søndag 29. september 2013

Via Ferrata, Loen, et klatre eventyr!Via Ferrata betyr, jernvegen, og er ei klatrerute i Loen. Den er lagt opp med vaiere i fjellet, som du bruker klatresele med 2 karabinkroker og hekter deg på. Mor har kikka på den turen der ei stund, og har så inderlig lyst til å prøve!!! Virker både slitsomt og spennende.... og så er det den hengebrua dei akkurat har bygd og åpna. Den henger tvers over et juv! 730moh, er 100m lang med 150m rett ned under. På bildet over, står gjengen samla utenfor Loen Active, ser opp på fjellet vi skal bestige, og zoomer du inn på bildet, ser du hengebrua nesten på toppen av fjellet! Frister det?? Frister mor i allefall! :))

Vi hadde bestilt tur med guide, 870kr pr pers, da inkludert klatresele og hjelm. Sko kan du også leige, og kjøpe egna hansker. Aldersgrensa er 12 år, og dermed kunne mor med stor glede ta med seg klatreglade dattera si! Ho gledde seg også masse, og litt nervøs siden ho blir yngst.Mens mor går på asfalten for å komme opp til skogen, ser mor på den brua.... dit opp skal vi!! Blir mange høgdemeter ganske så fort, men kjenner suget i magen av grøssglede til å komme dit! :))

Bildet er fra Loen Active sine sider, og viser den gamle ruta, som fremdeles er mulig å gå. Ser godt juvet hengebrua går over.
Etter spasert forbi hotellet, gjennom deler av boligfeltet, så kjem vi til en grusvei. Mor og frøken :))
Mor er så glad for å ha frøkna si med <3Litt småbekymra frøken i samtale med Carol. Ikkje lett å være yngst i gruppa på 8, får litt prestasjonsangst, og det er fullt forståelig!Stien opp gjennom skogen er bratt. Ifølge guiden vår Rickhard, så tar det ca 1t til et testområde.

Vi som var så godt påkledde pga isende kaldt da vi kom, og full tåke, kler no av oss etter kvart som vi går.
Lang, lang rekke trakker vi oppover fjellet.

Tåka der nede letter ganske så fort. Og vi som såg så mørkt på dette da vi ankom :)Etter en tung time oppover i varmen, så ankommer vi testområdet der guiden forklarer oss diverse regler og bruk. Fy fy ting vi ikkje skal gjere, for å ikkje klemre fingrer, eller falle for langt ned om noke skulle skje. Veldig greitt å bli fortalt, for det e ting du ikkje tenker over sjøl.Og første testkanin ut er frøken! Og det gikk fantastisk lett! :))
Frøken har prøvd lignende før, klatreløypa til Bergans på Hunderfossen. Og dette gikk da strålende, og ho storkosa seg :)
Alle bestod testen, og vi gikk videre opp gjennom skogen for å komme til det gøyale! Nemmelig klatringa.


Fott utsikt da utover Loen og ser Lovatnet bak der.


Sjøl om frøken synst det er slitsomt og er sliten, så går ho på. Ho vil så gjerne klatre også.


Er faktisk ganske så fin skog her, stien er godt trakka etter mange som har gått Via Ferrata før oss.Så begynner vi å nærme oss fjellet! Får første nær-glimt av fjellveggane.

O hoi! Mor ser brua igjen! :)) Høgt henger den, og frister gjer den ;)


Pauseplass: en plattform plass til mange før klatringa begynner.

Frøken begynner på litt balanseøvelse ;)
Og ho fekk lov også.


Og for å starte på klatringa, er frøken først ut! Guiden har tenkt å sende ho først, så mor, og OC (som har litt høgdeskrekk), så guiden sjøl og resten etter kvart. Frøken synst det er heeeilt greitt å være først ut :))


Føreløbig så ser dette heilt greitt ut. Tett mellom boltene, og det er berre gøy!

Frøken har det fantastisk gøy!! Ho som er så glad i å klatre, er no i sitt rette element!
Guiden passer på at alle får taket på det, at alt er i orden. Og en etter en kjem smilende opp klatreløypa.
Frøken skifter karabinkrokene til neste bolt. Ho har fulgt med på instruksane, og er et prakteksemplar oppi løypa.
Den meget hyggelige guiden vår Rickhard :)
Synst å huske han sa han har guida opp her over 20 gonger no, så han burde huske løypa godt etter kvart.
Ikkje nok med at klatringa er gøy,  men utsikta vi har er også fantastisk! Ser inn Oldenbukta.

En ting er sikkert med denne gjengen, humøret er i allefall på topp! Latter og utbrudd høres oppover fjellsia! :))Denne frøkna er virkelig tøff!! Uansett fjellvegg, ho setter flatt foten og drar seg opp! Virker som om ingenting stopper henne, og fyker avgårde! :-O
Mor i løypa! Dette her er berre virkelig gøy!! Er så glad for at vi samla oss og dro hit :)Tenk å henge her oppe og ha sånn utsikt?? Berre heilt heeeeeerlig!! :))Guiden og OC kjem etter, mor henger på frøken som lett på foten fyker avgårde....
Mor hørte et rop: "Ser brua, ser brua!!" Å sjå brua er motiverende i seg sjøl :) Og frøken gler seg så inderlig til å å over den ;)

Kan ikkje anna enn å elske dette her <3


Mor, guiden og OC.

Meir enn nokensinne er frøken fast bestemt på å komme seg opp til brua!
Nokre plasser oppover ruta, henger slike skilt for å minne folk på sikkerheten når dei klatrer her.
 Juhuu!!!! Uredde frøken!
Oppover skal vi!
Og opp fra kanten : mors tøffe frøken!!

Frøken har testa utstyret og føler seg så trygg at ho slepper seg og smiler!

For alle som lurer på å teste dette: tommelen opp!!!
Guiden får mor og frøken til å gå ned på ei bratte (vises desverre ikkje godt på bildet) og lene seg bak begge to!Vi står faktisk nesten 90 graders vinkel begge to!


Litt sportsteip måtte til. Mor ville være sikker ang frøken, og leigde klatresko til ho. Siste mor ville skulle skje, var at ho skulle slite pga sko. 100kr i leige. Men den eien gnog litt, men litt teip fra sekken til mor fixa biffen :)
Ikkje ofte man ser en så blikkstille fjord.
OC ved et skifte. Blir en god del klipsing av karabinkrokane, men det er heilt greitt, dett ikkje så langt om uhellet skulle være ute da ;)Denne frøken har det ganske så kjekt! Er fredag og skulle vært på skulen idag, men mor har tatt ho fri. Andre tar ungene fri for sydentur, så mor har ingen dårlig samvittighet og tar med på klatring! Mor sendte læreren ei melding: Frøken kjem ikkje på skulen idag, tar ho med på livets skule på klatring i Loen. Mvh MorOm ho ikkje lærer å mestre ting, utholdenhet og stahet idag, så veit ikkje mor! ;)
Skulle tru dette var ei bra utfordring.
Karabinkrokane som er på klatreselen. Har en låsemekanisme som man må klemme på for å få opp låsen. Ganske så supert. Har 2 stk for alltid ha en på sikker vaier når man skifter over til neste del.

Vi har komt oss en god del høgdemeter opp no, har femdeles en del at. Men dette er så gøy at det ikkje gjer noke som helst :-DFår no sett nesten heile Loenvatnet. Mor var her i sommer, og da var vi oppi Bødalen og Bødalsbreen, pluss Kjenndalen og Kjenndasbreen.
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/07/bdalsetra-585moh
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/07/kjenndalenAt frøkna koser seg, det er det ingen tvil om! Ho overrasker stort alle sammen! Tøffasta jenta i gjengen og fyker fra heile gjengen.

Staurinibba 1379moh som topp, og sia av fjellet kalles Lofjellet. Ryggen du ser i forkant kalles Tunga.


Formidabel utsikt! Loen rett ned med Lobukta, Loenvatn til venstre, og til høgre er Oldenbukta inn til Olden. Inn forbi Olden kjem man til Oldenvatnet, og til endes finner man Briksdalsbreen.
http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/07/briksdalsbreen-stryn-kommune.htmlVår formidabel guide :)


Uredd frøken! Ho tar dette virkelig lett altså...
Enkelte plasser er der et lite opphold i klatring, så man får tatt seg litt inn. Flotte høstfarger i solskinnet.
Ut Faleidfjorden med Oppheim nedenfor her, der vi skal ende opp og har en bil stående.Der kjem søstern også :) ho smiler fra øre til øre ho også, sånn som resten av gjengen!
No er det pause, vi sitt på en liten plass og skal ta inn noke brennstoff til. Er en del pauser på vei opp om man trenger det.


Mor og frøken <3 er så utrulig glad for at mor tok ho med! Så kjekt å få gjordt noke spesielt ilag med ho :))
Mor holder en liten knapp på grovbrød med brunost på sånne turer som dette. Og matboksen er med som vanlig ;)Alle samla for litt mat. Men er snart klare for en ny økt, full av meir galgenhumor! :)


Siden mor har klær og diverse for både seg og frøken, så har mor kun en liten termos med vatn for kakao. Men gode dei koppane det blir ;)Ganske så godt bespist Twix kjøpt på butikken rett ved Loen Active. Sjokolade må man ha på tur!


Frøken er den som leder ann i dag, så ho vart sendt først igjen. Jadda, jadda, mor kjem! Måtte berre ta et bilde ;)
Tanta står nedenfor og venter på sin tur, ser at tøffelina forsvinn raskt opp sia.


Ganske så lite holdepunkt her og der, men reint dra deg opp somme plasser. Her ei lita sprekke vi følger.


Guiden og OC kjem opp en litt vanskelig plass. OC er virkelig imponert over den 12 åringen forran seg, sa fleire gonger at han var ei ledestjerne der ho for. Det er mors frøken det! <3 <3

Det er ikkje noke rart mor er stolt over jenta si! Ho takler dette utrulig bra! Fødte klatrer...

Mor henger bakover i selen og ser ned på dei andre. Veggen opp her er et stykke før pause.

Eg kjem, eg kjem! Frøkna passer på at mor kjem etter. Skal berre ta et bilde av utsikta her..........
...............sånn! Bildet tatt. Var så fint å stå her og sjå utover!

Mor kom opp en kant og frøkna satt og venta..... mor hadde en litt høg sekk, full av klær for begge to, pluss diverse. Når mor kikka opp, så hekta hjelmen seg i sekken.
Mor snur seg og kikker etter dei andre. Hører at dei ler langt der nede. Full av galgenhumor i bakerste rekke ;-)Før dei andre rekk å ta innpå, forsvinner frøkna igjen. Mor må berre henge seg på her.....


Får ikkje fått det fram, men dette er berre en heilt rååå opplevelse!! Har du annledning, så ta deg en tur hit og prøv!Da ser vi heile brua! Ååååååå som mor gler seg til å komme opp til den! :))
Den strekker seg over heile juvet, kalles Gjølbrua.
Så fantastisk fint med fargane her oppe. Heilt nydelig dag å være på tur her :)

Så var vi opp her, ser ikkje dei andre enda, er berre et bitte lite stykke att no...Så fornøgd!!  Ferdig med ruta opp til brua :)) Juvelen står att berre.


Litt skeptisk når ho ser på det vi skal ned for å komme til brua. Hittil kun vært opp, ikkje ned. Berre å snu seg forklarer mor. Men det er ei imponerendes bru!!
Noken som kjenner suget i magen?

Vi sitter og diskuterer utsikta mens vi venter på dei andre. All melisen på toppane rundt her.


Men vi bestemmer oss for å gå ned til brua, kikke på og ta bilder i fred og ro.Mor utpå brua!! Men gjor en feil med sikringa.... festa 1 karabinkrok i kvar side som vi gjor på klatreruta i Hunderfossen, men he skal den festes i vaieren over hodet.
Må innrømme at det frister vedig å berre gå over, og så tilbake til dei andre kjem, men vi venter..... men vaaaanskelig å vente!!
Frøkna utpå brua, ganske så fornøgd og tok nokre små spark og kromspring.


Over porten heng ei stor bjelle. Du ringer i den når du skal gjennom porten :)

Der kjem resten av følget opp siste delen. Guiden roper til oss at vi ikkje skal gå over. Vi venter vi......


Utsikta fra brua, ganske så heftig egentlig :))Hadde du kryssa denne brua? Om du kjenner suget etter å gå over, så betill deg guide og dra!! Annbefales virkelig! Mor klør i føttene etter å krysse!! :))Da fekk vi klarsignal ifra guiden, og frøkna mi var først over. Ikkje noke nøling eller frykt, berre glede! Litt sånn creepy følelse og spennende ifølge ho sjøl.Er ikkje noke tynt tau eller treplanker, men trygt stål. Rekkverket et vaiere som er veldig greitt å holde seg i. Svaier litt, selvfølgelig, er jo ei hengebru. Kjenner at der er andre utpå. Litt sug hører med til opplevelsen.Mor og frøken utpå! Endelig på vei over :)

Da kjem guiden vår over også. Han skal over med sekken sin, før han går tilbake for å geleide dei med litt høgdeskrekk over.
Frøkna var raskt ned til utkikksplattforma som er bygd som tillegg til brua. Her blir det matpause etterpå når alle er over.Pauseutsikt! Reine norgesreklama denne utsikta her! :))Så er det 150m rett ned her....

Så kom følgets mest spente deltaker. Mor og frøken stod å fulgte med om han kom over. Han grudde seg litt til brua, er ikkje så glad i høgde. Han var tøff nok til å komme! :)) Han imponerte idag med både klatringa og brua!! Smeise flott!!!Dei kjem som perler på ei snor kjem dei over.
OC, søstern, Carol, Berit og Sindre. Fred, søskenbarnet mitt er allerede over.Søstern og Carol, ganske så lykkelige der dei kjem ;)2 meget fornøgde! Herlighet for en opplevelse! Mors tøffe frøken <3WE DID IT!!!! :))

Kanelsnurr no er virkelig fortjent ;)

Guiden satte seg på brua for å spise maten sin. Carol og søstern var raskt på pletten og spurte om dei fekk sitte der dei også. Og det fekk dei!


Når dei kom tilbake, var frøkna raskt på pletten og ville utpå att ho også. Mor og! Så  da dro vi to utpå igjen, og rett og slett la oss nedpå litt ;)
Hadde oss nokre kickspark også og noken krumspring, før vi satte oss ned.
Litt sunne er vi da også, litt eple i høgda gjer seg.


 1. Så er det på`n igjen. Gamleruta går på andre sia av brua, denne ruta her på denne sia, er ny. Er mulig å droppe brua og gå den gamle, men da må alle være enige om det. Vi ville alle over brua, så vi tar den nye ruta opp til toppen.Litt fjell og litt lyng. Variert på denne ruta.

Kikke ned i juvet...... juhu!!!! Langt ned! :-)

Ganske så sammla gjeng no siste delen. uiden meinte ca 1t siste delen fra plattformen og opp til toppen.
Frøken sleit litt med denne sprekka her. Var litt langt over, og ho måtte virkelig ta en sats for å komme over sjøl uten hjelp. Litt småskummelt når du hadde juvet rett ned ved siden av.Og Poff! så var ho over!

Rått landskap dette her. Røfft fjell i gule høsttoner.

Til en forandring, brua under oss :)Ikkje så lange klatreparti her som tidligere, litt av og på. Alle er så fornøgde over å gått over brua, og har berre toppen att.Sliten frøken.... har vært en fleire timers tung tur med bratt begynnelse, masse klatring, og så har ho vært litt nervøs for det å være minst. Men ho har elska klatringa, og synst faktisk at det å gå oppover er det tyngste.
En pust i bakken for alle. Fleire som merker en lang tur.
Slenger ei og anna blåbær her også! :) Denne tok veien i magen til mor....Mor prøver å forklare frøken at å sitte still lenge og ta lange pauser, surer musklene. Bedre med 2-3min pause så musklene ikkje rekk å surne, og heller bevege seg sakte. Så den metoden prøver vi no, med hell :)


En eller anna har lagt ei 1,5l flaske med vatn. kanskje for seinere bruk? 
OC og Sindre på siste kneika før det er slutt med vaiere og karabinkroker.


Da skal vi opp i kveldssola! Nydelige varme farger innbyr på toppglede :)Frøken og søstern på vei til toppen. 


Opp her og til venstre, så er vi oppe! :)Må være noke med utsikta når alle sammen snur seg omtrent samtidig.


Frøkna hadde det gøy med å knuse is! Frost på baksia her. Vinteren er virkelig i anmarsj....

Hjertevatnet :)) Alle fjell....... alle turer som ligg der ute og venter. 


Fred kjem i et strålande humør! Smilet satt bredt på ansiktet og var som ei sol! :))
Yesssss!!!!! Et skikkelig seiersbrøl av en meeeget fornøgd mann! :-D You go Fred!! 
Melisdryss....... 


Heile fornøgde gjengen, fra venstre: OC, søstern, Carol, Fred, mor, Sindre, frøken og Berit.
Så var det å gå ned att....Som små maur ned stien, full fart ned. Er et godt stykke ned også. Tipper 1,5t sånn ca??  
Ser den grøne flekken der som er Oppheim. Ser ikkje så langt ut, men det tar tid!

Mor ser seg litt tilbake.  Tok tid å komme opp, og et poff å komme ned i forhold. Så det gjelder å få med seg mest mulig på vei ned.

Ned heile sia her og inn i skogen.
Da er det å entre den høstgule skogen og sei farvel med den myra.

Syns liksom at Oppheim ikkje nærmer seg så fort....
Etter en del skog, våt sti og litt granskog, så er vi nesten nede. Ruiner av noke som en gang var, dukker opp. Ensomt vindu mot verden som no er tomt, og vi drar fort forbi.


Der er endemålet for turen, og bilen er her et sted.


Fra toppen der kom vi :)
Sindre, Berit og søstern. Godt humør preger enda, og gleden av å vært på denne turen sitt godt i enda :))
For et fantastisk kveldslys!! Varmen i fargane. Bort i sia der ligger ei seter som mor er litt nysgjerrig på.... Raksætra 540moh.
Da ser mor heile fjellet vi har vært på. Ser juvet mellom fjella, sia vi har klatra opp. For en opplevelse det har vært! Hadde ganske så store forventninger til denne turen, og den innfridde virkelig!! En tur mor virkelig kan annbefale å oppleve! Pluss for mor var at frøkna vart med. Fekk denne opplevelsen ilag med ho, noke som vi begge kjem til å huske leeeenge. En super gjeng med et supert humør. En kjekk guide, som faktisk hadde si minste gruppe  denne gongen. Han fekk med seg litt av kvart, for å sei det enkelt ;))
All info du trenger finner du på heimsia til Loen Active: http://www.loenactive.no/?page_id=2
Og Via Ferrata har ei ega facebookside der du finn bilder folk legg inn, og diverse info fra Loen Active.
Turen tar en del timer, og skulle mor gått den oppatt, så hadde mor valgt nok en tørr dag å gått den på.  Rekn dagen på dette, rett og slett. Men er en opplevelse du ikkje kjem til å glemme :)) Litt kondis er greitt å ha. Du skal dra deg opp og holde di ega vekt opp fjellsia, og det er bratt å gå opp til sjølve løypa. At aldersgrensa er 12år, skjønner eg. Handler om forstand, fysikk og lengde for å komme deg opp diverse plasser, du blir kort.

Mor kunne skrevet side opp og ned om denne turen, men oppsummerer ganske kort:
MÅ OPPLEVES og ta med deg en suuuper gjeng slik som vi gjor, og opplevelsen blir berre heilt FANTASTISK!!!
Takk til alle sammen for en virkelig opplevelse! :-D

8 kommentarer:

 1. Så gøy at dere har fått tatt denne turen :-) Ser på facebook at Via Ferrata har blitt skikkelig populært. Har lyst jeg også, men jeg tror jeg venter til våren. Dere var jo skikkelig heldig med været, ser det ut til:-) Veldig bra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner godtvat den turen he blitt veldig populær! Er heilt utrulig til opplevelse :)) er så glad eg fekk tatt den turen før frosten tok over og fekk tørre forhold. Best av alt at eg fekk med dattera mi som eg hadde lovt turen ei stund no. Ho elska klatringa!
   Berremå stikke inn neste år, det er en opplevelse! :-))))

   Slett
 2. Ja har hørt om den jeg også og den står på ønskelisten ( en dag) kjempe herlige bilder da:)) Fikk iallefall lyst nå:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Trur det er mange som har denne turen på ønskelista si :)) Og eg sei det berre, STIKK!! Eg angrer i allefall ikkje på turen, den var en opplevelse :))

   Slett
 3. Denne står absolutt på ynskjelista mi også...:) Såg utruleg kjekt ut - så neste år MÅ det bli!

  SvarSlett
  Svar
  1. Liv Janne, det er like kjekt som det ser ut! :-D slitsomt, ja, men er absolutt verdt anstrengelsane! Har faktisk lyst til å gå den oppatt eg også......

   Slett
 4. flott lell --- vi var der forje tirsdag ;)

  monikasmil

  SvarSlett
  Svar
  1. Ååå! Du og har vært der Monika? Eg har lyst tilbake faktisk, var så gøy! Og trygt med sele og ferdig bolta, du kan kose deg og nyte utsikta også, uten å engste deg for å falle ned :))

   Slett