lørdag 19. oktober 2013

Telttur og fisketur ved Fosterlågen 100moh, og tur på Vetafjellet 612moh, Gjemnes



Sambo hadde lyst til å sette garn i Forsterlågen før vinteren kom. Og siden det er et godt stykke dit, pluss 2 ferger, så tar det litt tid. Mor har fri onsdager og drar tirsdag etter jobb, og har da muligheten til å bli med.. Og gå Vetafjellet som mor har hatt lyst til siden mor kom til Fosterlågen første gong. Eldstemann ville gjerne være heime aleine og ha en kompis på overnatting, syste ville til mormor, og da låg alt til rette for mor, lillemann og sambo til å dra dit og bli ei natt. Vurderte campingvogna, men redd frost over fjellet. Hytte, men campingen med hytteutleige i nærheten, er vinterstengt. Så da vart løsninga telt.
Etter ferge Aursnes-Magerholm, over til Vestnes, så ferge til Molde, kjøre E39. Veien tar av til Kristiansund, skal ikkje dit, bere fortsett rett fram.  bom 30kr



Vart dessverre litt vel mørkt når vi kom til Fosterlågen. Så vi satte opp teltet ved en rasteplass langs vatnet. Været var litt uggent, blæs litt og overskya. Vind på vatnet og mørkt, så sambo droppa å sette garna no. Ta det att i morgo tidlig. Yr meldte full sol i morgo, så vi satsa på bedre vær neste dag. Sambo pakker opp, mens lillemann allerede har funnet spadene sine, og er på jakt etter leikekompis.











Mens sambo kikker på været og mørkret om mulig å sette gan, så satte mor opp teltet. Lillemann ville være med når mor satte opp innerteltet. Et underlag vart en fin plass å overvåke mor på :)










Vil gjerne hjelpe til! Ikkje så lett for en liten å nå opp, men skal ikkje stå på viljen!












Underlag og soveposer er på plass. Lillemann må no teste om det er bra nok, og hopper rundt inni teltet.












Da er teltet klart, så er det berre hjelpe sambo med å finne ved. I en granskog som dette, er der alltids
ved å finne.










"Pip pip..." Lillemann fann ei stor fjør! Han er fullstendig klar over at ei fjør tilhører en fugl. Han legg den ifra seg og vinker hadet, og plukker med seg noke ved, og skal opp på nakken til mor.










Vi får ikkje med oss så mykje ved på denne måten, men blir litt og lillemann får være med ;)











Ikkje så stort bål idag, treng det heller kje. Vind ute og ikkje så stor plass her heller. Men det er nok til å grille pølse! :))









Varmer nok dette bålet, og er akkurat passe for oss. Bålkos <3













Sambo joiner lillemann på pølsegrilling, litt karatid er kjekt.











Da er det mor sin tur til å grille seg ei pølse, pluss koke litt vatn for kakao!











Lillemann er virkelig i sankassemodus,  springer etter mor eller far med ei spade for at en av dei skal grave ilag med han heile tia. Og etter å ha skrapa sammen litt grus, så vart det en fin dunge å leike med.













Så mor og sambo skifter på å grave med lillemann. No er det sambo sin tur, mens mor spiser.









Og like etter er det mor sin tur.... vi lager mat til hjorten sier lillemann.












Og røre i kakaoen er veldig viktig, og er en jobb lillemann er veldig glad i! Ikkje så glad for at mor insisterer på å holde koppen, men å røre er så viktig at han går med på det til slutt.










Mors kveldsmat: hamburger! Karbonade grilla over bålet og varma hamburgerbrød, er snadder en mørk høstkveld på tur :)












Litt salat, dressing, kakao og Mmmmmmmm..... nyt! :))















Da er det sambo sin tur til å leike i sanddungen igjen...












Ved var ingen problem, og nye saga fra biltema på 75kr, fungere supert for sånne turer.









Vinden ute stilna, og skyene forsvant. Månen kom opp og lyste opp rundt oss. Kanskje det er håp for morgendagen allikavel?? Kaldere vart det.










Klokka er  21 og leggetid for lillemann. Trøtt liten la seg rett ned på soveposene, og vart liggande heilt til mor snudde han ;) Lillemann vart lagt nedi Helsport soveposen sin, oppå ulla, kosedyna si over seg, dro att glidelåsen, og så var han i drømmeland.... Zzzzzzz.....







Da tar mor litt kosetid ilag med sambo og tar livet med ro :) Sitte ilag ved bålet og sjå på stjernene, og på nordlyset som dansa over Heggem. Det er da man er glad man sitter ute og kan nyte himmelen ved et varmt bål <3












Sånn typisk.... mor har tatt med ekstra votter til lillemann, ekstra andre ting, men lue og votter til seg sjøl?? Neida, det har mor ikkje tenkt på overhode. Så da vart dei nyvaska strikkaraggane fra mormor redninga som votter :-/









Litt le måtte byggast opp bak bålet. Trekk rett ifra vatnet. Litt gran gjorde susen!











 Leggetid for mor også. Noke mor husker ifra teltturen ved Fannevatnet, er alle konglene!!! Dei var overalt! Så no lukker mor alle glidelåser godt. Denne ville være med mor inn i teltet og varme seg. Glem det!! Mor tok tak i eine foten og kasta den ut!









Lillemann ligg og søv veldig godt han, merker ikkje at mor kjem sniiikande inn og nesten held pusten for å ikkje vekke han. Idiotisk, mor veit, for teltvegger er ikkje isolerande mot lyd, og mor satt akkurat rett utenfor og prata... meir bråk det enn å krype nedi soveposen.











God natt verden! ;)










Og morgen verden!! Lillemann er våken og blid :) Våkner av at sambo står opp pga vondt i ryggen, og da tar lillemann også morgen. Mor skulle ønske ho var i drømmeland litt til.... lillemann småvåkner om natta, makker rundt og nesten krøp utav soveposen.Mor pakka på han 4 gonger i natt. Sambo låg på andre sia av mor, og var sagbruk. Mor tåler ravnvingane som har sust over teltet, hjortebrøl og elv. Men et sagbruk rett ved ørene, det er meir enn mor klarer å stenge ute...








Men en lillemann er klar for en ny dag han! Hopping i soveposene og kose med mor. Morgonkos er himla godt! :))












Mor sendte lillemann opp først. Men lillemann syns nok ikkje at mor kom fort nok, for han kikker inn og sei Tittitt! og meiner at no må mor komme opp!
Mor kjem, mor kjem! Berre vent litt..... buksa ligg nederst i soveposen....







Morgon ved Fosterlågen.... ikkje akkurat skyfritt som yr lovte, men yr har knapt meldt noke riktig i heile år. Men så lenge det ikkje er regn, da er det heeeeilt greitt ;)
Lillemann er klar med bøtta og spada, og peiker på bakken for at mor skal sette seg ilag med han. Lillemann er hard på den sandhaugen sin!










Morgenbål og snart frokost tid! Litt deilig å stå opp, stille ute, bålet, trøtt i trynet og en lykkelig lillemann som er ute :)










Og sånn ser skogen ut i dagslys..... lurer på om en elg kjem vandrandes ut? Her er elg, møtt på før. Men hadde vært litt kongelig å sett en her no :)










Mens sambo er for å sette garn tidlig på morgonen, tar mor og lillemann seg en liten gåtur for å finne meir sand til sanddungen hans. Og så kikke litt etter båten til sambo.











Nesten blikkstille på vatnet. Kun brutt av fisk som hopper, store også her og der! Håper at noken av dei tar seg en tur inni garnet ;)









Ser over til Heggem, der nordlyset dansa igår. Sånne morgoner er gull verdt! Tenke på alle dei andre som er på jobb no på en onsdag. Mor elsker virkelig dissa fri onsdagene sine ;)









Tid for morgen kakao! :))














Mor liker berre teltet bedre og bedre. Ikkje vært særlig teltvant, men jobber med saken. Og dette teltet er så lett å sette opp at til og med mor sett det opp glatt fort. Helsport Fjellheimen 3camp, ok takhøgde inni teltet også, lillemann tar i taket når han står oppå underlag og soveposer.









Røremesteren lillemann! Mor prøøøver å unngå at han dupper votten nedi, men er ikkje til å unngå. Han suger ut kakaoen av votten, ganske så fornøgd. Ja ja, bra mor hadde med ekstra....











Sambo har satt sine 3 garn som han har lov til. Lillemann ser berre båten og har stø kurs! Han og vil i båt! Stranda her husker mor fra i sommer da vi var her. Mindre vatn no, men ikkje akkurat badetemperatur :-/








Stranda andre veien er finere. Heile stranda ligg rett nedenfor campingplassen. Veldig fint for lillemann med bøtte og spade her! At mor ikkje tok med det hit no da.... for tidlig på morgonen enda til å tenke.







Sambo såg nokre døde røyer nedi vatnet. Han skubba dei inn på land med åra. Ikkje vært døde lenge heller. Heilt sikkert ikkje satt seg fast nok i garnet, og fallt av når blitt dratt opp. Samme skjedd med garn av sambo også. Rister du i garnet, så fell dei lett av :( fann 5 røyer samla på et område her, men ikkje ellers. Mor kunne tenkt seg denne her til frokost....... rumle rumle...






Lillemann fornøgd oppi båten. Fram med årer og ville ro, og ikje heilt fornøgd når han ikkje fekk lov å rote me årer, og enda mindre fornøgd da mor måtte ta han ut av båten for å gå.....











Vatnet ligg blikkstille og garna er på plass. Da er det å lage frokost, pakke ned leiren, ta en gåtur på Vetafjellet, og hente garna etterpå. Garna blir dessverre ikkje nedi vatnet så lenge som planlagt, men bedre nokre timer enn ingenting ;)









Campingplassen her. Plass til 11 vogner her midt uti granskogen, med kun en dobbel utedo, og en krane opp fra bakken med vatn for å vaske seg etter et dobesøk. Enkel plass, men fint her :)









Tilbake i leiren, og kosestund for lillemann. Saueskinn og dyna, mens han ser på frokosten blir laga.













Vel, han måtte jo bidra til å lage den frokosten. Tar over steikespada for å snu karbonadene. Må no vise at han også kan! Sånn skal u gjere det mor ;)








Og så meine lillemann at det må meir ved til på dette bålet, karbonadene blir ikkje fort nok varme!













Tvers over vatnet (zooma inn) ser mor Reinsfjellet 994moh. Der var mor, lillemann og sambo opp i sommer. http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2013/08/reinsfjellet-994moh En heit grei grusvei å gå opp, bratt men er det høgste fjellet akkurat her og med havutsikt.






Mor og lillemann spiser frokost og har det faktisk ganske så koselig :)









Sambo sitter med sin frokost og speider utover vatnet, sitt sikkert med en mantra: fisker kom inn i garnet, fisker kom inni garnet.....













Mens sambo drømmer om fisk, er lillemann meir klar i sine drømmer og klatrer oppi båten med et klart hint om båttur!














Mens sambo svirrer rundt, rapper mor og lillemann stolen ved bålet, krøller oss inn i lillemann si dyne, trøtte tryner og varmer oss før leiren skal pakkes sammen.






 Telt, soveposer og alt utstyret er stappa tilbake i bilen. Pent opprydda etter oss er det også. No skal vi gå en tur på Vetafjellet, som ligg rett ved Fosterlågen, og du kjører forbi skiltet ved stien på vei til vatnet. Garna får stå litt, så vi benytter tia til å gå en fjelltur. Mor har hatt lyst opp dit lenge no, og no skal den toppen til pers! :))



Lillemann har funnet stien han, skiltet står heilt ved veikanten. Når du kjører retning Fosterlågen når du tar av fra bilveien, så finner du stien på høgre side når du kjem opp på høgda, ca 1,8km innover.











På motsatt side av stien og skilta, finner du en stor parkeringsplass.












Kjært barn, mange navn. Mor finner fjellet på kart som Vetafjellet og Vettafjellet, så litt valgfritt. Samme stien går også Nesjalia. Mulig en tur neste gong mor er her oppe?











Lillemann gjer som vanlig, og starter med å gå sjøl. Er  flink til å gå på sti, og er en kommende liten fjellgåer :)














Og har vi dårlig tid, så er det berre glemme å starte en tur med lillemann. Han kan gjerne gå et godt stykke sjøl han, og gjerne studere maurtuer, sopp og anna snadder som er langs stien.












Der oppe er dagens mål! Mor har sett bort på toppen ifra Kjerringlia, og har sett at der står ei mast.










Lillemann leder ann for far, gjelder å vise kven den fjellvante er her ;)













Veiskille. Høgre går til Nesjalia, venstre Vetafjellet. Å gå til Vetafjellet er egentlig ganske så enkelt, berre å følge dei 2m høge stikkene med refleks på. Dei går heile veien opp til toppen. Umulig å gå feil!









Da starter oppstigninga. Veildig grei sti, uten noke særlig med steiner.














Bak oss begynne mor å få en anelse av utsikta som venter lengre oppe :)











Midt i stien står et skilt som fortell at her er et naturreservat. Pga skogen og lauvtrea her.












 Veldig fint her :) gule høstfarger, ikkje tett skog, og et flott terreng å gå i.











Lillemann på tur!! Har det bra baki der han ;)










Er så synd at det ikkje er sol ute! Tenk kor flott det hadde vært her no med dei flotte fargane her....











Finst ikkje lettere sti å følge enn dette! 2m høge stikker tar deg heilt trygt fram, sjøl i mørkret! Rund refleks på vei opp, 4kanta på vei ned. meint for å komme seg opp og ned til masta vinterstid med skuter osv.











Ser mot Nesset kommune, og veit at bak der ligg Rødsetrin, en plass mor har vært.












Opp, opp og opp. Skal opp i avsatser, og får litt pause inni mellom med litt flate.














Fargerik blokkebær. Lillemann trudde det var blåbær, men dessverre lillemann. Blåbæresongen er nok fullstendig over for i år.










Litt flate! Mor prøver å gå litt på idag, skal både ta opp garn og rekke heim til pianotimen til syste. Og reisetid heim er ca 2,5t.  Så det er berre å gå på. En lokal sa ca 1,5t til toppen.








Ikkje mykje berg og stein i dette landskapet, meir myr, gras og hei følelse.













Ser stien der den går opp på skrå langs stien, og opp i et "skar" på høgre side. Men er en del myr her, så blir litt vått.










Lillemann såg et skilt. Lte, men dog et skilt, og må dermed undersøkes ;)












Sambo leder an i stien, mor og lillemann kjem etter. Greitt for lillemann å ha noke anna å følge med på når vi går.










Sånt landskap har ikkje mor heime! Hei og flatt utover landskapet. Mor er vant med sunnmørsalpane. Litt kjekt å sjå anna landskap også. No fekk mor lyst til å gå ei vidde!! Tenk å kunne vandra på ei vidde, til ei hytte og et fiskevatn....











No ser mor nesten heile Osvatnet, kjent for like godt fiske som Fosterlågen.














Hittil har mor kun sett vatna der nede på kartet, men Vetavatna er faktisk ganske så store. Nedi dalen der ligg dei. Sti opp fra Fosterlågen, men er et godt stykke inn dit.













Da ser mor masta!! Da er mor nesten oppe :))













Militær mast dette. Ser stille og rolig ut her oppe, og lite slitt. Så virker som lite aktivitet her. Heilt greitt, stillheten er kunn brutt av litt summing når du er nært stasjonen.










Lillemann sovna rett nedi her, og no sover han tungt bak der. Men mor og lillemann er i allefall oppe ;)











Rypelynga går no ifra rød til brun. Frost og litt snø har tatt knekken på rypelynga og høsten. Men vakkert allikavel.










Ser utover heile Fosterlågen, og Gjemnes kommune. bak ryggen til mor er Nesset kommune. Vetafjellet er delt mellom kommunene.  Høgaste fjellet ca midt i bildet er Reinsfjellet 994moh. Rett ned ved vatnet her, i skyggen, der låg vi i natt ;)




Kjerringlia.... ser der vi gikk opp i skyggesia, bratt, men er en kjempeflott tur.











Mor ville gå heile toppen rundt og få med all utsikta, siden mor endelig kom opp. Siden lillemann søv og litt tidspress, så blir det ingen stopp på toppen. Så mor ser mest mulig, tar bilder og går videre. Men mor kose seg uansett! Sola har komt, seinere enn lovt, men kom :)











Er vel dette som er toppvarden, den ved masta. To varder ganske så nært. Men mor tatt begge ;))
Og boka i postkassa her, fekk ikkje skrive inn, blekket i pennen hadde frosset fast....








Utsikta mot Molde. Mor ser Skåla 1128moh som høgaste fjell, ca midt i bildet. Praktfull utsikt, ikkje sant? ;)






Fjorden i bakgrunn er Fannefjorden som går i retning Molde.











Litt nedenfor varden, ligg ei lita hytte. Mor er litt nysgjerrig på den, om det er ei åpen hytte eller låst. Kjekt å vite om man en skal opp hit en anna gong.









Mor fekk "mast" seg til å titte innom hytta, Vetabua;  på vei ned. Sambo sjekker hytteboka, ikkje så mange dagane siden sist her var folk innom. Vatabua har et bord og 2 faste benker. Lita, men faktisk koselig :)









I hjørnet stod en bitteliten ovn. Ikkje store saken, men nok til å få litt varme, eller koke opp vatn.













Lillemann sover enda han, har seget litt ned, så får berre rette han opp litt, og få på regntrekket for vinden. Kom litt trekk no, og den er rett på lillemann.











Søt bu Vetabua, og skal mor hit opp igjen, da blir matpausen her, garantert!












Kjekt å sjå sola skin på heia! Får sett meir av landskapet no når sola lar mor sjå meir av korleis det ser ut her.










Kjerringlia er ganske så langstrakt egentlig, og nedi dalen her så frister det litt å gå en dag og fiske i Vetavatna.












Stien lyser oransje i høstsola, og viser tydelig pga stokkane her.












Mor ser smådammane som var avbilda på naturvern plansjen. Dei er mykje mindre enn på bildet. Tydelig at dei gror igjen.















Sambo held farta oppe i den våte stien, en del myr her og gode sko med ullsokker gjer susen.











Mor kunne godt tenkt seg litt meir sånt landskap å gått i. Noken som veit om noke i nærheten av Sykkylven?











Osvatnet forsvinner no ut av mors utsikt, i det vi forsvinner ned i skogen.  Trur Osvatnet må testast som fiskevatn en dag, skal være flotte røyer der.













Alt ser så mykje finere ut med sol!! Fargane blir så varme og sterke, og hyggelighetsfaktoren av å gå tur stiger nokre hakk :))











Heilt nydelig å være ute no! Lillemann har våkna han også, og får diverse kjeks og halsdrops, hoster litt.










Da er vi nede på "flata" og er snart tilbake til bilen.  Fisken kaleler!!












Men lillemann ser ei bittelita maurtue, og mor kikker etter maur, og fortell lillemann at mauren har tatt vinter. Der er faktisk 50 forskjellige maurarter i Norge. Og om vinteren så kryper dei så langt ned i tua som dei kan, der det er frostfritt. Men allikavel er det så kaldt at dei ligg urørlige heilt til sola varmer opp tua igjen.










Da er det uti båten og sjekke om der er noke fisk i garna. Vart ikkje så lenge som ønska, men håpet er no at der er litt fisk uansett ;)











Og fisk var der!! Mest ørret å få, et par røyer. Eine garnet var nesten tomt. Men i dei 2 andre var der litt. Lillemann syns det er spennende å sjå fisken som ligg nei stampen og spreller, nesten litt skummelt!








Ørret! Heilt grei steikefisk dette, og rekner med at dei havner fort i panna heime ;)














Mens vi ror, ser mor rett opp på Vetafjellet. Endelig har mor vært oppå den! :))  Toppen var på mors ønskeliste her oppe. Mor har da ingen fleire på lista si. Men kan no dukke nedi kartet og finne andre topper i nærområda her oppe ;)








Lillemann kikker spent nedi stampen. "Masse!" utbryter lillemann, men tør ikkje ta på enda. Han har hatt et innholdsrikt døgn. Telttur, bålbrenning, meisetur på Vetafjellet, båttur, garnfiske, leike på stranda, vedhenting, tur i skogen i mørkret, sandkasse og masse oppmerksomhet og samhold med mor og far. No venter berre en lang biltur heimatt, med dvdspiller og kosedyna, skive og drikkekoppen. Greitt å være liten på tur!


6 kommentarer:

 1. Dere er bare så imponerende! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noke dei fleste kan få til dette ;) men ikkje så lett med 3 tette kanskje ;) men veldig hyggelig, og gjer man det lett og enkelt, så får alle det tl! Treng ikkje dra langt eller gå langt, som oss, rett ved bilen :))

   Slett
 2. Alltid like koselig og inspirerende å se bloggen din,. men denne gange er veldig mange bilder sensurert.... det kommer bare opp et symbol... .. jeg er ganske elektrisk... er det meg eller e r det noe annet <+

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi!! Ser at noke må ha skjedd, aner ikkje kva! Den var ikkje slik sist eg kikka over den ;( Men Marit det er ikkje du, noke teknis hokus pokus som har skjedd :((

   Slett
  2. Da Marit, da har eg fått fxa bloggen! Lurer på kva i all veden som hadde skjedd med den?? Men håper den no har med alle bilda, og ikkje full av stopp skilt ;)

   Slett