fredag 22. november 2013

Vinterens første trugetur! Brunstadsætra 300moh, SykkylvenSnøen kom som et Poff! Og det kom en del også! Det var meldt oppholdsvær på mors fridag og turdag, og da må det jo bli en tur i snøen! Alliert med godeste mormor, skulle vi ta med lillemann til Brunstadsætra. Idylliske Brunstadsætra blir perfekt med så masse nysnø! Glede!!! :))

Kjøre til Velledalen, ta av ned til Brunstad, ta av første vei til venstre ned til butikken. Kjør til du kjem til et veikryss med skilt som står Bøveien på, ta da av til høgre. Så kjem du til parkeringsplassen rett før kraftverket. Parker, og du er klar til å gå gjennom porten og grusveien opp til sætra.
Mormor ha fått på seg trugene, og staver seg gjennom porten om står Brunstadsætra på.
Trøtte lillemann ville ha kosedyna si, tidlig oppe og er sovetid.
Men oppover bakken var der ei rød stripe! Og dragemerke... her har det blitt skutt en hjort i morgentimane! For å finne åstedet, trenger man ikkje å være CSI etterforsker nei, berre å følge blodet ;)Klarere spor enn dette får du ikkje! Denne bakken er litt bratt, og så er der en til, ikkje så bratt men dryg. Ellers så er det en super tur for barn. Her har mine 2 store vært nokre gonger  da dei var små :)


Blodsporet stopper her, og videre er der spor av 2 karer som er forran oss en plass, for der er ikkje spor ned att.Røffe Brunstadhornet med sine 2 topper, 1524moh bak, og 1320moh forran. Til høgre har du Vellesæterhornet 1511moh.


Jakthytte med utsikt mot Brunstadhornet. Må være utrulig flott å sitte oppi den jakthytta når sola står opp bak fjella her!


Lillemann sitter oppi meisa og berre nyyyter det å sitte der, godt påkledd og i voksipose, berre kikker seg halvsløvt rundt.Triste trær som har mista alt løvet sitt, får en vakker vinterskrud når snø og minusgradene gjer sitt.

Mormor i kjent positur: tar bilder! Ikkje store framdrifta på dette turfølget her nei :-S intens trugetrakking, så bråstopp for bildetaging. Mor trur ho kaller dette for intervalltrening ;)
Mor og mormor i sine truger. Mor som brukte litt tid i vinter som var på å finne dei trugene ho ville ha, og mor var kresen! Vart til slutt Atlas Aspect 28. Les mors test på truge her: http://turmedlillemannogmor.blogspot.no/2012/12/truger-lyst-pa-lyst-pa-etter-ha-prvd.htmlFor å være heilt ærlig, mor har aldri vært glad i vinteren, og ei heller ski. Men kjøpte no langrennski for første gong på 25år i vinter som var allikavel. Men når snøen er så fin som dette her, det råtne brune graset og løvet er dekt av nydelig kvitt, ja da er det innmari koselig å få på seg trugene og være ute! :))
Drikke badekaret til kyrna som gikk her, står enda.
Det skal grana ha, den er virkelig nydelig når snøen legger seg på den!  I bakgrunn er Brunstadkollen.
Den legendariske pengesteinen! Alle barn som er på tur her, kikker i mellom sprekker og hull, håper å finne nokre mynter. Ingen barn med av størrelse på denne turen, og lillemann får oppdage pengesteinen han og når han blir større :)

Plutselig vart mormor borte! Rekne med litt bildetaking er årsaken :) mor gikk sakte i et håp om at lillemann skulle ristes i søvn.
Men lillemann var for opptatt til å sove, han skulle sjå om mormor dukka oppatt! Så her står vi og venter på mormor skal komme ;)


Bakke nr2. Ikkje at den er så bratt, men den er så dryg. Akkurat no gjer det ingenting overhode! For med en sånn vinteralle som dette, så er det berre å nyte omgivelsane.


Fint utsikt mellom grantrærna :)) reineste winter wonderland!
Mor zoomer inn litt her. Ser du akkurat ned i kløfta der? Der er ei hytte. Det er ei ÅST hytte, akkurat på kanten der med ei nydelig utsikt. Vellesera heiter det der. Mor har nøkkel og e DNT medlem, og den hytta der har mor lyst til å overnatte på ei helg i vinter :)No er det nesten så mor hører Bjelleklang i det fjerne! :-/Sporene i snøen av dei to karane er her enda. Skal sjå vi treff på noken snart som er på retur, eller er framme på sætra.
Sunnmøsalpane <3 just love it!Hjort er her også, trakk over alt her.


Ok no gir mor opp! Bjelleklang, bjellekklang, over skog og hei!! Jada, her er det berre å gi etter for vintergleda!


Pausebenken. Ingen pause på oss idag.En liten kar sovna til slutt! Hang litt skjevt, men det fixa mormor med mors termofleecejakke. Knytte pent opp så lillemann har det utrulig lunt oppi der :)Har ikkje han det godt, så veit ikkje mor altså ;))
Sov godt, mors lille fjellprins <3Mens lillemann søv, ser mor nok en gang inn til Vellesetra og Velleseterdalen. Det å overnatte på den hytta der frister meir og meir. Å gå inn i dalen på ski elle truger hadde virkelig vært en flott tur.


2/3 av veien inn til sætra er unnagjordt. Og da møter mor og mormor dette!! What??? Har stormen som var blåst ned så mange trær? Dette ser ut som bom stopp :(


Mormor kikker etter om mulig å gå under. Men ne. Her gikk spora til karane også, men stoppa der dei og. Ikkje oppover heller, for tett.

Mor har ikkje sett spora etter dei komme ned att, så en vei har dei komt seg forbi  sperringa, så mor fulgte spora og kikka... og til slutt fann mor spora! Dei hadde tatt veien ned den tette granskogen. Og dei må ha komt seg forbi også, for tilbake har dei ikkje komt.


Så her måtte vi berre parkere trugene og staver, for her var det umulig å bruke truger. Så får vi håpe på ærlige sjeler ikkje rapper trugene om noken dukker opp....


Siden mor har en fjellprins i meis, så går mormor først. Blir en del smågreiner å knekke for å komme gjennom med meis, men er fullt mulig.

Mormor orienterer seg, kor gå neste.


Så er det å komme over alle trærna som ligg her. Litt klatrng hindrer oss ikkje.
Blir litt grantrær å forsere, men dei ligg stødig og er ikkje særlig med greiner, kun stammer.


Står midt i og ser nedover. Ja ja, ikkje så ille dette.

Renner nokre småbekker her, men ellers tomt for hindringer.


Ser oppover, og det går opp for mor og mormor at det er ikkje berre trær som er blåst over ende, men det er faktisk et jordras. Her ligg et tynt lag med mjuk jord oppå bakken. Jorda har rett og slett dratt med seg mange trær, eller kombi ustødige grantrær ifra Dagmar, pluss meget bløt bakke, og blitt ras utav det.

Bakken er ikkje så ille å gå på. Jordraset er ikkje tjukt her kor vi går som du ser.
Passert heile sulamitten, og kjem til nokre ruiner. Mor har ikkje sett desse ruinane nedi sia her før. Kva i alle dager for slags ruiner er dette? Sånn litt før særta også.
Trakke litt våt myr, rennende vatn og opp på veien er vi att :) ser dei store granene som sperrer fra andre sia. Ikkje mulig å komme gjennom nei, bere å glemme. Og for ei vannmengde det er oppå veien! Meir bekk enn vei.


Men vi fortsetter videre vi, fornøgde med å passere raset og kunne komme fram til sætra :))

Tydelig at det har vært nokre meget fuktige dager i det siste.... mor er glad ho var i Eidsdalen  når dette foregikk.
Spora etter karane er her også, så vi får sjå om vi møter på dei. Mulig dei er framme for å sjekke sela/hyttene sine etter uværet som har vært.

Og vips! Der er Brunstadsætra! :))

Sovandes lillemann får ikkje med seg den fine elva her han, sovet seg gjennom heile klatreturen forbi raset også. Så han har det godt oppi der tydligvis :)Her er det full vinter! Snø og istapper kom fort iår :-/Istappane er lange og veldig tynne, nesten som krystaller he i elva. Tydlig at kulda kom fort. Men du og du kor nydelig det er også! :)Mormor berre må ned til elva og stavre over nokre steiner for å ta bedre nærbilde av dei nydelige istappane. Mor har lillemann på ryggen, så ho held seg trygt på brua.
Artig is-skjegg på steinane i elva :))
Brunstadsætra ligg vakkert til i fjellsia med flotte fjel rundt seg. Her ser vi Brunstadhornet.

Mange flotte sel og hytter her. Nokre er bygd oppatt oppå murane av nedfalne sel. Ingen veit kor lenge her har vært sæter, men alt tyder på det er meget lenge.


Her har på det meste vært 15 eigere her på sætra, og dertil like mange bygg. Nokre står att, noken bygd oppatt, og nokre plasser er berre ruinane att.

På nedste delen av sæta er der dei fleste ruinane er. Der ligg også beitemarker.

Eit av dei siste sela på sætra. Ligg sånn sist før man går inn i Brunstaddalen.
Den store grana der var egentlig målet vårt. Står rett etter det siste gamle røde selet. Under treet er pauseplassen med en slags benk. Men siden lillemann søv, så tar vi berre en vandrerunde her. Fortsette du her inn, så finn du skilt som viser vei inn Brunstaddalen som du kan gå over til Patchelhytta. Og en sti som går til Vellesetra.Ei av dei meir nye hyttene, bygd oppå gamle murer.Mor måtte en tur oppå trappa til den siste hytta inst. Gammel og sjarmerendes, med ei trapp som snart dett ifra kvarandre.På mors ønskeliste: tur helst til fots når det er bar bakke, eller til nød på ski, gå bakover Brunstaddalen her, komme over til Patchellhytta, og overnatte der ei natt.


Who to make a pole smile? Make a happy face! Mormors hurtigsnømann ;))Lillemann syns no at meisa har vært stille for lenge, og begynne å snu på seg. Så da er det berre å snu. Og mor ser at himmelen har klarna en del, så vi får sjå på nesten blå himmel! :))

Omtrent heile Brunstadsætra sett fra brua når du kjem fram. nydelig plass!
Rett bak sætra ser du Sætretindande som ruver.
Fornøgd mormor! Mormor er omtrent alltid fornøgd ho når ho er på tur. Akkurat idag er ho ekstra fornøgd pga endelig snø!!
Mor sjekker forholda baki meisa. Fremdeles sovande..... alt ei termofleecejakke kan brukes til, pakke inn lillemann :)

Da snur vi ryggen til Brunstadsætra for denne gongen, og setter kursen tilbake til bilen.

Da er vi tilbake ved raset. Blir nok ikkje lett å få rydda vekk dette før snøen er borte. Litt motorsagmassakre hadde gjordt seg her, for dette er en del trær.
Ned her da for å komme rundt.... ser også at hjorten har gått ned denne veien.


Litt småseigt å trakke akkurat her. Et tynt lag med jord ifra raset.


Mor på vei over trestammane....  alt lillemann er med på mens han søv! ;))

Da nesten over siste stammane, litt balansetrening på tur skader ikkje!
Litt tett granskog gjenstår, og vi rydda ganske bra vei med kvisting da vi gikk gjennom ista, berre så småkvistane hagla!

Tilbake til trugene! Dei låg fremdeles på samme plassen, og etter spora å bedømme, så har det ikkje vært andre her heller. Mors kjære Atlas Aspect 28 <3


Bjelleklang, bjelleklang, over skog og hei! Lytt til bjellens muntre klang.... beklager, kan ikkje noke for det, men får berre sånn bjelleklang stemning når mor går her...

Mormor snart ferdig med å ha på seg sine truger også. Først hadde ho på mor, så sine egne.Mormor i farta!!! :))


Det er sånne øyeblikk som dette at mor faktisk kan sei at ho virkelig liker vinteren! Mor koser seg faktisk ute på trugetur!

Ups.... mor henger litt etter... tatt bilder, no igjen. Sukk.


Kan ikkje anna enn å berre nyte livet akkurat no...


Tralla la la! Life is good! Kjenner at det ikkje kan bli så lenge til neste trugetur ;)Berre det å kikke rett opp er nydelig! Grantrær med snø på er vinteridyll.


2 fornøgde damer på tur.

Deler av Velledalen en vakker vinterdag.
Det ensomme treet.
Nesten nede igjen, og mor ser spora til hjorten som endte sine dager i morgentimane. Skal vi sjå... kom ned bakken, rusla over veien der mor står......................................komt ned på marka rett framfor jakthytta, ante fred og ingen fare, så Pang! Og ender som hjortebiff, kanskje spekelår, indrefilet med potetbåter og grønnsaker.... mor fekk no så lyst på hjortesteika som ligg i fryseren heime :-P


Nede på parkeringa ved elva. Velledalen har ei flott kvelvingsbru. Mor begynner å tenke på alle dei andre kvelvingsbruene her i Sykkylven. Lurer på kor mange her er att? Hmmm... mor får leite dei opp en dag.


Mor setter meisa på bakken, Lillemann søv enda han. Varmt og lunt i minusgradene ute. Men han har sovet lenge nok, og her ved elva er lufta ekstra kald for en liten. Mor og mormor har no hatt vinterens første trugetur, og det er garantert ikkje den siste. Truger er så greitt å ha for å komme seg ut når det er vinter og snø, for å sitte inne er ikkje noke alternativ! Ifølge yr.no (om dei skal no melde riktig så er det når det er dårlig vær) så regner snøen vekk i helga. Men når snøen kjem tilbake, da er mor klar med trugene, drar tak i mormor og er ute igjen! :))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar