torsdag 16. januar 2014

Lavvonatt i minusgraderMor har fri onsdager, og planen var å få testa julegava til mor, Austfjord soveposen fra Helsport. Lagt i den før, men ikkje i minusgrader. Lillemann var litt uggen i magen, veldig trøtt den kvelden, så mor skulle dra uten lillemann. Stakkars lillemann som såg mor pakke soveposen sin, og han skjønte kva mor skulle. Men mor skulle legge lillemann før ho dro, så han skulle sove når mor forlot huset. Mormor skulle være med, men måtte melde avbud. Så mor skulle teste sine "eg er mørkeredd" følelsen! Tør mor å ligge i lavvoen aleine? Blir mor mørkeredd i skogen aleine? Det skulle no mor få finne ut av.....

Lillemann er i seng, mor har pakka sekken, og kjører til heimgården. Parkerer bilen, og ser opp mot skogen. Månen lyser over skogen, og det er ganske så månelyst ute. Mor prøver å kjenne inni seg, mørekredd??


Mor trasker seg opp i granskogen. Kvister som knekker høres mykje bedre no som mor er aleine. Når mor har med lillemann, så prater vi og er ikkje stille. Men no, no er mor aleine, og den minste lyd høres veldig høg ut. Joda, mor er meir lett kjippen no. Men redd? Ikkje enda.

Mor høer en knekk. Den knekken var ikkje mor som laga. Skogen her myldrer av hjjort, og leiren ligg midt i et hjortetrakk. Her er spor i snøen etter både hjort og mennesker, mormor og frøken A var her tidligere idag på utflukt. Mor speider etter hjorten, men ser den ikkje.
Der er leiren! Mormor har kosta lavvoen for snø da dei var opp, pluss en pose med ved. Mor føle det nesten trygt her, vært her nokre gonger no og mor kjenner at dette her, det går bra :))Inni lavvoen er duken fullstendig frossen. Baken er også frossen. Lyset til mor får veggane til å glitre som reine stjernehimmelen. Det eineste er at lua til mor setter seg fast som borrelås i duken :-/Bunnduken er hengt opp i tørkestativet, veldig greitt. Posen til bunnduken og lavvo også. For at mus ikkje skal kose seg, og pga frost. Mor legg bunnduken klar, treng ikkje feste den, skal jo ikkje bruke heile, er jo aleine.


Mor har laga seg et reir inni lavvoen, da er det på tide å starte bålet. Mor plukka med seg tørr mose, never og døde einer på vei opp. Og snart er bålet igang. Mor føler at ei natt her aleine kjem til å gå super fint!! Aldri i pokker om mor snur med halen mellom beina i natt. Da må noke spesielt skje, som en gal hjort eller noke.
Mor ser at rundt heile leiren er det hjortespor over alt! Og da meiner mor virkelig over alt! Rundt kvart et tre, rundt bålet, inntil lavvoen. Samme kor mor snur seg, hjortespor. Leiren ligg midt i et område hjorten virkelig liker seg. Mine kjære naboer... og dei har rota i leiren også, i kvistane som ligg her.


Mor sett seg ned et øyeblikk, kjenner oen siger inn. Ser på lysa ifra Åleund i det fjerne, lysa ifra Tusvika, og mor kjenne at dette her, det kjem til å gå bra, veldig bra. Bortsett fra det er litt stusselig aleine. Mor er sjelden på tur aleine, vant med å ha selskap. Mor veit en ting, mor er ingen "lonesome cowboy". Men en gang i blant går greitt :)


Mor henter meir ved, tar seg i å snu seg en gang i blant. Jada, det er berre sånn. Kikker seg over skuldra når man er aleine. Men her ved lavvoen til mor, er det faktisk heilt greitt. Mor er ganske så fornøgd med dette kjøpet, Helsport Kongsvold 8-10. Den lyser fint opp i skogen her.

Inni lavvoen har mor hatt på litt varme, greitt i desse minusgradene. Lampa lyser opp og varmer godt. Visst du ser etter, så glitrer det som må stjerner på bildet. Det er frosten som glitrer enda, og mor trur nok frosten blir der og lager himmel til mor. Mens mor er ute og sager meir ved, ringer mormor. Endring i planene, ho er ledig i morgen allikavel. Om vi skule gå en tur i morgen? Mor fortel at ho er i leiren no, og skal være her ei natt. Kjem! svarer mormor kontant, og legger på.
Mormor er rask å pakke! Plutselig hører mor et Johooooo! i skogen. Mormor kjem raskt opp med sekken klar :))
Mor ser på mormor der ho sitt framfor bålet, det hadde gått heilt bra med å overnatte aleine, men mykje kjekkere med selskap <3
Når man er 2 om å passe bålet, så går ting fortere. Så mor får no tid fortere til å sette på kjelen med vatn. Mmmmmm... mor gler seg til varm kakao <3
Mors kveldsmat: kakao og grillmør! Mykje bedre enn ei skive heime på fat... fram med grillpinnen!Mor og mormor sitt og koser seg, skuer ut i skogen og måneskinnet som berre blir sterkere. Varmen ifra bålet varmer godt i minusgradene, og mor gler seg til varm grillmør. Mor hadde lagt rester etter middagen i folie, men den pølsegratengen  og grønnsakene ligg att i kjøleskapet :-( grillmør er fin fin erstatning ;)


Godt kledd mormor ler av mor... det er så måneskinn ute at lykt ikkje er nødvendig, og mor uttrykte det elegant med at : "No er det så lyst ute at mor ser når mor skal pisse og ikkje treff buksa".

Dotid! Skogen er så full i hjortespor, at det snart er behov for lyskryss her! Samme kor mor går, så er der hjortespor. Her er et berre å finne seg en fast plass, og satse på hjorten ikkje står og ser på :-SIngen hjort hoppa fram fra skogen og sa bø, så da er det berre å komme seg inn i lavvoen, lage til posen og krype nedi :))

Mors seng for natta, Austfjord som skal testast i minus.
Mormor i sine 2 soveposer, fullt påkledd, og med et bedt smil om munnen :)

Neida, mor røyker ikkje, og kjem ikkje til å gjere det heller. Frostrøyk!

Siste mor ser før ho slokker lyset, "stjernehimmelen" i lavvoduken som glitrer vakkert. Heilt perfekt! Mor slukker lyser, og kryper godt ned i posen. Så hører mor mormor spør: "Kan du skru av lyset?" Mor kikker opp. "Mormor, lyset ER av." "Ååååå...." kjem det som svar. Måneskinnet er så sterkt at det er lyst inni lavvoen. Greiner fra trea ute tegner flotte mønster over heile duken. Skulle tru det var fullmåne ute. Og så hører mor nok en gang ifra naboposen: #¤*&! Eg må på do igjen!" Mormor..... ho som brukte så lang tid på å komme seg nedi 2 poser, kledd på seg nattaklær og alt. Her var det å åle seg utav posane, av med tøfler, på med sko og ut igjen. Mor krølla seg godt i posen, ikkje aktuelt om mor skal på do igjen! Her nedi var det så godt å være. Litt etter kom mormor tilbake, og på att med nattritualet :))

Morgenen kom, mor litt søvnig, men mormor våken og må opp. Litt vondt i ryggen, og må en tur på do. Mor våkna i natt og kjente ei blære som ville ut den og, men mor nekta plent! Ikkje har mor vært kald, så pose stempla godkjent! Men underlaget... et godt underlag, pluss ei lang pute fra en sommerstol. Men når mor ligg på siden som mor helst vil, så våkna mor opp og var vond. Litt luksusdyr der.... eller hatt meir polstring på hofta :-S
Kjenner det er nokre minusgrader ute, så det frister ikkje mykje å krype opp ifra denne herlige og varme soveposen! Men god morgen verden! :)

Lavvoduken glitrer enda, og mor er spent på kor kalde jaktstøvlane oppi posen er. Mor hatt dei oppi en pose og knytt att. Skoa er ganske så behagelige å ha på, ikkje kalde engang!
Mor prøver å tenne varme lampa. Men nei.... etter 20 forsøk så tenner den, men lyser svakt. Er nok feil gass på. Får kjøpe skikkelig og ta med til neste overnatting. Jada blære, mor skal komme seg ut no, ikkje mas!

Ute er himmelen skyfri og blå. Et rosa skjær farger opp. Det er rett og slett en nyyydelig morgen :)

Mormor har rota i glørna og fått fyr på bålet igjen. Varmer seg og er snart klar for frokost. Mor også, veldig snart.Fram med kjelen, fylle på med vatn, og vente forventningsfull med kakaoposen. Varm drikke en kald morgen er gull! :-DKanten rundt bålet har så fin struktur! Som om noken har blåst vekk snøen, og fått et fint fargeskjær ifra bålet.


Å du herlige kakao!! <3 <3

No koser mor seg virkelig! Sånne morgoner er virkelig koselige, godt selskap, bål, varm kakao og herlig utsikt. Og ikkje minst, tenke på dei som no er på jobb en onsdag, mens mor er her og nyter livet ;)

Grillmør til frokost også. Ingen klage ifra mor på det heller ;) pølsebrødet ligg ved bålet ti oppvarming.


Morgen stund er gull i grunn! Spesielt når du har noken å dele den med :))
Frokost! Må nyte pølsa før meir vedhenting. Bålet er godt å ha kalde morgoner, viktig å ikkje fryser. Når du fryser forsvinner også gleda over å være på tur.
Nattens bolig. Frossen men vanvittig herlig <3

Himmelen blir meir og meir rosa, og røyken ifra bålet blir mindre. Nesten synd å måtte pakke sammen no og dra heim.Mor ser innover Storfjorden, mot Sandvikhornet. Der og er himmelen rosa enda. Ligg an til å bli en strålende dag. Blir det sol på Sandvikhornet, så er der sol på Vassætra også. Kanskje mor skal ta seg en tu opp dit etterpå?
Pakke pakke pakke.... mor smiler når ho ser på soveposen sin, dette er garantert ikkje siste natta i minusgrader i den der :)

Klar for å gå heim... pakka og klart. Litt sånn fornøgd også, kjenne at følelsen fra igår at det å ligge ute aleine hadde gått bra. Men best med selskap! Definitivt!


Mormor er klar ho også, og vi overlet leiren til hjorten igjen. Rekner med den vil invadere området til kvelden igjen. Det er jo hjorten sitt hjem, vi berre låner plassen litt. Selvfølgelig så forstyrrer det den, men vi skal nok bli enige :))


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar