lørdag 7. september 2013

Råna 1586moh , Fjøre til fjellstur, pluss Midtre Regndalstind 1540mohOhoi! Vært mykje snakka om denne toppen, om og når gå den, om det heile tatt gå den. Råna midt i bildet her. For å være ærlig, mormor skal snart opererast og blir da stillesittande ei goooood stund, og har ikkje så mange dagane att på å gå turer for denne hausten. Og no er sjansen, for den er litt spesiell, er tross alt Sykkylvens høgeste topp, som vi deler med Urke ;) Dens 4kanta form som ser ut som et seil fra Sykkylvs sia, og den ruver der oppe. Derav navnet også, ser ut som et råsegl når man ser det fra havet.
Den første registrerte bestigninga av Råna vart gjordt i 1889 av en engelskmann Geoffrey Hasting og hans følge. Og en klatrebragd vart gjordt av 2 engelskmenn Oppenheim og Arbuthnot ilag med en sogning Johannes Vigdal 8 år seinere. Dei tok den dramatiske og kvasse nordaustegga.
 Der er 2 måter å gå opp den på, fra Regndalen og fra Urke. Den mest vanlige veier er fra Urke. Fra Sykkylven tar det over 1t å kjøre inn til Urke.
Turen står i bøkene som en tung tur, 4-5t med 6km en vei, med stigning fra 220-1586m, og at best å gå den i august og september pga snø. Mor vil tilføye at går du den, gå aller helst når det er tørt. Svaberga på egga er bratte og uten særlig stoppe muligheter, og berga på slutten av Nordkopen blir glatte og kjedelige å gå.
Når du kjem til Urke og Tussa huset ligg til venstre, og du krysser ei bru, så står der skilt med Urkedalen på. Ta opp den veien til høgre. Kjøre gjennom et tun, veien blir en grusvei, og kjem til ei grind. Husk å lukk den etter deg, geiter på beite. Og trakk forsiktig, masse geitemøkk!


Kjøre opp grusveien et godt stykke, og du kjem til en parkeringsplass. Det er mor, mormor, Carol og LivR som er på tur denne gongen. Og som vi glergruer oss til å ta fatt på turen!!Litt lengre oppe er der en parkeringsplass til, nedenfor denne flotte sætra, Haukåssetra.Nesten nede ved veien tå dette skiltet, og stien starter rett bak.Med dei utrulig flotte Urkadalstindane som gir oss en forsmak på det som venter oss, så vandrer vi ved freidig mot!Vart varmt i sola, og et plagg her og et plagg der, forsvinner. Bak oss ser vi ned til Urke og Norangsfjorden, en fjordtarm fra Hjørundfjorden.Etter meir og meir som vi går inn Nordkopen, jo meir bilder tar mor!! Er jo et heilt rått syn dette!! Og i dette skal mor vandre i nokre timer. Uff så synd det er i mor..... NOT!Etter å nærma oss elva, så kjem du fram til spissen av ei fonn/voll, over der skal du krysse elva. Stien ser du på motsatt side no. Ingen merking ved elva dessverre, så he får du finne en egna plass å krysse.

Elva kjem ifra Grøtdalen der oppi. Og går du opp der og krysser tindane, så havner du TATAM: ved Gullmorbrekka!! Såååå nært er vi heime... og kjørt godt over en time for å komme på baksida av et stakkars fjell.
Fornøgd mor i Nordkopen, og er klar som juling til å komme seg avgårde!
Er no heilt nydelig her på en sånn solstrålende dag, ikkje sant? Mor er himmelfallen over farger, fjell og sol! Urkedalstindane 1534moh til høgre, og Regndalstindane 1540moh til venstre for dei igjen. Klumpen heilt til venstre blir betrakta som en del av Elsantindane og er på 1172moh.


T-merkinga her er ganske så god! Såg røde T-er og prikker overalt!Litt krattskog hører med på en sånn fjelltur. Litt gjennomsiktig krattskogen, merker at det har blitt haust!
Stien går langs kanten/elva og er veldig tydelig. Kjempe flott sti faktisk :)


Midt i revna så tok vi oss en matpause. Ingen hadde spist siden vi stod opp kl7, så det var på tide å etterfylle litt drivstoff før noke meir stigning på oss. Mors nye matboks er selvfølgelig med! Satser på å bli en bereist matboks ;)Ser tydlig stien på andre sia av revna. Tyder på en mykje brukt  sti dette, så det er en populær tur. Og siden den er med på Fjøre til fjells her i Sykkylven, så blir den no gått ekstra masse.
Stien fortsetter rundt haugen, og vi ser no nesten skaret vi skal opp også!


Snørester ligg som store biter i elevosen, lager ei naturlig bru. Fristandes å vandre over, men den er nok vel tynn til å vandres på.
T`er og røde prikker er her en del av langs stien. Berre å følge på og er du usikker, kikk deg rundt.Mormor og Carol opp Nordkopen. Sol og varmt, faktisk nesten sommertemperatur nedi dalen her :)


Ooooooh... en snøflekk! Og vi skal over den også. Ser laaangt der over på venstre sia av elva, at der er en T!

3 damer i farten over snøen! Stein hardt, så snøengel er ikkje vits i å tenke på engang.


Tøffe hule det blir der elva rennen gjennom! Vises ikkje så godt på bildet, men blir fotballmønster i hulegangen :)


Da er det slutt på fin sti i marklignende landskap. No er det berg  som gjelder! Men fremdeles mange T`er, så berre kikk godt rundt.
Fint å sjå tilbake også når man går. Nesten som om  elva renn rett ut i intet! Ser Haukåsryggen 1136moh der bak, med en tind til venstre på 1476moh men uten navn.


Er en del berg å gå serru, berre å stålsette deg!


Er no litt råe tagger her inne å gå å sjå på også. Ikkje som Molladalen eller Baklidalen, men dei er et flott skue når man går nedunder og kikker opp!

Skyene fyker fort over himmelen, så en del vind er der. Kle på og kle av alt etter som vinden nå tak i oss. Rekner med at det kjem til å blåse ganske så bra når vi kjem opp på kanten der. Men føreløpig er det berre å nyyyte utsikta og fargane!

På venstre sia opp ser man deler av Elsantindane og er på ca 1300moh. Elsantindane er ei lang rekke med tinder her, som et litt forvokst fjell.
Fremdeles ved godt mot! Ingen av oss 4 har vært her før. Så å gå Råna har ingen gjodt før, men vi finn lett fram.
Da skal vi krysse den "elva" og skråe bort til berga der over. Gå langs kanten og deler oppå berga for å unngå ur.Heilt utrulig kva desse fårikål sauene forviler seg rundt oppi fjellet! Til og med oppi her treff mor på sauer! Pinnekjøtt..... nam nam!
Akkurat der er skaret vi skal opp gjennom, lille skaret der. Er et godt stykke å gå enda, men ser no enden!


En ensom fjellsyre mellom all steinen her oppe. Ikkje all verdens med blomsterprakt oppi her, men finn en og anna plante.


Du finner T`er oppi sia på berga, sikkert når det er meir snø. Og du finn T`er lengre ute på sia. Finn den ruta som passer deg, og følg den. Men obs, om der er vått så er berga her såpeglatte!Ser nedover Nordkopen, har gått et bra stykke allerede. Er en lang tur dette. Står beregna 4-5t en vei.  Men i sånt lys og farge så er dette en flott plass å være på tur i!


LivR leder ann troppen og sikter seg inn på berga. Ser ut som om vi er nesten på toppen av skaret, men det er vi ikkje. Berg på berg venter oss enda. Og vind....Litt sleipt her og der visst man går for nært innerkanten. prøver å sikte midt mellom alle T`er og prikker. Men den fjellhylla der, den fugerte fint som pauseplass og le for vinden.
Og med sola som varierer med lyset, så forandrer plassen seg også! Flott å sitte og sjå på korleis sollyset endrer alt!
Matpause!!! Like greitt med en pause no, for vi rekna med at oppå kanten vart det aaalt for masse vind, pluss lite egna landskap for matpause.
Alltid når mor er på tur, så sitt dei andre med termos og kaffi. Virker som det er godt med noke varmt å drikke. Så siden mor ikkje har meis og bærer tungt og liten plass, så har mor med kokt vatn og rett i koppen kakao!! :))
Sollys er magi i aksjon! Med sånne tinder å kikke på, kakao, godt turselskap og sol, ja da har man det godt!


Og en uvanlig sort Ballerina kjeks med blåbær, vart midt i blinken på en hausttur!


Eineste blomsten mor kunne sjå heilt her oppe! En knall gul i sin ensomhet lyser virkelig opp :)
Siste rest før oppe på skaret! Yess!!!!


Mor snur seg og sjekker om dei andre er like bak, og det e dei. Da kan mor berre smette opp!! Er så spent på utsikta over kanten....Det første mor ser er veggen til Elsandtindane! Bra start på utsikta!
Så ser vi rett over til Standal også! Geithornet, Kolåstinden, Sætretindane i ei klynge til høgre, med Sylvkallen 1310moh til venstre.


Fullstendig utsikt utover Nordkopen med alle tindane.Forblåst men fornøgd mor! Mor hadde glemt att vindjakka si heime, så her var det å kle seg godt! 2 lag ull og en fleece for å holde vinden unna.Mor vil flyyyyyyy!!! Nesten som Titanic dette her...
Elsandtindane i bakgrunn.Så var det å ta fatt på ura. Alle måtte snøre godt att hettene og kle seg ekstra, vinden var ganske så hard her.

Tatt av vinden!! Berre å dra fram lue og tre den nedover hodet.....
 Vi skal opp på egga her og bak til tindane. Midtre Regndalstind er den til høgre.

Mens vi gikk og trakka ura, vart det diskutert toppene der over i Standal. Mor har ikkje vært på noken av dei, men blir kanskje en gang?Mine 3 turvenner for dagen, litt spent på utsikta når vi kjem opp! Ingen av oss har vært her før, så alle er like spente :)

Mor såg en kant og sprang bort! Utenfor stien, men er for nysgjerrig! Og for ei rå utsikt!! Ser rett fram på Hjelledalstindane 1485moh, og til høgre ser vi Råna 1586moh! Den flate forma er ikkje til å ta feil av! Dette skal bli så tøft!
Hjelledalen ender med Litledalen her. Fargane er heilt utrulig her i grått, grønt og gult!
Mor er berre så fornøgd med turen hittil!! Og Råna er no i sikte til venstre for mor :))Litt langt ned her.... mor la seg på magen og kikka ned.Fulgte egga videre, og kom til ny utkikksplass. Ser bedre det lange platået som fører bort til Råna. Den er faktisk 2km lang, så vi har et godt stykke att å gå enda.Den egga der skal vi følge! Mor kikker utenfor kanten....For en råhet!! For nokre farger!!

Midtre Regndalstind først og så heile rekka av Urkedalstindane etterpå. Mor blir ikkje lei av å sjå på dei!

Råna og platået. Skal bli meg en fornøyelse å komme dit bort og opp :))

Er blitt stopp på ura, men er erstatta av glatte svaberg. Er veldig glad for at her er tørt no. Vært vått her, så hadde nok mor ikkje gått videre.
Den eineste plassen som er litt luftig, og ubehagelig for dei som ikkje liker høgde. Må utpå kanten for å komme rundt og videre. Carol i aksjon!
Midte Regndalstind!! 1540moh.Carol på svaberga.  Veldig glad her er tørt! Blæs bra også så er berre å sette sjøbein inni mellom.Litt guffent her med å få tak og svaberget er rett ned. Forsiktig...


Og så var det å komme seg bort på platået der...

Sei det igjen, ikkje gå når her er vått.....Stien videre går på nedsia av steinen forran Carol, og opp.Stien går på ventresia av egga der.

Da vi såg svingen med ura vi skulle over, vart vi alle litt skeptiske. Mor sprang bort for å sjekke korleis der er og vinden. Det viste seg at vinden ikkje tok her, og ura var ikkje så ille som antatt.


Mor vinka på dei andre at ura var fin og at var berre å komme. Men Carol og mormor snudde, men LivR kom etter med beskjed fra mormor at mor skulle fortsette. Mor kikka etter mormor der ho gikk, fekk klump i magen fordi det føltes så feil at vi to ikkje skulle fullføre ilag.... mor ville berre snu og gå etter og drite i toppen. Men LivR kan ikkje gå aleine bort, og mormor hadde gitt ettertrykkelig beskjed til LivR at mor skulle fortsette. Så mor gikk, men føltes ikkje heilt rett...
Ser tilbake her, stien går på oversia av snøen.


Da var det berr for mor og LivR å gå ura bort til Råna. Er faktisk en antydning til sti over her.

Ser rett ned i Hjelledalen her, som går videre om Litledalen ned til sjøen.Mor er på vei!!


Ferdig med svingen, og kjem fram til platået. Mor måtte kikke ned til Regndalen! Mor har vært i Regndalen før, men dette vart uvant vinkel! Regndalsbreen er kjempestor jo, og sjølve dalen virker bitteliten... ved ei anledning no så må mor en tur tilbake i Regndalen. Ser innover Velledalen også.Mor held seg litt innenfor kanten, vinden kjem i sånne kast at mor er forsiktig. Her mot Råna.


Motsatt vei og Midtre Regndalstind som LivR hadde sett se ut og ville ta på returen. Får sjå kva vi gjer, LivR meiner å lest seg til at det tar en halv time ekstra.

No er det Råna om gjelder! Ura bort er ganske så fin å gå, ikkje så store lause steiner og er ganske så flat å gå.
Borte ved seilet og er berre opp att. Ser en varde på høgresia av Råna som mor sikta seg inn på.
Utsikta på vei opp er ikkje så verst. Regndalen med Regndalsbreen, Midtre Regndalstinf tl høgre. Bak ligg Grøtdalstinden 1420moh, Klovetinden
Oppe!! Og kva i alle dager slags dal er dette tru?? Kart, kart! Er faktisk Trandalsetra 476moh der nede! Saudehornet 1218moh som starter dalen.

Fjella som danner rekka til dalen: Saudehornet 1218moh, Tårnet 1338moh ogStorvasstinden.
Og ser faktisk heilt ut til havet!!
      Føles ut som man ser til det uendelige her oppe!

Heile Regndalen og Regndalsbreen med alle tindane rundt. For nokre fjell mor ser herifra!!


Toppen til Råna :)) Mor kom seg opp og er trålende fornøgd! Et skår i gleden at mormor ikkje er med.... men fjellet står her til ei anna anlening for mormor ;)
Mor knipser i vei, får ikkje inn alle inntrykka på en gong, er så masse å sjå!
Fjella, sola, snøen og følelsen av å være på verdens tak.....


Platået nedover. Skjønner godt det er 2km dette. Imponerende flatt og langt, noke du ikkje ser så mange plasser.Resten av toppen med Elsandtindane til venstre.
Mor på toppen me Sykkylven bak. Vi var så heldige å få et lite opphold i vinden akkurat på toppen, men hører at det bygger seg opp att. Skynde seg å ta bilde, for å gå litt nedover.
Sukk... kunne vært her mykje lengre, men tid og vind setter en stopper for det. Mor har lillemann som er ilag med morfar idag og koser seg, men mor vil heim og kose litt med lillemann før leggetid også.


Raudmolsegga og Nonshornet 1298moh med Sykkylven i bakgrunn.


Litt ned i sia var det å ta en varm toddy og påfyll av skive. Godt med noke varmt på sånne forblåste topper.  Galdhøpiggkoppen til mor kom godt med idag. Er vel 4-5 år sia mor var der på tur.
Litt sukker skader heller ikkje: Ballerina med blåbær! Vinden er så kald her at fyllet stivna fullstendig og er nesten som et drops! :)


Mor må ned til kanten igjen. Ikkje sikkert mor kjem opp att hit fleire gonger....

Mor på utkikken ;)
Imponerendes store sprekker i breen her. Fleire meter store sprekker. Heilt rått å sjå på! Og så kjenne mor att fjellrekka der nede: Hammarsettindane!!! Heime!Råna, og der stod mor for nokre få strakser sia.... :))
Mor kikker på Midtre Regndalstinden 1540moh som LivR hadde så lyst på. 30min ekstra.... tja. Ser stien opp da, så shit au! Greitt! Mor og LivR setter opp farten og går på!Litt opp i sia og får ganske så bra ovesikt heifra. Der er snøflekken der stien tilbake går, og egga vi fulgte. Ser nesten umulig å gå her oppe ifra.LivR i godt driv opp! Dama har bra tempo!


16min og oppe!!! Midtre Regndalstind er herved tatt! :))

Urkadalstindane sett ovenifra!! Tøft! Sett på dei tindane i nokre timer, og no får mor sjå dei ovenifra også!
Så mange topper, så mange fjell! For et skue når man e så høgt oppe!Råna med nesten heile platået sitt og breen.Andre sia av platået, Hjelledalstindane.
Regndalen og ser fleire av sprekkene i Regndalsbreen. Skal bli litt annerledes å sjå opp hit når mor kjem ned den veien der om nokre timer...

Imponerendes utsikt.... blå himmel med kvite skyer som fyker fort forbi.Fornøgd LivR som tar bilder av utsikta. Ho fekk toppen sin :))

Bildebevis: Mor på Midtre Regndalstind!LivR leder ann ned sia. Vi var enige om å følge stien litt ned, men så skråe mot ura. Korte inn litt.
Tilbake til egga som ser umulig ut å krysse.
LivR balanserer stødig bortover egga. Dama på 60 raser rundt over alle topper!


Så er vi ved dden luftige plassen. Poff1 så var vi forbi. Litt uggent berre å kikke rett ned, men er godt å holde seg og er ikkje så smalt.Siste egga, og ser skaret der vi skal ned. Berre ura att.

Ser oppatt. Tok anna sti ned enn opp.
Nede fra skaret, og berga står for tur. Er tørrere no som vinden har blåst en del.


Litt motstridig men.... sauer på tur! Ikkje mykje til vegitasjon mellom bergsprekkene, men dei finn noke småtteri berre.

Rødmerking på den store steinen og viser stien ned på venstre sia her.

Kikker... ser vi mormor og Carol tru? Dei har 2t forsprang og en bilnøkkel så dei kunne dra heim. Men ser ingenting. Ikkje møtt eller sett et eineste menneske på heile turen.
Ved elvekrysinga, kikk etter desse steinane. Står ved ei rødmerking.
Ikkje berre mennesker som krysser snøen, nokre fårikålsmiddager har også vandra her.


Stien sees til venstre her. No berre plankekjøring ned att!Ned første revne, og ser stien på andre sia.


No har vi komt så langt at vi faktisk ser veien nede i Urkedalen. Gått fort ned!


Vi tok litt mat der vi stoppa første gong på vei opp. Litt tist uten dei 2 andre. Er liksom ikkje som det skal.... håper berre dei to har kosa seg og sulla på vei ned. Og litt spent om dei venter nede ved bilane, eller har kjørt heim.


Vi tar fatt på siste reis, men da ser mor to folk nedi sia!! Andre på tur! Ser noke rødt (kan være mormor) og noke svart (hmmm Carol hadde grøn jakke). Kan være noken som har vært i Grøtdalen. 2 timer er litt, om det kan være dei?? Mor tar sjansen og gauler Johooooooooo!!! med det ho makter! Dei to stopper opp, har hørt mor. Men kven er det? Kan det være dei tru?? Mor og LivR tar beina fatt og jogger avgårde!!
Skal love dette gikk fort! Mor først med LivR i hælene! LivR bruke å være ganske så rask på nedturer, så  no får vi sjå om vi rekk dei før dei drar!Og som et Poff! så er vi nede ved elva igjen. LivR sliter litt med kryssninger av elver, men no så er ho over på et blunk! Tøff dame, det skal ho ha :)
Opp mot Grøtdalen.

Ned mot Urkedalen og kveldsssola er borte her.


Nesten nede, og mor snur ser for siste gong. Urkedalstindane i kveldssol og har vært flotte å følge idag.

Vel nede, så står begge bilane der!! Og mor ser opp mot Haukåssetra, og der står Carol og mormor! :)) Mor blir følelsesladd et øyeblikk, mormor som snudde. Mor og mormor har gjennomført masse ilag, og har vi begitt oss på noe, så fullføre vi ilag, eller trekker oss ilag. Mor hadde virkelig sett at mormor kom med på toppen denne  gongen, men vart ikkje så. Neste år, da kanskje. Fjellet står der det, og fleire muligheter byr seg ;)
Uansett så har turen vært flott! Lang og tung med et par utfordringer. Men utsikta, for ei utsikt vi har hatt!! Heilt fantastisk!


Tilbake i Sykkylven, på vei ned Velledalen og ser opp til Regndalen. Mor stoppa bilen og gikk ut. Så annerledes å kikke opp dit no... for nokre timer sia var mor der oppe.....spissen heilt til høgre er Råna! Ensomme tindane i midten er Midtre Regndalstind, og mor var på den til høgre der. Regndalsbreen er faktisk veldig stor! Mor må ha seg en tur opp til Regndalen for å få et nytt perspektiv :))

 Tusen takk for turen dokke 3, har vært nok en førnøyelse å være på tur med dokke :))

2 kommentarer:

  1. For eit tur! Og for ein rå natur! Dåkke er tøffe altså!! ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Turen e heilt fantastisk!! Litt utfordringer her og der, men naturen som du sei er så rååååå at den er virkelig verdt det! :))

      Slett