mandag 26. august 2013

Telttur ved Storvatnet 670 i Strandamolskreddalen på Stranda

Mor hadde bestemt seg for lenge sia, at denne helga skulle mor og lillemann på telttur. Sambo hadde reist på sjøen igjen for 5 uker, og dei 2 store ungane hadde pappahelg. Mor og lillemann er heime aleine heile helga. Og var det vær for det, skulle mor og lillemann dra på telttur en ny plass. Vi har gjordt det før aleine, og det gikk bra. Men sambo liker ikkje at mor og lillemann drar aleine, så han ønska at noken vart med. Men alle opptatt, og mor har ingen i sin omgangskrets som telter med liten og meis sånn aleine. Sambo foreslo mors åreslange gode venn RV. Han var heime no, og han er glad i tur og er vant med barn på telttur! Og ikkje minst, lillemann liker RV :) Så sagt som gjordt, mor ringte og spurte pent... og han svarte ja! Flott!! Etter diskusjon om kor og når, så vart saken klar: Storevatnet i Strandamolskreddalen. Der hade RV vært mange gonger før, men mor aldri. Fiskevatn, fjell, teltplass og ganske flatt å gå inn på litt over 1 time. Perfekt!
Mor og RV er litt seint ute, allerede vært på tur ilag med en super gjeng på dagtid til Baklidaltaggane/Tverrfjellet http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/08/baklidal-taggene-1100moh-tverrfjellet.html og så var det rett heim å pakke resten og ta med lillemann. Kjøre inn mot Strandadalen, og tar av rett før dette røde huset. Hold til venstre. Kjør pent gjennom noken boliger og et gårdstun, er unger som sykler der.Strandamolskreddalen ligg mellom dei to fjella der, Kvitegga 1224moh til venstre, og Storhornet 1309moh til høgre.
Etter husa kjem du til en bom, 40kr. Men er faktisk vært kvar ei krone! En veien er i fantastisk stand, og er meir enn 5km lang.


Kjøre først forbi Myklebustsætra, så Mesætra og Rødsetstølen.Siste setra er da Instesætra, og er vår stoppeplass. Kan parkere ved en port, der er laga til stor parkering, men kjørte gjennom og stoppa rett før siste hytte og en parkeringsplass der.
Der er mange hester der! En heil flokk! Og mor, lillemann og RV må gå over gjerdet og gjennom flokken. Veldig folkekjære hester, ville ha kos, var nysgjerrige og fulgte ette oss et stykke.


Spennande med hester, men dei vart for nærgående for lillemann. Han syns dei vart skumle når dei kom opp på sia av han, hørte dei gikk etter han og han følte seg utsatt de oppi meisa. Kjempe trøtt liten og skumle hester gjor at han vart redd og laga sirene. Om mor så snudde seg 20 gonger, gjentok at hestene er Borte, borte, borte, så var han likevel redd. Om mor kunne gått ryggende, så hadde det vært supert for lillemann. Masse tårer og trøsting, forsikring om at hestane var borte og til slutt koseputa på riktig plass for å stoppe tårene.Innover den flate fine stien og lillemann har roa seg. Kjenner at han fremdeles er litt engstelig, men tar under 5min så har han sovna.

Mr har aldri vært her inne før, snur seg og kikker segr undt. Nye daler, nye fjell!! Dalen bak der er Tverrdalen. Fjellet er Leirvasshornet 1531moh.  Mor lurer på korleis det ser ut i den dalen der..... mor lurer alltid på daler :)
Max lasta! Litt redd for at meisa ikkje skal tåle vekta, og om mor skal tåle det heile veien inn. Kjenner godt over 30kg på ei meis som er litt feilstilt, kjenner mor no... Telt, 2 soveposer, 2 liggeunderlag, kompresjonspose med klær,melka til lillemann, litt mat og pluss diverse. Glad RV har pølsepakken, brød og meir av maten, dette vart jaggu meg tungt! Men flatt terreng her så det går nok bra.Stien er veldig grei, godt trakka og skjønner den er masse brukt. Ikkje så rart heller, det er flott her inne og er ypperlig tur for små barn.Stien er merka også. Ser røde merker både her og der. Stranderane er utrulig flinke til å merke stier og sette opp skilt. Skulle ønske det var meir slik i Sykkylven også.

Idyllisk innover dalen med elva som kjem ifra daler heromkring. Ser Tverrdalsnipa 1224moh med Tverrdalen bak.
Frami der ligg Storevatnet. Ser sola skin så vidt på Vatnedalsegga 1420moh til venstre der. Til høgre er Vasshornet 1232moh.
Litt våt sti dette, må over en del slike småbekker og litt våte partier. RV har også en smeise tung sekk. Mor lurer på kva i alle dager han drasser på? Mor har pakka for to, minus litt mat hos RV, men kva skal han med alt som er oppi der?? Mor er vant med å bære tung sekk og har nok den tyngste idag, men RV er ikkje vant med så tung last og slit litt han også.


Vått..... minner litt om stien fram til Megardsdalen, faktisk, stein og vatn.
Ser at bjørka har skifta farge og nokre blad allerede fallt av. Høsten er uunngåelig på vei........


Lillemann sover innmari godt på puta si han, tatt natta. Slitsomt å være liten og være på barnehage.
Er der en sti til en plass, så er der et skilt! Er så kjekt å sjå inn en plass og lurer på kva det heiter, og faktisk få et skilt som gjer at du husker det til du finner fram kartet. Svartdalen står det på skiltet. Ifølge kartet er der 2  vatn der også.

Hmmmm... kan ikkje være langt igjen! RV sa bak den vollen der. Mor kjenner sekken er sensurert tung no, tatt på å gått en bra tur tidligere på dagen også. Pluss vi plukker litt ved, for er lite tørr ved ved teltplassen. Tatta et par pauser også, berre satt ned på ei tue i 3min og det hjelpe stort! Får liksom strekt litt ryggen, og så er det på`n igjen.


RV snur seg og ser etter om mor kjem etter... jadda, kjem! Tar berre litt bilde ;)

Etter dratt meisa gjennom noke kratt, så ser mor Storvatnet!! :)))
Ikkje at mor klager, men trur nok RV også gler seg til å få av sekken! Glad det ikkje er ofte mor bærer på en sånn vekt...

Fortsetter man stien langs heile Storvatnet og over dalen, da havner man på Ringdal i Hellesylt! Å gå hit er under halve turen, men vi har dessverre ikkje bil på andre sia. Hadde vært spennende å gått over! :-P


Heile dalen, og midt på  venstre sia av vatnet ligg en teltplass. Så er berre å trakke litt til.... ugg...

Hmmmm trur en liten ikkje har noke lyst til å våkne. Får prøve å få opp teltet og igang bålet før han våkner....
Men du store all verden så hiiiiiimla godt å få av den meisa! :-P
Her trur mor at ho virkelig kan like å våkne opp i morgo! Heilt nydelig her, og er sikker på at morgenlyset kjem til å få mor til å omtrent svelge tunga si!

Fjella berre ligg på rekke, klare til å bli gått i! Mor har et par daler mor kunne tenkt seg å undersøke ja....
RV begynner med å kle på seg. Ser teltplassen som er gravd ut og laga til med torver. Ypperlig å sette telt på! Noken har virkelig lagt att litt arbeid her. Takk, kven du no enn er ;)

Siden meisa stoppa å gynge, så våkna lillemann. Får liksom ikkje heilt til å våkne. Øynene er ikkje enig med det å våkne no....

Mor drar fram et underlag og koseputa, og etter litt kos, så sitt han pent og ser på mens mor setter opp teltet, og RV som er glad i bål, gjer et forsøk på den fuktige veden (tennvæska låg att i bilen....)
Gjeeeesp.... tutten dett nesten ut....
Lillemann er super snill og er rolig. Mor har fått opp teltet og fått inn underlag og soveposene til mor og lillemann. Litt prøveligging var virkelig godt! Mor!!! Plagsom blits! Lillemann veit ikkje heilt om han skal sovne igjen eller stå opp, var så godt å ligge der :)
Soveposen er en Helsport Alta junior, mor har en Helsport Huldreheimen spesial for damer, mor og lillemann plukka dei to posane ut som premie ifra Helsport :))Etter masse hoff og poff på bålet, så fekk RV det til å brenne!! Lillemann er snar på plass med grillpinnen. Griller i 10 sekund, og så begynner han å spise... hurtigmat...

Pølse på spyd, kaffikanna koker snart.... bålidyll! Mor berre må skaffe seg ei sånn kanne! Mor drikk ikkje kaffi (ugh...) men anna varmt funker ;)Litt kjølig ute, og trøtt liten koser seg på fanget til mor, inntulla i fleece jakka til mor og pølse og kjøttbolle. Og så fort siste bit var inntatt, så vart det sengetid. Skifte på og rett og slett droppa tannpussen. Han ville rett i soveposen! Blir litt kjølig når man er trøtt og bleieskift. Kom seg i posen, sukka fornøgd, krølla seg inn i koseputa, og Zzzzzzz....Ute ved bålet igjen, og mor fekk en kopp med varmt vatn og en pose med Toddy! RV hadde tatt med seg toddy! Glede! :)) Og plutelig så drar RV fram ei vinflaske og 2 plastglass med stett! Og en korktrekker.... ikkje rart den sekken var tung nei! :-/ RV meinte mor ikkje hadde vært på skikkelg telttur uten et lite glass ved bålet. Mor takker ikkje nei ;)

Det vart ei flott natt med stjerneklar himmel, månelyset kom stigende ned fra fjellet og lyste opp. Stille vatn og en god venn, varme ifra bålet og en liten som sov godt inni teltet. Sånne kvelder tar mor gjerne fleire av! :))
Men kvelden må ta slutt også. Mor lister seg inn til lillemann og kryper nedi posen sin. RV skulle ha mors Multiduk fra Helsport, men droppa den og låg under åpen himmel i vinterposen.
Morn morn!!! Kl 7 og en liten motvillig åpner øynene. Vil liksom ikkje våkne heilt, og øynene sig att. Kikker opp og smiler så lurt! Han har sovet innmari godt han, i motsetning til første gong vi telta. En blid morgen fugl :))Flaskeholder! Praktisk for natta. Mor har med en halvliter med melk. Håper lillemann drikker heile så mor slipper å bære den tilbake.


Litt morsomt å plukke den utav skoen sin :)


Morgen og bedre lys til å få sett skikkelig rundt. Ei perle dette stedet! Null mobildekning, berre fjell og vatn, verden fortsetter der ute uten oss. Og det er heilt greitt! Fantastisk å berre være her i fred og ro. Og stå opp til bållukt! RV har fått litt gnist i bålet når mor og lillemann endelig drar seg utav teltet. Litt morgenkos har vi tid til ;)
Lillemann har fått med seg at meisa er inni teltet og drar på røvertokt!
Ganske greitt å være liten på tur! Havrekjeks, leikebilen og soveposen sin. Livet er supert! :))
Mor tar morgenstellet. Mors gojente kom og lånte mor en genial ting for turen, speil med sammeleggbar børste! Funker fint den :)
Var overskya da mor, lillemann og RV tok morgen. Men no slipper skyene sola litt til! Håp om sol idag?


Lillemann kaster Plopp! og syns livet er heilt ålreight! Kva meir kan man drømme om? Stå opp og være ute, vandre rundt i ulldressen sin, kaste Plopp!, bål, tre å plukke på, vatn og full oppmerksomhet fra alle?


RV drar fram fiskestanga inni mellom all blåsinga på bålet, kaster noken kast og tar livet med ro. Lillemann følger med om de biter noke fisk. Som lillemann sei: "Næææææhh...." ingen fisk altså.Måtte få prøve fiskelykka lillemann også. Mulig en kommende fisker dette her ;)


Varm drikke en småkjølig morgen: kaffi og Toddy!

Stirred but not shaken..... lillemann har teken på røringa og er røre-sjef :)
Det var no mor sin toddy ditta da.... men mor fekk den ikkje att. Lillemann syns visstnok at Toddy var saker, så gutta satt der og skålte og hadde en morraprat om livet....Frokost!! Bål, det er virkelig noke for seg sjøl <3


Grillmesteren er i gang igjen... trur ikkje den rakk å bli varm denne gongen heller. Liten tålmodighet her i garden....


Spise litt, leike litt til, så et par biter til, og så leike litt til. Froskost tar virkelig tid her!
Askeladden er bortpå og blåser igjen.... anlig stilling dette her på han idag. Og sotete var han! Mor kunne ikkje anna enn å hente våtservietter og le av han heller ;)

Grei leirpalss dette :)Så var der lillemann som kom på at inni meisa er der sjokolade! "Lade, lade!!" ja ja, litt dessert etter frokost, greitt...


Sola slipper meir og meir gjennom, lager dramatisk lys på fjella. Mor følger spent med etter kvart som fargene kjem fram.Er veldig masse av dette treet her i området. Pors. Mor visste ikkje at treet her hadde bær, men har visstnok det... trudde det kun hadde sånne dun-dingser. Pors har blitt brukt til hjemmebrygget øl, kjøttsuppe, og som middel mot lus, lopper og mygg.


Liten fjellprins trenger skikkelige fjellsko! Masse brukt og holder liten tørr på beina. TrekSta med goretex. Han plopper fort oppi det våte element han, og da er det greitt med skikkelig sko.

Blikkstille vatn og fjella speiler seg vakkert.Mor er heilt fasinert og berre kikker seg rundt: fargespillet, sollyset, vatnet, og mor er bergtatt.... fullstendig bergtatt.... vakrere morgenutsikt kan man umulig få!


At det skulle bli så vakkert her, det trudde mor ikkje!
Vasshornet 1232moh rett fram, og så Sikholfjellet 1317moh. Mor mister munn og mæle, og RV berre ser på mor som svinser rundt etter en god vinkel og smiler.
To karer som studere kartet nøye. Mors Strandakart. Praktisk når man lurer på kva fjella heiter, kva man ser. Og ikkje minst når RV skal lære mor litt kartforståing av alle talla langs linjene.

Tomt for Toddy, for kven drakk opp den tru?? Lillemann? ;) RV hadde kakao også han. Og røremesteren trår til igjen! Full konsentrasjon.Litt kos og tulling har man goood tid til på telttur! Mor kiler og "spiser" lillemann så han krøller seg som en ball og ler hjertelig. Sånne øyeblikk sitt att i minnet....


Nesten trist å pakke sammen leiren. Men best å være ferdig og klar til lillemann begynner å bli trøtt ca 12tia. Da er det berre å få han oppi meisa og gå. Så pakke og være klar...


Litt sliten... lunken kakao på flaska, kosedyna, soveposen.... bere for å slappe av litt og ta seg innatt. Og mor måtte lage seg ny kakao....
Har hørt sauebjeller heile døgnet, men på god avstand. Men no kom dei nærmere og nærmere. Så mor og lillemann dro på sauejakt! Kviskra og lista oss i krattet, leika borte-bø med sauen. Lillemann sa bø, og sauen forsvant!


En dag skal mor gå over til Ringdal og Hellesylt, men ikkje idag. Ikkje ordna noke transport. Men hadde gått fint med oppakninga idag. Turen står på vent til ei bedre anedning.Morgensola kjem fort, og snart er den nede på teltplassen også.
Med varm kakao, liggeunderlag og en kosete lillemann er det berre å legge seg tilbake og nyte livet!


Kikker opp, og alt mor ser er blå himmel og et grasstrå.
Ja takk til fleire sånne stunder! Lillemann kjem krypendes og ligg oppå og koser seg. Litt sliten liten aktiv kar. Han har sunget, leika seg, hoppa rundt, prata masse og hatt det heilt toppers! Mor har det heilt toppers også!"Mamma?? Mamma?" koffer er du bak buska??? Og uten meg? Sukk... ikkje fred å få på "do" enagng.Få lov å hjelpe han? Glem det! Skal sjøl.... utforske, klatre, spise blåbær, spytte ut krekebær, og komme seg fram sjøl. Når han ser at dette blir for vanskelig, da kan han til nød låne ei hand et lite øyeblikk.

Meisa pakka og klar! Kompresjonsposen med klær, 2 soveposer på kvar si side, 2 liggeunderlag på toppen og fullt ellers inni meisa. Mangle berre en søvnig lillemann, og ja pakkeselet mor.
Hørte at en flokk sauer var på vei. Oppi meisa og ut på jakt!
En siste kikk på Storvatnet før mor, lillemann og RV forlater vatnet. Mor kan virkelig tenke seg tilbake hit engang. Så perfekt plass å telte.


Trøtt liten ligg på puta si og sukker fornøgd.
Etter å ha skrevet oss inn i boka, så var det å ta fatt på veien tilbake til bilen. Lillemann elsker å åpne postkasser og finne boka! "Åst!" og får lukke opp kassene sjøl.
3 min etter dette øyeblikket så sovna lillemann. Fullstendig kaputt for dagen.

Herlighet! Når terrenget er så vakkert som dette, så gjer det ingenting at meisa er blytung! Skal vi no sjå... fra venstre Sikholfjellet, Leirvasshornet, og bak der Storhornet. Til høgre Svartetindane 1307moh.


Deler av Svartetindane med ei av dei mange småbekkane som er i dalen her.
Sekken til RV er en god del lettere idag, ikkje rart med alt han hadde tatt med seg! Kanskje han pakker lettere neste gong? No fekk han plass til teltet til mor og lillemann også, så mor slapp å bære det i hendene. Likevel var sekken lettere no meinte han. Teltet til mor, Helsport 3camp er ca 3,2kg.
Elva følger stien heile veien ned dalen. Og mor veksler mellom å passe stien og kikke på fjella og elva. Ikkje lett å få med seg alt!Etter å ha balansert på masse småstein over våte partier, hoppa litt, så er vi tilbake på tørre stier. Ned her og rundt åsen så er vi tilbake på Instesætra.

Hestane er her enda, men roliger no enn igår kveld. Og siden lillemann søv, så slepp mor å frykte for at han skal bli redd igjen.


Hesten er like nysgjerrig og kosesjuk idag som igår kveld og følger etter.
Resten av flokken var lengre nede og beita rolig. Tydlig at en varm lørdagsmorgen satte sitt preg på hestene også, ikkje berre ei kokt mor. Leirvasshornet i bakgrunn.


Lillemann våkna ved bilen. Ville kikke etter hestane, men på trygg avstand! Klatre litt på steinmuren og plukke blåbær, er en heilt grei måte å våkne på.Reine Sinsenkrysset i skilt! Full informasjon om retninger å gå. Fryktelig praktisk og gjer at folk faktisk tør å ta turen en plass når dei veit kor man skal gå, enn å myse på et kart og lure om dette var rett dal og er der sti?
Mor som liker gamle sel måtte en snartur bort til nokre sjarmerendes hytter. Tenk om desse hyttene kunne fortalt oss historien sin!
Nei, mor får gå tilbake til bilen og komme oss avgårde. Skal ha en lunsj, pakke om, og kjøre inn mot Hellesylt og gå Ljøbrekka! Dagen er ikkje over turmessig enda ;)
Hatt en drømmestart av en morgen ved Storvatnet, en liten som har hatt det utrulig kjekt på telttur og fått opplevd masse. Mor er veldig glad for at vår gode venn RV ville være med og gjor turen så flott! Alle skulle hatt en så god venn som han i sånne stunder. Mor veit ikkje om noken i sin omgangskrets som drar på telttur sånn aleine med meis. Fleste drar som familie. Og finne noken som vil være med er ikkje enkelt heller. Ikkje berre å dra på telttur med en liten, krevest litt meir fra dei voksne og anna hensyn. Men samtidig, det dei små ytrer av glede, oppdagelseslyst, smil, en klem og fellesskap, setter et så godt preg på turen at mor ikkje kunne tenkt seg uten. Og gleden og oppriktigheta dei vise når du tar deg tid til å gjere noke ilag med dei, den er så ekte at man smelter totalt! 
Ser inn mot dalen der vi låg, og veit at en familie på 5 er på vei til den samme teltplassen for å ligge i lavvo inatt, og for å skape sine gode minner på tur, samme som vi 3 fekk på denne turen :))

2 kommentarer:

  1. Så herlige bilder, så ut som en kjempe koselig telttur :-) Heldige lillemann! Og du er virkelig sterk altså, imponerende hvor mye du klarer bære med deg. Du inspirerer!! Jeg ser at jeg må har litt trening å gjøre når lillesøster kommer ut av magen ;-) Med 2 barn og enda mer utstyr så blir det litt å dra på - men med vilje nok så går vel det bra og hehe ;-) Ha en fin kveld!

    SvarSlett
    Svar
    1. Teltturen var heilt topp! Kan nesten ikkje bli bedre! Om sterk, går berre ikkje fort, men kjem no fram til slutt. Det merkes at det er tungt, men kroppen er heldigvis vant med å bære. Men eg gleder meg til å sjå dokke 4 på tur med en så lite gull så slep. Er no at til mindre dei er, jo meir treng dei. Blir nok litt utstyr da ja... Gleder meg til lille pinsessa kjem! Rekne med vi får et glimt av ho ;)

      Slett