fredag 26. juli 2013

Norges største bartre "Stortolla"-Osmarka

Mor og lillemann har fått med seg far på tur! Har campingvogna ståande ved Fosterlågen i Gjemnes kommune, og mor har googla etter turmål i området. Der oppdaga mor en tur som passer som en liten tur om så litt dårlig vær (som det har vært masse av i det siste). Nemmelig Norges største bartre! Grusvei, setervei og litt sti, perfekt for lillemann å rusle litt sjøl og en fin, mjuk start på turane her oppe i Nordmøre :))
Så søndagsmorgen, frokost og så vente på at det verste regnet skulle gi seg. Værvarslet sa etter kl12. Så da kledde vi på oss regnklær og dro.
Kjøre fylkesvei 665 til Heggem fra Molde, kjem til et skilt på høgre sia som står "Natursti 05km".
Stor parkeringsplass på venstre side, plass til mange bilder og en opplysningstavle. Turen til Stortolla, som dei kaller furutreet, er på ca 3,5km der 500m er sti før Duåsetra og 700m fra setra til treet Stortolla. Turen er også med på aksjonen Stikk ut! som omfatter 150 turer i forskjellige kommuner.
Turen er også laga som natursti med (ifølge opplysningane)  35 skilt. Ikkje alle hadde plakett på, men vart en ganske interessant tur for mor også ;)
Lillemann er strålende fornøgd med å rusle avgårde sjøl og ser at bæremeisa er med på mors rygg.

En blomst mor ikkje har sett før! Perlevintergrønn. Og lillemann ville også studere den....
Veien har ikkje mykje til utsikt. Skog, men i desse tåketider så er det lille av utsikt tilslørt. Så det lille man ser blir man glad for ;)


Tvers over veien går det jaggu ei lysløype også! Viser seg at den lysløypa krysser veien en gang til, og her og der så ser man lysrekkene. Heilt sikkert supert å gå på ski her om vinteren!
"Æææææsj!!!" Lillemann ser bæsj på veien, ikkje liten akkurat! Forklarer lillemann at dette ikkje er noken sau, men en hest!


Første opplysningstavla mor såg, og faktisk om det treet mor ser veeeldig masse av for tia :-)
Lillemann syns det er storveis å rusle på tur med mor og far, og vite at når han er sliten, så er meisa med :))


Lillemann surrer rundt på egen oppdagelsetur i grøftene. Litt kvist her, en plante der, en stein, litt "æsj".... alt skal studeres og prates om.Et skilt viser at der er et vatn i nærheten, skimter noke mellom trea, men mor skal heller finne ut på vei ned visst lillemann søv i meisa.

Studering  av "ville" fotspor på veien, hestespor! "Hest!" lillemann kan absolutt ordet, og veit veldig godt kva en hest er, for det har han sett mange gonger på tur og klappa.Veit ikkje kva ide lillemann plutselig fekk, sulten kanskje? For han begynte å samle kvister og greiner til mor, sånn som mor og lillemann gjer når vi skal lage bål og grille.....

Lillemann fann et skilt akkurat i hans størrelse! Glede!! Et skilt som viser at det er en Stikk ut! tur, spennende farge og høgde for en liten.

Kom til ei, rettere sagt, to bruer. Ei stor flat, støpt ei, og ei råtøff smalere ei. Mor og lillemann tok kursen for den tøffe brua, selvfølgelig ;)


Stas å gå sjøl over brua! Lurer på kven som har bygd denne, om det har vært et prosjekt. For denne er virkelig flott i reint håndarbeid :)


Brun farge på vatnet, og minner mor om barndommens smale elv der mor og vennane som barn rundt dro å fiska.


Vått i graset! Spindelvevet var fullt i bittesmå søte dråper :))
Naturstien handla ikkje berre kun om plantenavn og navn på trær, men også anna informativt, så mor og far vart ståande og lese litt på enkelte skilt. Nesten som på skulebenken igjen!
Den fine veien deler seg, men godt merka så man ikkje havner på gal oppdagelsestur!Lillemann oppdaga "Æsj" som han kjente att: Sau!! Og mor hørte nokre bjeller i det fjerne. Muligheter for å treffe på sau??? Da hadde lillemann blitt glad :)


Veien vart litt dårligere, så barnevognvennligheta tok slutt...

Det er visst diverse av vilt her:Og å vise bratte bakker med bilde, det er jaggu ikkje enkelt..... men Bakkane vart brått en del brattere ja. Lillemann hadde ikkje orka å gått dei så veldig lenge.Er det mulig?? Tåka letta litt så vi fekk sett litt! Og skimta så vidt 3 sauer av et mørkt og raggete art. For langt unna til at lillemann klarte å sjå dei når dei er mørke, han leiter jo etter kvite bomullsdotter, ikkje mørke raggete sauer!


Hompetitten vei flater ut! Lurer på når vi skal over på stien?


Må sei, mor har aldri visst kva dette treet heitte, men må no like alt det treet kan brukes til! :-D


Der kom vei/stiskillet! Skiltet står til venstre, men stien går til høgre.


Etter å ha gått i sti over myr, var det godt å komme på litt tørrere skogssti. Gode sko er å annbefale her om litt vått ute.Duåsetra :) her er berre 1 hytte, men velholdt også. Fint område rundt, benk og en et lite bygg gjemt mellom nokre trær. Far dro for å finne ut kva det var. Siden han ikkje kom tilbake med det første, så var det nok en utedo....
Lurer på kva denne steinen skal markere...
J.H.N...... 1884.

Oppe til høgre for setra gikk en sti, og da må jo mor og lillemann undersøke kor den går! Far er jo ikkje til stede ei stund ;) Her et "Au au au"-tre.Mor fann et stort tre! Med postkasse på. Ikkje akkurat det treslaget som turen er meint for, men stort var det :)Stien til stortolla fortsetter øverst til venstre på setra. Og snart dukka dette skiltet opp: En gammel kirkevei! Alt folk gjor før for å komme seg til kirke :-/
Gammel kirkeveg Heggem-Øre


Mor har hørt navnet på desse kulane treet kan få før, men har glemt det :( men på et delvis ødelagt skilt stod det Rirkul! Og at en rirkul kan bli opptil 1 meter i diameter. Det er faktisk en veldig stor svulst det.....


Stien går gjennom en nesten rein bjørkeskog. Det er ikkje ofte mor ser, kun bjørk, vakkre kvite bjørkstammer.


Tøft tre! :)) tvinna som sukkerspinn. Ikkje treet vi søker, men er faktisk ganske stor denne også!
Krysse litt meir myr. Våt tur dette, glad mor har på fjellskoa i dag ;)
Stortolla!! :)) Endelig framme ved treet! Og lillemann vart, ja en ganske så liten mann ved siden av dette treet ;) I omkrets så er treet 5,98m så det trengs mange folk med lange armer for å kunne omfavne dette treet! Mor har faktisk aldri sett et "tjukkere" tre nokensinne, og vart ganske så imponert over størrelsen! :-DOg selvfølgelig, mor må jo klatre i Norges største bartre! Det er jo et must for en treklatrer! Men når mor skal noke, ja da skal lillemann også. Ikkje aktuelt om mor får klatre i tre og ikkje han!
Der mor og lillemann klatra, var der nokre store sprekker i treet. Rynkene på treet!! :))


En stor og fin sopp som såg ut som en blomster oppå :)
Lillemann held på å lære seg ordet sopp, og har begynt å sjå sopp på bakken han også. Liten fjellmann må no lære om fjellets levende organismer!
Tilbake til Duåsetra, 700m å gå ifra treet, har tåka endelig gitt litt slipp på landskapet, og mor kan prøve å danne seg et bilde av korleis landskapet her ser ut! Mor er jo på jakt etter turmål, og da må jo mor sjå korleis det ser ut! Og Jon Blund er på besøk hos lillemann oppi meisa....Toppen som gjemmer seg i tåka der, fann mor ut er Duå 798moh. Og at Duåsetra ligg på Duålia.Totalt ukjent område for mor! Tilbake på campingvogna og Google på kart og topper :))


Jon Blund har forlatt meisa og etterlatt seg en sovandes lillemann.
Og siden lillemann sov, så tenkte mor og far på å sjå om dei fann den Heggemsetra. Pil peika hit, så berre å traske i vei.
En dårlig og ganske ubrukt vei enda i nokre atv/liten traktor spor uti myra. Såg ingen sti, så mor prøvde å følge spora. For spora må no føre en plass, for dei hadde ikkje komt tilbake denne vei.

Spora gikk langs myra, svinga både her og der, men ingen antydnind til noken seter. Bestemte oss for å gå berre litt til, ellers bere å gi seg.
Hit men ikkje lengre. Spora gikk oppover sia, men såg ikkje noke til verken seter rester eller hytte. Så vi berre snudde. Skimta en gard laaaaangt oppi sia til venstre, men tviler sterkt på at spora gikk dit, for dit er det vei. Men å trakke sånn i blinde uten å vite kva man skal leite etter, da er det berre å gi seg.


Mors yndlingsorkide: Flekkmarihånd <3
Norge har mange flotte orkideer, men dette er den mor ser oftest, derfor mors favoritt.

Tru det eller ei, men sola titta fram!! Nesten jubelrop på oss :)

Nesten nede igjen, og mor måtte ned og kikke på dette Hanaset tjønna 201moh. Lillemann sov så da har det ikkje mykje å sei om man skal nedatt til bilen med det samme;) og så spiste mor litt moltekart..... nam nam!

Lillemann våkna opp rett før vi kom til bilen, klar for nye sprell. Kikka på traktorhengere, ved, æsj og andre ting, før mor fekk lokka han inn i bilen igjen for å returnere til campingvogna.
Turen til Stortolla er som sagt en Stikk ut! tur. Googler du Stikk ut! så finn du 150 andre turer fordelt på fleire kommuner her i området. Mor fann denne på ut.no, men den beskrivelsen der stemmer ikkje heilt. 3,5km er nok rett, men 500m med sti siste rest er ikkje heilt korrekt. 500m med sti før Duåsetra, og 700m med sti etter setra til treet er nok meir korrekt. Er en superfin tur for barn og sjå Norges største bartre er noke det også :))
Tåkeheimen har letta en lite grann så mor får sjå på en anelse av fjella rundt. Mor ser fristande fjell, daler og vatn. Ooooooh glede!! Her er mange turmuligheter!! Det er berre å studere kart og Google litt for å undersøke andre turmål. Men no var det å finne en lokalkjent på campingen for å forhøre om veien opp på Kjerringlia og nokre fiskevatn der oppe, som er målet for i morgen! :))
To be continued....4 kommentarer:

 1. Som lillemann koser seg, det er rett en fryd å se!
  Ser dere har hatt flotte turer i det siste. Vi må bare nyte de gode sommerdagene som har kommet både i nord og vest:)))

  sommerklem:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Lillemann nyter sommerdager med masse turer og nye plasser :)) og så er det jo kjekt å sjå nye plasser også!
   Håper du får masse sol Jill :))

   Slett
 2. Så fin tur og flotte bilder. Imponerende tre ja! Du vet du er småbarns mødre når du tar bilder av diverse dyre bæsj, men det er jo det smårollingene synes er spennende da hehe ;-) Og sååå flink lillemann til å gå, ikke rart han sovnet godt i meisen etterpå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Småbarnsmor, uten tvil! Og når man da skal lære alt fra grunnen også, så er det det mest utrulig småbarn lurer på også ;)) Lillemann er en racer på å gå! Klatrer berg, går bakker, forsvinner nedi grøfter... viser preg på knærna, skrubbsår :-/

   Slett