onsdag 3. juli 2013

Trollvatnet 610 moh- via Megardsdalen-Fjøre til fjellstur

Siden mor og lillemann er på telttur aleine i Megardsdalen, så har vi et ypperlig utgangspunkt for en tur i området. Mange turer man kan gå når man er der, men Trollvatnet er en grei tur å gå for både voksne og barn. Lillemann er litt trøtt etter lite søvn i natt og ville i meisa. Mor har kikka dagen i forveien om mulig rute, så det var berre å labbe avgårde :)

Litt trøttetryne på oss begge to. Rekne med lillemann vil sovne iløpet av turen :-/
Fra Megardsdalen er det berre å følge alle vatna bakover. Er en veldig tydelig sti, så du går deg ikkje bort her ;)

Komt til siste vatnet, Storevatnet 510moh, ergo mor skal opp 100 høgdemeter berre til Trollvatnet. Skal gå til endes av vatnet, opp skaret til høgre og så gå gå heile ryggen oppover.

Litt mygg her, så mor har smørt sitronolje dråper på klærna, kjøpt på apoteket. Hadde på i går også, men påfyll i dag også. Lukter sterkt sitron, men det er bedre enn å ha en masse myggstikk! Vi synger Bolla pinnsvin igjen, og Hopetitten. Kikker etter småkryp på bakken og frosker.
Det har gått et lite ras over stien, mor berre følger vannkanten og ser at i raset ligger der masse vedpotensiale til lunsjen! Må huske å ta med no da mor på tilbakeveien.... frykter at mor kjem til å glemme det uansett, teflonhjerne! :(Går masse småbekker osv over stien, for lillemann er det Plopp! muligheter i alle plasser med vatn. Aner ikkje kor mange gonger vi stoppa for å kaste Plopp! på dei mest utrulige plassane! Berre anntydning til litt vatn så kan det kastast i...
Bitte små  søte blomster <3
I en dam lillemann ville kaste Plopp! så såg vi noke som svømte rundt i vatnet! Lillemann peika og ropte, såg det han også! Det var jo rompetroll!!! Babyfrosk, fortalte mor. Hmmm?? kjem det fra lillemann og ser rart på mor. Sånn ser ikkje frosken ut jo... han skjønner ingenting, mor er ikkje heilt bra syns han nok. For han er meeeget klar over korsen en frosk ser ut.
Spennende farger i vatnet! Minner om diesel farger, eller en regnbue som har fallt ned ifra himmelen :)


Da skal mor berre krysse myra, og sikter seg inn på der mor trur det er enklest å gå opp til kanten. Er vått her, så mor holder til venstre, litt oppi sia og ikkje for nært vatnet. Anbefaler fjellsko eller turstøvler her, er  en del myr.
Mor ser tilbake.... det er et stykke å gå alle vatna, men det er så fint at mor ikkje tenker over det.


Skopphornet ser så annerledes ut herifra. Er et ganske stort fjell dette, massivt med fleire "topper" på en måte. Toppen er så himla stor og flat og deler seg utover. Mor veit om minst 4 plasser å gå opp ifra.


Vi kikka godt etter frosker her, for lillemann var ganske så bestemt på at han såg noke. Og er vi på tur, så er det lov å ta seg tid til å undersøke ting. Det er det som er tur, utforske nye ting og plasser, lære og være nysgjerrig på naturen.Mor nærmer seg kanten, held til høgre for den kulen og skråer opp til høgre.


Fann faktisk antydning til en sti!!! Yess! Mor er ikkje heilt på bærtur! :-DVart så stille baki meisa... trøtt lillemann??? Mor ser i allefall trøtt ut :-/ blir tidlig kveld på mor i kveld.
Mor er spent! Har mor tippa rett på veien opp? Rekner med at når mor kjem opp kanten,. så er det mulig å sjå antydning av Riksheimdalen. Den skal ligge rett over kanten her.

Grunnen til mor trur det, er at opp det skaret kjem folk som går opp ifra Gamlestølen ved Dammen i Riksheimdalen. Kulen der ligg 607moh.Mor merker at det kjem noken små yrdråper. Ikkje overraska, meste av sommeren her består av yr eller regn iløpet av dagen, enten morgen eller kveld. Ikkje mange dager det ikkje fell en dråpe iløpet av dagen engang. Er ganske så vant med turer i småregn...

Kjem opp på kanten, så er der et lite vatn til venstre, går litt til, et lite vatn til til høgre.Mor går mellom vatna og litt fram, for mor vil gjerne sjå kva som er på andre sia av ryggen... Jo! Mor ser at det er Riksheimdalens fjellvegger som er der. Da har mor fått litt geografi inni hodet sitt allikavel :))Går tilbake mellom vatna og begynner å gå ryggen. Der dukker det opp en klar sti!! :)) dette lover bra ;)
At meisa begynner å føles skjev på ryggen har nok med at en liten fjellprins har sovna... berre å sette han ned, legge han til og få på regntrekket, for no regner det!Der nede var mor og lillemann ista :))


Ååååå som mor tenkte på mormor no! <3 mormor er så glad i rypebær.  Til deg mormor....


Mor sikter seg inn på dei to "kulene" der, rekner med at passasjen inn til vatnet går rett nedenfor kulen til venstre, ser der er et skar. Stien går i allefall dit også.


Hey!! Der ser mor Trollvatnet! :-D da er det berre å finne den stokken igjen. Mor husker ikkje heilt kor den stod, men det var ikkje heilt ved vannkanten, men meir til venstre her inne. Er berre å leite ;)

Det er nok meget mulig å droppe å gå inn skaret, men berre skråe over til ryggen her. Men der er så mange små vatn overalt her, at mor berre følger skaret.Mor held til høgre her, fint å gå og en sti finst her også.  Og i enden av steinrøysa her, så kom det fykendes ei rype! Mor kjipte seg faktisk! Den kom så brått på... mor hører rypeungene og prøver å gå etter lyden. Ser rypa småspringer vekk og gjemmer seg ved vannkanten. Rett før mor trur ho finner ungene, så stopper dei å pipe. I steinane her så kan dei være kor som helst, og i redsel for å trakke på dei så går mor berre videre.


Molteblomster er her meir enn nok av! Tenk til høsten og alle moltene! Kjekt for glade turvandrere å finne molter på tur, små snacks ;)Sist mor var her, så var nesten heile vatnet dekt i is fremdeles. Litt kjekt å sjå at all isen var borte.


Meisa beveger seg, og mor kikker etter... nei, han våkna ikkje, berre snudde seg. Han har sovetid i 12 tia, men er så sliten og trøtt at han sovna før kl10! Tar på å være på telttur....
For å finne stokken med kode, må mor gå til venstre ved vatnet, så er det berre å speide til venstre litt opp på kanten.... her sett mot megardsdalen.Til venstre baki der er enden av Riksheimdalen med Tungremtindane, så Sunnavindsnipa 1376moh og så Hundatinden 1234moh.


Sett meir til venstre og Riksheimdalen. Nedi til venstre ligg Riksheimdalen. Fjellet der er keipen 1198moh.

 Mor går tilbake til skaret, og går opp på dei to kulane for å kunne sjå nedi Megardsdalen. Må no få med utsikta når man først er her! ;)) Og turen opp kulane er vel verdt turen! Tar ikkje mange minutta opp, og dette er belønninga: full utsikt over heile dalen!! Skopphornet til høgre, til venstre Hundatinden, og til venstre for Hundatinden er Baklidalen. Ser også alle vatna her, nærmest og bakover: Storevatnet, Mellomvatnet, Litlevatnet (der hyttene og teltet er, ser en liten lys prikk) og så til slutt Heimstevatnet.Mor syns at turen hit er vel verdt etter den fine utsikta. Ingen tung tur, og passer fint sånn etter frokost. Mor blir stående litt i all stillhet med naturen og tenke for seg sjøl. Er så deilig å berre "være"....


Mor begynner å gå tilbake langs ryggen, heilt utpå kanten. Ser tilbake og får med Trollvatnet og Megardsdalens alle vatn ilag. Det er ikkje rart at mor elsker naturen sin <3Ser framover igjen og rusler raskt avgårde, ganske så fornødg :))
Ohoi! Et moltekart! Første moltekartet for året! Tar et bilde av det, kikker på det... kva pokker tenker mor, og spiser det! Vart ikkje fleire bilder av det kartet :-S smakte litt... sånn.... grønt. Men første molte er herved spist! :))

Fin sti å følge her. Berre å tralle avgårde og nyte livet i småregn og vind.Der var dei to vatna som mor støtte på da mor kom opp. Går ned rett etter det nærmeste vatnet, der var det litt sti også.

Litt myrete her, men gode fjellsko! Mor er galde i sine nye Salomon fjellsko, angrer ikkje kjøpet nei ;) Ser at meir regn er i sikte også, berre å beholde jakka på....


Sikter mellom dei to kulane her, og er da på riktig spor nedatt :)


Dette her gikk da fort unna! Snart nesten nede ved det siste vatnet igjen! Og lillemann søv enda...
Kva er det som skjer??? Noken som slo på lyset eller??! Sol jo! Formiddagssol var et kjekt syn ;) her er det å nyte kvar eineste stråle før den forsvinner igjen!

Rett ved stien her, så kom det flaksendes en rypeunge, under 1m forran føttene til mor! Det var da så voldsomt så rypene skulle kjippe mor i dag da! :-/ mor gikk ned ved stien i en bue for å komme under ungen uten å trakke på den. Leita etter den, men fann den ikkje. Mor var livredd for å trakke på den, den er jo så godt skjult! Mor hadde fått så innmari vondt inni seg om mor hadde trakka på den, så fann ut at det var best å berre la den være.

Sol gjer virkelig sitt for farger og humøret :) Ikkje det at mor er trist om det regner litt eller blåser, men at mor inni mellom får litt sol skader ikkje! Sånn ekstra piff på turen når sola gjer en gjesteopptreden.
Lillemann våkner no, er smørblid og i sitt ess! Sovet fra seg det verste etter teltnatta. Tar vel litt tid før en liten kar blir vant med teltlivet. Men vi får no forsøke en gang til. No er det nedatt, ta med ved, tenne bålet og ta en liten lunsj i det grønne, før vi pakker sammen leiren vår og vender heim. En perfekt morgen! :))

2 kommentarer:

  1. Tenkte på dokke masse i helga;) Rekna no med at inne satt du ikke...;) Vakre Megardsdalen var jo et perfekt valg da,når du først skulle surre deg avgårde på teltur aleine,tøff er du!!! Flotte bilder,har rett kosa meg med å lese bloggen din :)Har også spist moltekart...og gleder meg til at den "sorte perle" blir moden ;) Klem <3 :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tenkte på deg også :) du skulle ha vært med men det blir nok en anna gong ;) rypebær er berre heilt deg! Teltlivet er faktisk ganske så koselig så vi gir oss nok ikkje dei første åra :))

      Slett