onsdag 18. desember 2013

Helgetur på Risesætra del 2, Sæbø, Ørsta. Tur i RognestøyldalenMor og lillemann er med søstern og svoger på selet som svoger har tilgang på ifra barndomsgarden. Mor er heilt forelska i dette selet! Tar gjerne en tur hit igjen, om sjansen byr seg. Siste dagen, så tar vi oss en rusletur innover i dalen der Risesætra ligg. En heilt nydelig dal, og tross været så ser mor virkelig turpotensialet her inne!! Fjella omtrent roper på deg her :-S Vi går fra Risesætra og innover Rognestøyldalen, til Rognestøylsætra, der mor, lillemann og søstern var på morgentur dagen i forveien. Mor har allerede vært ute å gått i nesten 1t med lillemann, sovetid, men går gjerne en tur til ;)
En morgen med ikkje akkurat det beste været, men frisk luft frister :)
I den første Tverrdalen, så får mor glimt av pinakklane søstern har snakka så masse om! Smyger seg så vidt ut fra skyene.
Mor hever konstant øynene i retninga pinakklane heilt fram til sætra.... håp om at alle skal komme fram, og få sett den siste syltynne pinakkelen som skal være der.


Er berre 1,35km fra Risesætra til Rognestøylsætra. Men der slutter grusveien også. Da har man fin utsikt til begge vatna, her Litlevatnet.

Litt nedenfor Rognestøylsætra, ligg der en slags liten "haug". Svoger trur at det var her Riseselet låg før, ikkje heilt sikker, men vart så flytta lengre ned til noværende plass. Mindre rasfare der selet står no enn her.

Sett fra sætra ned mot begynnelsen av dalen, med Veirahaldet 1206moh og Blåtinden 1217moh i bakgrunn. Søstern har tatt trekket opp der, og trakka med ski innover dei fjella der. Tenk om mor kunne fått til noke sånt...

Rognestøylsætra ligg rett nedunder Kopphornet og Klovtindane.


Svoger foreslo å gå rundt Litlevatnet, altså gå mellom vatna, krysse elva, og trakke langs sia, så krysse elva igjen og ende ved utedoen ved Risesætra. Søstern o svoger litt usikre på om mor skulle, for mor har ikkje vanntette vintertursko... Men det rett og slett driter mor i, tørr kan mor være seinere. Kjære julenisse, mor ønsker seg Salomon Aspen vintersko....  her er vi på vei ned stien til Storevatnet og ser mot en del til av Rognestøylsætra som ligg på motsatt side av Litlevatnet.

Lett is enda på myrområdet mellom vatna. Fjellryggen der bak ender med Grøthornet 1058moh.

Fra myra mot sætra.
Heilt inst av vatnet ligg det ei rekke med naust, pluss et lite for seg sjøl på sia. Nokre ikkje heilt i god stand lengre.

Var der litt liv i meisa tru? Søstern hevder ho såg to nøttebrune øyner som kikka. Hmmmm...   joda, 5min på å våkne opp først.


Fra den bittelille brygga ved nausta ved Storevatnet, ser inn botnen av Rognestøyldalen. Spisse fjellet til venstre, Kubben 1125moh. Den skiller seg lett ut i fjellrekka. Går du bakover her, så kjem du til Bakkedalen, og fjellet heilt bakerst i en anelse lys, Dukhornet 1412moh.


Nede ved elva, og følger den nedover dalen et lite stykke. På leit etter den ulovlige bru 1.
Søstern trakker på i snøen, passer på å finne tørreste vei til mor <3

Nærmer oss Litlevatnet, og ser hyttene som ligger der. Veirahaldet og Blåhornet i bakgrunn.Mor har allerede funnet sine mål her i dalen, Inste Tverrdalen ser meget forlokkande ut! Opp og bak der å kikke... Svoger fortel om historier, navna på fjella osv. Mor skulle ønske ho hadde bede husk! Så mange navn, fjell og plasser! Spesielt ei historie han fortalte som mor husker. Oppi Inste Tverrdalen her ligg et flott vatn. 2 stk i familien hans bar opp og satte ut fisk der. Da dei skulle oppatt og fiske seinere, var der nokre Ålesundere som hadde slått leir der. Dei hadde fiska opp 50 store fine, og tømt heile vatnet. Det var det fisket...


Den ulovlige bru 1. Flott bygd og solid da, og praktisk om man vil på tur oppi fjellet. Elva er djup så ei bru er toppers! Vart vel anmeldt for å ha bygd denne her.


Fint å stå på brua og kikke også. Mor og lillemann kikker etter fisk! Svoger fortel om første i familien som svømte under brua, og vart dermed "åpna" ;))
Virker som lillemann berre vil sitte oppi meisa. Slapper fullstendig av der bak, kikker seg rundt og hører på oss andre som prater. Mor har på seg lillemanns favorittlue, Bergans si "hjortelue"! Lillemann er så glad i hjort!
Så skal vi krysse blåbærhaugen. Her er det visstnok masse blåbær på høsten! Og lynga er ganske så høg også.

Over haugen venter meir snø.


Nydelig lys ute når det skifter fra nesten ok vær til dårlig vær. Det merkelige her, er at så fort vi kom over kanten på haugen, så hadde alle trærna i et lite område skjegg.

Mor og lillemann på tur! :))
Og endelig så får mor sjå den syltynne pinakkelen!! :)) trykk for større bilde, så skal du få sjå en syltynn pinakkel midt mellom dei to store som ser ut som ei klo. Heilt utrulig tøft! Tenk å vært oppe er og fått sett den tynne pinakkelen i sin heilhet, anna en en liten spiss langt der oppe bak dei andre.
Fra å kikke støtt og stadig opp, så ser mor ned, passe på kor mor setter føttene sine i den våte myra. Utrulig men sant, tyttebær i midten av desember! :-OVi er utrulig heldige med været på vår morgentur og markarally. Sjå blå himmel er ikkje sjølvsagt i desse dager her på Sunnmøre :-/

Renn støtt små bekker i denne myra. Holde seg tørr på beina er berre å glemme. Mor kjenner det sukler i eine skoen.... men heller våt enn å ikkje gå her ;)Gå glipp av det vakre landskapet her og sitte inne? Nei takk!
Lillemann liker at mor hopper fra tue til tue, hopper over bekker og at vatnet spruter rundt skoa til mor. 1,2,3 og hopp!! Og hopper litt ekstra for lillemann :)

I et ellers rusten farga landskap, så lyser den røde mosen virkelig opp.Krysse ei sideelv? Ingen problem, leite etter den beste plassen, og søstern og svoger i sine vanntette sko, geleider mor best mulig over. Greitt med ei hand eller to å holde i. Mor vil helst ikkje dette med lillemann på ryggen.
Surkle, surkle.... kiler mellom mors tær! Lurer på koffer? ;)Myrområde er vått å gå tur i, den er grei, men landskapet, vatnet, plantane her er noke eget ved.No har vi komt såpass nedi dalen at mor kan skimte Risesætra mellom trea. Vi har gått ned til elva no, skal berre litt til ned, før så å finne ulovlig bru 2.Søstern og svoger på markarally!


Svoger såg noke heilt kvitt på et tre. fugel? Snø? Nei, en heilt drivkvit sopp! Den var så kvit at den lyste virkelig opp på bakken. Albino-kjuke :)

Nydelig opp mot Tverrdalen her. Ser at framfor ligg ei djupne/søkk. Nedi der ligg et vatn. Neste morgentur visst vi kjem tilbake hit? ;)

No ser vi også Rekkesætra. Går en vei opp dit på motsatt side av veien opp til Risesætra. Ca 4 bygg og fleire ruiner. En kjapp tur med lillemann en dag? Mor og ruiner, en av mors svakheter.


Kjæresteparet koser seg på tur ilag :)
Mor og lillemann går og syng dei, kikker bort på dei to som snakker om planer for turer til sommeren og fniser der framme.


Ulovlig bru 2! Berre å krysse brua, så rett fram, og vi ender ved utedoen. Runden er på ca 4km, alt etter kor langt opp i sia du går. Herlig forfriskande å ta en tur på formiddagen. Kjenne den friske lufta, luktene av myr, lukta av lynga og sjå det klare vatnet i bekkane og elvane. Kjekt selskap! Treffe en og anna fugl, rød mose, kvit sopp å undre seg over, kikke etter pinakkler.... og en herlig lillemann som studerer alt, synger og slapper av. Han har det godt oppi meisa si. Lunt og utsikt som forandrer seg heile tia, henge på ryggen til mor som han no har gjordt veldig mange gonger. Og ikkje minst, han har hatt ei koselig helg ilag med sine. Han har slappa av, kosa seg, fått masse oppmerksomhet, sove ilag med mor i soveposen sin, vært på turer og spist masse godt som hører med til en helgetur :)
No er det dessverre tilbake til bilen som er nesten ferdigpakka, og kjøre tilbake til Sykkylven. Litt trist, men håper på en dag å komme tilbake hit, til det koselige selet her på Risesætra.

Tusen takk til søstern og svoger for ei herlig helg! Dokke er bra go begge 2 <3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar