søndag 20. oktober 2013

Overnatte under åpen himmel, Hovdeåsen 369mohDenne helga skulle mor, lillemann, sambo, søstern og svoger egentlig til Fosterlågen. Men ting vart endra. Så mor og søstern vart enige om at vi skulle finne på noke. Padle eller telte kjapt en plass. Mor har tenkt mykje på Hovdeåsen og sove der ei natt. No kom anledninga! Det regna mesteparten av helga, men utpå lørdagen, letta det opp. Søstern, Berit, mor og Carol skulle opp på kvelden, og ligge under åpen himmel. Vart meldt stjerneklar himmel og nesten fullmåne!! :))
Dessverre så hadde Berit en langvarig avtale med en malerkost, og måtte være heime :( Men vi 3 andre starta kl18 ifra Hovden, godt oppakka. Ca 1 km opp berre til toppen med den beste utsikta man kan få på en så kort tur.

3 damer på tur! Godt humør og klar for ei natt ute under åpen himmel :))For å bære minst mulig, så hadde søstern og Carol tatt på seg termodressane. Og det vart dermed meeeget varmt å gå! Så vi hadde en gå sakte aksjon opp sia ;)


Fint med høsten er at man ser tvers gjennom trea og får flott utsikt utover fjorden.Mor med sekk, men uten lillemann! Får testa Helsport sekken min med full oppakning ;)
Trist at vinteren no begynner å virkelig komme krypandes ned fjella. Fint er det med kvite topper, men så trist med alle topper man ikkje får gått iår pga snø.

Håper på flott kveld seinere mot Ålesund og havet når kvelden siger på. Litt snø på bakken, liten forsmak på kva snø vi kjem til å møte der oppe.


Går ikkje fort oppover, men skravlene våre går desto fortere! :-D1-2-3 par sko på vei til stjernehimmel eventyr!


Snøen som kom har smelta i regnet. Hard bakke med bløt gjørme oppå.


Søstern med saga si, klar for å rydde eineskogen som snart har tatt over toppen.

Sola har gått ned, og Festøykollen til høgre får et vakkert aprikos skjær i kveldslyset. Mor har ikkje heilt vent seg til kvite fjell, vil ikkje ha vinter :(
2 stk blå laban i stien!! Samme termodress, ser knapt forskjell på dei. Tydelig at dei jobber for samme bedrift ;)Oppe! :))
Ser månen som er rund og flott idag, lyser opp heile bygda. Ligg an til ei flott natt!

Den lille åpne hytta her står og venter på oss, like flott som alltid med Ålesund bak og havet heilt der ute.Store flotte Skopphorne,t med delen Storheia 1068moh mot oss, til høgre Hundatinden 1234moh.Mot Aursneset fergekai. Ser ferga lyse utpå fjorden.Sula, Solevåg og Vegsundet. Synd skydekket i horisonten, kunne fått en flott solnedgang i kveld, så klart som det er ute.Mor er kjempeklar for ei natt med denne vakre himmelen som utsikt!Går rundt om på toppen for å finne egna leirplass. Blæs litt, men nedi dumpa her, så var det vindstille. Grei utsikt å ha til natta ;)
Fullt av einer her. Skal vi gjere noke med!


Enda meir einer! Vi får litt av et arbeid i natt med å klippe vekk denne skogen her.... ligger an til å bli et flott bål! :))

Carol og søstern trakker og bestemmer seg for kor presenninga skal ligge  natt. Ei dump rett nedenfor hytta. Perfekt! Da er det berre å sette sekker og anna utstyr inne i hytta om natta mens vi ligg ute.Først litt kos inni hytta. Litt mat og pakke ut diverse.


Armert med mors hagesakser er søstern klar for eine-krig!!! Stakkars einer sei eg berre....
Mor trur det er like greitt å innta ei skive eller to før arbeidet starter. Mor har et ønske om å rydde sti fra hytta og langs kanten av toppen, slik at det går an å få utsikta derfra også, ikkje måtte gå rundt heile toppen for å komme dit. Har grodd att voldsomt her.Arbeidet er i gang! Først rydde rundt vår egen leir. Og må no få igang det derre bålet. Søstern?? Kor er du? Den sjølskrevne fyrbøter ;)Mor fann et par lysstaver forma som øredobber. Måtte berre ha for ei natt som i natt!! Ikkje meir morro enn det man lager sjøl, og så finn dei andre meg ;)
Skulle kanskje hatt noke sånt på lillemann når vi telter, ser han att i mørkret.Gjennom det buskaset der vil mor ha en sti. Armert med den store hagesaksa tar mor fatt og klipper så saksa kviner! Dei to andre hører kor mor er, for å sei det sånn :-P
Det er skikkelig fyr i bålet, og alle er varme. En fakkelboks i midten som oppstart løste biffen. Pause for å kjøle oss ned. Hardt å være arbeidende kvinner i skogen og godt påkledde. Naturlig iskjøler for litt øl og cider.Einebål er som ei fyrstikk, blusser opp veldig før det roer seg ned like fort! Knitrer så innmari deilig.......

Naturlig saftis: frosne krekebær!
Frosen bakke. Snø på einene også, men det plukker vi av. Det meste i allefall. Smelter fort på bålet.
Stort bål, men enda større haug ved siden av som skal brennast!

Utpå kanten på motsatt side av Ålesund, og ser ned på Hundeidvik. Hundeidvi by night!Litt pølser gjer seg etter et par timer med arbeid i bushen.Sprøstekt løk er en sikker vinner på nygrilla einerøkt pølse <3
Grilling pågår! :)) vi beveger oss så mykje, at litt still må vi være også. Fullmåne!!! Dumt med mobilkamera, fanger ikkje lyset :( men heile bakken hos oss er opplyst i blanding av månelys og flammer. Og alle fjelltoppane rundt oss lyser melkekvite.


Okeida, ei pølse til! Og litt marsmelows.... kvalme kom og ta meg!!!


Carol hadde nok med å hente etter kvart som mor brukte saksa og søstern saga. Fekk no trimma seg!


Mor sleit med at greinsaksa kilte seg no og da. Var vel mors egen feil, for mor ville klippe tjukkere greiner enn det saksa ville egentlig.  Med skaftet inn i magen, og mor dro til så saksa skulle klippe, så vart det av og til et par stønn, banneord, smårop fordi mor sleit med en litt for tjukk stamme. Får no trimme magemuskelen midt på, mest sannsynlig en blåkul av heile greia.Klipt halve stien bort til utkikken. Ålesund by night!Lekre øredobber for fjellgeiter!

Så var det mor som skulle teste den derre Helsport multiduken som mor plukka ut som premie..... trur mor går for den øverste til venstre varianten. Kun bretta ut på stuegulvet og bretta ut sånn ca det skal settast opp. Kan bli innmari interessant ditta her.....

Vel..... altså..... kremt kremt.... ikkje akkurat som på bildet nei. Til mitt forsvar (gi meg en påhengsmotor for no må eg virkelig ro her!) det er kulete her, midt i ei myr, blæs, midt på natta, ikkje gjordt før, og det var ikkje så lett å finne ut kva som var fram og bak på duken. Men det står no i det minste :-P
Svarte altså! Ser meir ut som tatt ut fra en ghetto! Blafrer litt i vinden, men ellers så er det fullstendig brukbart! klødde seg litt i hodet søstern og Carol også, så vi vart enige om SÅNN. Ferdig!

Søstern og Carol skal ligge under dei 2 presenningane der, mor i multiduken.

2 stk presenninger kjøpt samme dag på Europris for under 100kr. greitt "telt" det for natta ;) Ser no heilt kurant ut. Og skulle no alt gå skeis, så kan vi gjere retrett og hive ut bord og benker i hytta og legge oss der. Ingen krise :)
God natt dokke to :-*Og med fullmånen som lyser så sterkt at dei to der under presenningen sliter med å føle noke mørkre, og stjernehimmelen som utsikt, så drar mor lua ekstra godt ned over ørene og tar natta :))


Goooooood morgen! Første syn er frosten på soveposen :-s har våkna en god del gonger i natt. Sklidd av liggeunderlaget pga kulen, lua fallt av 2 gonger, prøvd å snudd meg men følt meg fast. Og litt kald, men det er mor sin egen feil. Helsport Huldreheim formsydd for kvnner på 170vm, og comfort på -8, men med Helport Fleecepose inni, og hadde på meg for masse klær. Skulle tatt av softshellbuksa og lagt i kun ulla. For masse klær på gjer at man ikkje klarer å varme opp soveposen. Feil mor skal huske til neste gang. har gått veldig bra hittil med den soveposen, men var litt vel redd for å fryse ute i minusgrader.

Men mor har da overlevd ganske så greitt si første natt ute under åpen himmel! Multiduken funka som berre det! Den skal mor virkelig ta med neste gong også :))

Nattens ørepynt lyser enda ilag med nattefrosten som ligger kvit oppetter duken.
Stille borte i presenningen enda, så mor ligg still litt til. Der var ikkje så stilt i natt derifra, litt Zzzz og svakt zzzzz kom av og til, i samspill med hjortens brøl borte ved foten av Skopphornet :))
neida, det var ikkje så ille! Smågrynt av og til ;)
Klokka er snart 9.30 og mors blære hopper innvendig og vil opp en tur :-/
Frosten ute og minusgradene gjer at resten av mors kropp ikkje vil opp og ut! Brrrrr....

Mor vart gjennomvåt på beina igår, og sjøl om skoa låg inni en plastpose i natt, så var dei no meir som to sko tatt opp fra permafrosten! Mor vifter med tærna inni posen, kjenner at det frister lite å plukke dei fram og stikke dei nedi dei skoa der....


Neimen god morgen Sleeping Beauty! <3 søstern stiger opp i fra presenningen, i live :)Til tros for klønete forsøk i mørkret i natt og vind, så har det stått godt og værna godt. Mor liker virkelig den multiduken! Heim og tørrtrene på plenen alle variasjonane den kan brukast til.

Leiren sett fra hytta. Carol kalte den en taterleir! :)) Dumpa var heilt perfekt for vinden! Vart nokre minusgrader i natt, for alt som var sånn halvtint igår, var no bånn frose og knitrer under skoa.


Smågodt til frokost! Mmmmmmm.... kald sjokolade gjor seg virkelig! Så var det ditta do besøket i vinden.... grøss.. akkurat der er karane virkelig heldig!

Sola kjem snart over fjelltoppen her til oss. I mellomtia så nyter vi synet av den på dei andre toppane rundt <3 Inn Hjørundfjorden til venstre, Sulafjorden framover, og Storfjorden rett fram og inn til høgre.

Inn Storfjorden, men en liten avstkker til venstre som blir Sykkylvsfjorden.Mor gått heile en nye stien fram til utkikken, og ser tilbake mot hytta og toppunktet. Stien er ferdig!!! berre å pynte litt på den. Snublegreiner er her, ikkje til å unngå med einer. Men vi har rydda ganske så reint og nøye.


Siden vi brann opp all veden, så har mor begynt å klippe ny. Søstern rota litt i bålet, og fann glør! Så her var det berre å hive på og: BÅL!!!


Lua blitt litt slapp i fisken og sklir ned... ser på høysåten til mor at ho har makka rundt i natt :-/ hårbørste!!!!Stien som går oppå her, var blaut igår, no er der 2cm tjukk is!
Lurer på kor kaldt det var i natt? Var -2 i dag tidlig heime, så kva var det da her tru?

Mens mor står på stien, ser ho at sola snart er oppe! Vakkert når den så vidt kikker fram fra Skopphornet, og mor ser sollyser som brer seg utover Hundeidvik nedenfor.

Søstern våkna opp våt idag. Grunnen? Den flyter midt på presenningen her: appelsinjuice! Ei stålflaske med skrukork låg ved presenningen, og slush spruten hadde truffet presenningen og rent under soveposen, og trengt gjennom :((( godt vi alle har med ekstraklær for sånne uhell.Da har morgensola nådd leiren vår!! Jippi!! Kjenne varmen veldig godt, så her er det berre å kle av seg litt når man jobber.


Viser godt spor etter oss fra nattens klipping og rydding. Her var det tett eieneskog, og vi har tatt nokre meter inn, pluss to stier kvar sin vei.
Og mor rydda no siste rest av stien opp til hytta på ytterkanten av toppen.


Mor setter greinsaksa inn i magen og drar til! Og jepp, kjenne at der hadde mor den nokre timer i natt ja.... lett ømm og mørbanka.  Men så effektiv den har vært å hatt! Kombinert med handsaga til søstern, så har ingenting sluppet unna.

Sola tar til å smelte på istappane på solsida av hytta. varmer virkelig den sola. Snart begynner det vel å komme masse søndagsturister opp. Sånn pent vær lokker garantert til seg mange! :))I natt var vi så varme at vi droppa kaffi og kakao. men no så skal vi ikkje jobbe så hardt, berre rydde opp litt og finrenske. Men no er det morgen gruffen som skal ut og berre kose oss :)
Carol og søstern kan få ha den kaffien sin ifred for mor, kakao, det er virkelig godt en kald morgen <3 <3Og når her ikkje er noke å lene seg inntil, så tar man sin nærmeste og lener seg mot kvarandre ;)
Uff for et morratryne! :-SVakkert med morgensol på toppstien :))

Carol kikker seg rundt i leiren. Er vel på tide å pakke sammen soveplassane våre.....
Om en skjevt satt opp og et keitete forsøk, så var mor ganske så fornøgd med soveplassen sin :)) søstern og Carol var spente på kva mor klarer å få til med den når mor klarer å sette den opp slik den skal, for dei begge likte ideen!


Skjeve tårn på Hovdeåsen! Lettvekter å bære med 1,35kg og er i 2 poser så den er lett å putte i sekken, eller henge utenpå sekken. Og ser du bildet og resultatet? Mor er dårlig reklame for Helsport Multiduk ja.... sukk.... lover bedre resultat neste gong, æresord!!
Men det var et par ting mor likte veldig godt, og det var at snorene var berre å feste i den maljen du ønska! Lurt! Og samme patent med sånne hemper langs duken så den var nesten tett i skøyten i hjørnet.

Opp i hytta og pakke sekken. Baksida hadde ingen sol, og dermed masse istapper fra andre kalde netter. Snart blir det sånne istapper på mors tak heime også.

Litt meir kakao skader ikkje!


Og litt anna frokost enn smågodt ;)


Ekte bålfrokost!! :))
Og ja, einer ryk det masse av!Sekken som mor fekk i premie fra Helsport, stappa full og klar til å gå ned att. mens vi var på toppen, så kom det masse folk! Mange kikka langt etter bålet vårt og var forundra over at vi var der natta også! Mange fått det med seg via face at vi låg der også, og kom med god morgen :)

3 glade campere! :)) Alle 3 hadde glatt tatt ei natt til! Og skal ikkje sjå bort ifra at vi faktisk gjer det også ;) Og kanskje fleire joiner oss neste gong?Alt det våte fra igår var no bånnfrose! Rein is i stein ned att. Og her var det berre å gå sakte og fint.... mor som tok med seg Snowline Chainsen broddane og la dei att i bilen. No ser mor kor dum ho var som ikkje tok dei med opp.Vi kom oss heilskinna ned, uten videre fall eller ulykker. Til sammen så møtte vi vel 20stk idag, enten på toppen eller på vei opp. Folkevandring en flott søndag. Vi var dei heldigaste, som fekk stjerneklar himmel med fullmåne. Våkne opp og sjå sola stige fram fra Skopphornet. Bålfrokost og kakao, mens dei andre måtte opp først og gå glipp av heile sammenhengen. Noken meinte at vi godt kunne ta fleire sånne overnattinger og få bukt med einene der oppe. Toppen er dekt! Andre sia av hytta er et evig eineteppe med en liten sti. Rette vindforhold så tar vi kanskje ei natt der? Carol? Søstern? En gong til?? :)))
2 kommentarer:

  1. Flott innlegg av en flott tur ser det ut som dere hadde! :)

    SvarSlett
  2. Akkurat komt heim fra nok en telttur. Vi hadde en strålende tur! Deilig til tross for kulden å ligge der og sjå på stjernehimmelen og fullmånen :) Men treng litt øvelse med den multiduken, for den kjem eg garantert til å bruke meir!

    SvarSlett