tirsdag 27. august 2013

Ljøbrekka 790moh, Den Trondhjemske postvei, StrandaLjøbrekka er en tur mor og lillemann gikk ifjor også, midt i juli og fekk sludd. Så fekk liksom ikkje sett turen fra si beste side, og vil dermed gå den oppatt. Siden vi allerede er i område og har telta ilag med vår gode venn RV, så tok vi tuen hit også. RV har ikkje gått her, sjølv om han bor på Stranda, så det passer perfekt!
Ljøbrekka er en del av den historiske veien Den Trondhjemske postvei. Veien går fra Strandadalen og over fjellet til Hellesylt. Veien vart bygd i 1860 åra og gir ei flott utsikt mot Geirangerfjorden. Like spesielt er svingane opp brekka, 22 stykker av dei, rett opp bratta! For å få best mulig ut av turen, setter man en bil på den nye parkeringa rett utenfor tunnelen, og kjører til parkeringa før tunnelen på Strandasida, og tar det som en overgangstur. Annbefales! :))


Kjøre RV60 fra Stranda inn Strandadalen. Stopper ved parkeringa før tunnelen og der går det en godt merka sti innover mot Ljøbrekka. Bildet, Ljøbrekka innerst slik du ser den ifra Strandadalen.
På parkeringa så er der et stort skilt som markere starten. Du kan umulig unngå det!

Fra stien så ser man kor stor parkeringa er, og snøskredvollene som er bygd her. Tunnelen er rett etter vollen til høgre.
Da vi skulle starte, så kom en familie med to små søte barn imot. Dei var ferdige med sin tur. Før oss gikk et foreldrepar med to bittesmå barn.


Stien starter veldig fint og slett. Perfekt for små barn å gå sjøl. Lillemann prøvde litt sjøl, men han var litt sliten enda. Så oppi meisa med han.Stien følger elva som kjem ifra vatnet Fremste Herdalsvatnet 602moh og ligg rett nedenfor Ljøbrekka.Utsikta enda er berre fjell og atter fjell. Bak fjella ligg Sunnylvsfjorden der mange turistbåter går inn til Geiranger.


Solskinn og sti opp siste biten før flata ved vatnet. Er mykje lettere å gå no, no som alt teltutstyr er borte!Bak mor ser man nedover Strandadalen, rekke på rekke med fjell.


Langs vatnet er der en flott vei! Perfekt å berre ta med små hit, lage en nistepakke og sitte enten på benken som er her, eller ved vannkanten.


Fremste Herdalsvatnet! 602moh.

En liten kort sti ned til en fin plass å grille på eller berre raste. Ikkje verst plass å ta en søndagslunsj foreksempel.


Lillemann hadde no kvilt seg nok, og ville opp.Full fart! Og da spesielt om han gikk fremst. Gikk han bak, så hang han etter. Så lillemann vart da veiviser.I grøfta lyste det i forskjellige grønfarger i mosen. Mor og lillemann studerte litt nærmere, før lillemann fortsetter til grøfta på andre sia.


Strømlinjene går langs veien og rett opp brekka. Opp der skal mor, lillemann og RV også. Men ikkje samme retning som linjene, men skaret til venstre.
Lillemann is still going strong!! Litt avstikkere og studere noke, men mor og RV passer på han er fremst for å beholde framdrifta ;)

Ja ja, litt beiting langs kanten, "Båbbæ"

Er nesten ved foten av brekka no, og ser tilbake. Vatnet ligg så flott til med tanke på dalen nedenfor.
Lillemann tar fatt på brekka også. Litt meir sliten no, og sjekker litt veien også. Gymmer litt sånn, berre for å strekke ut. Viktig å strekke ut når man trener veit du...Lillemann er i sving nr 2 allerede, og vil ikkje oppi meisa. Er meir sliten og surrer meir. Så mor må passe litt meir på når han sjangler mot kanten av stien så han ikkje dett ned.


Sjøl om Ljøbrekka er bratt så er ikkje stien så bratt. Lillemann trakker den fint enda.

Ljøbrekka er omkransa av fjell. Elva der kjem ifra Styggevatnet 1006moh. Går sti dit opp fa toppen av Ljøbrekka.

Ikkje meir blåbær, men lillemann fann Skrubbebær, og jaggu så spiste han dei også!Og siden lillemann surra og plukka stein, så fekk mor masse tid til å studere andre ting. Som her en Prikkperikum.
Tittit!! Altså, no lillemann, no er du sliten. Oppi meisa no da?? Mor får han oppi meisa, litt motvillig heilt til kosedyna kom oppi og fått på litt meir klær.
Han kom seg til sving nr4, og det er ikkje verst for en som har gått halve vatnet og fram til brekka attpåtil ;)Vart lagt ned masse arbeid på denne postveien. Pent stabla opp stein for å lage en vei opp den bratte brekka.
Tenker på at her vart posten frakta over i all slags vær. Og skotøyet på 1860 åra var vel ikkje av dei beste heller med tanke på vinteren og glatta.

Her og der er ikkje stien så flott. Et par plasser har steiner fallt ut også. Men er heilt greitt å gå, ingen problem.

I kvar sving har noken laga tall med stein. Her er mor i sving nr7... skal være 22 svinger, så er litt att. Noken har i allefall tatt seg tia til å lage alle talla opp!

Der nede var vi istad! Gikk fort å gå opp så fort lillemann havna i meisa. Han fekk seg en god dose trim han også og trengte en pause.Kveldssola skinner på kanten der oppe. Skal bli litt godt å komme opp i sola igjen! Men samtidig glad for at vi ikkje gikk brekka i ful sol!
Sving nr20 ! 2 igjen men føles som å være oppe allerede :))


Og så er det god merking her! Skilt ved stier, gir deg en peikepinn og ideer til nye turer.


Lillemann har fått en viss forkjærlighet for postkasser på tur. Han vil veldig gjerne åpne dei! Og det må no en liten få lov til! Verre å få han til å gi det ifra seg igjen....


Stakkars postmann om han hadde post til Ørskog.... fjell, daler og en fjord mellom målet enda.
Liten fjellprins virke som han forstår at han er på toppen! Jubler og gjer seg til for fotografene. Lykkeliten på tur! :))


Det er ganske så langt ned, og det gikk faktisk ganske så greitt å gå opp. Ser veien der som går bak til vatnet. Vatnet er på 602, Ljøbrekka på 740, så er ei brekke på bratte 138 høgdemeter.
Oversiktsbilde!


Ikkje verdens beste matlyst på lillemann idag. Men Twist har han alltids plass til! Belønning for å være flink å gå fortjener han ;) men så var det valgets kvaler da, kva er favorittbiten tru??
Mor satser meir på litt meir mettende mat: skive med baconost! :)


Lillemann fann turmiksposen og satte seg på fanget til RV for at han skulle åpne. RV plukker ut rosinene så lillemann ikkje skulle få i seg peanøttene. Heilt greitt for lillemann, han fekk rosiner og kos!Turgjengen! Har vært på tur i no snart 2 døgn! Og for 2 herlige døgn det har vært også :))


Fra pauseplassen ser mor rett bort på stien til Tindbjørgene. Ser at der er godt rødmerka der borte. Hadde litt lyst til å gå deler av stien for å komme opp på toppen og få utsikta, men da hadde klokka blitt for masse. En anna gong ;)


Retninga vi skal gå no. Skilta Ljøen og veldig tydelig sti. Skal love deg at her oppe går du deg ikkje vill!Mor også kosa seg med et par never med Turmiks, litt energi trengst vel. Og godt er det også!

Klar, ferdig, gå! Lillemann er på plass i meisa, og mor og lillemann synger og hopper avgårde. Stakkars ørene til RV, han har fått hørt en del barnesanger siste 2 døgna...
Kremmarvatnet 780moh. Speilblankt og nydelig i kveldslyset. Ser faktisk elva der bak som går til styggevatnet. Et turmål det også.


Det største vatnet her oppe, Nykkjevatnet 739moh. Vi traff en fisker, ikkje fått fisk, men hadde fått turen :)
RV la merke til noken stable med stein, heilt 4kanta. Ikkje berre 1 eller 2, men mange! Mor såg dei også, men tenkte ikkje over det. Etter litt diskusjon og gått litt til, så ser vi det at sjølv om dei er store, så er det faktisk den gamle merkinga av stien over brekka.
Heile Nykkjevatnet, ser ut som det renner rett ut over kanten!
Ser tilbake på stien der vi kom ifra. Kjempe fin sti!

En bra båt med god motor ser ut til å kunne flyge av vatnet om dei prøvde på det! Og tenk på hoteller som bygger bassenga heilt utpå kanten for å få det spektakulært, her ligg det gratis!Lillemann i meget godt humør og synger så best han kan på Bæ bæ lille lam og danser oppi meisa :))Og kor vart RV av tru?? Lillemann omtrent vrir om heile meisa for å leite etter "Ånny" "Dæææææ!" utbryter lillemann fornøgd og hopper.

Enden av vatnet låg en 4kant av stein med et par tømmestokker oppå, et nasut med en liten rød båt!

Mor vart fasinert av restene etter et ras som må ha gått ifra eine toppen av Blåfjellet på 1454moh. Mor ser en stor bit er borte, og ser restene ligg som en stor bølge att lengre her nede. Må ha vært et stort ras!Vi kom over noken som hadde funnet en blå Devold genser i xxl og en kvit handduk. Noken hadde lagt det pent utover, men da kan vinden ta det. Så RV tulla det sammen og la en stein oppå, i tilfelle igeren skulle ta turen opp og hente det.Stien ned mot Ljøsætra, ser at ei fantastisk utsikt snart vil dukke opp!


Der ligg Ljøsætra 340mogh, utpå kanten med ei utsikt dei fleste berre kan drømme om! Ser rett fram på Nokkenibba 1380moh.

Hmmmmm et steinbygg. Kva er det tru?? RV gikk for å undersøke... en utedo!

Viser rester etter båser med steinavlukker, no redusert til ruin og en utedo. En gang var her dyr som stod...Lita søt hytte som viker litt ensom.


Gikk på baksida av hytta som låg ytterst. Og for ei utsikt!! Mange drømmer om å få oppleve ei sånn utsikt, her har dei den kvar dag når dei er på den flotte hytta.
Til venstre kjem Sunnylvsfjorden inn, under så fjellet Furneshornet 1335moh og går så inn i Geirangerfjorden. Så har du Nokknibba 1380moh før fjoden fortsetter inn til Hellesylt.


Den berømte Geirangerfjorden som er på Verdensarv lista. Utallige cruiseskip går inn her kvar dag sommerstid!

En annerledes terrassestol! Den flyger i det minste bort med vinden! En liten steinsofa hadde dei også. Her oppe har dei også satt vaiere på hytta for å sikre den.

En vaierstasjon! Treng den nok for å få opp materiale opp bratta. Enten den eller helikopter. Men den ligg også tvers over stien ned og krysser stien mange gonger, så føl med!


Lillemann har vandrende saltstang buffee! RV har boksen på sia av sekken sin, og mor lener lillemann bort. Da er det berre å forsyne seg sjøl ;) og det man plukker sjøl er kjekkere å spise!
Som sagt, vaieren ligg over stien fleire plasser, så pass på!!!
Mor blir litt blenda av utsikta her. Er så flott med fjorder og fjell! Store fine furu og sol.... sukk....
Lillemann ville ta på furua, og det må no en liten kar få lov til. Lære ingenting om naturen og forståelse for den, uten å faktisk fysisk få ta på ;)Utkikksplass og en liten minibenk å sitte på for å nyte utsikta. Men var så masse flygemaur at stoppet vart relativt kort :-/Et tre har måtte gi tapt her. Men er en flott kontrast til høstfargene som er på vei.

En merkelig plass dette... masse stein som er stabla som en mur, stort flatt område osv. Mor og RV klør seg i hodet, skjønner ikkje heilt kva dette skulle være for noke.


Og på motsatt side ser RV så vidt restane etter en bygning, og ser at der har vært marker der, ikkje heilt gjengrodd. Lurer på korleis det ser ut der? Ser du bygget inni skogen?
Nede ved all muringa står der rester etter 2 bygg som stod tett ilag. Mura opp i stein, men med støpt platt framfor. Kan da ikkje være så gammelt når det er støpt.Nedenom går det en veldig bein mur, og der står et lite skur der også.Muren fortsetter den andre veien også. Mor og RV blir enige om det må være en påbegynt vei, og blir enige om å google det. Og det er faktisk en påbegynt vei! Dei ga den opp ette 2, verdenskrig. Men for et arbeid dei la ned i et før dei ga opp! Sirlig stabla opp og ser ut som den vart stabla igår. Skikkelig handarbeid.
Stien ned går i sikk sakk og viser tydlige spor etter vannføring. Mor er glad ho har gode sko!

Altså, kan no ikkje klage på sånn utsikt heller :))


Her er en del furutrær her som klore seg fast i berga her. Flytter stein med røttene sine og står ganske så hardt fast. Men dette treet er vel et av dei største vi traff på. RV på vei ned til teet. Heile mannen forsvant bak stammen og såg ikkje snuten av han.


Etter litt svaberg og sånt, så er følget nesten nede på veien.

Bilen til RV står parkert her. Men obs, grusveien ned her er veldig bratt! Sklir nesten berre av å stå still også. Så ta det med ro her.Hovedveien her har blitt så flott etter utbygginga! Åpna no i år blir det vel, sånn offisielt. Har bygd ny tunnel, på sia mot fjorden har dei bygd en kjempestor rasteplass i betong med mange benker, kan ta snart 2 busslaster med folk her! Og et flott sanitæranlegg også. Parkering for bil som skal gå Ljøbrekka, og parkeringsplass for busser. Lagt virkelig til rette for et stopp her.

Men det er full stopp for vår tur også. Berre å kjøre til parkeringa der vi begynte for å hente bilen til
mor. Og så er det for mor og lillemann å dra heim. Har vært 2 døgn med 3 turer og masse opplevelser ilag med RV. Først Tverrfjellet/Baklidal taggane fredags morgen, så inn til Storvatnet på kvelden og telte, opp lørdags ettermiddag for så å gå Ljøbrekka. No er det å ta søndag heime og vaske klær.... Men har vært 2 fantastiske døgn! Tusen takk min gode venn, for turene ilag, med mor og lillemann på tur :))4 kommentarer:

 1. Det så ut som en fin tur! Og så flott natur!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ljøbekka er en super tur! Og du får fjellandskap, vatn og fjordutsikt. Kan no nesten ikkje bli bedre ;)

   Slett
 2. Svar
  1. Så kjekt du likte innlegget Bjørg :)) Varmer en turglad og skriveglad ;)

   Slett