mandag 16. desember 2013

Helgetur på Risesætra, Sæbø


Mor og lillemann er aleine heime heile helga, og da tenkte mor å ta med lillemann på Vellesæterhytta. Men det viser seg at ei klasse skulle dit, så da leita mor etter alternativer. Søstern ville også på hyttetur, og ilag la vi hodene i bløt og tenkte...I siste timen kom søstern med et forslag: Risesætra på Sæbø! Svoger er fra Sæbø, og gården han kjem ifra har et sel der. Han skulle egentlig på julebord, men droppa det, og ville være med oss 3 på tur istadenfor ;) Mor har hørt så masse fint om den sætra, så selvfølgelig så ville mor og lillemann bli med dit! Selet er lite, av en gode gammle sorten med tømmervegger, ingen strøm eller innlagt vatn. Ei heller dekning. Det ligg ann til ei super helg! :-D

Fra Sæbø, i Ørsta kommune, kjøre du fra sentrum innover Bondalen. Fra Rekkedal går der 2 veier inn Rognestøyldalen. Ta den veien nærmest Sæbø sentrum. Kjem til slutt til en gård, der står en bom, 15kr. Fra bommen er det ca 2,2km inn til Risesætra.
Mørkt når vi kjem fram. Sela ligg på rekke her.


Akkurat som et ekte sel er, gammelt, koselig og lite, sånn at du må ut for å skifte meining ;)Lillemann fekk med seg ulla, potetgullposen, og fann seg til rette oppi sofaen mens alle lempa inn sekker, bagger og mat.

Selet har minst 3 tonn med sjarme <3 <3 <3

Lillemann undersøke dei kvadratmetane som er der, ser ut til å finne seg fort til rette han :)
Søstern fått fyrt opp, og lillemann finn en dabradio, og leiker dj.....

Kveldsmat på hyttetur: spekemat og potetsalat!
Lillemann er konge ved bordet, sitt ved enden og har full kontroll på all maten, og passer på å smake på alt som er der. Andre tar seg en cowboystrekk på sofaen.


En ganske så fornøgd lillemann som stadig ser hytter når vi er på tur, men sjelden får inn. No er han inni ei, og veit at soveposen er med :))
Svoger har lagt seg faaarlig til! Kile, kile, kile!! Lillemann og søstern fått ny hobby, kile svogers føtter!
Tannpussen ved "Tissemannen" var veldig morsomt! Lillemann og søstern hadde spyttekonkurranse! Altså, her er bildebeviset, er ikkje mor som lærer han sånt :-S

Utedoen... mor og lillemann har en liten privat samtale der inne i avlukket. Hemmeligstempla!


Er det fisk i bekken tru???
På sætrer er der alltids gamle historier, gjerne om tusser og troll, eller forsvunnede personer. Mor og lillemann sniker seg innpå svoger, håper på å skremme han! Berre lillemann kunne vente med å sei bø til vi er nært nok da... han er så spent at han sei bø før vi når vinduet....
Over leggetid, full av inntrykk, så ligger lillemann i soveposen sin som vi fekk som premie fra Helsport. Natta lillemann <3
Og når lillemann tok natta, tok resten av den trøtte voksne gjengen også natta.

En alarm vekte gjengen kl7 og Lillemann var kjapt oppe og sikra seg diverse nam ifra dagen før. Søstern fyrer opp før frokost.
Til frokost trenger man god musikk... djlillemann er igang!


Knapt 2 år no, men veit kva som trengst for å fyre opp! Og han passer på døra er lukket, bål er farlig det!

Mens noken spiser frokost, så sover andre ;))
Lillemann kaster fly på svoger, men murmeldyret er totalt borte vekk! Sovehjerte av gull!


Funnet ut av korleis hengslene fungerer :) Så no er lillemann ansvarlig for luftinga på selet, og tar oppgava på strak arm ;)

Tegnestund <3 lillemann elsker penn og papir, så her skifter mor og søstern på å tegne ilag med lillemann.

Ikkje det beste været en lørdags morgen. Men frisk luft skader ikkje! Mor vil gjerne sjå dalen i dagslys også, om enn regntunge skyer, og litt for glad vind som danser rundt.

Mot normalt, så har ikkje lillemann lyst ut! Trur han koser seg sånn på selet at han helt vil være inne. Lite, koselig og intimt, pluss han har full oppmerksomhet av en eller anna heile tia ;) Men å hoppe søyler i regnværet var gøy allikavel!!


Liten uværskråke på tur!! Godt regntøy fra Skogstad held absolutt vatnet ute, og lillemann tørr. Masse smarte løysninger over glidelåser og rundt sko. En virkelig god regndress!Lillemann fann snø!! Og et litt misslykka akeforsøk ilag med søstern på råtten snø....
Lillemann?? Kor skal du? Lillemann forsvant fra veien, ned skogen. Skulle berre sjå seg litt om..... ikkje mykje skogsredd den karen. Inste Tverrdalen i bakgrunn med Kollefjellet 950moh til høgre.

Enden av veien, og framme ved Rognestøylen, ca 430moh. Her ligg 9 hytter i 2 rekker, og ligg overfor 2 vatn. Her sees litt av Storevatnet.

Fra Rognestøylen mot Risesætra. Grøthornet 1058moh til venstre, Litlevatnet også.

Utsikta fra Rognestøylen fra venstre: Kvasshornet 1190moh, Inste Tverrdalen, så Kollefjelet 950moh, Heimste Tverrdalen, så lange rekka som ender med Grøthornet 1058moh. Storevatnet 423moh til venstre, og Litlevatnet 423mog til høgre.

Rognestøylen. Sela er bygd inni bakken på en måte, med steinmurer bak på enkelte. Her kan det hende at fonna fyke litt over. Da greitt at hyttene er bygd så den skal fare over.

Fra Storevatnet inn mot Bakkedalen. Ser Dukhornet 1412moh som stikk seg ut der bak.
Litt is er her att enda, men det er ikkje masse!

Søstern og lillemann har vanntette sko, det har ikkje mor. så dei to var på tur aleine ned til vannkanten og kikka på båtane som låg der. Når lillemann skal utforske noke, da er det greitt å forlate mor! Utforskertranga er sterkere enn navlestrengen, takk og pris! Lillemann er en liten mammagut....Myra mellom dei 2 vatna, retning Litlevatnet. Ser så vidt i nokre hytter i enden av vatnet. Hører også til under Rognestøylen.Hoveddelen av Rognestøylen under Rognestøyltindane, høgste på 1221moh.

Lett småtrøtt lillemann på skuldrane, lager et reir av håret til mor, og gir mor vekslende utsikt. Best å komme seg tilbake til Risesætra før lillemann sovner oppå skuldrane til mor.


Tilbake på Risesætra, sjekke om svoger er ferdig med frokosten sin, så er det å dra på tur!
Trøtt, men ikkje for trøtt for litt yoghurt og pasta før vi skal dra på trugetur til Vardeskaret 725moh i Aldalen. Men den turen blir i neste blogg ;)Etter en lang tur på truger med meis, er alle sammen sultne. Søstern laga en biffsnadder en restaurant verdig! Mmmmm....Mens noken lager mat, får andre anledning til å ta en liten lesepause i ei etterlengta bok :)Kan man få bedre middag på hyttetur??


Lykkeliten ved enden av bordet, syns hyttetur er heilt fortreffelig! :))
Lillemann sin tur til lesestund, funnet mors bok, Fotturer på Sunnmøre. Skal man en god fjellfant bli, så må man lese dei rette bøkene ;)Slitsomt å være på hyttetur... slokna fort i soveposen sin denne kvelden.


Morgonen starta kl8 med ordet: Tsess!! Altså, kjeks. Jepp, lillemann er våken! Og etter spist kjeks, så må man vaske fingrane sine.... reinslig liten kar!Mor og lillemann si seng for helga, helsport soveposer og en sengebrisk som mor akkurat med sine 169cm, akkurat kan strekke seg i. Tar gjerne fleire netter der <3
Og når lillemann tar morgen, da er det morgen for resten av følget også.....Og til frokost må søstern og svoger ha kaffi. Lillemann er fyrstikk hjelper, og passe på kva tanta gjer.
Han tar gladelig sin tørn med å smøre frokost! Full konsentrasjon....
Sjøl om været ut vinduet ikkje er av det beste, så er det berre å få lillemann i meisa for ettermiddagsluren. Er dessverre ikkje berre å legge han i posen og så sovner han, så på med klær og ut!
Trøtt lillemann har henta dyna og koser med tanta, ikkje særlig lysten på å kle på seg.
Mor benytter sjansen til å kikke litt ekstra rundt på "kjøkkenet". Selet har minst 3 tonn med sjarm i masse forskjellige detaljer, ting og et hyttepreg som gjer at du føler deg velkommen.Praktiske ting, iblanda det hyttekoselige, gjer at du alltid har noke å sjå på, noke detaljer å undre på, uten at det virker fullt.

Lillemann ville til slutt forlate hytta, oppi meisa, og klemte på kosedyna si. Han var streng med å vise mor vei, skulle DIT! Og mor gikk dit... 15min etterpå, så sovna han godt, med vinden susande rundt meisa. Mor rusla tibake til selet, der søstern og svoger også var på vei ut for en tur. Mor har vært ute i 45min allerede, men en tur til blir mor gjerne med på ;) det får bli blogg nr3...

Selet på Risesætra gav virkelig meirsmak! Selet er lite og koselig, ekte hytteliv. Roen senka seg, skuldrane senka seg, og lillemann hadde ei strålande helg med masse kos og oppmerksomhet. Uteliv, en tur innom fellesfjøset og kikka på mange kyr og kalver, trugetur, tur i marka, utedo og alt som hører hyttelivet til. Og no som mor veit at lillemann liker hytteturer, da får mor ta med lillemann på ei DNT hytte en dag :))

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar