lørdag 21. september 2013

Regndalen 430moh, Sykkylven

Regndalen ligg i Velledalen i Sykkylven. Mor var der for første gong som gravid, ca 3 år siden, og da var mor opp 2 gonger! Ergo, mor likte dalen veldig godt ;) Historien om Regndalen starta vel egentlig da mor var 16år, og pendla med buss til skulen på Stranda. Mor såg da opp i den dalen der, og lurte på korleis det såg ut der. I 3 år kikka mor opp dit fra bussen. Skulle gå nesten 20år før mor endelig var opp dit! Og da var mor solgt.... en heilt nydelig plass <3
Fleire kjente fjellfolk som har vært oppi der og har beskrevet Regndalen som den vakreste dalen på sunnmøre. Litt spesiell form, som en hestesko, der fjelltopper omkranser dalen. En snøbre som er full i sprekker, og 2 vatn som utsmykker dalen. Og litt spesielt for mor no, no som mor har vært på 2 av toppane som danner hesteskoforma, Råna 1586moh og Mitre Regndalstind 1540moh!!
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/09/rana Mor gleder seg til å kikke opp på toppane ifra dalen :)


Kjøre til Velledalen, ta av ned til Velle. Regndalen er oppi "kløfta" der, se sola skinner på fjellveggen.Kjør til du treff et grått stort murbygg, veien etter har et treskilt med Regndalen. Ta inn der og du kjem til en stor skilta parkeringsplass.


Går grusvei videre fra parkeringsplassen. Over 2 bruer og det er skilt heile veien. Turgjengen er klare! Søstern, Heidi, mor, lillemann, og heldige mor fekk med seg syste!! :-D
Syste kom med forslaget om at siden mormor ikkje er mobil i nokre uker, så kunne ho steppe inn å være med mor på tur! Gleeede! :-D


Skal opp forbi gården her. Det kjem til å ta tid å komme seg forbi den gården her, for her er det forskjellige dyr! Forskjellige sauer, ender, gjess, høner, kalkun..... osv osv, og veien går rett forbi gjerdene og alle småhusa til dyra.


Nokre høner var ute, men gjemte seg fort i hønsehuset sitt.

Sauene var av diverse raser, men alle kom bort og var nysgjerrige og ville spise småtrær. Lillemann litt småskeptisk, og holdt litt avstand.
Porten inn til Regndalen :))"Hvem tramper på min bru??" Syste leiker med lillemann, og lillemann er med på leiken. Kjekt å ha med systa på tur :))


En potetplante stod aleine i grøftekanten, og den måtte no undersøkes! 4 små poteter hang på og vart pent plukka med og stappa i sekken :)


Litt grusveier før en port, og så kjem du til stien. Litt småguffen og gjørmete akkurat her, men greitt nok.Mor og lillemann tar oppatt soppjakta si, og finner mange forskjellige i farger og form. "Meij! Meij!" Lillemann syns soppjakt er kjempekjekt!

Nok ei bru, men lita og søt ei. Flatt et stykke no, så du blir god og varm før du begynner på oppover stigninga.

Stien går no langs elva. Her er så nydelig på våren, når det grønast og sola skinner gjennom trea her.Lillemann fann ut at han ville ha blåbær! Og da er søstern ute  lynga og leiter etter dei få blåbæra som no er att. Fjellprinsen ville ha blåbær, lille fjellprinsen fekk ;)


Flott ansamling av kjuker på et tre. Lillemann ville gjerne ha tak i dei, men mor ser det er umulig å plukke ned berre en av dei.


Syste fann et halvråttent tre, og gjor sitt beste for å å det treet nedlagt :)
Heidi og søstern begynner på stigninga. Fremdeles ved godt mot!
Lillemann prater i vei baki meisa. Han følger med på alt som skjer rundt seg og synst det er så kjekt med mange på tur.
Første glimt av utsikta utover Sykkylvsfjorden. Fjellrekka er Tretindane 922moh, Dravlausnykjen 1056moh og med Straumshornet 976moh heeeilt på enden til venstre.


Stien går over til å bli meir svaberg. No som det er høst, så er det vanskelig å finne tørre dager å gå. Men sommerstid så forsøker vi å gå her når det er tørt så man ikkje skal skli på svaberga.Mor og søstern prøver å la jentene gå først. så dei får bestemme tempoet og ikkje blir lei. Lettere å være fremst å styre løpet, enn å ligge bak to voksne ;)


Mor ser bak seg, og ser rett på Holetindane 1288moh. Mor lurer på om det muligens er en meisetur?? Og beste veien opp? Hmmm.... noken som veit?

Vi går litt om kvarandre, alt etter som samtaletema og tempo forandrer seg. Svaberga er egentlig veldig greie å gå. Tørre er dei heilt supre å gå på, som her.

Syste kan plutselig skyte avgårde som en rakett! Så ho kan berre sette seg ned og vente på oss andre. Den jenta kan ha uant energi iblant :-/No begynner vi å nærme oss litt her. Ser enden av fjellrekka som danner hesteskoformen rundt dalen, og ser antydninga av kanten opp til dalen. Skjortehornet 1082moh.

Jentene etterlyser en pause snart. Brukte så lang tid nede ved dyra, og det er kveld også. Men en pause skal vi no få lagt inn ;) Dei har vært veldig flinke til å gå på idag, det skal dei ha!
Lillemann er tørst han også, og drikketanken til mor er så kjekk å låne.... har kopp, men slangen er så mykje meir spennende.

Søstern syns utsikta her opp Velledalen er heilt topp!Oooooooh! Mor ser langt der bak stikker opp noken tinder! Råna! Rart å tenke på at det ikkje er så lenge sia mor var oppå der :)) 1586moh og med heilt rått landskap!
Søstern tar opp føringa et stykke. Litt slitne jenter, men dei ser at vi snart er oppe, og gir på litt til. Pølser på termos, div varm drikke og kjeks er noke alle gleder seg til no :)

Litt sånn vått og sleipt, da er det kjekt å ha ande som passer på litt på sleipe parti :

Vi måtte gjennom ei spesiell sauegrind som lillemann syns var utrulig spennende. Han måtte få åpne og lukke den porten nokre gonger før mor (under protester) fekk gå videre.Ikkje noke å seie på turhumøret!! :))
Tydlig en liten som liker å være på tur!Så fint det er å stå her oppe og sjå utover mot Sykkylvsfjorden slik som dette. Ser så fint og flatt ut fra høgde, enn når du er der nede og kjører.Saltstenger på tur er en hit med lillemann! Dei forsvinner i rasende fart, og roper "Meij, meij!" så søstern kjem springendes med boksen. Har det jaggu godt han der på tur! :)


Nesten oppe! Ser rekka bak der, grove fjellet med Regndalsbreen.  fra venstre: mulig Klovetinden? så Urkedalstindane 1534moh og så Midtre Regndalstind 1540moh.

Sånn berre en forsmak før man kjem opp i sjølve dalen. Toppane og det flotte partiet her oppe som omkranser dalen.


Utsikta med ryggen til Regndalen. Ikkje så verst, ikkje sant? ;))
Jentene har sprunget avgårde, sikkert komt opp til kanten og funnet den store steinen, og skal oppå den for å spise der. Har alltid  satt oppå den for å spise når opp her. Men her står mor og lillemann att og nyter utsikta... Lillemann har ikkje vært her før, anna enn da mor gikk gravid.  Rekner med det ikkje er siste gong han er her heller.


Forstår godt folk som kjem opp hit og fell pladask for omgivelsane her. Litt spesielt å komme opp her og få den opplevelsen forma gir. Snøbreen skaper dramatikk til heile greia.
Mor var solgt første gong ho var her sjøl ;)
Den store pausesteinen! Ser et par jenter er borte ja, forsvinner snart oppå steinen. Stein og stein, meir som et berg.  Midtre Regndalstind og Råna ruver bak.


 Heile Regndalen! Beklager at bilda ikkje yter dalen sin fulle ett sånn på panorama... hadde mor fått til å krølle dokke rundt bildet, så hade mor gjordt det! Viser ikkje vatna baki botnen der enda.
Jentene oppå pausesteinen! Dessverre så måtte dei nedatt derifra.... ha lillemann oppå der hadde gitt mor hjertetrøbbel! Han hadde sprunget tulling oppå der og hoppa utenfor kanten. Men det er fin plass rett nedenfor plassen som er laga litt til. Men jentene er heldigvis tydlig fornøgde med å komme opp og er i strålende humør :)

Lillemann har virkelig fått sansen for varm drikke på tur. Da spesielt solbærtoddy! Og skal man ha mat og drikke, så er det også viktig å få delta sjøl. Røremester lillemann :)
Uten god mat og drikke, duger turgjengen ikke!

Full konsentrasjon om mat og drikke og fjellkos! Syste meiner det er slitsomt å gå opp, men utrulig deilig å komme fram og få den følelsen når man er oppe. Sånn som på kvikklunsjreklama med far og datter :) Eineste som mangler er sangen......Higher love med James Vincent McMorrow, så hadde vi hatt perfekt situasjon ;)Lykkeliten på tur <3 toddy og pølse, godt selskap og er ute! :))
Litt dumt syns nok lillemann at vi ikkje fyrte opp bål. Han peika fleie gonger mot bålplassen og fortalte mor tydelig "Bål!", som et hint at han veit at det er en bålplass, kva med å fyre opp???Alle ser utover mot Velledalen og utsikta der. Fredfyllt og deilig å sitte her. Varm drikke, stille kveld og det begynner å skyme til.

Utsikta.... ikkje vest, ikkje verst ;)
Ruinane av det som engang var rett nedenfor oss.Lillemann teller alle gule blomstrane her, mor veit ikkje navnet, men sånne lave løvetann lignende blomster. Lillemann plukker nokre.


Syste er den heldige som får blomster av lillemann. Hadde han fått tia, så hadde han plukka blomster til alle!Klar- ferdig- drikk!!
Vinterstid får mange Rudolfnase, her er det Termos-nase som gjelder! :))


Innover dalen og dei 2 vatna som ligg der. Ser bak til elva der. En dag med bedre tid, da skal mor heilt bak til lille fossen der og sjå. Ikkje gjordt enda :( men det ser veldig fint ut bak der. Har kun vært ned til vatna. Nok en ting på lista over ting å gjere, plasser å gå....

Been there, done that!! Mor peiker på toppane ho har vært på. Siste gong mor var her, så var toppane berre et navn på kartet, no har mor et forhold til dei, og et forhold til dalen som var så spesiell å sjå med breen ovenifra.Er mange som har tatt med seg teltet sitt og lagt her og fiska. Mormor hadde et ønske om å ligge her ei natt og få med seg soloppgangen her. Lyset her oppe er litt spesielt om morgonen :)

Litt Smil skader ikkje på tur! :))


Klokka er 19, om 2 timer er det mørkt, så en siste kikk mens mor forlater Regndalen. Neste år blir det sikkert en ny tur hit opp :)

På med luer og hansker, og i samla flokk og rask gange ned att.

Lillemann har fått koseputa si oppi meisa, votter og en kjeks. Fornøgd gut sitter og nyter det å være på tur.


Jentene først og er litt fornøgde med turen, faktisk. Mor har spurt syste om ho fremdeles vil være med på turer, og fekk et ja!! :))


Sånn utsikt utover Sykkylvsfjorden blir man rett og slett lei av! Mektig fjellrekke og fjorden som svinger seg ut mot Storfjorden. Nesten så man blir nasjonalromantisk <3

Borte!! Syste hoppa ned en kant og vart heilt borte! Lillemann måtte leite etter syste, som dukka opp i ei sprekke :)Merker nesten at det mørkner fra minutt til minutt. Skymt å gå, så her er det å skynde seg ned! Jentene fyker nedover skliende og med rundkast, hyler og flirer og har det faktisk litt gøy i dusmørkret ;)


Mot slutten var det noken som hadde på lys. Mor har heldigvis godt nattsyn og trengte ikkje lys, og la seg fremst. Forsøkte å prate med lillemann sånn at han holdt seg våken i all ristinga og full fart. Det er på nedturer og det gynge som verst, at lillemann sovner. Han sovna siste meterene før gården med dyra, men våkna fort da søstern lyste på lykta og fekk sjå dyra som hadde lagt seg enten ute, eller inne i dyrehusa sine.
Regndalen tar sin tid å gå, sånn etter arbeidstid i allefall. Ca 1,5t opp brukte vi vel. Er 2-3km å gå, og har ei stigning på 40-440m. En familievennlig tur dette, og kan trygt anbefale å ta den som en familietur med heile hurven av barn :))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar