onsdag 23. oktober 2013

Mor +2 barn, overnatting i høstregn Sessvatnet 168moh.Det er en heilt vanlig tirsdag, og mor har tenkt en del på det å overnatte ved Sessvatnet rett i området, men ikkje blitt. Et meget brukt turområde her på Ikornnes, av oss osgå. Men aldri overnatta der. Mor var i diskusjon med syste på 12år og det med å telte. Og når mor da sei at ho kunne tenkt seg å berre pakka og dratt no med det samme, så kom det er kjapt svar ifra syste : Det gjer vi! Ops..... Mor er fri onsdager, sambo er i Eidsdalen for å fixe på huset og skal allikavel på jakt, lillemann skal ikkje i barnehagen, men syste? Ho skal på skulen. Når mor da sei at ho da måtte stått opp og gått til skulen rett fra teltplassen, så var svaret: "Og så??" Jaha, meldt en del regn i puljer men litt opplett onsdags morgen. Opplett no, men skal komme iløpet av kvelden. Men syste var bestemt ho, så da så. Mor heiv seg rundt og begynte å pakke. Pakke for 3 og vi hadde ikkje spist opp middagen engang+ lekser. Dette kunne bli seint..... men skitt au, her prøver vi!!!
Pakker for vått, mat, utstyr, soveposer, underlag, fleire hodelykter osv. Innom butikken for proviant, og klokka 18.40 var vi på vei opp veien til Høgtun til Sessvatnet. Bom på 20kr, så v kjørte nesten heilt fram til vatnet.
Parkerte rett før bommen ved vatnet. Stor parkeringsplass.  Lillemann har ikkje hatt hodelykt før, og syns det var kjempe stas med eget lys! :)
Sprang rundt og testa og lyste alle veier!


Syste fekk på seg likeis lykt, og var veldig flink til å hjelpe å bære utstyr dei 100 metrane til leirplassen.

Leirplassen er bålplassen som er laga til der. Steinbenk og steinbord har blitt laga, pluss en fast plass for bål. Så mens mor og syste laga til og kappa ved, så fekk lillemann hedersplassen oppå ulla si, og en pose Cheeze doodles! Han var meeeget fornøgd der han satt :))


Lillemann hadde full utsikt til syste, og det spennende ho dreiv med, underholdning! Syste hogger ved! Ho holdt på ei god stund syns mor, og da ho endelig ropte :"Varssku her!!!" så syns mor at det treet hadde vært meget seigt. For ho er faktisk en racer med den øksa! Det viser seg, at i mørkret har ho ikkje sett gummibesyttelsen som var på øksa. Så ho hadde hogd til det gikk hull på gummipakninga, og så fått fellt det treet! Viser berre en ting, jenta er sta!!!! ;))Mens mor skulle forsøke å få fyr på et vått bål, så tok syste saga og gikk laus på en stor stokk som var der. Lillemann er utrulig glad i syste si, og vil være med på alt ho gjer! Og snille syste lot han få saga litt ilag med ho.
Mor skal ikkje skryte på seg å være noken flink båltenner, spesielt ikkje når absolutt alt ute er gjennomvått. Sleit ei god stund, men til slutt var der no fyr! :-D
Syste ville prøve å klippe noke gras til bålet, var så kjekt å klippe! Og lillemann henger på systa.


Litt leik og kos med syste er ikkje å forakte! Lillemann er lykkelig så lenge syste vil leike med han :)

Lillemann var klar i sin tale da første omgang med vatn hadde kokt opp, TODDY!

Og litt krise for mor og syste..... mor hadde glemt kopper til oss!! Krise!! :( men mor kom på at ho hadde tatt med leikepanner og leike koppesett til lillemann. Og i nøden, da vart mors drikkekopp panna ifra leikesettet. Rørepinne, steikespada..... Bedre den enn ingen kakao ;))
Syste sin kopp vart den gule lille leikekoppen, så ho mekker kakao til oss begge. Tilbake til den spede barndom med koppesett!Full aktivitet rundt steinbordet med mat, drikke og kos.


Lillemann fekk vatn oppi leikesettet sitt. Dårlig trekk av mor! Det meste havna rett på lillemann! :-S
Resten av vatnet havna over alt anna på bordet, men det gjor ingenting, alt var vått fra før av.....
Mor satte opp teltet, og bålet slokna nesten. Men etter hjelp med å skaffe ved, så vart det full fyr!! Og da klart for å koke meir vatn til meir kakao. Mor hadde tidligere på kvelden sendt meldig til en som jakter i området her, og lurt på om dei skulle på jakt idag, og om vi var i veien. Heldigvis så jakter dei ikkje akkurat der vi ligg, eller var ute denne natta. Så mor tenkte at hjorten som brølte i det fjerne, var trygg. Vi også ;)Teltet slo mor ogg litt skrått, for at regnvatnet ikkje skal samle seg under det. Så det endte 20cm ifra vannkanten. Men det var faktisk den beste plassen her også. Er myr og veldig store tuer her. Syste hadde med seg sitt telt også, men måtte da slå det opp et stykke unna. Så det endte med at det teltet havn tilbake i bilen, og syste inn til mor og lillemann <3
Mens syste er en racer med saga, så er lillemann en racer med besyttelsen til saga. Synkronsaging!Sjøl når syste var ferdig med saginga, så var ikkje lillemann ferdig. Han vart sittande, så mor måtte legge et sitteunderlag under han.

Han sager overalt! På bakken, på bordet, i lufta.... trur ei plastsag er på sin plass snart ;)
Mor er ikkje så flink med saga enda, og det kom forklarande ifra syste, du skal la saga jobbe for deg...... takk syste, skal prøve å huske den der.....
Lillemann var kjapp ute med si første pølse, guten var jo sulten.  Så ved første flammer var han klar. Men no som bålet er i gang, så vart det fullt opp med pølser og kjøttboller.


Og enda meir saging..... tenk all veden han kunne ha saga til no! Det hadde blitt en god del.Mors kakaokopp, og lillebrors toddykopp. Skal innrømme det, det var litt rart å holde i 2 store handtak og drikke som av en barnekopp..... men når mor ikkje kunne pakke det ho skulle, så var det berre å ta det man har....
Full fyr, og meir vatn. Lurer på kor mange kakao det vart på mor, syste og lillemann denne kvelden.... men innmari koselig med et skikkelig bål da ;)


Så skjer noke som KUN skjer på telttur, lillemann vil legge seg! Han peiker på teltet, og mor spør om han vil ha soveposen. "Posse, posse! Natta...." Og da var det å få en liten til seg. 30min over leggetid. Og når mor og syste la seg, da sov lillemann godt. Ute regna det enda meir enn tidligere, så nesten surt å være ute. veldig greitt å fa av seg våte klær, og komme seg nedi soveposen.

Natten var så som så, slik som den er på telttur. Lillemann makker innmari, det gjer han heime også, men enda meir i sovepose. 4 gonger våkna han. En gong våkna mor av at han kraup utav soveposen sin, låg feil vei oppå den. Da var det å få han på plass så forsiktig som mulig. Natten så regna det så innmari at det hørtes ut som inni ei popcorn panne inni teltet! Vekte alle 3 faktisk. Mor frykta faktisk at vi skulle ende gjennomvåte. Men teltet holdt! :))


6.50 våkna syste. All kakaodrikkinga hadde satt sitt preg. Nøden var meget stor! Og når ho tok morgen, så våkna lillemann også. Og det første han skulle gjere, var å få på hodelykta! Lys er viktig ;)Mor hadde med en liten presenning. Den la mor i forteltet og bretta opp framkanten litt for regnet. Det aller meste var fremdeles tørt, berre fukt hadde slått opp et par klær som hadde havna diekte på presenningen. Så vellykka forsøk! Men ja, det ser ut som et bombendslag! :-s
Lese bok er alltid kjekt! Spesielt bok med traktorer!


Syste skal jo på skulen, og frokosten er klar: polarbrød og trøndefår. Enkelt, og noke alle 3 spiser.


Lykkeliten med frokost, bok og både mor og syste i teltet! Kan da ikkje være anna enn lykkelig da <3
Hoppe på syste og herje litt rundt inni teltet, er virkelig gøy en regnfull morgen. Da er det mykje bedre å være inne enn ute :)

Borte!!!!................................................BØ!!!...............
Alt ei lufteluke kan brukes til! :-DMen om syte skal rekke skule, så er det å stå opp. Avtalen var at ho skulle ta skulesekken ifra bilen, og gå til skulen herifra. Hadde med paraplyrefleksvest i tilfelle jegere, og bytteklær. Men siden vi alle var så tidlig våken, og det kom til å regne enda meir, så skulle vi berre pakke sammen leiren, og kjøre syste direkte på skulen. Så da var det berre å stå opp! Syste forsvant inni skogen, og dermed så forsvant lillemann fort etter!Og da var det for mor å være effektiv å få ut alt sammen og pakke ned...... ugh...

Når syste stakk til bilen med første lasset, så forsvant lillemann etter...... igjen..... så mor måtte berre stikke etter, for stien går via ei bittelita nettingdekt bru. Der får nemmelig ikkje lillemann gå aleine.


Midt på den bittelille brua, og ser utover Sessvatnet. Stille morgen.... ikkje noke tegn til tåkedisen som låg i går kveld da mor sto att og kikka utover landskapet. Mor håpte på en tåkefull morgen på vatna her, men det regna nok vekk :(
Flott leirplass da :) En sommerdag og solnedgang her må være nydelig! Får notere ei teltingliste til neste år ;)

Så dukka dei 3 dame endene opp! Mor visste om dei, og hadde med en liten pose med skiver. Mor gjorde en avtale med syste: ho og lillemann mata ender, og mor pakka. Den hørtes grei ut, så da stakk dei. Mor ser dei tvers over vatnet, på vei mot slenga, men endene i vatnet, tiggande etter mat.


Leirplassen er egentlig bålplassen. Men den fungerte ypperlig som teltplass også! Blir nok å ligge her om vi kjem tilbake hit. Bordet er fullt av barneleiker, en ketschup og grillpinner.Elsker sånne blikkstille morgoner.... skulle berre ønske mor hadde hatt meir tid til å nyte det. Men regnet har begynt igjen, og syste skal på skulen. Ho blir litt forsinka idag, men mor får sende læreren ei melding. Ikkje kvar dag man er på telttur sånn midt i uka ;)Rett til høgre for teltet er enden av vatnet, fullt i siv. Her oppe er en av dei vakraste turplassane i Sykkylven. Vatnet og veien rundt heile vatnet, gjer plassen utrulig barnevennlig og turvennlig for dei fleste. Gå opp fra Høgtun, eller ifra byggefeltet på Ikornnes, og fra andre sia, fra Koldaveien og ta av.
Fra plassen ser mor rett opp til Skopphornet 1226moh, og Stavekollen 637moh midt forran. Se at regnet har nesten regna vekk all snøen som hadde komt. Heeeeilt greitt ;)

Et landskap mor aldri blir lei av her oppe..... Stavekollen til høgre, og toppane langt i det fjerne er Gimsdalstinen 1007moh og Hammarsettindane.


Endene oppdaga at syste og lillemann var komt tilbake til leirplassen, og kom etter for meir mat! Resten av matposen forsvant fort. Endene her er meget velfødde ifra alle turgåerene som er her, så folkevante er dei :)
Og siste punkt for dagen og før skulen: skrive oss inn i boka som overnattere! Syste tok den jobber som skribent og fekk oss inn i boka. Eller post, som lillemann kaller det. Det var meininga at sambo kanskje skulle komme opp når han kom heim fra Eidsdalen, men han kom så innmari seint heim at han droppa det. Syste har alltid vært litt skeptis til å være mange på telttur, men denne gongen så fekk ho erfare at det kanskje hadde vært kjekkere med fleire allikavel. Ja, kos å være oss der, men meir liv med fleire. Så no blir det kanskje lettere å få ho med på andre teltturer! :-D Syste kom 30min for seint på skulen, og da fått skifta også og stelt seg. Matteleksa vart vi ikkje ferdig med igår kveld, dessverre. Ho var i full aktivitet med ved og lillemann. Så melding til læreren vart sendt om ei forsinka syste, og ei manglende lekse. Men mor syns at en sjelden gang så er det lov. Idag vart en sånn dag. Kosen med å være ilag igår kveld, våkne opp ilag og fungere ilag, den er verdt 30min og ei lekse i minus:))


8 kommentarer:

 1. Så flinke de er som får til overnattingstur i veka - veldig bra prioritering :) Artig å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Frøkna syns også det er bra prioritering ;) tok ho også fri for å klatre via ferrata i Loen. Noken tar fri for sydentur, her tar vi fri for å være ute! :-D

   Slett
 2. Mektig imponert over aktiviteten din - dette står det respekt av! For ein energi! Men slik avbrekk frå kvardagen gir jo masse energi også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Turen var no ikkje heilt planlagt, men vart brått bestemt og da rekk man ikkje tenke så mykje over energi. Men man får energi av å kose seg med sine barn og tilbringe skikkelig kvalitetstid der ingenting teknisk forstyrre. Sånne opplevelser gjer at man får god energi og gode minner :)

   Slett
 3. Ååå så herlig, og så kjekt å se dere har fått smaken på teltlivet :-) Og imponerende at syste også ble med tiltross for skoledag dagen etter! Gleder meg til vi skal ta opp teltingen igjen vi også, men får vel vente til lillesøster blir litt større ;-) Imens får jeg kose meg med å lese om deres fine teltturer. Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har virkelig fått smaken på teltlivet ja :)) blitt litt i det siste. At syste ville bli med var veldig kjekt og koselig. Og hadde ikkje ho ville dratt, så hadde det nok ikkje blitt noke telttur heller. Bli nok fleire turer også, no som mestringfølelsen kjem sigande. Til tross for skule så gikk det veldig greitt, så kan no hende vi gjentar tirsdagstelting ;)
   Rekne med at mot sommeren så er vel deres lille prinsesse stor nok til telttur også. Gler meg til å lese korleis det går! God helg til deg og ;))

   Slett
 4. Helt 100% enig med de 3 ovenfor her!! Du er utrolig aktiv:0) Fantastisk!
  Her pusser vi opp hus, for vi skulle egentlig selge, men så ble det ikke noe av... men jeg fortsetter opppussingen mens mannen er ute på havet :-) Blir jaffall reint til jul :-)
  Dere er superflinke:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hmmm... føle meg ikkje fysisk så aktiv, vært meir telting enn turgåing og merke litt rastlaushet i beina :-S Men Marit, oppussing er aktivitet det også! Slitsomt å pusse opp, væt gjennom det de eg og.
   Men takk alle for positiv respons, kjempe kjekt å høre fra folk som dokke ;))

   Slett