torsdag 1. august 2013

Jakten på Kjerring Tjønnin- Nordmøre

Altså, for å gjere ei lang historie kort, blogg om Kjerringlia med småvatna i Gjemnes kommune forrige gang vi var ved Fosterlågen. Skiltet som starter stien står Kjerring tjønnin. Og både mor og far trudde at vi hadde vært på Kjerring tjønnin. Men ifølge fleire kart, så var det altså Småvatna, og Kjerring tjønnin låg mykje lengre bak. Mange trudde også det samme som mor og far. Så dermed starta jakta på dei virkelige Kjerring tjønnin. Mor studerte kart mor fann på butikken i Eidsvåg (ligg gratis kart og brosjyrer på senteret) pluss kart på nett. Så mor fann en alternativ vei til vatna, via Rødsetrin veien opp fra campingplassen Gammlesetra, som låg ikkje så langt unna.

Etter noken dager i Loen med turer og mange breer, så er mor tilbake ved Fosterlågen for å gå 2 turer og fiske! Denne gongen har far også garn for å fange desse berømte ørretene og røya. Men først, Kjerring tjønnin!
Fv 62 forbi Gusjåsen til du kjem til campingplassen Gammlesetra ved et vatn. Rett ovenfor campingen går veien opp til Rødetrin. På skilter står det Rødsætervegen. Bom 30kr.

Her er en del aktivitet på vinteren også, oppkjørte løyper. Står en masse snøskutere og hengere, så rekne med et yrende vinterliv her oppe :) Og om du treng, så står det oppslag om muligheter å leige skutertransport. Også oppslag om sauene som går her, kva farge på merkinga og kva bonde som eig dei, pluss tlfnr til bonden om det skulle være noke galt med en av sauene. Positivt!! :))


Veien er ca 5km. Mange bruker å parkere ved veien og gå opp som rusletur. Vi skulle lengre på tur, og kjørte fram. Er faktisk store marker og en fjøs ca midtveis opp! Hold veien til høgre alle plasser heilt til en stor parkeringsplass. Ser vatnet Måsvatnet 371moh ifra parkeringsplassen. Derifra går en halvveis traktorvei et stykke. Lillemann ville gå sjøl ei stund....


Så går der en sti til høgre, mot vatnet, ta av der. Veien fører opp til hytter. Meininga er ifølge kartet, å gå til enden av vatnet, og så skal vatna ligge til skrå til høgre, baki en plass.
Ligg nokre flotte hytter her. Traff ikkje ei eineste sjel, men hørte en kar på ei hytte som dreiv med vedlikehold.

Blir faktisk litt spor igjen, og lillemann er oppi meisa. Vart litt for ulendt for han, og gikk litt seint framover. Dessuten så er han trøtt, og da greitt å slappe av og kose med puta si :)
Sikter inn på ei oransje hytte, og håper på å finne en sti der. For ifølge kartet så er her ingen sti noken plass ifra vatnet.


Andre sia av vatnet, bak fjella der, så kjem man seg til Eidsvågen. Ser mange store fjell mor aldri har vært i nærheten av. Heilt ukjent terreng!


Fann ei bru! Ingen stier her, kun myr og klegg, så alt som kan minne om sti eller noke, er kjekt.
Ser tilbake. Har komt litt avgårde da, med tanke på myr. Og folk som har hyttene sine her, uten sti, kun myr. Må være litt guffent sommerstid å ta seg fram.

Vel, ved hytta var det kun sti til vannhullet der. Så vi trakker oss videre og sikter oss inn på kanten der framme.
Sikter på en av småhaugene der, ikkje den største, for å få litt oversikt og om vatna muligens ligg der bak.Frosken må være i paradis her, myrområde og fuktig, et  froskeparadis :)

Lillemann søv godt han, med litt ommøblering av puta av og til, så hører mor tung pusting baki meisa.

Bak kanten, ei hytte! Mor zoomer inn med det som er mulig med mobilkameraet. I svarte! Ei hytte heilt her??? Mor og far ser vantro på kvarandre. Ingen sti, ingen vei, og hytta er ganske stor også.  Her frakter dei sikkert matrialen opp vintren på skuter eller noke. Kjøre hit er omtrent uaktuelt. Helikopeter kanskje?
Men ingen vatn å sjå enda. Bestemmer oss for å gå til hytta og ta det derifra.Bak der kanskje?? Mor veit at vatna ligg rett ved ein liten topp, Kjerringnebba.........

..............der nede veit mor det ikkje er, for det har mor sett på kartet. Der er skaret som går ned til Reitasetra.

Så hytta blir alternativet, for til høgre for den er det også en topp. Fram dit og så vurdere.

Kanten bak hytta vart et utgangspunkt. Toppen til høgre er for langt unna, men fra kanten er det bedre oversikt. Og om vi ikkje fann vatna, så var mor og far enige om vi har turen. Så ingen krise :) Men skal innrømme, at det hadde vært kjekt å funnet vatna, siden det som var målet da vi dro på Kjerringlia og trudde at det var der vi hadde vært. Fleire som trur det også, men er feilmerking. Mor har sett på brosjyra til Stat skog, der står Kjerring tjønnin på kartet, men er feil, er Småvatna. Så no hadde det vært kjekt å faktisk vært på dei vatna vi trudde vi var på.


Oppå kanten såg vi faktisk noken vatn, og hytter. Mor ser på terrenget og skjønner med en gong kva vatn mor ser: Raudsandvatnet 394moh. Rett ned den kanten der kjem man til Raudsand. Mor veit da at vatna ikkje er i den retninga, men i nærheten her. Men kor?Litt vel langt å gå dit bort, skal tross alt tilbake også. Men var en fin plass der, og mor og far stod ei god stund og kikka etter hytter og andre vatn rundt der. Veldig spredte hytter der borte.Mor ser retning Fosterlågen, og jaggu så ser mor masta på Reinsfjellet også! Ser den masta overalt snart, og den er målet for morgendagen ;) Men ifølge masta, så er vi for langt avgårde, tjønna ligg nærmere Kjerringlia enn dette. Berre det å få overtalt far til å være enig ;)
Oversikt over området den veien etter vi har snudd :) Vatna heilt der bak er Raudsandvatna. Fjellet til høgre har mor funnet ut er Grønfjellet 678moh og er da ikkje Kjerringnebba.Et siste forsøk er opp den toppen til venstre for den brune hytta. Skråa opp, så fulgte ryggen. Mor bestemt på at opp skulle ho, og hadde en god følelse på at no var ho på rett vei! Berre det stemmer no da....


Nedi dalen nedenfor Raudsandvatnet, er der antydning av et vatn til. Det er Langvatnet 275moh og er en dal et lite stykke fra Fosterlågen, går opp fra Blikåsen.

Reinsfjellet til venstre 995moh og  Åbakkfjellet 590moh det lange til høgre. Og nedi der Langvatnet.


           Fjell så langt øyet kan sjå......
Toppen!! :-D og kva får mor sjå? Jo, Kjerring tjønnin!! :-D Glede!! Fann dei til slutt da, sjøl om vi har gått litt forbi dei, og tilbake.
Mor som håpte på at mens far fiska, så skulle ho prøve på Kjerringnebba, no fekk mor toppen også! Mor står på den ifølge postkassa her: 570moh.
Litt frustrende å sjå Måsvatnet der borte, og starten av Kjerring tjønnin her, så nært, og sjå hytta til venstre her, og så innsjå kor nær vi har vært men gått nedi botnen og ikkje høgt nok. Men vi hadde da turen, og fekk sett setra der borte ;)

Så nært ligg vatna faktisk kvarandre, men så mykje lengre opp at man ikkje aner det.

Da har man Kjerringlia til venstre her. Bak der at mor og far var sist vi var ved Fosterlågen.


Og nedenfor låg et myraktig lite vatn, sikkert det vatnet mor såg da ho og lillemann var på Dyrstikknibba og speida. Det ligg rett nedenfor Kjrring tjønnin, sees heller ikkje før man er her oppe.
Og på vei ned fra toppen, der fann vi en sti! Du store all verden! En sti! Dagens sjeldenhet.


Far prøver fiskelykka, for der hoppa fisk, men smor tar en sovende lillemann med opp på kanten. Der er 2 vatn faktisk. Et lengre bak, og Kjerringnebba til høgre. Tralla la la!! Mor er glad! Fann vatna, til slutt :-D


Nede ved vatnet igjen, og lillemann burde ikkje sove meir, ellers blir det en laaang kveld på han. Men ikkje særlig lysten på å våkne...

Men så fort mor fortell om sauene som er her, da er han brått meir våken :))

Far prøvde ikkje mange kast, so vi rusla oss videre, retning Måsvatnet og til bilen. Oppå kanten var der sti, både mennesker og dyr har vandra her.


Krekebær! Mor hadde seg en kjapp rastepause. Lillemann ser det ikkje er blåbær, og vil ikkje ha. Vil heller mate mor. Etter 3 forsøk så har lillemann blitt veldig glad i blåbær. Fra å spytte ut heile bæret, til berre spytte ut skallet, så spiser han no heile blåbæret. Og no står han som mor, oppi tua på huk og spiser masse! :)Er nok mulig å følge kanten bort og komme ned til hyttefeltet på haugen, men vi visste ikkje terrenget den veien, så vi skråa ned til venstre for å unngå krattet, og så ta ned til høgre igjen mot Måsvatnet.


Er spesielt med trær på karrige plasser, og værhardt, blir så artig formasjon på stammene, naturlig bonsai.
På myrene veks det nesten enger av Rome. Gule enger her og der lyser opp i et ellers grønt og lysebrunt landskap.
Lykkeliten i strålende humør oppi meisa, mens vi synger Bæ bæ lillemann og litt anna nynning med rytme så vi hopper avgårde.
Nedenfor kanten og ser mot vatna igjen... den toppen har mor sett fleire gonger iløpet av turen. Hadde mor berre visst at det var Kjerringnebba!
Strake veien ned til vatnet, og prøve et par kast der også.


Mor ser tilbake igjen, ser fremdeles godt Kjerringnebba, no som mor veit kva topp det er. Så utgjordt altså! Sett toppen heile tia, men ikkje visst....


Og et elgspor! Ja ja, mor sett tegn til elgen er her, men ikkje sett en enda. Sikkert like greitt.

Mor og lillemannn venter på ei halvøy og får i lillemann ei skive, mens far tar noken kast. "Dææææ!" roper lillemann og peiker kor fisken er. Kanskje han kan fortelle far kor fisken er, så han kan få et par fisker? ;)
Far forsøker, men får berre gras :(


Fisk er her nok, for rundt Måsvatnet ser mor ca 15-20 båter alle plasser. Men sikkert pga gras her er så masse båter?

Mor og lillemann sett seg på ei tue, ser på fuglane, putter inn skivebiter, snakker om fiskane som gjemmer seg og venter på far.


Og lillemann er så glad i tikk tikk tikk lyden av sjølutløseren og henter boksen. Hallo!! :-D og så springer lillemann og henter mobilen for å sjå resultatet.


Og mor klarer ikkje å la være enn å kikke på Kjerringnebba midt på bildet. Mor kjem garantert til å huske den toppen der til neste gong mor er her.Far gitt opp, og lillemann oppi meisa igjen. Litt kos vil han ha.... drar seg framover og "Aaaaaaaa...." mange gonger. Litt vanskelig å gå sånn, men du store tid kor godt det er med lillemannkos <3
På parkeringsplassen igjen. Ser Måsvatnet, Grønfjellet til høgre, skaret der man kjem opp fra Raudsand til setra og vatna der, og den lille kulen, Kjerringnebba. Jadda.... så lett når man veit etterpå. Men mor og far hadde en fin tur, og var bestemt på at om vi ikkje fann vatna, så var vi på tur for turen sin del og oppleve en ny plass. Vi fekk no kryssa en del av landskapet her oppe, sett det meste. Far kom med en halvsarkastisk til mor: Angre du no på at eg ikkje fekk kjøpe en turgps til deg? Mor måtte innrømme at jo, en turgps hadde sikkert gjordt seg i dag..... men men hadde en flott tur allikavel :))Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar