torsdag 30. januar 2014

Lunsjtur til Brunstadsætra 300moh, SykkylvenFridag, og turdag. Og siden det er stor skogbrannfare for tiden, så er bål uaktuelt. Så lavvo overnatting droppa vi. Med en liten, så er det greitt med bålvarme før leggetid. Så vi allierte oss heller med mormor om å ta lunsjen oppe på Brunstadsætra. Vi fekk tid mellom to avtaler mormor hadde, og med meisa full,  termos med kakaovatn og en termos med pølser, kopper, pølsebrød osv var vi klare :) Plukka mormor opp i Straumgjerde, og kjørte til Velledalen. Tar av skiltet til Brunstad, tar av første til venstre og forbi butikken. Kjør til du ser skilt Bøvegen, og ta av der til høgre. Du kjem til plassen der kraftverket ligg. Til venstre er porten opp til Brunstadsætra. Parker.


Bilen er parkert, og lillemann er på vei til porten. Grinda er vekk for vinteren, men sommerstid er her ei stor grind pga av kuene som går her. Lillemann, vottane dine!! "Nei takk!" svarer han og stikk avgårde. Vi har en tur på 2km til sætra framfor oss. Klar!

På porten finn du et kart som viser veien opp til Brunstadsætra, og videre derifra til Storevatnet 847moh ved Brunstadkollen. Der er 2 hytter, 1 gammel som alltid er åpen, og ei ny ei som du kan leige. Som skiltet sei, gratis fiske, og båt kan leiges. Tlfnr står på skiltet.
Mormor gjemmer seg, og lillemann er på leit :)

Mormor er funnet, og fornøgd vandrer dei to videre :)

Der kom et litt eldre par også på tur, så vi er ikkje aleine her idag. Men motbakkane vart lange for lillemann, og ville opp.
Jaktbu med utsikt! Ikkje verste plassen å sitte der nå sola stiger opp :)Mor har sagt det før, og med garantert fare for at mor faktisk kjem til å gjenta seg fleie gonger, Mor berre elsker fjella her ho bor!!! :-D :-D
Brunstadhornet og dens 2 topper 1320moh og 1524moh til venstre. Til høgre der ser du inn Vellesæterdalen med topper på  1511mog og 1333moh.


Æhhhh obs! Mor henger litt etter mormor no, kikket litt for lenge på fjella, og fortalte lillemann om et eller anna.
En blå ting vart noke spennande. Lillemann har et veldig godt blikk for små ting på lang avstand, og denne her fanga oppmerksomhet. Mor fortalte at det er her mannen sett ut nam nam til kuene sine. Og er det noke lillemann har greie på, så er det nam nam!! Det er viktig det! Så lillemann vart pratande lenge om den boksen og kuer.

Den store steinen der blir kalla Pengesteinen. Det står til og med om den i bøker! Barn på tur bruker å leite etter kronestykker på denne steinen. Men mor trur den har vært tom ei stund no.


Et lite stykke etter pengesteinen, ligg ei meeeget stor maurtue. Den har fasinert mange barn på tur her. Litt dumt at når dei skulle rydde opp i raset,  så er tua så stor at traktorhjula har kjørt over en liten del. Pluss at en eller anna, eller et dyr, har laga store hull i den :-( maurtua ser faktisk lei seg ut etter hærverket.
Maurtua som er en del mindre rett ved, har også fått seg et stort hull. Lurer på kva som har skjedd?
Vært tørt her (meget mot normalt!) ei stund, og telehivet her har laga fleire store hull på veien. Lillemann syns dei er spennande, ser jo ned i bakken jo!Hulla er så store at mor kan stikke heile foten ned i hulla, og ha litt margin enda :-S


Like blide mormor på tur :-DMor og mormor kikker på fjelltopper og fantaserer om turer som vi har lyst til å gå <3

Mor har ikkje vært på noken av Brunstadhorntoppane, mormor har vært! Mor får ta att når lillemann blir større, fjella står der og fosvinn ikkje ;-)
Mor kikker etter på veien opp til Vellesæterhytta. Hytta ligg akkurat på kanten inn til Vellesæterdalen. Er den bar tru, eller isete? Om en tur dit snart? Hmmmm.... Lillemann prater i vei om alt mulig! Ikkje glemt maurtua enda han, stakkars mauren som fekk huset sitt ødelagt, og som no fryser :-(
Mor og lillemann, radarparet på tur! :-D Mor syns det er så koselig å ha med lillemann på tur, han ser på ting på en anna måte enn oss voksne, og sei så mykje morsomt!Mor og mormor har ikkje vært her siden raset gikk, og vi måtte gå ned i skogen og klatre over jordraset. Litt spent på korleis det ser ut her no, og omfanget av det.

Nedover en stor haug, og er renska ganske langt ned. Søstern og svoger gikk her ei lita stund etter vi var her, og da lukta det ille her! Mor og mormor kjente ikkje noke lukt, men da var raset ganske ferskt.Ikkje akkurat lite raset som gikk! Mor er overraska over kor stort det har vært! Renska fullstendig i fleire meters bredde jo :-/ og der ligg noken meget store steiner midt oppi der. Ikkje noke å spøke med jordras nei.
Dette er mormors panorama, nedenfor bilde fra mors vinkel.

Ikkje så langt att fra raset å gå til brua som starter Brunstadsætra. Sætra er ei perle midt mellom fjella her, godt gjemt for dei som ikkje er klar over den. Nydelig plass å ha ei hytte.
Tenk å hatt ei av hytte der, med Sætretindane 1476moh rett bak seg! Sukk...


På nedsiden av veien, så ligg der fleire hytter, pluss fleire ruiner. Berre rett ned her er det 4 ruiner. Tenk å kunne vært her da sætra blomstra på sitt rikeste, sett alle hyttene, steinmurane er heile og masse folk.
Mor og mormor gikk tvers gjennom sætra, til endes, der står ei stor gran med slags sitteplasser under. En veldig blid lillemann er klar for lunsj :-D

Først på lillemanns ønskeliste, stod kakaoen. Da var det å fiske fra kopp, vatn og røreskei. Ja og så smake litt på kakaopulveret, søtt og godt!


Mor og lillemann med kvar sin kopp, godt fornøgde begge to :))


Lillemann er en pølsemann, elsker pølser. Og prøver du å komme med noke anna, så spør han på pølsa. I den bitte lille termosen som egentlig rommer akkurat 2 kopper kakaovatn, klarer mor å stappe ned i 3 pølser. Akkurat nok for oss to :)


Altså, 1 pølse, 1 kopp kakao og lillemann er ute, da er han fornøgd med livet! Mors lille fjellprins <3
Lillemann, du kan lukke munnen no, mor ser du har pølse ;)
Mormor hadde med termos med tomatsuppe! Faktisk veldig godt på tur, varmt og smakfullt.Lunsjplassen for dagen. Var vindstille akkurat her, så perfekt for å ta en pause. Og når det ikkje er bålforbud, så er det fint å grille her også.


Lillemann klatra oppå en stein, og med kakaokoppen i handa, så står han og kikker opp på fjella. Lurer på kva han tenker på, kva han ser etter?Mor spør lillemann kva han ser på, og mor får fleire lange historier om troll, helikopter, fly, tog, fugler, lyder, skog og enda meir troll. Mor sitt og berre koser seg og gleder seg over fantasien som fosser avgårde!

Fornøgd gut eller? ;))
I bakgrunn høgaste toppen på Brunstadhornet 1524moh. Bakover fra lillemann fortsetter Brunstaddalen, og der kan du gå over til Patchellhytta! En tur som mor berre må ta en dag ;)
Mormor skal rekke et barnebarn, så vi må pakke fort sammen. Mor tar koppen med kakao og pølsa i handa.
Lillemann?? Kjem du? Nei..... han vil ikkje heim han no, har det bra her. Må nesten fortelle han at mormor må rekke søskenbarnet hans, og ho blir lei seg om mormor ikkje kjem. Da kom han fort, for han like ikkje at andre skal bli lei seg, og det skjønte han.


Mor med kakao i handa, lillemann med pølsa, så begir vi oss tilbake.


10 sekund å kikke på elva, spennende med is og vatn som blir borte! :-S
Så springer vi etter mormor. Lengre nede er det en bekk med fin grøn mose og is! Ned i bekken og kikke litt der og.Mesteparten av veien er snøfri, flekker her og der berre.


 Lillemann ville studere nærmere den blå boksen, viktig med å fortelle om mannen som skal gi nam nam til kuene. Han kunne sikkert stått og prata om den boksen på treet i en evighet, men mormor forsvinner ifra oss.
Med meis og lillemann så jogger vi etter mormor! Ristebilde!!!


Kor er mormor?? Lillemann leiter, og leiter. Bø!! Mormor hopper fram fra pengesteinen. Lillemann er i lykkeliten! Tur er så gøy!Å gå tur med sånn utsikt som dette, er berre fantastisk! Her er så mange fine topper og breer, kunne ramsa opp i fleng! Men hadde aldri blitt ferdig....Med dette bildet slutter turen vår. Nok en herlig tur ilag med mine aller kjæreste på en nydelig plass. Akkurat no så kjenner mor at det er flott å leve og flott å kunne være ute i det fri. Lillemann har hatt en alldeles flott tur og hatt et strålende humør! Så siden lillemann no har ønska seg opp på "tytta", altså hytta på Hovdeåsen, så har mor lagt inn ønske til mormor og søstern om ta kveldsmaten der. Så tur nr 2, vi er klar! :))2 kommentarer:

  1. Strålande turvær om dagen! Berre så synd at eg ikkje kunne tatt litt meir fri innimellom, men jobb krev sitt det også :) Oj, for nokre flotte fjell der oppe..... Imponert over all turaktiviteten din!

    SvarSlett
    Svar
    1. Turværet er virkelig bra, berre synd med den kalde vinden som er for tiden, topper blir litt for kaldt for en liten. Da blir det meir turer i lavlandet. Litt turer har det blitt på meg, smetter mellom alt anna om mulig! Og dei flotte fjella her skulle du tatt deg en runde i, mange topper man rekk som en kveldstur ;-)

      Slett