torsdag 12. september 2013

Vassetra 462moh fra Fauske, luffeturEnkelte dager så er det himla godt med turer der man berre lar lillemann traske sjøl, ta livet heeeeilt med ro, og berre er ute. En sånn tur tok vi idag. Tåkeheimen låg så langt nede at den kunne lagt seg på hustaket mitt. Alle topper var dekt i trollslør. Planen var Regndalen, men den såg man knapt konturene av. Så her var det berre å finn en lav tur. Vassetra er klassisk, og der såg det ut til å kunne lette for tåke først. Men mor har ikkje gått den ifra Fauske før, så da vart det den veien.Opp Ullavika ovenfor Maxbo, ta til venstre og kjør et godt stykke til du kjem til en sving med bru, med blått rekkverk. Der er ei stor garasjekompleks ala bondegård. Opp til høgre etter gravemaskina. Mor parkerte til sides rett etter, ut av veien for noken.Koselig ved elva :)


Lillemann starter med å gå sjøl. Har blitt veldig flink til å gå sjøl no, men i oppoverbakker må han lokkast litt på og få litt hjelp. Kjedelig med oppover, spesielt om der er anna interssant i grøftene...

Prøver at han er fremst, da mest framdrift. Veldig flott grusvei å gå dette, litt bratt første stykket, men en koselig plass :)

Får utsikt over Sykkylven. Tåka har pakka inn alle fjell enda, og er ikkje mykje å sjå egentlig. Ser der vi egentlig skulle på tur, er borte vekk :(
Siste bratte bakken, og du kjem opp til Lassegjerdet. En flink naturfotograf bor her. Idyllisk plass!


Etter Lassegjedet så er der marker. Et veldig fint område og veien blir meir turvei. Ser opp dit vi skal idag til venstre, flata bak "kulen" til venstre og Vassetra.

Veien hadde fleire søledammer! En liten krabats drøm!!! Fjellsko tåler no en del, men er ikkje akkurat støvlehøge. Kan bli spennende dette her... strake retning med turbofart!


Første søledammane unnagjordt, retning neste! Mormor hakk i hæl for å plukke han opp om dammane blir for djupe.
Nesten som ingenting er bedre enn å hoppe i søledammer!!! Spesielt når man får lov, og når man har hoppeselskap! Mormor lagde beste plaska.... kremet kremt.... like barn leker best??


Hadde lillemann gått like masse framover som i sikk sakk, så hadde han sikkert gått over halve turen sjøl i rein lengde! Ei blåbærtue her, en blomst der, en dam her, en stein der.... men han nyter i det minste å være på tur ;))
Ei "dør"! Lillemann må no få lov til å åpne og være først! Sånn mormor, no din tur :)
"Einne!" Lillemann er fullstendig klar over kva dette treet heiter! Heitt Au-au lenge, men no husker han navnet sjøl.


Riktig koselig å gå her. Sjøl om traktorvei, så er den så turprega at den er koselig. Litt anna enn å gå veien opp fra Hjellane. Litt lengre, men kosligere og mindre bratt.


Studere huset til tissemauren har vi alltids tid til. Laber aktivitet, fuktig ute enda. Au-au! meiner lillemann og husker at en tissemaur tissa på foten til mor i Fosterlågen.


En granskog innbydde til å kikke etter hjorten. Mor lista seg innenfor skogskanten, og mor og lillemann ropte: Hallo hjorten! "Neih..." kjem det ifra lillemann og han berre rister på hodet. "Botte". Og han har nok rett, hjorten har nok hørt  bråket i fra oss 3 på tur for leeeenge sia!
Vært en kjapp tur oppi meisa, men på`n igjen med å gå sjøl.....Er så fint med haust og alle dei varme fargane ute. Eineste triste er kulda som mor veit kjem....


"Bæsssj!" Lillemann passer på å varsle om diverse etterlatenskaper. En hest har også vært på tur her.
Kor er mormor blitt av??? Lillemann hører mormor roper johooooo! Og han stikker fort for å leite!
Mormor fann ei hule!! Gi plass! Her kjem lillemann også! Og mormor lager plass til lille hjerteknuseren sin og begge to koser seg i huset under treet.
Fornøgd liten huleboer med et lite eget univers sånn midt uti skogen. Berre han og mormor sitt. Og en edderkopp da som har nettet sitt i huleinngangen ;)Hørte berre et gledesutbrudd ifra mormor: Tyttebær!!! Den dama kunne beita seg heilt fram til enden av turmålet. Men ei megatue fekk fram eit breitt glis på mormor :))
Masse fjør! "Pippip!!" Lillemann veit at fjør, det er fuglen sin. Her var litt vel mange til at fuglen kunne overlevd. Lillemann legg ifra seg alle fjøra og vinker hade...


Siste krampetak av sommer??? Eineste mor har sett på heile turen, så den skal nytast til det siste.
Mormor passe på å få litt framdrift på lillemann. Går til tider ganske så stille, litt sliten og surrer rundt. Oppi meisa? Nei... så her er det berre å være tålmodig.
Mor skifte taktikk. Spring litt forran, gjemmer seg, og roper på lillemann. Altså, gjemme og gjemme, veldig åpenlys gjemming, der mor med store meisa stikkande opp fra einebuska eller bak en meeeget tynn trestamme. Lillemann syns det er spennende nok han! :))


"Dææææææ!!" strålendes fornøgd lilemann leiter 5-6 gonger etter mor, og syns det er like spennedes kvar gong :)) Fekk litt morro pluss opp litt tempoet ;)Da kom vi fran til der veien vi gikk, møter veien opp fra Hjellane. Kjem opp litt etter pausebenken etter dei verste bakkane. Så vi tok rett og slett matpausen midt i krysset.

Lillemann som er så glad i sauer, han liker så godt kaffikoppen til mormor! Han veit den er med, og stikker fort av med den. Om mormor får den tilbake? Glem det!

1-2 og 3 og hopp!! Krysset der veiane møtes.... lillemann tar sats og letter, tja, 5cm??Ikkje beste appetitten på en liten som held på å bli sjuk.... prøver med alt, til og med melonbiter! Og han har lite matlyst når han gir ifra seg melonbitane :( dårig tegn.

Men kom med noke Twist du, da er appetitten noke heeeeilt anna! 2 Twist og så er han oppi meisa igjen.


Oppe ved Vassetra er det tåkeheimen som har tatt og slukt Sandvikhornet! Det er baki der en plass...Lillemann ser at bak skiltet er det ei postkasse! Trøtt og urven, men postkassa kan vi jo ikkje gå forbi! Mor og mormor bruker ikkje å skrive seg inn i bøker. Men når en liten fjellprins har fatta interesse for det, ja da må vi jo berre skrive oss inn :)
Hjelpe mormor ifra meisa å skrive oss inn.Og så veldig motvillig gi ifra seg "posten" og putte boksen oppi att. Litt tøy og bøy på mor som har meis og gut på ryggen, men får det no til ;)


Før vi snur så måtte vi bakpå kanten og få med utsikta her. Ser ut Storfjorden som lurer i tåka. Ser Hovdeåsen, Festøya, Solevågen, Sula, Emblem osv, ja faktisk heilt ut til havet der bak.


Andre veien ser man tilGlomset og Ørskog. Og så mangler nesten heile Sandvikhornet som tåka har spist opp.
Vassetra ligg rett bak haugen med den flotte utsikta. Er berre å spasere rett utenfor hytteveggen og få ei sånn storslått utsikt!

Mor og lillemann på tur!! :)) Lillemann er så glad i lyden på sjølutløseren ;)
Aller helst så skulle han ha sovet no, men noke plager han så han sliter med å få sove.


Fra Vassetra og på vei nedatt, så ser man lett kor stien/veien tar av il høgre, ned til Fauske. Mor har kikka veldig mange gonger på den stien siste åra, no endelig gått den også :)
Ikkje før godt nedi veien at lillemann endelig gir etter og sovner. Hoster og harker, plages med å sove. Men bedre å sove sittande enn liggande når man er tett.Mormor nyter å være ute på tur og koser seg :) No skal vi finne en avstikker og kikke litt rundt her. Veien går til en anna gård på en haug. Vi skal berre kikke litt for å la lillemann sove lengst mulig no når han endelig sovna.
En port! Kva dyr er det som gå her tru? Sau??
En grillplass er rydda til og viser spor av bruk. En heil mengde sopp har også dukka opp her! Reine rytsjeskjørtet på trestammen ;)


Dette er det som er kjekt med høsten, ting som sopper i alle fasonger og farger dukker opp. Mor kjenne lite til sopper, og lar være å røre dei fleste. Grei regel syns mor.

Visst denne arten er en matsopp, da skulle her være nok til middag for 20stk her. Mors soppbok har tatt lengre feie og nekter å komme heim, så mor får ikkje kikka i boka lengre :(
Tja, direkte giftig er den vel ikkje? En sniel se ut til å trivest oppå den i det minste.

Lite vannføring i elva, men idyllisk plass dette. Bærer preg av å bli beita i allefall.


Kva slags dyr som var innenfor porten? Ikkje sau, men 3 hester! Kanskje like greitt lillemann søv no. Han fekk heilt skrekken etter den folkekjære hesteflokken på vei inn til Strandamoskrddalen. Dei var litt for mange, og litt for nærgåande for en overtrøtt liten.
Tåka har letta litt mens vi var på tur. Litt ol fekk vi også! Kven skulle tru det på en sånn tåkedag?
Og midt i tåkeheimen der, der stikk så vidt Råna opp heilt aleine! Mor kikker etter den no som ho har vært der oppe, og fått et slags forhold til fjellet.


Lillemann våkna litt, sutra men med litt ekstra gynging så sovna han igjen og Zzzzzz......
Sooooool!!! :-D nydelig varm sol! Dette blir nok en nydelig kveld :) her skal vi på grilltur seinere også, så dette er perfekt!


Nede ved bilen er Jon Blund fremdeles gjeldande. Får sove litt til før mor må vekke han. Syste skal på pianotime, så her kan mor ikkje være heile dagen. Vi hadde no mange timer ute, berre sånn luffa og kosa oss. Tur er så mangt! En topptur, tempotur, tur i daler, tur til et vatn, tur for å grille, tur for å rusle, tur for terapi.... tur er det man sjølv gjer utav turen. Mor liker alle slags turer! Det er det som er så kjekt også, variasjon, og en ja takk til å være ute! :))


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar