torsdag 29. august 2013

Andestadsetra, Sykkylven


Mor og mormor har et prosjekt gående: finne setrer i Sykkylven som vi aldri har vært på! Og da gjene sånne som vi berre finn merka på kartet men aldri hatt en anelse om før. Veldig kjekt som små kveldsturer når man berre skal ut sånn bittelitt. Andestadsetra var merka på Sykkylven turkart, men ingen av oss hadde sett snuten av den før, ingen anelse om kor veien går opp heller.
Så her var det å pakke meisa med litt lett mat, noke drikke og ta med kartet og leite. Mormor var sjåfør, mens mor skulle prøve å være kartleser. Kjøre fra Aure sentrum mot Søvik/Ramstaddalen. Veien går langs Andetadvatnet, og sånn ca etter midt på vatnet skulle det være en vei opp.


Skilting av turveier og setrer er det dårlig med, så her var det å tippe om dette mulig var en sti, eller om dette er en vei. Etter litt om og men så bestemte vi oss fo å prøve opp her, for det stemte med kartet etter elva rett ved siden av.
Ser ut som nylig gravd vei, og lurte på om det kunne være en tømmervei. Men skitt au, vi ser kor vi havna ;)


Bakken var ikkje akkurat flat.... bilde og bakke er vanskelig, men starter rett på!
Og den bakken vart berre verre! Ja ja, ekstra trim idag.... oppi her vart bakken minst 45 grader, og mormor berre rista på hodet over denne bakken umulig kunne brukast av traktor. Her måtte det nok fjelltraktor til!
Lillemann såg en stor stein med noke spennande på, og ga mor tydlig beskjed om at dit bort skulle han! Mose er spennende å plukke med seg, spesielt å riste litt over håret til mor... garnityr serru!
Og så lytter mor pog lillemann etter sauebjeller.... hysj, hører du bjellene, dingeli ding??
Denne bakken var faktisk den bratteste veien mor og mormor nokensinne har gått! Gamlemsveten, gå å vogg!


Veien slutta på ei flate, forvent nesten å finne setra her, men nei... ingen tegn til ruiner heller. Mor og mormor veit ikkje om det er hytter eller berre ruiner på setra heller. Aner jo ingenting, men det er jo også litt av oppdagelsesturen, det å finne noke :)
Men de fortsetter en sti, så vi kunne like godt fortsette litt til. Hadde vært litt småsurt å gitt opp, og så vist seg i etterkant at det var berre litt lengre opp! Og dessuten, så er vi jo på tur ;)

Spennende å gå inni sånn tett skog og sjå kva som dukker opp. Et berg, en sti, en utkikksplass...

Og en utkikksplass fann vi! Med utsikt utover Andestadvatnet og retning Sykkylven sentrum.


Mormor har ikkje sin beste dag idag, influensa og betennelse har ikkje heilt lyst til å slippe taket, men frisk luft og rolig tempo gjer underverker!


Bortgjemt i graset ligg det rester etter ei vairebane. Dro den fram ifra graset og treverket ramla ifra kvarandre. Visst bane hit opp, så er da setra i nærheta?? Berre å rusle litt til og sjå.Tett skog her, men får litt fjellutsikt her og der.

Spennende sti, lit mellom berg og knauser, veit ikkje kva som er oppe på neste avsats.Litt spennende når man ikkje har vært der før.

Hva skuer mitt øye??? Et tak!!!! :-D Ooooooh glede! Mor og mormor hadde faktisk gitt opp og trudde vi var på vei opp til Tufjellet no, men jaggu så dukka seta opp! :))


Også her var en utkikksplass utpå en bergkant. No som vi veit at setra er der, tar vi utkikken først, men veldig kjapt!


Den første vi ser er ei søt hytte litt bak i skogen, delvis på påler. Tenk at vi skulle få sjå heile hytter og ikkje berre ruiner! Så kjekt! Virkelig kjekt... en jempe bonus :))
Rester av en mur står att. Lurer på kor lenge sia den vart bygd?
Ser at hytta er gammel, viser tømmervegg på endeveggen. Resten er lagt nytt panel utenpå. Kor gammel er hytta tru??
Litt opp og til høgre for hytta, der går en sti videre opp til Tufjellet. Og den stien går over Tufjellet og ender faktisk opp i skaret til Sandvikhornet! Så no har mor funnet ut den stien mor har sett der oppe ved skaret og lurt på kor den ender! :))


Stien går forbi elva. Mormor hadde strake retninga ned til elva for å sjå. Vanntilgang treng man når man er høgt til seters, så setra ligg perfekt til sånn.Lillemann fekk kaste litt Plopp! og var fornøgd med det.En litt morsom kjuke men et lite tre tvers gjennom :))Lillemann hadde sett seg ut en annen kjuke. Veit ikkje kvifor, men lillemann har en liten forkjærlightet for kjuker. Alle han ser, vil ha plukke ned. Denne her satt virkelig fast!


Mor tok et skikkelig spark, og vips! Lillemann fekk kjuken sin :))

På tide å undersøke den andre hytta her også. Dei ligg litt ifra kvarande dei to, akkurat slik at dei får litt privatliv, men ikkje er aleine.


Eigeren ser ut til å være en jeger.... to hjortehoder passer på hytta når eigeren er borte.
Tilhørende hytta ligg noken ruiner. Vært et eller anna bygd her også. Den som hadde sett et bilde fra sånn det såg ut før. For hytta er ganske så smal, litt over 2 m berre.
Vi satte oss ved den andre hytta, bedre å sitte og litt flatere for lillemann å rusle rundt på. Boks med nykokt pasta med pølsebiter skulle vel smake no. Fremdeles en liten lunk i maten. Lillemann virke i det minste fornøgd :)3kløveret på tur! En rast med litt å bite i, litt godt å drikke for mormor, og vite det at vi fann setra til slutt, gjer oss ganske så fornøgde der vi sitt. Ingen tu for liten, ingen tur for stor. Så lenge vi er ute! :)Å ja! Lillemann har mat sjøl, men liker å sjekke ut kva dei andre har, og da gjerne testsmake litt....
Og kva hadde mormor med seg? Jo lade!!!! Dessert lillemann ;)

Mormor ga han like godt heile plata! Snakk om fornøgd liten kar! Kan nesten ikkje bli bedre no.


Jo, det kunne bli bedre.... mor vart litt kald i bee shortsen i skyggen. Så mor måtte opp og hoppe litt! Og det ville lillemann også! Så mor og lillemann hoppa sprellemann til lillemanns store glede. Han elsker jo å hoppe og danse. Og så fløy mor fly med lillemann og sprang rundt på den lille åpne grasflekken. Lillemann flira og hylte, mor vart varm......

Sjarmerendes pålehytte i skogkanten ;) Rekne med den er noke påbygd siden dei har tatt denne løsninga.
Men det er på tide for 3kløveret å komme seg heim, setra er funnet og lett kveldsnmat er inntatt. Sånn sett er vi fornøgde :)Så fort det går å gå ned! Og så fint det er å gå nedover, er at  landskapet blir med ett annerledes.
Mormor såg et motiv, og forsvant oppå haugen. Lillemann venta og venta, til slutt ropte lillemann og mor etter mormor. "Ja!" fekk vi til svar. Mormor hadde funnet noke bær og satt å beita! Mor berre flira, typisk mormor :)) Men ho kom no til slutt.Denne veien vises dårlig kor bratt den er, du står faktisk og sklir litt. Skal du ha kondistrening, så er denne bakken perfekt!Nede ved granskogen så såg mor så vidt en hjort som stakk inn mellom trea. "Hysj....." sei mor til lillemann, og peiker inn i skogen og forklarer om hjorten. Så vi lister oss inn i skogen for å kikke etter, snike snike.... kviskrer og lurer på om den er bak et tre.Tilbake på veien igjen så viser mor lillemann hjortespor, og forteller litt at her har hjorten gått. Og viste fleire spor. Spennende!


Nede igjen! Veien vises opp til høgre her. Vart no en spennendes tur dette, ny vei og ny seter. Og den dukka opp til slutt da, sjøl om vi trudde at her var det over og ut etter siste flata. Men no er det å sette opp ei liste over setrer vi har vært på, og ei liste over setrer vi skal leite opp. Lurer på kor mange setrer det er her i bygda??

4 kommentarer:

 1. Artig prosjekt dere har funne på. Liker sjølv veldig godt å gå turer til støler (som vi kaller det her), og på nye plassar er det alltid spanande å sjå kva som står der av bygningsmasse og murrestar. Gler meg til fleire skildringar frå slike oppdagingsturar :) Ha ei fin helg!

  SvarSlett
 2. Veldig kult prosjekt og god ide! :) Lykke til med stølsjakta vidare!

  SvarSlett
 3. Får prøve denne en gang og fortsette til Tufjellet. Har vært der fra andre sida. Takk for fine beskrivelser av en mengde turer !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingra :-) Takk for hyggelige ord, veldig kjekt å høre. Håpe du får deg en fin tur opp til setra og til Tufjellet, vi er utrulig heldige med turmulighetene her i Sykkylven :-)

   Slett