plukka meir molter enn vi klarer å spise til kvelden, så var det bestemt at vi prøvde til venstre. At vatna låg bak kanten der. Sikte oss inn på et av dei lave skara. Så dermed så traska vi avgårde, magen fulle i molter. Burp..... lunsj!


Elv både her og der, og litt kryssing vart det. Men lett, ikkje så store elver. Dette er elva som går ned skaret vi fulgte opp.


Hmmmmm... her har det tydelig gått en elg ja. Mor ser det er et gammelt spor, men mor kikker allikavel litt ekstra godt rundt. Har ikkje så lyst til å møte det store dyret, kan sjå på lang avstand er greitt. Mor er vokst opp med hjort rett i hagen, men elg er litt ukjent.
Vi endte med det nest laveste skaret, og håpet er der om at bak den kanten ligger vatna!
Men nei.... kor inni granskogen ligg da Kjerring tjønnin?? Litt diskusjon og synsing, men ender med å krysse over heile og håpe på vatn bak der.... mor sikter seg inn på haugen til venstre, ser spor av en sti der.Men når vi kjem fram på haugen, så viser det seg at det ikkje er noken vatn her heller. Men siden mor er nesten på en liten topp, så må mor heilt oppå for å sjå kva utsikt som åpenbarer seg ifra den ;)

Mor skynda seg opp, og får sett meir mot Gjemnes kommune og fjella der. Lillemann har våkna så vidt, berre henger der og slapper av. Haugen ligg på 542moh.

      Mange topper mor ikkje aner kva heiter..... den som visste kva alt heitte og kor høge!
Mor kikker oppover, en eller anna plass må no desse vatna ligge! Forslaget fra mor var å gå rett fram, så skråe mot høgre og kikke bak den kanten der. Forslag vart vedtatt, og mor leda ann og trakka fort oppover.Nesten oppe ved kanten snur mor seg, ser ned på heia vi kryssa, kløfta der det skimtes blått av Fosterlågvatnet, er elva vi fulgte opp langs stien. Til venstre er molte-enga.

Lengre til venstre er fjellet vi vurderte å gå opp til å begynne med. Kanskje like greitt vi ikkje gjor. Siden molte-enga så har mor og far ikkje funnet et eineste rødt merke. Rart egentlig, så godt merka det har vært opp. Og om vi ikkje finn vatna, så har vi hatt en nydelig tur! :))Skjønner godt navnet lia, men det er no virkelig fint her oppe også! Om vatn eller ikkje, turen opp hit er virkelig fin <3 mor liker seg veldig godt her oppe.

Gikk litt bakover, og joda, der dukka vatna opp!!! :-D Kjerring tjønnin!!! Trudde vi da.... for mor hadde sett på kartet på nett, at her oppe var det mange småvatn av diverse størrelse. Et vått område i allefall. Mor lærte etter litt meir nøye kartstudering på nettet den samme kvelden at dette var Småvatna, Kjerringtjønnin låg nok et par timer til (minst) å gå :(( Men akkurat her var vi lykkelig uvitande og var berre happy over å finne et fiskevatn :)
Lillemann ser vatn, og vil ned. Men først så er det å finne en plass litt i le for vinden, for det blåser litt her oppe, og spise lunsj nr2.
Litt mat skader ikkje etter all gåinga, mor kjenner at mathullet gråter litt... lillemann har funnet et eller anna smådyr nedi mosen.Liten titt nedi posen med alle moltene.... Mmmm.... kjøpe en boks med sprutekrem og dessert i kveld!Lillemann fekk prøve med far å sveive inn et par gonger, og han ville så gjerne følge etter far når han forsvant for å prøve andre plasser på vatnet! Og så skulle far sjekke om vatnet gikk lengre bak neset også. Så mor og lillemann gikk etter, mens mor holdt lillemann i handa og han skritta over lyng og stein, fast bestemt på å følge far.

Det vart litt vanskelig for lillemann å gå sjøl, og veldig vått. Er tross alt myr ved siden av og ei elv. Så fekk lillemann i meisa og fulgte etter far. Såg litt på far som kasta og fiska gras (skulle hatt dupp her) og satte kursen for toppen av haugen her for å sjå kva som er bak. Mor lurer alltid på kva som er bak hauger og topper....

Litt vindfullt her oppe, men er godt kledde alle sammen. Å sjå sånne vatn oppe på fjellet er så fint! Ser ur som det slutter brått uti intet... som et vannplatå.


Der borte var matpauseplassen! Og det var der fisken hoppa. Ikkje sett noke her.

Noke mat/fisk må her no være, for et måsepar held til her og 2 måseunger svømte på vatnet. Måsene sirkla over oss og skreik, men stupte ikkje. Lillemann syns det var spennande med dei to måsene som sirkla rundt oss, og som en leik mens mor gikk tur, så lot vi som vi fulgte etter måsene. Og måsene  fulgte etter oss, så lillemann var fornøgd han, ute på pippip-jakt ;)

Oppå toppen ser mor et vatn til baki der! Mor og lillemann snur seg mot far og begge to roper med det dei har at vi har funnet et vatn til!!! Lillemann tar i alt han har, nesten hopper i meisa for å rope til far :-D artig liten kar <3 far vinker og roper tilbake at han rekna med det er mindre og blir der.
Mor roper tilbake at mor og lillemann går rundt det vatnet far fisker i, og forsvinner utav synsvidda. Et siste bilde før mor og lillemann jakter videre på måsene og går ned haugen nærmere vatn nr2. Er vel ikkje så langt bak til det vatnet? Og så gå opp fjellsia der, gå langs ryggen og gå nedatt ryggen heilt til høgre der? Visst mor skynder seg så rekk ho det nok!
Ute på måsejakt og oppi det treet der sitter en og følger med oss. Lillemann sliter med å være stille, han syns det er så spennende at han av og til berre må rope for å få det ut!
Oida! Bak vatn nr2 viser det seg å være et vatn nr3 også! Ja ha, så da var kartet litt rett allikavel :)


Fra denne haugen så skimter vi så vidt far, roping hjelper ikkje, sjøl om lillemann tar i alt han har! Ser øya på vatn nr1, og forsvinner nok en gang ned.


Vart litt klatring i bratta her mellom vatna, men heilt greitt i graset. Lite stein og svusj, så var vi oppe. Første vatnet ligg på581moh, nr2 på 585moh og nr3 ligg på 589moh.
Oppe på kanten så var toppen et godt stykke innpå. Så for at mor skulle rekke alt, for utsikta er jo der borte, så leikte vi hest. Telte 1,2 og 3! og så jogga mor et stykke. Lillemann syns det er storveis!! Og vil meir. greitt nok det, og mor sprang litt til. Til slutt var vi framme ved en stein! Og med utsikt!! Ser jo ut til havet herifra! Og toppen til høgre er Vetafjellet 612moh, en topp også rett ved vatnet som mor har på lista si ;)

Kva er alt mor ser tru? Kva gjemmer det seg bak toppane her? Og hadde berre mor visst på dette tidspunktet, at Kjerring tjønnin faktisk ligg nedenfor tl venstre her, 2 timers gåing til, så hadde nok mor mista motet på stedet! Av og til greitt å ikkje vite....
Lillemann fann krekebær, smakte, og endte med å plukke til mor istadenfor. Kjekt å plukke, men fallt ikkje akkurat i smak.


Bevis på at mor og lillemann nådde Dyrstiknubben 640moh!! Da er det berre å komme seg ned att til far....Lillemann liker så godt sjølutløseren på mobilen til mor, så han henter boksen mor setter mobilen oppi, vil ta meir bilde! Så det måtte mor da gjere.... så sei det Klikk! og lillemann springer for å hente mobilen for å sjå :)
Far ringe og sei at no gir han seg, kor er vi?? Ups.... mor bestikker lillemann med 2 twist og han hopper kjapt oppi meisa, og mor halvveis jogger mot der mor trur ho skal ned.


Joda, der er vatnet! Skal lengre bort! Skremte oppatt rypa, igjen, for vi kom nok litt vel brått på ho. Ikkje berre rypa som kjipte seg, lillemann også hoppa i meisa og vart heilt satt ut og lagde rypelyder lenge etterpå! Stor stas å sjå så stor fugl på så nært hold!

Ned her kom vi, litt ur og store steiner, men heilt greitt. Far er bak haugen og venter på oss, såg ikkje kor vi kom ned. Avtalte møteplass ved sekken hans.
Far er funnet, og vi følger elva nedatt. Lillemann har fått fortalt far om rypa vi skremte opp to gonger (den skremte oss også!) om frosken, sjokoladen og fuglane vi fulgte etter. Far har fortalt om fisken som beit på men hoppa av og andre napp. Altså, ingen fisk. Men der er.
Og rett før bildet vart tatt, så var vi på firfirslejakt! Ei firfirsle dukka opp i det tørre graset! Verken mor eller far har sett firfirsle i det fri, men den var så innmari rask, at rakk verken å ta bilde eller å fange den! Fulgte etter den, leita i graset, men nei. Lillemann berre rista på hodet "Nææææh" skjønte det at her var det berre å gi opp.
Når vi kom ned til første heia igjen, så kom vi ned det laveste skaret, vi gikk opp det ved siden av! Vi skulle berre gått rett til høgre og ikkje framover.... så da veit vi det. Fekk berre en litt lengre tur.
No er det berre å krysse elva igjen, og sikte oss inn på steinen og treet heeeilt til venstre, der kom vi opp og merkinga begynne.


Steinen og treet, og stien vi skal ned. Og molte-enga.... berre å lukke øynene og oversjå alle moltene!
På vei ned skaret igjen. Sjøl uten fisk så er både mor og far fornøgde med turen. En veldig flott plass med fint landskap å gå i.


Det er så deilig med blå himmel igjen! Og å kunne sjå utover, anna enn berre tåke!

Lillemann hører elva der nede og vil gjerne sjå ned. Hører vatnet bruser og "ella, ella!" roper lillemann og peiker.


Det er bratt å gå nedatt også, men heldigvis så har bakken tørka såpass at mor ikkje sklir så lett allikavel. Hadde det vno så måtte mor satt ned tempoet. Den som sklir er faktisk far ;)


Kveldsol i granskog er veldig lunt og koselig. Nesten så det mangler kun en trollfigur som titter fram en plass :)
Går fortere enn forventa å komme seg ned til bilen. Vi traff på 3  unge karer som skulle opp til vatna for å bade. Tja, kanskje mor og lillemae dra å bade?
Så tilbake til campingvogna så å spise mat og på med badeskoa! Ned til stranda med mor og lillemann mens far vart att.Lillemann har kun bada i basseng før, så dette er første gong han bader i et vatn! Litt spennende med bølgene som kiler på tærna, og kunne trakke og plaske akkurat som han vil!!


Spennende med båtene som ligg i strandkanten, klappe på, sitte litt oppi og leike fisker :) fekk kun fantasifisk, men det var bra nok for lillemann!
Samle ved til bål er lillemann flink til og grille chillipølse til mor og til lillemann, bålkos hører med til det enkle campinglivet.


Mor og lillemann fekk overtaotur med gummibåten før leggetid på lillemann. Ro ut så lillemann fekk ta på bøya han har ropt på så lenge no og trudd har vært en ball ;) Lillemann omtrent stupte utav båten for å få tak i den!
Rett bak trea ligg vognene, litt skjerma for vinden. Enkel campingplass, uten strøm men med dobbel utedo og en krane med vatn og såpe ute. Er en del fiskere som har vogn her, og et par familier. Akkurat no er det berre folk i 2 vogner, oss og ho som driver campingen.


Fra båten så ser mor Kjerringlia, der vi akkurat har vært på tur!  Så rett bak campingen også, så mor kan kikke opp og vite at der har ho vært! :))Kveldsdessert: sjølplukka molter fra Kjerringlia og sprutekrem på boks! Skikkelig godt!! Så var det å legge lillemann, far dro ut på fisketur med båten, og mor satt att i lyset av telysa og surfa på kart og turer, topper og vatn, nye turmål, og ruta for morgendagenstur til ei gruve oppi et fjell :))


4 kommentarer:

 1. Så deilig at sommeren også har kommet til dere :-) Så ut som en kjempe fin tur, og moltene så veldig gode ut nam nam!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sommeren var virkelig etterlengta! Kor lei man kan bli av tåke og regn.... Og spesielt når man er på en heilt ny plass, da er det kjekt å kunne sjå korleis det ser ut der ;))
   Og moltene, himmelsk godt!

   Slett
 2. Er det ikke deilig vel? Med sol og sommer og TUR :-)
  Herlig tur dokker har hatt (atter en gang :-))Likte så godt bildet av deg og lillemann på en stein i lyngen :-)

  ... og de multene!!! Nam-nam :-)

  Nyt varmen og sola så masse dere kan

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjempedeilig med sol og varme ja :) og å kunne gå turer, og være tørr etterpå! Bildet du likte måtte vi berre ta, lillemann ville ta et bilde, og da vart det sånn, lille sjefen på tur ;))

   Slett