tirsdag 10. desember 2013

Trugetur ÅST hytta Vellesæter 410moh, SykkylvenSøndag, og det har stoppa å snø! :))) Glede!! Mor har hatt en tur på lista ei stund, nemmelig Vellesæterhytta, som er ei ÅST hytte. Mor har nøkkel, og har hatt planer lenge om å gå opp og sjekke om nøkkelen passer, pluss kva som er der. Mor har et ønske om å ta med lillemann dit for ei overnatting. Da greitt å vite kva vi går til, for mor har aldri brukt ei ÅST hytte før. Dei to store kidsa ville ikkje være med, skulle være med venner. Så da var det for mor å pakke meis og kle på lillemann, han har snart sovetid, så det gjelder å komme seg avgårde.
Kjøre til Velledalen, så kjøre samme vei som til Brunstadsætra. Parkere samme plassen også. kort sammenfatta: ta av ned til Brunstad, så første vei til venstre, skilta Brunstad. Kjøre framover til et kryss, veiskilt Bøveien, ta av til høgre. Parker.Målet for dagen ligg fram mot fjellet, Brunstadhornet, og opp til høgre. Framme på kanten av Vellesæterdalen ligg hytta.

Trøtt lillemann klar for ettermiddagsluren sin :) Klemmer dyna si og venter tålmodig på at mor skal få på seg trugene sine. Dagens ord vart "tuge", trur han gjentok ordet 30 gonger på ei lita stund... lærer av å gjenta ;)


Mor og lillemann klare for tur! Mor forklarer at vi skal finne ei hytte, der oppi fjellet, og lillemann er fullstendig klar over kva hytte er for noke :)

Måtte parkere ved den siste gården, ikkje brøyta fram hit til parkeringa. Skal til kraftverkshuset, og følge veien oppover til dalen. Ca 2km å gå opp dit, i 30cm snø. Mor litt skeptisk på så høg snø, og så tung last...

Den flotte kvelvingsbrua her på Brunstad, med dei like flotte Sunnmørsalpane i bakgrunn.Veldig kjekt å møte på 2 som også jobber på Ekornes som mor, og er på vei ned med truger. Dei har tråkka opp en liten sti, sånn at det ikkje blir så tungt som  mor frykta! :)) Dei hadde overnatta på hytta og var fornøgde med turen :)

Vintersko, truger og gamasjer. Og mor som aldri har vært noke vintermenneske, begynte i vinter som var med å gå trugeturer, ski osv. Dermed vart det mykje nytt å lære for mor. Foreks at gamasjer ikkje berre er noke Onkel Skrue bruker....Mor såg hjortespor, og skulle vise dei til lillemann, men der hadde lyset slokna ;-) det tok ikkje lang tid!
I sikte, Brunstadhornets fortopp 1320moh, og baktoppen på 1524moh. Går ikkje fort nei, tyngre enn mor trudde dette her.
Til venstre for Brunstadhornet ligger Brunstaddalen. Også ligg Brunstadsætra her, oppi sia til venstre.Og der kjem det meir folk også! 2 skiløpere, far og datter, kjem susande ned bakken. Dei også har vært opp til hytta, men ikkje overnatta.

En gong så ønsker mor å gå Brunstaddalen til endes, og komme over til Patchellhytta. Men da mens det er bart. Ski og ikkje aner korleis der ser ut, der er mor usikker. Ikkje så god på desse plankebitane...
Søt klukkande lyd ifra bekkane som ikkje har frosset til enda.
Pustepause! Oi oi oi, mor er tung idag! Skibukse vart varmt, lue er allerede tatt av. Mor kikker bak seg, har komt et stykke opp da. Må no trøste seg sjøl med at de går framover ;)

Den gode sti blir rotete, og mor har ikkje samme lange lortefallet som dei 2 karane. Mor slit litt no, trugene vrir seg etter som snøen gir etter på forskjellige plasser, der ikkje trakka. Må passe på å ikkje vrikke foten, og mor ønsker seg nye og høge vintersko...

Liten smule røde kinn???
  Og ser du dei 2 grønne lommene? Mor fekk dei av et hyggelig medlem på Fjellforum, et forum for fritidsinteresserte, mor er medlem der. Han syns mor virka baktung, og hadde et sett til overs med slike store lommer som festes på skulderreimane. Så no tester mor ut om det hjelper :)

Ups.... en kar som bikka over der baki. Ligg litt åpent til for trekken også.

Av med meisa og legge lillemann bedre til. Sånn! Hive av seg Norrøna thermofleece jakka også... mor koker!

Kjekt med at mor må ta pustepauser, er at utsikta er flott da :)
Sætretindane og Dalmannshornet, 1476moh.

Til venstre ser mor opp til fjellkanten der. Baki dumpa der ligg Storevatnet 847moh. Bratt opp, men ved vatnet ligg ei heilt ny og stor hytte som det var åpning på ifjor sommer. Den kan leiges :)

Mor kan no skimte Vellesæterhytta!! Så vidt gjennom buskaset ser mor hyttetaket! :))

Målet i sikte! Ikkje langt att no, og mor veit at inni hytta er det varmt etter dei to som var der i natt.

Hytta har ei utrulig beliggenhet, sånn heilt utpå kanten også. Får fullt utsyn ned dalen.


Krysse brua, akkurat brei nok til å truge seg over.


Ikkje mykje av elva som ikkje er frosset att...
Stien går egentlig gjennom porten der, men med snøen er det berre å spasere rett over.


Rasmusselet er det einaste orginale selet som er att på Vellesætea.


Opp siste bakken til hytta. ÅST hytta er bygd oppå restane av Jo-selet, og ligg så perfekt til som råd er :)
Ser tydelig at dei som har vært her før oss, har måka litt snø :))


Praktfull utsikt ned mot Velledalen der vi kom opp! Bakerst ser mor Urfjellet 1267moh og Lafjellet 1161moh. Nærmere til høgre Brustadkollen, og toppen er Ytstevasshornet 1330moh. Så har vi et skar, og skimter så vidt Holetindane 1288moh heilt til høgre.


Og skal heller ikkje klage på utsikta andre veien ifra hytta :-D ser innover Vellesæretdalen. Ser skispora etter en kar vi traff på vei opp. Han har garantert hat en nydelig tur inn til botnen. Toppane vi ser her er Vellesæterhornet 1511moh, Grøtdalstinden 1420moh og Klovetinden. Håpet er en dag å overnatte på hytta, og så gå innover dalen her, derfor mor og lillemann er her idag ;)Sjølve Vellesæterhytta. Fin plassering? ;) Hytta var ferdigbygd av ÅST i 1969.

Rett ved ligg Torefjøset som den vært kalla.
Midt mellom hyttene står veiviserskiltet.Mor med sovende lillemann, fornøgd med å komme seg opp idag :)


Mor har aldri prøvd ÅST nøkkelen sin før, så no gjenstår det å sjå..... og den passer! :))

I det samme nøkkelen gikk opp, kom det ifra meisa: "Tytte!!" Lillemann våkna tydligvis av lyden av nøkkelen, men glad for å sjå hytta ;)
Her er han inne i forgangen på hytta mens mor tar av seg trugene.


Lillemann var rask opp i sofaen for å kikke ut vinduet.

Hytta er ganske stor, og et flott kjøkken :) 4 platers gassoven er rein luksus!
Da er det tid for lunsj for mor og lillemann :)

Viktig å røre i toddyen sin, noke lillemann syns er like kjekt kvar gong. Mor må nok vente litt på å få låne den rørepinnen der....


Fornøgd lillemann med skiva si med skinke. Lillemann, har ikkje mor sagt mange gonger at du skal spise skinka PÅ skiva? Sukk.....


Sitte i sofaen og kikke utav vinduet, varmt og godt inni hytta, kaldt der ute.

Lillemann er heilt forfæra, flua er fanga INNI vinduet! Er det mulig?? Mor må åpne dobbeltvinduet for å vise lillemann at det faktisk er mulig. Så hadde vi fluejakt i alle vindua etterpå :)Mor tok seg en runde i kjøkkenskapa, sjekke kva som er der av diverse. Krydderhylle, godt utvalg.


Proviant er her ikkje noke særlig av, men nok kaffi og te, telys og flatbrød.
Vi sjekka ut soveromma. Første rommet hadde 2 dobbeltkøyer i vinkel. Lillemann måtte opp og sjekke den eine :)


Neste rom hadde også to dobbeltkøyer, ei i kvar ende av rommet. En sofa også, plass til en person til om nødvendig.Pluss noke lillemann la merke til med en gong, en stooor støvsuger! Brom brom!

Lillemann sprang innatt på stua, og sjekka ut lesekroken. Der var masse bøker, korstokker og et spel. Lillemann fann til og med ei peikebok for barn han vart sittande med :)
Mor såg et pat bøker mor skal bla i neste gong ho er her!
Mor spurte om lillemann skulle ha kjeks. Og han veit kor han finn dei!Kjeksa vart fort droppa, for innerst i meisa fann han såpeboblene! Glede i hytta!! :))
I eine hjørnet hang et stort morsomt bilde. Mor ser at det er snudd att fram, og det om vises er baksida. Framsia kan ikkje være bedre enn dette, så i dette tilfellet så trur mor at medaaljens bakside er den beste ;)Der står et bilde i lesekroken, ei tegning over korleis Vellesætra en gang har sett ut med alle sela i 1935, teikna av Jostein Drabløs i 1998. Sætra var plass for melkekyr heilt fram til 1966, men det var siste året også. Heilt til 2001, da vart det slept sauer ut på beite her. Et meget koselig innslag når man er her på tur. Er som om sætra lever når her er dyr :)

For å vise mors siste hjelpemiddel, fått av et hyggelig medlem på Fjellforum. To store lommer som blir festa med borrelås på skulderreimane. Øverste skal festast i D-ringen, men mor har ikkje. Så festa rundt reima oppe. Med et tips om å flytte det tyngste fram, så putta mor i termosen, matboksen, klementiner, droppa vanntanken og hade i ei lita vannflaske, hodelykt og nokre småting. Romma masse! Og det hjalp virkelig! Mor følte seg ikkje fullt så baktung som ho vanligvis gjer :))  Tusen takk for lommene, og for tipset :))Lillemann fann dei 2 klementinane, hoppa opp og ned i glede, og spiste fortere enn mor klarte å lage biter.Mor ser ut vinduet, himmelen har fått kveldsfarger. Da er det på tide å komme seg avgårde, før det blir for mørkt. Mor har med 2 hodelykter, pluss reservebatteri, men kjekkest å gå mens det er litt lys ute.Da er lillemann klar for turen tilbake til bilen. På med 2 sett tjukke ullsokker, termosokker, så oppi voksiposen. Skoa ligg baki meisa. Lillemann har blitt så stor at få føttene nedi voksiposen med støveler, er vanskelig. Og med dei to lommene framme, får no mor plass til skoa baki meisa ;)Lillemann venter tålmodig mens mor tar på trugene....

Flott himmel innover Vellesæterdalen. Mor var inn her ilag med Brudern, og opp til Gullmorvatnet, en nydelig tur. Så no håper mor at ho skal få seg en vintertur inn her, med vake snødekte fjell. Neste gong? ;)

Da er vi på vei ned.... se brua vi skal over. Mor er glad vi skal nedover no, og ikkje opp.
Lillemann er ivrig i praten idag, er i godt humør og kikker seg rundt. Ser hytta baki på bildet.


Bablende om skogen, fjella, flya oppi himmelen og om kanskje vi ser hjort, så går vi med godt mot nedatt :))


Etter å ha gått et stykke, og ser tilbake. Vi legger til fleire spor på veien, viser at det er en del som vandrer her.

Hjortespor! Mor og lillemann følger spora, prater om kor hjorten kom ifra, og kor den gikk. At no leita hjorten etter mat for all snøen har dekt til graset! Lillemann vart heilt oppglødd, og prata i vei om snø, mat og hjort!

Lillemann såg månen! Månen lyser så pent ved Brunstadhornet.


Lillemann meiner han hørte noke, roper "Hjott, hjott!!" Vi kikker oss rundt, ser nøye ned marka, ingen spor, inn i skogen, men ingen hjort. Mat, lillemann meiner hjorten er ute og leiter etter mat.


Litt lengre ned ser mor nokre andre spor. Spennende spor! Litt lengre enn handflata til mor. Kva dyr dette er aner mor ikkje. Noken forslag? Lillemann hadde mange forslag, men mor tviler det er mus, kanin, hjort eller pus på tur :)Da er vi nesten nede, ser oss tilbake og lillemann sei "hade tytte" og vinker. En nydelig dag for tur!


Framover ser vi lyser i fra husa, og fra Brunstad kraftverk, der vi starta.
Passert kraftverket og får et flott syn mot ei mektig fjellrekke.
Glemte jo skilta da vi starta! Veien opp til Vellesætra er skilta.... sukk, mor da!
Skilta står ved brua ved kraftverket, med utsikt  inn mot Brunstaddalen med Brunstadhornet til høgre. Elva deler seg ved foten av Brunstadhornet, slik som dalen. Eine delen inn Brunstaddalen og Brunstadsætra, og andre til Vellesæterdalen.

Mor og lillemann har hatt en virkelig nydelig tur i herlig vintervær. Etterlengta etter uke med regn, vind, sludd, tett snøfall, storm og lite turvennlige forhold. Veien opp til sætra er 2km lang, og du starter på 120moh, ender på 410moh, altså opp 290 høgdemeter. At mor synst det var ekstra tungt idag, er ikkje så rart. reitt nok ujamnt trakka sti i 30cm snø, men på kvelden fekk mor omgangssjuka.... slått fullstendig ut. Sikkert etter lillemann hadde den lørdagsmorgen. Men mor skal oppatt til hytta, vel og merke når mor er frisk, og da håper mor det er lettere å gå :))6 kommentarer:

 1. Skal si dere har (har hatt?) snø der oppe! Fint innlegg med fine vinterbilder! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Bjarne :-) vi har hatt snø... den kom fort, og forsvant like fort :-( kunne godt ha lagt litt lengre syns no eg da.

   Slett
 2. Åhh, gler meg faktisk til å prøve trugene igjen....faktisk! Sjølv om eg også er tilhengar av å gå på berre beina, så er det også noko med å innstille seg på den årstida ein faktisk har. Reknar med at snøen er i ferd med å regne vekk igjen hos dåke også? Kjedeleg når det kom så mykje...skapte jo litt julestemning. God betring - du er vel forhåpentlegvis over det verste no! Omgangsjuka er bokstaveleg talt noko drit...;) Og - takk for mange og hyggelege kommentarar på bloggen min! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Liv Janne :-) er over det verste no, men den tok virkelig på denne gongen. Eg er som deg, mest glad i beina planta på bakken sjøl. Men det var litt som du sei, julestemning og den første vinterstemniga, det å få på trugene og nyte det vakre kvite. Men den kom hardt og brutalt snøen, og forsvant på 2 dager. Litt trist...

   Slett