mandag 6. januar 2014

Tur til Goskarnakken 220moh, Sykkylven


Mor, lillemann, søstern og mormor har tilbragt første natta første natta i lavvoen! Det var så kjekt og koselig, at vi bestemte oss for å ta neste natt der også. Men først skal vi en tur heim for å være ilag med resten av familien, dusje og hente litt meir proviant. Så møtes att på kvelden. Vi er tidelig nede fra leiren, så vi bestemmer oss for å ta en tur på Goskarnakken. Goskarnakken har fleire navn: Gåsgårdnakken, Goskarnakken, og på folkemunne ofte kalt Gørskonakken.
En liten tur i bilen på 700m, og parkerer.
Lillemann starter med å gå sjøl, undersøke alt mulig.Men da lillemann ville opp, var det ikkje meisa han skulle opp i, men bærast. Så da mormor tilbød han å sitte på skuldrane, var han ikkje vanskelig å be! Og kakaoen i koppen var det berre å forsyne seg med ifra meisa.
Søstern fann seg en stav og leika gammel krokete dame, til lillemanns fornøyelse :)


Lillemann blir sittande på skuldrane til mormor litt til. Uvanlig for mor, som er vant med at lillemann er som borrelås på mor. Men det er litt deilig også att han no kan begynne å være med andre også, ikkje berre mor heile tiden.Gammel gammel, å så slitsomt... lillemann hermer etter tanta der han går.


Med kvar sine stokker, hand i hand vandrer lillemann og søstern, med pipestemmer og piper for seg sjøl. Mor og mormor går berre å flirer :))

Landskapet her er koselig å gå i. Furutrær, bjørk, berg og steiner.

Etter litt om og men, fekk mor lillemann oppi meisa. Skal gå over litt myrområde, og våte partier, og da bedre at han sitter oppi der. Han fekk med staven sin, så da var det greitt.


Morrmor plukka en stor 3 etasjes kjuke til lillemann. "Sjuke!!" Lillemann veit kva det er for noke, og har noke å gjere på.
Litt vått opp skaret her. Men ser at det blir ei flate her oppe, og meir åpent.
Mellom 2 rygger ligger eit myromåde. Små furuer er så fine der dei står spredt utover myra.Dammen til hjorten, med Skopphornet i bakgrunn. Det er Storheia 1086moh av Skopphornet som du ser her. Skopphornet er stort, og er på en måte i 3 deler. For å forklare dammen til hjorten for lillemann, så sa mor at det var badekaret til hjorten. Aaaaaa.... lillemann nikker, er det noke han skjønner seg på, så er det badekar! :))

Vi går oppå Turyggen, og ser ned på Tu. Storfjorden der bak der.


3 generasjoner på tur!

Vi følger ryggen fram mot Goskarnakken, for å få utsikta mot mors heimgård og lavvoleiren vår.
Er fleire døde furutrær her. Nesten som skulpturer i landskapet, og er en kontrast til de brune og grønne.

Tett og lav furuskog, og søstern går og småknekker greiner for å lage vei.  Lillemann har fått med seg knekkinga, og ber heile tia etter kvister å knekke han også.

Vakker død.....


Utsikta er ikkje å klage på heller. Fleire plussgrader er det også. Ingen tegn til snø, og det er allerede 4 januar.
Framme på sjølve "toppen" og der søstern og svoger har lagt ei natt. Lillemann spør på noke å spise på, og mormor har klementiner og mor har sjokolade :)


Gamle bålet til søstern. Skulle berre brenne opp papir etter en nasepuss. Så pussa noken fleire nasen, og så kasta vi nokre småkvister på.... og vips! så hadde vi jaggu tent bål nr 2 i dag! :-DKosebål og utsikt :)) Ser faktisk Tuvatnet i tretoppane.

Mor snur seg 90 grader til venstre, og da skimter mor meir av Storfjorden og Solevågen.


"Lade!!" Fornøgd lillemann :)


Grunnen til at man er ute på tur, er dette ;)Og dette.... mot Solevåg og Langevåg.Nærmaste mor får sett snø her i dei nærmaste dagane, er på toppane.
Dette her er veldig rikt hjorteområde, og dermed så er det ein heil masse med hjortebæsj også. Og det har lillemann også lagt merke til. Han sitt oppi meisa og kikker seg rundt.Skal fram på utkikken. Da må vi litt nedover og bortover. Lillemann rusler avgårde, geleida av søstern. Lurer på kva dei to prater om, for hører dei skravler der framme :)Stopp!! Full stopp her, en spennende stubbe. Så her er det berre å vente, eller snakke lillemann vekk med andre ting.
Min heimplass <3 Fjellet er Hovdeåsen 369moh. Og heilt i enden av veien gjennom markene, der er heimplassen til mor og søstern. Og oppi fjellsia ligg lavvoleiren. Så mor er oppvokst med ei fantastisk utsikt!


Hurragjengen på tur!! Står ikkje på humøret etter ei natt i lavvo, og bålfrokost :))


Ny dille på lillemann, knekke greiner og kvister. Sånn er det å herme etter dei voksne... knekke kvister for  lage vei, eller knekke til bål. Han lærer lille venn ;)
Vart et ok bål til slutt :)) lillemann hiver på kvistane sine og søstern brenner opp fyrverkeribomba dei skaut opp her nyttårsaften. Vi er tilbake for å rydde opp :)
Mor kunne godt tenkt seg å telta her ei natt, evnt under åpen himmel. Om en mulighet dukker opp...


En enslig fjelltopp dukker opp ifra furuskogen. Gimsdalstinden 1007moh og Hammarsettindane.

Tidsfordriv: knekke kvister. Gikk med en heil haug med kvister oppi meisa. Han ropte stadig på "knekke!"Litt annerledes landskap her oppe enn ellers i Sykkylven. Litt kjekt å sjå slikt landskap også. En egen verden her oppe :)Flott med furuskog i vårt granlandskap her. Store furutrær er nydelige! Vi går ryggen bakover mot Tudalen. Men en lillemann begynner å bli trøtt også, så vi må snu og komme oss heim og legge han. Heile ryggen kan vi gå en anna dag.
Vi krysser myra og går mot ryggen på motsatt side. Vi skal gå ned langs ryggen, ikkje oppå. Ser myra går lengre framover, utforske den en anna dag i den retninga.Myra er ikkje brei, ligg mellom ryggane her oppå. En verden for seg sjøl, en miniverden!

En litt fortvila lillemann roper ut! Huset til mauren er ødelagt! Stakkars maur... ikkje noke hus meir. Han vart rett og slett trist han. Empati mangler han ikkje!


Enden av myra og ned mellom ryggane. Mor har ikkje vært her før, men skal absolutt oppatt en dag! Her var det et lite paradis uten stier, kun hjortetrakk. Kjekt å berre vandre rundt uten stier også, uten mål og meining, berre trakke og sjå kor man ender :)


Da er det ned her, og turen er over. Kjøre heim for å legge lillemann, ta en dusj, og pakke meir proviant. Så er det å traske seg opp til lavvoen seinere i kveld lag med mormor, søstern og svoger, og ta natta i lavvoen :))Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar