søndag 13. oktober 2013

Telttur ved Fannevatne/Slyngstadvatnett 68moh, HaramNydelig høstvær var meldt, og skulle prøve å få til en telttur med alle kidsa. Stedattera mi hadde med teltet sitt og soveposen da ho kom for høstferie. Men en 14 åring var litt heimekjær, jentene ville heller telte med ei venninne rett ved her, så da vart det mor, lillemann og sambo som skulle avgårde. Planen var ilag med søstern, svoger og tantefrøkna mi på 14 år. Men 14 åringane slo hodet ilag, og ville være her. Nabojenta fekk ikkje lov å telte, så det endte med alle kidsa overnatta her. 5 kids heime aleine...... ja ja tenkte mor, dei er så store at dei klarer seg.
Målet for teltplass var Fannevatnet i Haram kommune. En plass svoger har hatt lyst til å sjekke ut. Fra mor er det ferge Aursnet-Magerholm, kjøre til Valle og Skodje, så retning Brattvåg, til du kjem til Slyngstad-skiltet. Etter ca 1km kjøre du over ei elv/bru med mykje autovern. Rett etter den så går der en uskilta vei opp til høgre.Nesten halvveis langs vatnet fann vi en flott plass. Sætra heiter "halvøya" her. Der var søppelkasse, laga bålplass, nedsaga trær til ved, nært vannkanten og fine plasser å sette telt. Allerede no så hører vi 2-3 hjorter som brøler oppi fjellsia og på andre sia av vatnet. Så koselig! Hører naturen så rett ved, men samtidig trygt.

Mor fekk hjelp av lillemann til å sette opp teltet. Tur er fellesskap ;)Fekk opp teltet før det vart mørkt! :))
Lillemann er så glad i teltet og soveposane, og tar nokre hopp på soveposane for å godkjenne at det er bra nok.Svoger er i gang med bålet, og om ikkje så lenge blir det kveldsmat på lillemann.


Lillemann er en skikkelig bålmann!! Han og søstern kaster på masse ved! Han sirkla rundt bålet nesten heile kvelden han og kasta på ved og kvist :)


En arbeidskar! Lillemann ville hjelpe pappa å sage også. Vil gjere alt som dei andre gjer. Og ståpå vilje har lillemann virkelig!Kubben ved føttene til lillemann har han jobba med leeenge for å få på bålet. Og han nekta plent å gi seg! Så mor måtte til slutt løfte han opp, og hjelpe han så han fekk den kubben sin på bålet :)
Belønning må man få når man er flink  hjelpe til :))


Svoger strålende fornøgd med stort bål og god varme :)

En skikkelig arbeidskar, treng skikkelig mat! Lillemann fekk pølsa sin på grillpinnen sin, men måtte ta en jafs med en gong. Hallo? Kva med å grille den litt først??

Ok, lilemann tok sin kjente hurtiggrilling stil, og sveipa pølsa 10 sekund over bålet :-DMeis og telt, og alt er pakka ut og klart.
Alle har bidratt med å sage, hugge og samle ved. No er det matstund på alle sammen. Lillemann er den eineste som er godt i gang med å spise.


Nam nam! Mor blir aldri lei av bål og grillpølse når ho er på tur!
Og lillemann er veldig enig med mor der, og hiver seg på pølse nr2 :))Mor har endelig fått skaffa seg bålkanne ho også! Så no blir det kakao og toddy! Mor med pølsa på slep, og ned til vannkanten og hente vatn.
Vatn koker ALDRI når man virkelig venter på det......

Søstern og svoger hadde med steikepanne og svinbiff. Lukta var himmelsk!Lillemann var veldig sosial idag, var litt overalt og engasjerte seg i alt. Mykje bedre enn sist telttur, da han var litt småsjuk og uttilpass, og alt var bere mor. Denne gongen var lillemann virkelig i slaget og storkosa seg virkelig <3


Kjekt å være liten når livet er sånn som dette :))

Beste Ballerinakjeksa som finst! Blåbærlykke.....mmmmmm...


Lillemann syns at pølsa til mor var litt fristandes, og tok rett og slett over litt... smake litt.


Og da endelig vart det kakao på mor, og toddy på lillemann!Hmmmmm..... tanta sin mat frister litt. Stikk gaffelen sin borti maten for å teste. All mat til andre skal testes og smakes på ;)


Popcorn på bål skal no testast ut. Mor i folieboks, og søstern i folieboks oppi steikepanna.
Men papplokket tok fyr, så tok oljen i popcornet fyr!

Men masse godt popcorn havna på bakken, så lillemann og søstern gikk og beita popcorn.

Mors popcorn tok også fyr.... lillemann hadde laga hull i lokket, pluss boksen smelta på sia, så oljen tok fyr. Søstern prøvde på en ny boks i panna, med større suksess. Lillemann var i allefall oppi og spiste ;)
Einer og barnåler gnistrer masse! Lillemann syns at at jo støre bål, jo bedre! :))Bleieskifte tid og leggetid på lillemann... han var så trøtt og sliten, at han faktisk bad om å få legge seg! Han legge seg frivillig og vi er ute??? Da er han virkelig trøtt og sliten... :-O
Men lillemann har hatt det heilt supert idag, og vært virkelig lykkeliten :))

Utpå kvelden/natta kom også Helen innom og slo opp teltet. Litt seinere kom Bjarne også, direkte ifra flyplassen! Kjempe hyggelige folk som mor traff på sist telttur. Bjarne er en meget god venn av svoger.


En hyggelig kveld med kjekt selskap, meget godt humør og gnistrende bål. En kjekk avslutning på en kveld :)Mors sovende lillegull....
God natt skatten min <3God morgen! Lillemann har vært småvåken iløpet av natta, men gått fint. No er kl8, og lillemann klar for å ta morgen! Sambo var allerede våken og gikk ut. Mor og lillemann låg att. Hjorten har brølt i heile natt, men hefta ikkje mor eller lillemann. Sambo våkna av den. Mor er vokst opp med hjort rett utenfor husdøra, og er vant med brølinga.
No, lesestund! :)


Oppredd og klart, stå opp og frokost tid!
Rydde litt opp fra igår, og kikka nedi en tom pose... 5 kongler hadde søkt ly ifra natteduggen. På tide å forlate natteboligen dere ;)

Morgentåke over Fannevatnet...

Hjorten brøler enda, ikkje klar over at no er det morgen, og på tide å legge seg.
No når det er lyst ute, så får mor sett fjella rundt her. Grøtshornet 663moh er innetylla i morgendis.


Mor og lillemann er rundt for å samle ved. Morgensola har kunn komt på toppane enda. Storfjellet 950moh bader i morgenlyset.Nesten synd at dei andre ligg og søv enda og går glipp av denne vakre stille morgenstunden.

I enden av vatnet. Skal ligge en gard der. Kanskje mor får gått seg en tur seinere og kikka seg rundt? Akkurat no så nyter mor synet av det blikkstille vatnet og hjrtebrøla.
Trur nok dei blir liggande litt lengre i dette teltet ;)
Lillemann går og sirkler rundt det, lurer på om det er noken inni der. Han husker ikkje at der var noke telt da han la seg.Søstern og svoger sover også enda. Slått opp teltet midt i granskogen, og ligger godt i le.

Mors telt er dekket i løv. Alt er søkk vått av dugg. Bra alt sammen vart tatt inn for natta.
Leirplassen vår :))Mor hadde med seg kjøkkenting til lillemann. Og han kokkelrer i vei! Litt vatn ifra Fannevatnet blir utmerket suppe ;)Mens far tar seg av bålet litt, så ville lillemann rusle seg en oppdagelsestur! No som det er lyst, så ville lillemann sjekke ut området litt.
Kjem du mor??

Så stille og rolig det er her på halvøya vår :)Nokre meter ifra leirplassen, er der tillaga en liten rasteplass. 2 benker og bossdunk står her for alles bruk.
Fremdeles frost på bakken her. Har visstnok vært kaldt, men vi har ikkje vært kalde :)
Fra rasteplassen mor halvøya vi ligg, Sætra som den heiter.Lillemann ville opp litt. Kjekt å sitte på mors skuldre en tidlig morgen.
Fann ei passelig stor elv som bråka mykje! Sånn passelig til å kaste Plopp!


Mor syns det er så herlig å være oppe når det er sånn som dette på vatnet.... dis, blikkstille vatn og hjorten som er rett oppi sia her.
Forfrosne nyper på morgenkvisten. Smakte faktisk godt! ;)Mor og lillemann studerte dråpene på edderkoppnettet. Lillemann syns det var fint å sjå på, ville telle alle dråpene, men mor stoppa og sa at da ville edderkoppen bli lei seg om han ødelagde det. Så lillemann berre kikka på det og nikka.Tenk så usynelig nettet er på dagtid! Det er på fuktige morgoner at man faktisk ser kor mange nett det er over alt! men så fort sola kjem, så blir dei usynlige.


Flotte Storjellet!Tilbake i leiren hadde sambo fått skikkelig ild på bålet. Og da var det å sette på vatn til kakao til mor og lillemann, kaffi på sambo.


Virkelig morgenkos i morgensola! <3

Endelig kom morgensola og tørker teltet.


Litt far og sønn stund på benken.Lillemann ville ha pølse til frokost, og sveipa pølsa over bålet.
Eksperten på hutigmat!Når mor er ute og henter ved, så kjem lillemann slentrande etter. Navlestrengen er ikkje så veldig lang...
Er så idyllisk å vandre i morgensol og plukke ved!


No når sola teltet til søstern og svoger også. Våkner dei snart tru?? Har hørt litt lyd, for vi er ikkje heilt stille når vi henter ved og lillemann surrer rundt.


Al morgendis er borte. Kun blått vatn og blå himmel å sjå.
Og selvfølgelig, når mor gikk en tur for å ta bildet av det vakre vatnet, så må jo lillemann komme etter og sjekke kva mor gjer ;)


Mor forklarer lillemann at edderkoppen lager nett for å få mat. "Matt?" lillemann stirrer på mor. At det kan bli mat av dette liksom? Så mor må forklare at nettet fanger fluer som edderkoppen spiser. Lillemann nikker, han veit kva flue er for noke.
Vi teller mange nett nede ved vannkanten her. "Masse!" ropte lillemann og hopper.
Kremt kremt... lillemann? Kva er det du gjemmer på din luring? Lillemann har funnet posen i teltet med kjeks og sjokolade.... lita eske med minismarties verna han om som gull!

Sitt eget polarbrød blir myje meir spennade med tante sitt pålegg!


Og med mat innabords, var det pån igjen å hente meir ved. Må holde bålet ved like ;)
Og når pappa skulle kløyve ved, da ville lillemann hjelpe til! Får prøve litt, og det var stas!Etter all jobbinga, var det godt med kakao. Slitsomt serru ;)Lillemann fann sopp også! Måtte telle alle: 2-2-2.... masse!
Er ei lita sandstrand også på halvøya vår. Litt høg vannstand no, men passelig lita og søt :)Slutt på blikkstille vatn. Vinden har komt, og sola har fjerna all dis. Men kjenner varmen begynner å komme.

Klatremus lillemann klatrer oppå hoggestabben til pappa, så pappa får ikkje hugget meir ved...Lillemann kom seg inn i teltet igjen, og oppi godteposen. Kvikklunsj var neste på menyen ;)


Lukta muffens, og inn i et oppvarma telt av morgensola. Hoppe litt i teltet er gøy!!
Midt i påkledninga, var det tid for lesestund igjen...

Sist tur vart lillemann litt kjølig på beina med tjukk ullstrømpebukse og cherroxer. Så mor kjøpte nye samme sko han hadde i vinter: Kamik. Skal holde ned til -32grader. Og no har han ikkje vært kald ;)Ha på sjøl....... sukk... dette tar tid.

Mat til mor: Havre polarbrød og baconost.
Life is gooooood! Lillemann med beina høgt heva. Varte i 10 sekund, så var han oppe på beina igjen!

Trommer!! Alt 2 stoler kan brukes til :))

Da er alle oppe! Mogenkaffi står på og er snart klar.
Og når resten står opp, er det klart for middagslur for en sliten lillemann. Ikkje fekk han til å sove i teltet, og han peika på bilen. Bilen betyr heim og senga... søv lite i bile han der. Så da var det å få han oppi meisa, og gå en tur.
Mor får da gått innover langs resten av vatnet, og kanskje heilt til gården? Får sjå  når lillemann sovner. Og mor aner ikkje kor langt det er dit heller.

Vatnet har litt viker og virker spennende.

Dette er en mulig plass å grille og bade på. Telte, tja... lite ved her og litt åpent. Men som rasteplass er dette en super plass :)


Rett overfor plassen, er en stor ruin. Neset her heiter Fjøsneset, og mor går ut ifra at det er pga denne store ruinen. Sikkert vært en fjøs en gang.
Ser rett opp på Fannegga 702moh.

Denne veien blir mykje brukt til turgåring, sykling og møtt nokre biler som er på tur for lunsj eller fiske. Mor syns det er ganske så deilig å gå her i høstfargene, og håpe på lillemann snart sovner....
Der oppi er hjorten! Uten tvil! Fannegga til venstre, og Storfjellet til høgre. Hjort, din posisjon er herved opplyst! Spring!


Lillemann har ikkje sovna enda.... kvar gong mor kikker bak, så titter en liten en tilbake. Sukk..... men no nærmer mor seg gården i det minste ;)


Og når har du tenkt å sove lillemann???? Mor litt oppgitt?

Gakk gakk!!! Lillemann hopper i meisa! Ser 2 ender som legger på svøm når en mann kjem til naustet sitt. Jaha..... det blir ikkje søvn med det første.
Kvar ende av vatnet står tavle med fiskekort opplysninger, og ei sjølbetjent kasse. 30kr pr dag.


Lillemann er i ekstase oppi meisa! Vi passere ei gravemaskin som står på jordet. Massin! Massin!! Sukk.... så mor går så langt at det går nedover og mor ser over til andre sia. Vatnefjorden. Er ikkje heilt sikker, men tur det er Løvøya. Er 3 øyer inni fjorden her.
Lillemann er fremdeles våken, men mor må snu. Skal no tilbake også.Mor ville opp på kanten der for å kunne få sett utover fjorden. Men så fort mor satte foten nedi grøfta, da ropte lillemann ut i protest. Nei vel, så mor skal holde seg til veien altså.
Veldig varmt i solsteika, og mor tar av seg fleecejakka og legg den rundt lillemann, i et håp om at han syns det er lunt og sovner. Øynene knipes sammen, så trøtt er han.Nede ved vannkanten og enden, Fanneosen som det heiter her.

Mor begir seg langs vatnet, tilbake til leirplassen. Er berre å gi seg, lillemann har tydelig ikkje tenkt å sove no. Lillemann prater og kjem med små utbruddshyl, våken som berre det. Mor kikker opp jevnlig, men lillemann er og blir våken.


Kjem nesten heilt tilbake til hytta som ligg midt mellom leirplassen og Fjøsneset, da ENDELIG!!!! Lillemann sovna! Yess! Dette vart ei tålmodighetsprøve men å få han i søvn. Satte meisa på ei tue, la han bedre til, og fortsette til leirplassen.Sola kom akkurat på spindelvevet, og dråpene blinker som perler.

Hytta som er den eineste fra leirplassen og til garden. Andre veien er der fleire.
Tilbake på leirplassen har Helen og Bjarne dratt. Mor står og gynger enda, med meisa på ryggen. Svoger skulle ut og padle for å undersøke området rundt Tunga, neset tvers over. Sambo vart invitert med, og dro med.Heilt der i enden var mor og lillemann ista :))


Mor rusler rundt med lillemann på ryggen i over 1 time. Plukker litt ved, kikker litt rundt, og bærer litt bagasje til bilen. Men da mor skulle ha på seg jakka, da tok lillemann morn morn!
Lillemann var fremdeles i meisa da karane venda nasen tilbake etter en god kanotur. Vinden tar godt, så dei padler inn en annen plass.Vi måtte no møte karane, og trakka oss ned.  Dei hadde funnet ut at Tunga var ei lang vik med ei lita bru mellom to smale tarmer. Et par hytter var der også.
Mor kunne godt tenkt seg en kajakk her og padla rundt! Heilt nydelige høstfarger, og et langt flott vatn med øyer på.

Tilbake i leiren og lillemann finner seg noken pepperkaker. Er på tide å pakke sammen og reise heim og sjå tilstanden på heimen etter 5 tenåringer heime aleine...
Som den flinke arbeidskaren lillemann er, så hjelper han mor med å demontere teltet. Sambo hadde pakka sammen soveposer mens mor var på fortvila sove-no-lillemann-tur. Det har vært en kjempe koselig tur. Lillemann har vært meir over alt enn det han bruker å være, og vært en meget sosial og arbeidsom liten kar. Ser ut som han finner sin plass i gruppa og trivest meget godt :)
Mor har sett så nattstille vant at stjernene har blinka klart i vatnet, sosialt samvær med hyggelige folk, spist god mat, hørt på hjorten, sovet så som så, men alt i alt hatt det kjempe kjekt! :))
Søstern og svoger blir att ei natt til, så Heidifrøkna blir hos oss ei natt til. Mor er veldig glad for at sambo no er i land og ville være med en telttur, og håper han blir med fleire turer :))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar