søndag 7. juli 2013

Stavekollen 637moh

Dagen derpå etter Molladalturen, og mor er fremdeles oppi dalen ilag med tindane inni hodet sitt. Mor vart heilt bergtatt av den dalen! Sukk.... hadde ikkje tenkt å gå noken tur i dag, var inne i husarbeid-tanken, den der klesvasken som ligg i en haug framfor vaskemaskina. Trasige saker.
Men så ringte brudern, trengte luftig! Tuuuur!! hørte mor det nesten ropte i andre enden av telefonen. Mor er veldig glad i brudern, så mor ga etter. En plass mor har venta på å ta med brudern på, nemmelig Stavekollen! Den ligg i synsvidde bak huset til mor, men regn og tåke har lagt sin elsk på den, pluss at brudern ikkje har vært heilt i form. No var anledninga komt :)) Stavekollen? Vært der, spør mor. Stavekollen kor?? var svaret mor fekk. Ja ja, berre kom hit du.... på tide å utvide den geografikunnskapen til brudern litt.


Kjøre opp byggefeltet på Ikornnes, heilt opp til siste gata som går til venstre. Inn der, til endes og følge grusveien opp til høgre. Så kjem en stikkvei/sti til venstre ved en liten parkeringsplass. parker der og på treet står skilta med Stavekollen og Skopphornet på et tre. Stavekollen er faktisk toppen heilt til venstre på bildet

Mor og lillemann, klare! Humøret, klart! Turfølget brudern..... kor vart han av????


Brudern, klar!! :-D da er alt sjekka og klarert, klare for tur! :))
snikfotografering er tillatt ;) got ya! :))Første stopp vart for å kikke på ei tissemaurtue. Lillemann syns at tissemaur er kjekke, men har lært at tissemaur er Au! Sjøl om fristelsen er veldig stor til å berre pirke bittelitegrann på ryggen til berre en tisemaur... Mor syns det er artig å sjå kor dei spring rundt, uten mål og meining ser det ut som, men at der faktisk er en plan over det. Verre enn noke lyskryss på Sinsen!

Brudern har ei eske med Menthos, og lillemann er fullstendig klar over det. Trudde dei dropsa der kom til å være for sterke for en liten sart munn, men nei. Aller beste er å få stikke fingrane nedi eska og plukke opp sjøl :))


Mor peiker, dit oppi skaret der brudern skal du no.... og så opp til venstre.Veldig grei sti opp til Kaldalen. Altså Kaldalen er plassen nedi gropa ved fjellveggen. Ei lita murhytte og et vatn, 392moh. Fra Kaldalen går du enten til venstre og til Stavekollen, eller til høgre opp sia til Skopphornet.


Ops!!! Det var så vidt at denne padda unngikk føttene til brudern! Padder hopper ikkje, dei berre bykser avgårde. Lillemann fekk studere den før den gjemte seg. Brudern fekk streng beskjed om å ikkje røre den, giftig. Er man storesyste, så er man storesyste, samme kor høg broren er.
I ei lysning så fekk vi sett begge Sessvatna, og brudern kjem på at der har han jo gått rundt engang!

Brudern er alltid blid på tur, og mor syns det er så kjekt å gå tur ilag med han også :) og lillemann syns også det er stas å ha med onkel, litt mannlig innslag på turane.
Stien går over til å bli berg, og når det er vått blir det litt glatt. Deler av stien er på en måte bekken, delvis tørrlagt bekk. Så regner det, så er her vått.Brudern er veldig glad i den nye sekken sin, den rommer så masse! Og visst mor tipper rett, så inneholder den et stort utvalg av diverse spiselig, mykje meir enn det han spiser på tur! Pluss litt vekter oppi der for trening. Og da trur mor at vi to bærer på omrent samme i vekt.

Lillemann vil tydligvis ha et eller anna nede på bakken, men mor klarer ikkje å skjønne kva det er, men Myrull fekk duge ;)

Man ser antydninga av "gropa" der Kaldalen ligg. Og faktisk, fekk noken stråler av kveldssol! Er det mulig??

Ser deler av elva ifra stien, men mor går litt ned for å kikke på elva og fiskemuligheter. Vi kikker og rusler litt, og ser fleire plasser der det ser veldig fint ut med muligheter å finne fisk. Fiskestang neste gong? Berre finne ut om det er fiskekort her først.


Kaldalen. Postkassa står til venstre her, og bak den går stien opp til Stavekollen.Bak hytta er det et vatn nedi gropa, Kaldalsvatnet. Vatnet er så klart at er man heldig så kan man sjå fisken svømme forbi!Til høgre for vatnet går stien opp til Skopphornet. Går skrått gjennom skogen opp til skaret.

Til venstre ser man dagens mål, Stavekollen.


En eller anna har vært hard med sine underståtter og gått av seg sålen! Trur vedkommende må merke at den er borte....
Brudern har gått bak mor og lillemann og syns han lukter noke muffens..... så mor lar lillemann rusle rundt i 10min for å sjekke. Det ender med at lillemann sjekker sekken til onkelen, og finner eska med Menthos! Men han var flink gut og la den på plass att også etter å ha fått et drops ;)
Stien fortsetter opp to "kuler" før man er ferdig med skogen. Her er vi på kul nr1.Fin og tørr sti ifra Kaldalen og opp, ikkje som nedenfor Kaldalen, bløtt.

Litt kos med kosedyna hever humøret til å bli enda bedre!Utkikksplassen. Brudern spør, kor blir Ålesund herifra? Mor viser han en bitteliten prikk på en liten topp: Fjellstua! Brudern kikker forundra, "D der Fjellstua??" Mor berre smiler, og viser han en liten topp til langt der borte mor veit han har vært: Sukkertoppen. "Ha ha ha! Vært der også!" smiler brudern. Geografitime! :))


Stien fortsetter på ei litt flate, før den skråer til høgre opp bak det grønne krattet.
Oi! "Åsk!" utbryter lillemann. En som virkelig spretter høgt også! Men når mor nærmer seg med kameraet, så får frosken fullstendig sceneskrekk! Den sitter heeeilt stille. Mor lar frosken være i fred i sin skrekk. Stakkars...


Man glemmer fort når man går oppover å snu seg og kikke litt på utsikta også. Kan være man går glipp av noke vakkert noke.


Stien går delvis gjennom krattet. Tydelig og fin, du tar ikkje feil ;)
Mor er glad i å kikke seg rundt, og tar med brudern bort på kanten så han får sett ned, rett ned i Kaldalen.  "E vi så langt oppe?" Ikkje all utsikt man får når man går stien, man må gå litt utenom også, kikke seg litt rundt.Tilbake til stien og nokre få meter fra å kunne sei Oppe!

3kløveret oppe ved det som blir satt som toppen på Stavekollen. Så no har brudern vært her også ;)) Lillemann har allerede vært her 2 gonger før.
Og en matpause er en selvfølge på tur! Brudern tømmer sekken sin for spiselig innhold: druer, kjeks, lakris, drops, sjokolade.... skivene der tilhører mor. Mor trur at twisten, sjokoladen og kornmokjeksa berre får ligge i meisa denne turen her, meir enn nok på bakken her!
Brudern har kjøpt seg en drøm! En million-drøm, et skrapelodd spesielt for å skrapes oppå her. Så no er det berre å krysse fingrene...


På ekte mannfolkvis, fram med kniven og håpe..... skrape skrape, håpe håpe....... men nei :((
Svarte altså....Lillemann sikter seg inn på onkelens spiselige haug og får en smakebit av diverse: 2cm kvikklunsj, litt juice, nokre små kjeks, druer og ikkje minst............... ei dropseske heilt aleine!! Å kunne sitte i fred og ro og putte fingrane nedi eska, plukke opp et akkurat passelig drops og kose seg i fred og ro. Og lillemann sitter stille!

Siden lillemann sitter stille, så får brudern spurt mor litt. Mor viser plasser han har vært. Rett ned er Tynesfjellet, til venstre er Hammarsettindane, om brudern husker dei tindane da vi var ved Langenesvatnet og padla? Jo, det husker han. Og til venstre ved fjellet, nedi der ligger Gimsdalen. "Gimsen??!" utbryter brudern. "Det lille der Gimsen?" Dagens overraskelse, kor liten enkelte plasser ser ut.
Full utsikt herifra ;)
Bak det som er toppen, liggen en liten topp til som virker høgere. Mor har ikkje vært der og kikka bak, og siden lillemann sitter still, så våger mor seg å springe i full fart oppå. Men det tar ikkje lange stunden før brudern kjem springendes med lillemann på skuldrane! Brudern vil også kikke.
Lillemann peiker, han og ser noke! Bå, bå bå! Han ser Hurtigruta som er på vei utifra fjorden! Han ser det meste den lille skrotten :)Bak toppen og litt ned, så ser man meir av den spesielle veggen av Skopphornet og der den går ned til Kaldalsvatnet. Skopphornet er er meget stort og variert fjell, ser fullstendig annerledes ut alt kor du er i bygda.

Så kjekt det er med en onkel på tur! :) vi springer tilbake i vinden og tilbake til mathaugen! Men det begynner å blåse litt meir, og regndråper melder sin ankomst. Og en misstenkelig eim fortel oss at her er det bleieskift på gang....


Bleieskift, pakke sammen og på med regntrekk og komme oss nedatt.Meget fornøgd lillemann, men dropseska gir han ikkje ifra seg! Er no måte på kva man skal forlange også da.


Skogen gir litt meir ly for regnet, og vi småspretter ned stien i god fart.Regnvåt Kaldalen, og vi er forundra kor fort ned vi har gått. Poff! så er vi allerede her!


Lillemann hadde revet av seg lua, og brudern prøver å få knytt den på att! Ikkje enkelt med regntrekk på, lite ansikt og en voksen kar med store never. Vart noke fomling og noke fortvila latter baki der ;)
Slit du brudern???
Når det regner, blir stien om til en liten bekk. Stien ifra postkassa på kaldalen er så fin, at vi småspringer stien heilt til vi kjem til berga og det blir vanskelig å springe. Hei kor fort dette går!! Lillemann sitter og koser seg oppi der, for han liker fart! :))


Litt vått.... med utsikt rett på Sandvikhornet.

Før vi visste ordet av det, var vi nede ved bilen igjen. Perfekt timing, for no var dropseska til lillemann tom også! Da er det berre å komme seg heim, og ta skiva ute heime før inn og leggetid på lillemann.
God natt lillemann, og takk brudern for nok en koselig tur :))Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar