søndag 9. februar 2014

Blåse-meg-vekk på Remerhornet 866moh, og et kjapt vinterbad, SykkylvenMor og mormor savner litt "toppfølelsen". Vært en del turer i lavlandet, bålturer og lavvo. Mor har kikka lenge ut altandøra, rett på Remerhornet. Så da mormor foreslo en tur på en topp, var Remerhornet noe mor virkelig ville, mormor også, så da var saken grei :)
Søndags morgen, meisa stod klar og lillemann ferdig med frokosten. Mormor kjem på døra, og avsted bar det. Kjørte til Aurdal, og starter ved Aurdalssætra. Grei grusvei å gå for alle. Mange starter opp granskogen tidligere vei, men vi starter her.


Bilde gjennom bilvinduet. Aurdalsnibba 1126moh midt i bildet. Remerhornet/Rømerhornet 866moh titter opp bak fjellet til venstre for Aurdalsnibba.


Grei grusvei å gå ifra Aurdalssætra. Om noken ikkje kan veien til Aurdalssætra, skal prøve å forklare... kjøre fra Sykkylven sentrum mot Ramstaddalen. Før Andestadvatnet tar du av til høgre til Høgsetvegen, også skilta Statnett. Så tar du første til venstre. Deretter held du fram rett fram. Veien går over til å bli en grusvei. Passere et spesielt hus med store vinduer til venstre. Grusveien går på venstre siden av Sunndalen.Lillemann og mormor rusler rolig avgårde....  lillemann er mer opptatt av pinner og steiner han. Koser seg ute :)
Litt bratt bakke for en liten. Greitt med oppmuntring ;)Oi da! Vinden har blåst ned jo! Treet til ekornet. Lillemann kikker etter om ekornet er der enda, men nei. Håper en snarlig dag at lillemann får sett et ekorn ute, og da håper mor at ho også er der!En som får lite pust.... nekter å gi ifra seg smokken, og med tett nase blir det altfor lite luftinntak. Så han ber om meisa til slutt.


Veien tar slutt, og mor ser fin lysning for oss å gå. Har vært på Remerhornet en gang før, og da også gikk vi her.


Frosten i bakken gjer det ganske så greitt å gå her no. Ellers er det ganske så vått her.Lover ikkje bra, men ganske så sterk vind her no. Mormor får på regntrekket så lillemann sitter lunt. Det ligger an til en meget vindfull tur!

Stripa i skogen vi kom opp. Positivt at det er sol ute! Ser den skinner der nede, og veit at mot toppen så får mor også vandre inn i sola :)Da ser mor toppen av Remerhornet stikke fram i sola. Er et godt stykke dit enda.

2 ting på en gang for lillemann! Hjortebæsj OG snø! :))
Mormor har satt seg for at toppen skal ho nå idag! Hatt så mange lave turer, at en topp hadde virkelig gjordt seg no.


Mor snur seg, prøve å huske kor vi kom opp av alle granfelta her. Ting ser annerledes ut når man skal ned, så lønner seg å snu seg av og til for å sjå korleis det ser ut når du kjem på retur.
Heile Remerhoret. Sist gong gikk mor til høgre og gikk nesten heile fjellet. No skal vi følge til venstre/midt på, og gå dei snøfrie flekkane opp, med minst vegitasjon.

"Pippipp!!" Lillemann ser fjøra på bakken. Lillemann trur at det er vinden som har blåst av fuglen fjøra, vinden er sterk! Han tar litt synd i fuglen som har mista.


Et anna fjell mor hadde lyst på idag, Aurdalsnibba 1126moh. Vært opp 3 gonger før med meis, men da høst og sommer. Mor tviler på mor kjem seg opp vinterstid med meis. For tungt for mor, og for langt for lillemann uten å få være ute av meisa sjøl. Ikkje noken plass for lillemann å gå sjøl. Og med denne vinden så er det verre der oppe. Trugetur når snøen kjem tilbake, og barnevakt på lillemann.

Eineste ruinen mor veit av her oppe. Lillemann meiner at hytta må lagast på nytt! Borte! Det går virkelig ikkje an! Lage ny konkluderte han med.

Mormor snirkler mellom snøflekkane, må av og til stålsette seg i vindkasta. Mor kjenner at meisa av og til blir tatt godt tak i, og mor må kjempe seg sidelengs når ho går. Svarte til vind!Lillemann ville ha noe å spise på. Er ikkje noke egnet å la han gå sjøl, vinden hadde fått han til å ville kjapt i meisa igjen. men ballerinakjeks med blåbær er en god trøst ;)
Mor ser musa sine ganger no som snøen er borte. Mor viser lillemann veien til musa, og lillemann peiker og roper ut alle plasser der han trur musa har vært.

Og så mange hull den musa har! Massevis over alt! Lillemann teller og teller, peiker og babler i vei. Fått noe å tenke på!
"Hjott!!!" Lillemann er alltid på utkikk etter den hjorten, og den har garantert vært her på tur!
Vinden tar tak i meisa, og mor snur ryggen til for lillemann sin del. berre å stå still og la det verste roe seg. Sette stålbein og stå imot. Greitt med nydelig utsikt når man må stå still også ;)
Lengre oppe, nytt kraftig vindkast! Sukk... meisa med trekk er et vindfang, og mor kjenner at den tar godt tak. Lillemann er like rolig han, vant med vind. Mor ser mot Råna 1586moh, toppen som stikker opp heilt bak, ser ut som et seil, og husker tilbake til den turen dit i høst. Råeste toppen som er!


Heilt ærlig, er litt tungt å gå idag. Vinden er slitsom, mor må heile tiden jobbe mot den, der den kjem inn fra siden så mor må passe når mor trakker og ikkje bommer på tuer og steiner. Og meisa er ikkje heilt lett heller. Folk har spurt mor kor tung den meisa er, så mor vog den før avreise, 22,7kg på mors egenvekt på 59kg. Og med vind så syns mor at det er tungt idag. da greitt med en pust i bakken. Men den toppen? Mor SKAL komme seg opp!
Komt opp i sola!!! :-D :-D berre det å gå i sol.... sukk herlig! Kjenne humøret stig litt, og det var ikkje dårlig fra før heller ;)Snøflekkane er tettere no, og stein harde. Så på med Chainsen broddane.3 klveret på tur <3 3 generasjoner! :))

Snøen bærer preg av vindfulle tider i det siste. Virkelig tette mønster i snøen før den frøs til.Snøen ser ut som fløyel! nesten så mor bøye seg ned og stryk over den :-P


Mor som aldri har vært noke glad i vinteren og snø, koser seg egentlig over synet av snø! Snø er pent å sjå på, kvitt og reint, framhever fjell og fargane rundt. Snø er faktisk pent :-P
Solglimt over Aurdalsnibba er ganske så grei utsikt å ha mens man går på tur ;)

Herlighet! Så pent!! Mor er faktisk snøsjuk.... aaarggh! Mor held på å like vinteren :-S savner trugeturer, ake i snøen, langrennski og pulk, være livredd på carvingski.... ja ja håp for mor også.Mor nyter sola, det som vi får av den. Vinden jobber imot mor og mormor idag, men sola får veie litt opp for det.
Nytt vindkast, og mor stålsetter beina. Kikker på utsikta bak seg i mellomtiden. Sunnmørsalpane folkens, sei ikkje meir :-D

Man skal vel ikkje spise mat som har vært frosset og tint, og frosset igjen. Her er masse kreklingbær! Den har frosset og tint mange gonger no! Og mor tviler den smaker godt, men måtte smake den som såg best ut allikavel. Spiselig ;)
#%¤*&# vind!!!! "Svarte til vind!" roper mor. "Svatte!! Svatte!" kjem det ifra meisa.... Ingenting som feiler ørene til lillemann i allefall......

Juhuu!! Ser toppen stikker opp der bakerst! Nærmer seg! Første no er å finne en lun plass å ta litt mat før toppen. Mor og mormor er skjønt enige om at det er umulig å sitte på toppen å spise i denne vinden. Søke ly ved knausen til venstre?Vinden kom rett opp fjellsiden, så knausen var umulig å sitte ved. Lillemann er no trøtt, og håpet er å få i han litt mat og en strekk på beina før han sovner. Men nei. han vil ikkje ut av meisa, på ingen måte. For trøtt. Vil heller ikkje ha pølse ifra termosen til mor. Dyna, den ville han ha, og øynene glipper litt, og ser at han  no koser seg mens mor held meisa for vinden. Må holde godt fast så den ikkje blir tatt av vinden.

Mor hopper over kakaoen, og får i seg 2 pølser ifra termosen. Spise og drikke med ei hand var ikkje berre berre. Og blir fort kald på hendene. Slurk vatn får duge. Mor prøver fleire gonger å få lillemann til å ta en pølsebit, men nei. 2 kjeks vart lunsjen idag. Ei pølse blir att i tilfelle han ombestemmer seg seinere.

Mor sin utsikt der ho holder fast meisa med lillemann halvsovende. Ingen plass å finne ly her i fjellsiden idag. Vinden kjem fra siden, nedenifra, og ikkje spesielt kupert terreng dette. Men mor er kald no, så opp å gå! Den kakaoen hadde egentlig vært god no men...
rasteplassen var rett nedenfor toppen, så med nye krefter, begir mor og mormor seg siste stykket. Den er innenfor rekkevidde no! :))
Snøen er steinhard der den er tynn, synk gjennom der tjukk. Så mor sikter på det tynne. Lillemann vl ha mor til å syne nattasangen som mor syng 1-3 gonger kvar gong lillemann skal legge seg. "En til" spør lillemann. Etter 3. gongen så må mor berre beklage, tom for pust lillemann :( trakke tungt oppover OG synge, det har mor ikkje lunger til dessverre. Vinden hjelper heller ikkje på. "Sove du no" sei mor og smiler. "Natt natt" kjem det stille ifra meisa <3 "Natt natt" svarer mor.


Mormor tar en pust i bakken. Tung dag for oss begge, men sta er vi begge to også!


Nesten, nesten oppe! :)) 10min!Mor går på dei siste metrane opp til ryggen. Kjenne følelsen av toppen allerede! Som om nye krefter kjem.
På ryggen!! Mor ser ned.... herlig!! Ser ned på Tua, til høgre Storevarden 645moh som så vidt stikker opp i sola, og nesten toppen av Sandvikhornet 876moh heilt til høgre.


Mor oppå ryggen, ikkje heilt toppen, men det føles nesten sånn :))
Rett over meistrekket er Skopphornet 1226moh. En god venn av mor var oppå der igår! Han har kikket og lurt på den toppen i 20 år no, og igår var han endelig opp!Mormor tar siste seiers metrane til toppen!
Heilt fantastisk å stå her! Mor blir aldri lei av desse fjella her, aldri! Remerhornet 866moh rett fram. Auskjeret 1203moh til høgre for toppen, så Aurdalsnibba 1126moh som en spiss.

Toppen!!!! Og du store det føltes virkelig godt! :-D Mor har vært her som sagt en gong før, da også blåste det skikkelig! Da også sov lillemann på toppen :-D

Utsikta bak toppen er absolutt ikkje å forakte! Skodje kommune til venstre.Ørskogfjellet midt i bildet, og Auskjeret heilt til høgre.


Mor snur seg 180 grader. Fra venstre: langfjella og Borgundkollen. Veien til Statnett med Fagrefejellet 466moh og Aurenakken 404moh. Fjellrekka bak ser mor Skopphornet 1226moh, festøykollen 911moh, og lille Hovdeåsen 369moh. Så litt av Sykkylvsfjorden som går ut til Stofjoden. Sula der ute, Ålesund. 
Til høgre for mor, ser mor heile Sandvikhornet i restane av sollyset.Mormor nyter følelsen litt før vi skal ned. Gratulere med morsdagen mamma <3Mor ser kor vi har gått opp. Ned her, skråne til venstre heile veien. Skal bli litt godt å gå nedover no ;)


Mor har sine faste fjell som kjennemerke på tur. Zoomer inn på Trolltinden 1170moh og Ytstetinden 1162moh som ilag ser ut som et troll har tatt en bit.
, fjellet midt i bildet med en bue mellom. Ofte berre kalla Ørskogfjellet.


Litt til vestre for der, ser mor Skodje. Skimter topper heilt der baki. Gamlemsveten (har vært på) Hildrehesten og andre topper mor har på ønskelista si :-P No ned att! Nok kikking her.


På vei ned, og det går fort. men mor som trudde at det vart bedre med vinden ned? Der tok mor feil. Vinden er rett på mor, og mor drar lua godt ned over ørene, men kjenner det stikker litt i ørene :-(

Mormor suser nedover, og smiler fra øre ti øre! :)) Mor også! har en sånn god mestringsfølelse av å komme seg opp på den toppen idag :)) Eineste som mangla på toppen idag, var en drikk en arbeidskollega la ut ho eller andre kunne ta på toppen. Mor skreiv at laga ho drikken, så er mor med! Ho skulle vært her no med den drikken!


Det gikk fort ned! O hoisann! Mor og mormor berre går og smiler, kikker på rare trær som har slitt med å vokse til.
Fornøgd mor på tur! Og en sovende lillemann som av og til kjem med en snorkelyd :)


Mormor forsvinn på pissepause, og mor kikker på toppen, Tok deg!! :)) Hey, mor er berre glad! ;)


Og mens momor er litt "borte" så tar mor en ekstra kikk på den fine mosen. Stein hard! Men i det lys brune råtnende vegitasjonen, er det en farge som kvikker opp.
Rett etter ruinen, så krysser vi elva. greitt med brodder over her.
Største snøbiten i lavlandet, opp elvesiden. Mormor fremst, mens mor holder tunga beint her, vinden truer med å få mor til å bikke bakover.


Komt oss ned i granfeltet, snart ved grusveien igjen. Mor lurer på kva som har skjedd med treet.


Er vi fornøgde eller?? :))Mor setter meisa bak i bilen, og tenkte å lure lillemann opp og inn i bilsetet. Men nei. Han våkner, "Bil" konstanterer han, og er blid og fornøgd. Sovet veldig godt han :)
Det er berre å komme seg heim att. Mor skulle rekke badegjengen idag, men måtte berre innsjå at ho er 30min for seint ute til det. prøve att neste søndag. Men fjellturen gjor virkelig godt! Få god trim og toppfølelsen, for den toppfølelsen har ikkje mor hatt på lenge. heim og slappe litt av, og sjå på et gammelt sel seinere, mor kanskje skal få leige (jippi!)
Heime så vil lillemann være med mormor når ho skal dra. Ja ja, mormor tok med seg lillemann, og mor skulle berre skifte og få ut meisa, og så komme etter. Mor treiv med badebaggen (i tilfelle) og stakk kjapt ned til vika der badegjengen skulle være, for å sei hei til dei. Dei var ferdige, men mor vart frista til å hoppe uti allikavel :-S Så 2 stk vart med mor ned.


Mor er allerede ganske så varm etter fjellturen, så mor berre skifter i naustet, varmer litt opp, og så bærer det uti vatnet! Konsenterer seg om å slappe av, ikkje skjelve. Fungerer!


Friskt! :)))
Mor svømmer litt rundt mens dei to på land berre smiler av mor. Dei er ferdige, og er litt kalde enda. Mors 2 badevakter ;) Skal aldri bade aleine i kaldt vatn, i tilfelle sjokk.Så var det inn på land, hoppe litt opp og ned, få litt varme. Så var det uti for gong nr2!
Vart bad på mor allikavel! Ikkje verst. men neste gong så håper mor at ho rekk å være med gjengen, kjekkere å være fleire. Men no er det å komme seg på land (bildesensur) og tørke seg. Få på tørre klær. (Det minner mor på at ho må få tømt dei våte klærna før leggetid no.)
Lett støl i kroppen, men lykkelig. Mor har fått seg en bra topp, et bad og tilbragt morsdagen ilag med mormor og lillemann <3 Ikkje verst på en søndag å få ei sånn oppladning til ei ny uke :))

4 kommentarer:

 1. Så tøff du er som badar no! Kjempeimponert! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er nok ikkje så tøff som det ser ut til Lene :-S bader lite om sommeren for eg syns at vatnet er for kaldt! Men fekk ei utfordring, tok den, og det var ikkje så ille ;-) Er vel innstillinga det går på, og det at, NO skal eg gjere det!

   Slett
 2. Imponerende tur, flotte bilder, god tekst. Men først og fremst å ta med ungen på en sånn tur :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Turen er veldig fin! Vi var litt uheldige med vinden berre :-S lillemann har vært opp der før, men det er under 1 år siden no. Da også blåste det. Trur det forblir en blås meg vekk tur hit opp. Lillemann har blitt dratt med på mange utrulige plasser no, sovet på mange topper han ;))

   Slett