tirsdag 29. oktober 2013

22år siden sist, men ridetur til Jutevatnet 525moh, Ørskog.Mor liker å plage seg sjøl litt, sånn inni mellom. Som å gjere ting mor ikkje kan, eller gjordt før, eller er usikker på. Men enkelt ting har mor veldig lyst til å prøve, som en ridetur! Mor tok 10 ridetimer som tenåring (og det er leeenge sia mor var det...) Når mor kjører over Ørskogfjellet for å dra til Fosterlågen eller Trollkirka osv, så har mor lagt merke til et skilt ved siden av veien der. Ridetimer og et telefonnummer. Så en dag så stoppa mor, og tok bilde av skiltet. Om kanskje mor skulle ta sjansen og hoppe i det om anledningen bød seg. Da ta med dei 2 jentene sine på tur. Begge 2 elsker hest! Angel har sågar egen hest og hatt i mange år.
Mor sendte melding om dei fremdeles no uti seinhøsten tok turer, og svaret var ja! :)) litt fram og tilbake om vær og anledning, men til slutt ordna det seg: Kjell Kåre på http://www.stall-kjellbotn.com anbefalte en tur til Jutevatnet, ca 3-4 timers tur, alt etter kor lang matpause vi tok ved vatnet.  Mor har vært til Jutevatnet på ski og pulk, og har hatt lyst dit når det er bart. Heilt perfekt!! :))

Kjøre til Ørskogsfjellet og til hotellet ved skitrekket. På motsatt side av hovedveien, går en grusvei opp. Der er en bom, og du kjøre ca 1km opp forbi hytter, og når veien slutter ser du dette: Masse hester!!! :))
Den flotte, eldste islandshesten møter oss. Heilt nydelig hest som mor virkelig falt for.

Siden det blir så fort mørkt no, så hadde Kjell sala opp 4 hester og alt var omtrent klart. Vi vart fordelt på hestane, og skulle bere justere stigbøylane. Angel fekk Fridtjof, og var kjempe fornøgd!
Mor skulle ha Gullet, hesten med den flottaste manen! Gyllen med kobberstriper. Mor likte Gullet med det samme <3 men litt spent på korleis dette skal gå.... 22år og ikkje vært oppå en hesterygg, og no skal på en 3-4 timers tur. Men mest av alt,  mor gler seg noke innmari!!


Syste var ganske så skeptisk til å gå sånn midt i en flokk med hester. Følte seg litt utsatt av å gå bak så mange hester. Mor og Angel syns det berre var kjekt med så mange hester :)
Jentene justerer, og blir kjent med hesten dei skal ri. Syste har fått tildelt Vona (altså håpet). Vona er den første fødte hesten hos dei, og derfor fått navnet Vona. Vona smånappa i syste, og dermed vart syste meir skeptisk til hesten, og ville bytte med mor. Men alle hestene napper litt for å undersøke, og mor ba syste gi hesten et forsøk, ellers skulle dei bytte hest seinere om det ikkje gikk.

Fra der hestene står, ser vi rett over hovedveien, og over til dit vi skal ri. Over det søkket, midt mellom Nysæternakken og Varguraksla. Så  rundt  til venstre og bakover. Går vei ganske så langt bak der, så perfekt å ri!

Det var 12 hester som gikk her no når vi var her. Flotte islandshester som vi alle gikk og kikka på, kosa på, og fann våre vakre favoritter.Etter å ha funnet passelig hjelm i Bua, så kasta Kjell brød til dei gjenværande hestane, og så leidde vi ut våre. Mor kjenner at det skal bli gøy!! (berre mor husker fra ridekurset no da for 22 år sia....)
Sjefen sjøl leder an, så mor, Angel og bakerst syste på Vona. Vona liker ikkje å ha noken bak seg, og må derfor være bakerst. Men ho er av dei snilleste og roligste, og syste er den med minst ride erfaring, så derfor har syste den.
Det år faktisk heilt fint!! Mor husker både korleis holde tømmane, husker at det skal etterstrammes og følelsen av å sitte på hesteryggen kjentes kjent :)) jentene bak småprater og koser seg over å være på tur.Mor smugkikker i kameraet på jentene sine.

Høsten skriker på siste verset på fjellet. Her har allerede vært snø, og er vel berre et tidsspørsmål når den kjem att.

Fjellet til venstre, Trolltinden 1170moh, mor ser det fjellet når mor er på topper heime. Da er det karakteristiske fjellet som ser ut som et troll har tatt en bit, et kjennemerke for mor.


My ladies! Syste sliter litt der baki med å få fart på Vona. Mor roper bak at ho som er så viljesterk, må no vise hesten kven som er sjefen! Kjell knekker av en kvist som syste kan bruke som pisk. Syste liker ikkje det å slå dyr, men synet av kvisten var nok for Vona ;)
Mor begynne å virkelig trivest på hesteryggen! Hestane er drilla i å gå i rekke, og sjøl om mor prøver å bryte Gullet ut av rekka, så følger ho sjefen. Og så følger hesten tempoet til den forran også. Dette er virkelig drilla hester! Skjønner godt at aldersgrensa på rideleirane er 9år,for det er rolige og folkevante hester dette, ikkje redde biler heller :)
Høstfarger og mor ser toppen av Næremstindan 1163moh som en skikkelig spiss der baki.


2 stk meget fornøgde jenter! Ser karakteristiske Trolltinden i bak til venstre, og Sandtinden 1065moh til høgre.
Sandtinden bak, der skitrekket går opp, og Varguraksla 772moh i framkant. På kanten av heia, ved foten av Varguraksla, har folk her "appelsinhaugen" sin. Mor husker alle folka som var her på ski i vinter. Fantastiske fine skiløyper heilt til vatnet vi skal no, Jutavatnet.
Trav...... trav på islandshest rister! Mor er glad sekken på ryggen kan strammes fast, for heile sekken hopper opp og ned! Så et velmeint råd, lett sekk med hoftebelte og over brystet.  Og tar du med en milkshake, så er den ferdigrusta nå du kjem fram! ;))
Baksiden av Sandtinden. Varmende gul og oransje farge over heile lia.Motsatt side av veien ser mor bort på Næremstindan til venstre me Kvanndalen som går bakover, før ryggen til Koldafjellet til høgre.


Mor ser litt lengre bak og ser resten av  Koldafjellet 788moh, Snaufjellet 893moh og Tovardane 827moh. Ytterst ligg Giskemonibba 687moh. Og nedi botnen ved Giskemonibba ligg ei seter, Kvanndalssæter.

Kjell fortalte at oppi ved elva der, ligg et vatn. Ifølge kartet, Steingardsheivatnet 696moh. Dit opp har han som turmål med hester og telt!! Telting, hesteriding, fisking og bål! Det hadde vært ei drømmehelg det :))
Lurer på om mor en dag kunne fått gjennomført noke sånt?? Noken som vil være med? ;) Mor fekk pris, 1500kr pr pers. Anyone??Innover Måselia. Skisporet går akkurat her veien går, og et returspor om ønskelig, lengre oppe. Mor kjenner at ho må tilbake hit til vinteren!
Ser antydning av Sprovstinden 1194moh der bak.


Her er en del hytter i Måselia, ikkje så tett enegtlig, meir spredt utover lia. Akkurat her, før Helgestølen, er der nokre få hytter ilag.

Helgestølen rett fram. Kjell tar opp til venstre der.


Ser over til høgre og Næremstindan, med elva til vatnet. Mor kan ikkje noke for det, men mor har veeeldig lyst dit opp. Hjelp ikkje på lysta når Kjell fortell at det er det klareste og fineste vatnet som er her, og at det er veldig fint der oppe. Sukk...

Nilsstølen er siste hyttene heilt øverst. Vi skal ri rett forbi der.
Ser at her har han ridd før, nesten som en sti her no :) Fjella rett fram er Sandtinden 1065moh og Sprovstinden 1194moh.
Myrete her, så hestane får gå i et rolig tempo. Er vel sesongslutt for riding snart....
Angel sjekker bak om syste henger på. Syste synger og jentene fjaser. Tydelig at dei har det kjekt der bak :))


Skal krysse bekken her, og hesten til Kjell er tørst. Rekner med Gullet også er tørst, så her tar vi litt køkultur :)


Hesten til Angel, Fridtjoft, er også tørst!  Tar på å være på tur :)


Sist, men ikkje minst, Vona sin tur! Syste har begynt å like hesten ho var litt motvillig mot. Den var faktisk veldig snill, om enn litt sta. Det artige med Vona, er at ho faktisk var i Sykkylven på for en gang! Så hesten har vært veldig nært oss :)
Fått drikke, og berre å fortsette å trakke myra. Tok det med ro, og da fekk mor goood tid til å kikke seg om ;)
Siste hyttene på Nilsstølen.Har sagt det før, og sei det igjen: Høsten er berre nyyydelig! Og ri tur her i sånne varme farger og landskap er berre heilt fantastisk!Jentene mine <3 <3 så kjekt å finne på noke å gjere ilag med dei :))
Strålandes fornøgd mor! Kan nesten ikkje bli bedre dette her! Hest var like kjekt som mor husker, jentene sine med seg, og er ute på tur!!Flott, ikkje sant? ;)Til høgre er no Søre 871moh, og går du mellom dei 2 fjella, så kjem du ned til Tresfjorden.Fjellidyll på hesteryggen..... rett over kanten her, bør vi sjå Jutevatnet snart.
Med et grep om tømmene, og et grep om mobilen, tar mor dei bilda ho kan. Berre å passe på når Kjell ser ut til å skal ha hesten opp i trav, så mor får stukket mobilen nedi lomma si...

Og da ser vi Jutevaytnet!! :))
Ser målet for dagen: 3stk naust med gapahuk og grillplass. Kjell har med ved i en sekk, og mor har pølser og tilbehør.Litt vått må man regne med. Eineste søledammen vi måtte over. Syste sjekker bak seg om alt gikk greitt. Litt morsomt var det også ;)Ved nokre busker så knytte vi fast hestane, før vi gikk siste meterane til gillplassen. Angel og syste ir hestane litt ekstra kos før vi går. Hest fra venstre: Vona, Fridtjof og Gullet.


Ser at det begynner å mørkne allerede. Vinterstid er deprimerendes slik, mørkner 1 t tidligere. Mor skulle ønske vi kunne gå fast på sommerstid!
Mors hest for dagen :Gullet!

Hesteparkeringsplass! Her har dei nok stått mang en gong før kan mor tenke seg.Mor hadde med termos med varmt vatn, og kakao var godt å varme seg på no når vi vart sittande stille :)Der var folk i gapahuken, men grillplassen var ledig. Kjell fyrte opp bålet, og snart var pølsene klare. Syste med sitt ketschup uhell.... greitt nok ho er veldig glad i ketschup, men det er no måte på til mengde også! Greitt at mor har med papir og kan tørke av...

Utover Jutevatnet. Et flott vatn som mor endelig fekk sjå uten snø og is :) Over på andre sia går det også an å gå opp. Er litt vei og sti opp hit.Tilbake der vi kom, mot fjellkanten til Sandtinden.
Mor er nede ved dei 3 nausta, og ser mellom nausta og gapahuken til grillplassen, der dei andre sitt.

3 søte naust i samme farge, og tilhørende brygge. Virkelig flott her!

Ser mot Søre til høgre, og dalen der man kan gå og komme rett ned i Tresfjorden.
Tett inntil nausta, et lite men søtt bygg: utedassen! Så treng du et fornødende, så er her ;)
Grunneigerane fekk en sjekk på 40 000kr fra en bank for å bygge grillplass, gapahuk og lage til her. Siste vart gjordt i år. Så no er det ferdig. Gjenstår at bakken rundt fester seg og gror til litt ;)
Vi har det kos i allefall her :))
Pølse, pølsebrød, kjeks, kakao og sjokolade. Munnen på jentene gikk jamnt, så tydelig at dei storkosa seg ;) Mor fekk anledning til å spørre Kjell meir om turer, området her og andre turer han kunne anbefale. Mor kunne no virkelig tengt seg opp til Steingardsheivatnet og ned til Svartløken, der Kjell har laga til uteplass. Spøs om mor ikkje må tilbake for fleire rideturer her ;)Klokka tikker avgårde, mørkret kjem unådig sigende. Berre å pakke og vende tilbake. Ikkje så varmt ute no heller, så godt med ull og hansker! Og tær blir fort kalde når man berre sitt, så varme sko og ullsokker er nesten et must.
Mors Gullet, venter tålmodig på å ta fatt på heimveien.

3 stk veldig fornøgde er klar for å ri tilbake. Syste håper på meir galopp, for det var visstnok veldig kjekt! Det skal no mor faktisk sei seg enig i også. Kjell er veldig flink med å variere tempoet, alt etter terrenget. Man merker godt at mannen har holdt på med dette i 20 år no,  Meget hyggelig mann også ;)
Blir fort skymt, og det går veldig fort også! Så rekner med det er heilt mørkt når vi er framme. Mor har tatt med 3 hodelykter om det skulle bli nødvendig.

Over søledammen igjen....
Mor hører sang og knising bak i rekkene :))

Sjefen sjøl over heia.


Mor snikspionerer på tullingane sine der bak, sjekke at dei kjem etter.
Uuuups... spionasjen er oppdaga...
Ned siste myrstykket med Sprovstinden i bakgrunn.

Nede på veien igjen,  og ei frøken bak spør på galopp! Men galopp gjer man ikkje i nedoverbakke, så får nok vente til nesten komt ned til hovedveien igjen. Men da vi kom dit vart det både masse trav og galopp, og masse fliring! Jentene til mor har det i allefall gøy!

Mørkret kom og tok over alle muligheter for å ta meir bilder. Vart umulig å ta bilde med nattfunksjon i den ristinga, alle bilda vart virkelig ødelagte. Ved hovedveien var det fullstendig mørkt ute, og klokka nærma seg 18. Opp grusveien til der hestane går, fekk hestane ta en full galopp! O hoi som det gikk!!!  Mor kneip seg godt fast og lot hesten berre springe.


Ved Bua var det å sale av hestane, og kose litt med dei andre hestane som var der. Angel fann att favoritthesten sin, og vart ikkje noke bedre av at Kjell sa at jentene kunne ta den hesten dei ville med heim på for. Å hjelpes for nokre sukk og "vil vil vil" utbrudd fra jentene!! Kjære vene... allerede funnet ut kva hest dei ville ha.Syste tar av hodelaget, syns det var litt synd å dra ifra hesten, no som ho hadde funnet ut at hesten ikkje var så ille. Konklusjonen fra syste: syste og Vona passer veldig godt ilag, like sta begge to!


Litt vemodig å ta farvel med hestane, men jentene var blitt litt kalde og satte seg i bilen for å få i seg varmen igjen.
Mor betalte gladelig dei 1500kr det kosta for oss 3 på tur. Var verdt kvar ei krone, for vi har kosa oss veldig alle 3!  Jentene ville komme tilbake når snøen forsvinn neste år, og drømmen er ei uke på rideleir her. Og sjøl om mor i skrivende stund er litt øm, så drømmer mor om en helgetur til vatnet med telting. Men uansett så ser det ut til at vi må tilbake neste år for dette var gøy!! :))

Og en positiv ting med opplegget her, det er berre å ringe Kjell og komme med ideer på turer eller spørsmål, og han lager til en tur du måtte ønske. Slik som mor gjor, ringte og avtalte en tur og kor. Heilt supert!
Som familietur, vennetur, handikappede, barn ned til 9år på rideleir, dagstur, halvdagstur, helgetur og ukestur. Uante muligheter. Så mor skal beholde det mobilnummeret, for håpet er å ta en tur neste år også :))
Tusen takk Stall-Kjellbotn for en fantastisk tur!

http://www.stall-kjellbotn.com
915 22 208
post@stall-kjellbotn.com


12 kommentarer:

 1. Fantastisk!!! Først og fremst er du utrolig tøff som bare kaster deg uti nye utfordringer på den måten. Og for en fin tur det så ut til å være :-) Koselig å ha med jentene da. Og Jaaaa!! Jeg blir gjerne med på ridetur med teltovernatting :-) Må bli neste år på sensommeren eller høsten isåfall, og de små må nok bli igjen hos far... Men så utrolig morro det hadde vært :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så lenge eg ikkje får tenkt meg så godt om, så hiver eg meg uti det meste :-/ men du og du så gøy!! Og visst du kjem opp hit på seinsommeren/høsten og vil være med en tur, da hiver eg meg uti det igjen! Fått med Jill og Marit Rakel så hadde det blitt bloggtreff på hesteryggen ;-)

   Slett
  2. Hehe, det høres gøy ut :-)

   Slett
 2. Den rideturen så fantastisk ut:)

  Ja kjempekjekt med utfordringer, da jeg startet for to år siden la jeg sliten litt høyt men nå har jeg fått taket på det:)

  Jaaaaaaaa til bloggtreff på hesteryggen!! juhuuu kjempegøy:)) Jeg blir med og det er jeg sikker på Marit Rakel også gjør:) skal gi henne et hint om å stikke innom bloggen din:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Listen litt høyt....ikke sliten...haha:)

   Slett
  2. Det hadde vært kjempe kjekt om vi kunne fått til en tur slik :)) ei utfordring ,samtidig sosialt, og fått treft dokke. Reine kinderegget jo! 3 gode ting på en gong! Skal notere det på lista mi og prøve å få samordna noke neste år. Så kjekt at du har lyst til å bli med Jill :)))

   Slett
 3. Kjempeflott :-) Fantastisk :-) Spennende :-)
  Tusen takk for invitt og tusen takk for hint-hint :-)
  Min PC har kræsja, og vi må kjempe litt om plassen ved den nye macen, så jeg har liksom "falt litt ut".... men dette var jo kjekt å se og lese ;0)
  Det skiltet kjører jeg forbi hver uke!!! Tenk at vi bor så nære hverandre.... :-)

  Jeg har tatt "tusen" ridetimer for å bli UREDD hest, men det har virkelig ikke gått slik jeg ønsker..... hahahah.... Nå er jeg redd for å kjøre forbi hest også.... det er jo litt for dumt da... så jeg blir gjerne med på tur :-) Med sånne staute damer, MÅÅÅ det jo bare
  gå greit :-) :-) Og jeg mener at jeg kan ri..... jeg er bare fryktelig redd.... komsik redd, men jeg tror dette kan gå fint. Jeg vil det skal gå fint, og da gjør det nok det :-)
  Artig artig! Og tusen takk!!

  Og snart er jeg vel tilbake her i cyberverdenen.... må bare få unna endel av livet.... (jobb, NAV, ikke-jobb, arbeidsevnekartlegging, Molde......osb ) øøøhhh.... kunne ha blogga om alt da, men må la enklete ting ligge av hensyn til familien :-)

  Hver dag er spennende og innholdsrik og veldig annerledes en for en stund siden. Men jeg gleder meg til lange turer igjen :-)

  Riktig god høst! Når jeg har bittelitt mere overskudd og tid, skal jeg lese alle innleggene deres nøye!!! Jeg gleder meg til det :-)

  God høst så lenge. Må den bare vare lenge lenge <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjære søte Marit <3 hest er et stort dyr, og redselen for dei er forståelig. Islandshester er ikkje så store, og desse er så godt trente i å rusle på rekke, og vant med alt fra små unger til ærfarne voksne. Den stikk garantert ikkje avgårde med deg ;-)
   Hadde vært så kjekt å fått samla oss 4, og event fleire om dei vil. Ta med deg din skjønne datter kanskje? Om det da føles bedre? Uansett, hadde blitt et kjekt møte :)
   Og denne nav sirkelen du er i, den er lang og kronglete. Eg jobber på en stor plass, og fleire eg kjenner har havna i den sirkelen pga slitasje osv. Men er ganske så sikker at du kjem utav den med ei ny positiv utfordring som kjem til å berike deg ;)

   Gler meg til å lese bloggane dine igjen! Lykke til Marit <3

   Slett
  2. tusen tusen takk for alle gode ord! Nå smiler jeg igjen :-)

   Og så har vi noe spennende å glede oss til: Prosjekt hest (liten hest) 2014 :-D

   Slett
 4. Da gleder vi oss til neste år jenter:)))

  SvarSlett
 5. Så gøy :-)) Da er det bare å sette en dato etterhvert så vi er sikker det blir noe av ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Monica, det er du som er langveis ifra. Du får gi oss andre et hint om sånn ca du er her oppe i regnvåte sunnmøre området ;) Eg håper og trur at vi skal no klare å få oss samla ei helg og få møtes, testa ridekunnskaper og få litt uteliv ilag! Eg gler meg innmari! :))

   Slett