fredag 14. februar 2014

Første overnatting på ÅST hytte, Vellesetra 410moh, SykkylvenHar vært i planane ei stund no, overnatte på Velleseterhytta. Både mor og mormor er medlemmer av ÅST, så har nøkkel begge to. Mor har testa sin, og hatt en kikkerunde i hytta før, så no var det mormor sin tur. Det har vært en del aktivitet på hytta siste helgane etter jul, så mor og mormor fann ut at midt i uka var bedre :) Mor har jo onsdagen fri, så planen var å dra etter jobb tirsdagen og ligge over til onsdag. Da skulle vi vel få hytta aleine vel? Ikkje at vi har noke imot å dele ei hytte, men vi har med 2 små som nok lage aktivitet, og lillemann søv fremdeles ikkje heile natta gjennom.
Uansett, meis, sovepose, mat og annet er pakket. Mormor er på vei og har med seg frøkenA. Mormor passer frøkenA nokre dager i uken, så enklest å berre at ho med, noke frøkenA ikkje hadde noe imot ;)Avtalte med grunneiger om å få kjøre et stykke opp. Og det viste seg å være best for oss, for ei frøkenA hadde spist en del mat den agen, og spydde i bilen.... litt dårlig start på turen, men ho var fremdeles ved godt mot :)
FrøkenA og mormor klare til å starte på turen.
Mor parkerte ikkje så langt unna kraftverkets lille hus, så det er greitt å bære tungt, og greitt for ei litt dårlig lita. Klokka er over 17, men det er fremdeles litt lys ute.

Inneklemt mellom fjell og daler går denne veien. Det er så typisk sunnmørsalper som det kan bli akkurat her!


Mor med lillemann i meisa, og frøkenA <3
Det virker som om grøftene har en sånn magisk tiltrekningskraft på frøkenA, ho trekker mot grøftene stadig, og da gjerne ned i dei...


Lillemann henger laaangt utav meisa. Kor vart det av frøkenA no da???


FrøkenA har sett glimt av hyttetaket i en periode no, men no ser ho endelig heile hytta!


Over brua ser mor og mormor at det har tørka ganske så godt i elveleiet. Viser godt at februar og januar har vært tørre. Glad mormor insisterte på å ta med kanna med vatn. Slepp å hente vatn med det samme vi fyre opp. Heller hente seinere i kveld.

FrøkenA og mormor innenfor porten til Vellesetra!Spent lita frøken som skal ligge i sovepose for første gong! :-D
Mor kjenne det at 2 soveposer, lillemann, mat, litt drikke, klær og alt anna man trenger, blir tungt. Mor som hadde håpt på å ta en lengre tur med telt og lillemann, skjønner at det kan ho berre glemme med meis aleine :-( lillemann begynner å bli stoooor!Eineste selet som står att på Vellesetra. En gang var her mange sel og sætreliv, no er det kun ette og ruiner att her. Og ja, ÅST hytta med ekstrahytte ved siden av.Nysgjerrig eller?! ;) Spennende for ei på snart 6år å være på tur!"Secret door!!"  Undersøke alt som er , er meget viktig! FrøkenA er ifra Nederland, med engelsk far, så her går alt på engelsk med oss.  Mor får no øvd på sin elendige engelsk i det minste :-S
Mor ser innover Velleseterdalen. Flotte fjell!! Innover der skal vi forsøke å gå i morgen. Får sjå an den vinden som er for tiden.

2 spente små som venter på at mormor skal låse opp døra, og sleppe dei inn!! Skjer ikkje fort nok!

Rett inn på stua, opp i sofa og kikke ut vindua. Viktig å sjekke utsikta!

Så var det å sjekke ut soveromma.... mormor og frøkenA tok det første. Der er det 2 køysenger. Mor tok det andre. 2 køysenger der også, i kvar ende av rommet. Mor og lillemann legger seg ilag i den underste her. Får plass, og mor vil ha kontroll på at lillemann ikkje faller ut, og når han våkner om natta.


Andre enden av rommet. Og ser en enkel sofa under vinduet. Altså, her er sengeplass til 9 til sammen på hytta.

Lillemann sjekker ut lesekroken. Det er der alle spennande tinga ligger.

FrøkenA tar runden og åpner alle skap ho når tak i, sjekke kva som er der. Greitt å ha ei viss oversikt ;-)
Mormor gjere klart for å fyre opp ho.

Mor savner et bilde.... var det virkelig slik da mor var her sist?? Hang der ikkje ei tegning der? Bildet er et kart, meget slitt kart, nesten kvitna fullstendig.Mor kikka bak bildet..... jo der var det mor huska! Så mor snur det rett og slett. Litt humor og farger skader ikkje :-D
Da blir det litt varme her! Mormor er en god fyrbøter :)Mor hiver seg over hyttebøkene. Priser, datoer osv.
Bak stuedøra henger all informasjon og betalingsplanketter. Mor har ikkje brukt ÅST/DNT hytte før, så dette blir noke nytt. Mor har med medlemskortet sitt, men viser å være det for 2013..... og så både mor og mormor lagt lommeboka att i bilen, så her må mor springe en tur ned i bilen i morgo. Kan betale både kontant og med betalingskort (visa).Prislista. 205kr for mor, og lillemann er under 4år, og mor tolker det sånn at da er han gratis. Rett mor om mor tar feil!Kjøkkenkroken fungere godt som tegne og spill bord. Mormor har med tegnesaker, og en eldre boks med multispill ligg på hytta.
Lillemann kunne sikkert flytta inn på det hjørnebordet.


Mormor slapper av, kidsa koser seg ved bordet, fullt opptatte!
Bøttetrollet!!! :-O
BØØØØØ!!! Det er berre lillemann jo!!! :-D :-D Tydelig at han stor koser seg.


Alltid ekstra stas når voksne vil spille spill. Vi spiller regel laust, eller rettere sagt, etter reglene frøkenA finner på etter kvart ;-)


Vi har fått opp varmen inne, leika litt, og så er det tid for en tur ut. FrøkenA har villet ut lenge, lillemann er så glad i hytte at han aller helst vil være inne. Men så fort vi alle var ute, så gikk det fort i svingane! Alt skulle undersøkes, også den lille ekstrahytta som ligger ved siden av Velleseterhytta. Sjekka ut utedoen, men andre døra inn var låst. Så var det ned til elva for å finne vatn.....Sjøl om lillemann fekk beskjed om å krype, så var det mest logiske å stå oppreist. Prøver å holde seg litt på beina, men skjønner etter kvart at det var litt vanskelig. dessuten så er mor redd han skal falle og slå hodet. Skal han gå, må han holde mor i handa.


Mormor knuser et hull i isen med en stor stein. Kidsa følger spent med, om det er vatn under isen. Nei..... virkelig lite vatn i elva, hører det sildrer litt, men den er ganske så tørr no.


Spennende med elv og is i mørkret! Litt fint er det også.En meir lovende plass å lage hull etter vatn. Her da? Vatn nedi dette hullet? Like spennende kvar gong!

Like spennende er det å utforske elva i mørkret, lengre og lengre opp.....


Lillemann fann ut til slutt at å gå på is var håplaust, at mor hadde rett angående det å krype....

Et hull med vatn!! FrøkenA roper av full hals! Garantert at kvar eineste hjort i heile dalen var klar over at ho var i området :-S men mormor som allerede var på vei til hytta for å hente ei bøtte, fekk det ikkje med seg innenfra hytta.

"Måne, måne, måne!!" Lillemann er så opptatt av månen, og like glad kvar gong han finn den på himmelen :)

Mormor har komt med bøtta, og vi knuser is som vi samler opp i bøtta. Ja, enkelte som samler det opp i bøtta, så er der andre som spiser den.

"Sile....." Lillemann syns at å sile nedover elva på isen er veldig kjekt! Han prøver å holde følge med den raske frøkenA som raser avgårde.
Bøtta er snart full, og da er det å komme oss tilbake til hytta og tine isen til i morgo ;)"Kakaou!" utbryter lillemann og snapper til seg en pose. Er godt med varm kakao ette en tur ute, og ovnen som varmer godt inne. Hyttekos!


Spille kort!! Ikkje at lillemann skjønner seg på regler, dele ut eller din tur, men spilleglede er der absolutt!
Kveldsmat..... lillemann springer rundt med ei pølse i handa, kakaokoppen i den andre. Hyler og flirer ilag med frøkenA, så ingen tvil om at dei 2 har det bra! Mor og mormor tar pølsa litt meir rolig, og med sprøstekt løk.FrøkenA starter en leik som vi alle har gjordt som barn, komme seg rundt bordet uten å ta ned i gulvet! Og når frøkenA gjer noe, så er lillemann snar til å gjere det samme!
Smiiiil! Mormors mobil går fra den eine til den ande, som tar bilder. Tidlig krøkast, god mobilbrukar skal bli... :-S

Sengetid for 2 små hjerteknusere. Det er dyne og puter på hytta, med stilige sengesett på! :-D  er egentlig berre å ta med lakenposer, men mor krøller seg i dyna, og lillemann kryper utav en sånn pose, så sovepose vart det beste denne gongen. Mor skal berre bre dyna over soveposen etterpå ;)


Da er senga klar for lillemann! Lilemann i Helsport sin Alta junior, mor i sin Helsport Huldreheimen. 2 soveposer mor valgte ut som premie ifra Helsport :)

Søte frøkenA i sovepose for første gong! Spennende for ei lita denne natta, borte på overnatting på hytte, og i sovepose! :))


Lillemann klar med tannkostpakken sin!


Pusse litt sjøl etter mor er ferdig å pusse, er viktig når det er denne spesielle foldbare tannkosten. Som om lillemann syns den er ekstra stas, og berre må litt sjøl også.
Litt kaldt på "utedoen" her, påbygg med null isolasjon. men lillemann er god og varm i ull innerst, og heimestrikka ifra mors venninne i alpakkaull ytterst. Mor elsker det settet, holdt lillemann god og varm på mange turer no, men no begynner det å bli for lite :-(Ned i soveposen, og mor må synge nattasongen 3 gonger før lillemann vart fornøgd. Litt annerledes å ligge på hytte enn heime.
Mens små har sovna, tar mor og mormor seg litt voksentid. Klarte å presse en boks inn i meisa, så vidt. Men mor orka kun halve, så for resten i vasken. Natta på oss voksne også. Men den tiden for seg sjøl etter små er i seng, den er litt god.
Mors lille fjellprins <3
Da får mor snike seg ned i posen sin, og få litt søvn ho også. Vært urolige netter i det siste med lillemann. Denne natta vart heller ingen unntak. Midt på natta fann lillemann ut at ei stinkbombe no var passande å sleppe ut. Og så hadde lillemann hostebyger resten av natta.... hoster ikkje på dagtid, men på natta.  Finst det søvn på blå resept??
Lillemann tok morgen før kl7, "Opp! Opp!" Hjeeeelp! Mor fekk han til å ligge litt ekstra i våken tilstand. Prata og surra litt, så var det å stå opp og fyre opp til dei 2 andre stod opp. "Tegne mamma??" Selvfølgelig lillemann kan mor tegne med deg :)


Koselig med fyr i ovnen på hytta en morgen :)


Tar litt tid, men det lysner ute. Mor og lillemann står i vinduet og ser ut, prater om fjella, sola, månen, stjernene og tur.  Og om sauene som er her og beiter på sommeren. Da skulle lillemann kose med dei <3
Treng ikkje å kunne noken regler for å spille spill! Så lenge mor er med på leiken, er lillemann lykkeliten han.Mor hadde på litt vatn for kakao, varm drikke en frostig morgen er ypperlig! Før vatnet var ferdig, kom mormor og frøkenA opp. Lille frøkna har sovet så godt! Så ho kunne godt sove fleire gonger i sovepose ho! Lillemann er glad ho også kom opp no :) men først, kakao...


Mor tok en tur under til kjelleren, og henta en sekk med ved, så der er til neste som kjem også. samme nøkkelen som til hoveddøra. Her er diverse! Står en ekstra gass også, pluss masse ved, og fleire stiger. FrøkenA sitt hemmelige rom ;)

Vinden har ikkje gitt seg enda, den herja i heile natt. Håper berre den løyer litt så vi får tatt med små en tur ut etter frokost. Mor har håret i alle retninger i vinden og ser knapt kor ho går med sekken med ved. kvifor måtte mor glemme å pakke hårstrikk?? Trur mor må lage seg ei fast pakkeliste og ha liggande klar.... Mor samler håret, jo, det er ganske så pent å stå her også. Isende vind, men fjella i den mørkeblå bakgrunn  veier opp for det :)
Tretindane 922moh til venstre, så Urfjellet 1276moh, heilt til høgre, Brunstadkollen.


Er et rått syn bakover Velleseterdalen! Håper at vi får tatt turen innover her seinere. Fra venstre Brunstadhornet 1524moh. Bak i er Velleseterhornet 1511moh, Grøtdalstinden 1420moh, Klovetinden.


Mor ser at der er kast i venden som virvler opp snø av og til oppi høgda. Glad vi er på lavlandstur, ca 410moh. Ser bak melom fjella her, husker tilbake da mor og brudern gikk bak der, opp Gullmorbrekka og til Gullmorvatnet 977moh. Var ikkje det som var målet den gang, men endte der. En tur mor kunne tenkt seg oppatt for å oppleve turkisfargen ved smelting, men da uten meis!


Vellesetrhytta ligg no pent til, heilt ytterst på Velleseterdalen som det er mulig å få til! Dei rå fjella bak, og utsikta framover. Pose og sekk på en gong!


Lillemann låner sekken som frøkenA bar med seg. Mormor sin minisekk, men lillemann simpelten eeelsker den! Mor spør om han vil ha sekk han og? Mmmmmm... nikker lillemann, ganske så sikker og øynene skinner. "Da skal du få en sekk" lover mor. Selvfølgelig skal lillemann få seg en tursekk! Han som begynner å gå på småturer sjøl, og ser oss andre med sekk. Da vil jo han også ha. Berre å finne en som er bra, og er liten nok. Lillemann er 11kg og uner 90cm høg, så er ikkje store karen til sekk. Får forhøre litt rundt...


Til tross for alder, kjønn og språk, så går det veldig fint med dei to på tur ilag :)

Mor har med en pakke pannekakemiks, blir frokosten idag. Mor bruker ikkje sånne ferdigposer til vanlig, men en hyttetur som dette er det heilt suverent! Håper mor....Mor glemte smør på flaske, og den som stod i hytta var tom. Panna var ikkje av den beste, så det vart pannekake ifra et visst sted. #¤%"/*#

Mormor foreslo brenne panna inn med olje, og prøve igjen. Joda, vart bedre etter den 4. sånn ca. Ungane klagde ikkje, for dei såg berre at det var pannekake på gang, og meget fornøgde med det! Spesielt frøkenA som berre elsker pannekaker! :-D


mens mor plages med steikinga, så leiker ungane "ikkje føttene i gulvet" og har det aller tiders!Frokost!! :-D Ikkje en liten en som klagde på havarerte pannekaker, men berre sukra og stappa inn ;)Mor steiker mens ho spiser, tenker at kor heldig ho er som får ha en slik morgen her... andre er på jobb, mens vi er her og koser oss. ja, det koster å ha en slik fridag, merker det godt, men den er så innmari god å ha! Og sånne stunder som dette er ikkje berre å ta i helger heller med hit, dit og fleire unger enkelte helger. Mor får knipe fast på denne fridagen litt til.


Skulle tru ungane skulle savne pc, tv, leikene sine og anna, men nei. Finner på alt anna og koser seg :))


Ei bok fanger oppmerksomheten, og lillemann blar andektig gjennom. Kontakt? Mor til jorden, er det mulig å få kontakt? Nei.... er i bokens verden.

FrøkenA maser og vil ut. Mormor har vaska opp, mor tar gulv og teppe. Rydder sammen så det er omtrent berre å spise lunsj og dra etterpå. Vinden har løyet, og himmelen er delvis blå. Perfekt for en tur ut. Lillemann ville egentlig ikkje ut han, skulle berre kose seg inne i hytta. Men han ombestemte seg fort når klær var på og han nærma seg døra. da forsvant han fort! FrøkenA er langt avgårde allerede ho. Ho er virkelig et utemenneske! Passer oss fint det ;)


Lillemann kjem fort etter han, skal no sjå kva frøkenA finner på! Og han vil utforske litt han og.


Er på en måte ei flat slette bak hytta, sommeren med sauer her. Sauene treff du på bakover dalen her også. Stien går tvers over sletta og over den lille kulen. Der deler den seg i 2, venstre til Velleseterbotnen og Gullmorbrekka, den til høgre om du skal på Klovetind osv.


Stor stein!! Og med en stor gutt oppå! Juhuu!! roper lillemann så mor ler :) han treng enda hjelp ti å komme seg opp, men snart så er det ve mor som slit med å holde følge når han klatrer i vei :-S


Kva er det du fortel mor? Er her hjort??!

Lillemann er utforsker litt, mens mor ser etter frøkenA litt. Mormor må berre få på seg klær og låse hytta.


Begge ungane vil til isen på elva, den som dei surra rundt på i går kveld. Det var visst så gøy akkurat det....Mor med meisa på ryggen, passe på, mens 2 unger husker fra i går kveld; best å krype!


Mor må holde lillemann i handa når han skal gå, bambi på is han aleine. Og mor er redd for et fall med hodet i isen.
Vakrere leikeplass ska du leite lenge etter!! :-D heilt sikkert fint med leikeplasser med pedagogiske leikestativ og eu-sand under, men ingenting slår moder natur! Spør du ungene kva dei husker best, så er det isen på elva, og ikkje det klatrestativet på leikeplassen.Fått ungene av isen, og surrer innover dalen, og ser at hytta blir mindre og mindre.
FrøkenA springer rundt, på leit etter is, mens lillemann aker på snøflekker og nedi lyngen.
Ake!! Mangler snø denne vinteren, så lillemann er glad kvar gong han ser snø.


Vakkert her.... ikkje berre oss som har gått her. Bakken har mange skispormerker, og fotspor innover. Vi er på vei på den øverste stien. Ikkje den som går til dalbotnen, men den som lede til toppane. med dei 2 små så hadde vi ingen forhåpninger om å komme inn i botnen, men få sett til endes. Får sjå kor langt dei vil.

Mormor prøver å få en lillemann til å slutte å klage, men han er rett og slett sliten og trøtt, trøtt etter ei dårlig natts søvn. han får berre klage litt og bestemme seg. Vil ha meis, vil ikkje. Tar som regel 5 min, så vil han i meisa og slappe av. Må berre få lov til å være litt sint først.

Lillemannspurte etter meisa, og fekk smokk og litt drikke. Da vart alt bedre! Og så kikker mor og lillemann etter spennende ting! Kva gjemmer seg bak neste tre tru?? Ei rype flakser opp ganske så nært, og skriker på sin måte. Lillemann hopper, og er spent på kor den landa! Mor måtte snike seg avgårde og leite...Etter litt kjem mormor og frøkenA etter. Vi venter på dei litt. Lillemann fortel om rypa, og lyden den laga. "Skemma!" Altså, vi skremte den.

Mor og lillemann er fremdeles på jakt etter den rypa. Vi sniker oss mellom trær, og finner litt bare stier her og der. Mor tenker ikkje så masse på snø og bart no, har på broddane og går ganske så trygt. Men verre med jegeren oppi meisa, han skal no skyte rypa han! Mor meiner vi kan ta den til middag, lillemann er heilt enig!


Var det rypa som var bak det treet????
Vi sniker litt til... ingen rype å sjå. Den har gjemt seg for godt! Mor meiner det var bra lillemann glemte pang-pangen sin, eller så hadde rypa blitt virkelig redd.

Vi har komt så langt inn denne stien går, uten å måtte gå oppover fjella. Får full utsikt utover Velleseterdalbotnen. Ser også Gullmorbrekka heilt til venstre her. Du går botnen til endes, så opp bratta mellom fjella og bak kjem en dal. Oppi der ligg Gullmorvatnet. Den stien inn botnen ligg til venstre for mor, et godt stykke ned for der mor står.
Botnen. Ser litt bedre sånn.
Ikkje noke lite fjell Brunstadhornet heller der det ruver over mor. 1524moh er bra høgde!


Mor har ikkje Brunstadhornet på si ønskeliste, men har denne toppen her til høgre, Klovetinden. Stegjernstur en dag.


Mor og lillemann roper til mormor og frøekenA som kjem langt der nede. "Her er det stopp!" Vi har jakta vi, håpte på å finne rypa, men lillemann var for skremmende til at rypa turde å komme fra. Den var jo redd for å bli spsist! Mormor vil fram på kanten ho også, og sjå inn dalen.


Da er det berre å snu for rypejegerene. Lunsj venter! Men lillemann har ikkje sutra en eineste gong etter kom oppi meisa. vært opptatt med alt rundt omkring. Blir sliten med så små bein også, og har vært veldig aktiv idag både inne og ute.

Om frøkenA var sliten i beina på vei opp hit, så vistes det ikkje no! Springe? Joda, mor kjem!!


Større snøflekker skulle springast! Og det fort også. hand i hand fort vi 3 fort som vinden! FrøkenA var sikker på at vi no laga vind, så fort sprang vi :)) Lillemann flirer og rister oppi meisa, vil at mor skal springe masse. kondis folkens!!Mor aka ned bakken, frøkenA kjem raskt etter. Lillemann roper meir meir og mor må opp bakken igjen. Meis ingen hindring!Ake! Juhuu!! Glemt var turen opp, nede var vi på et blunk!Her gikk mors mobil tomt for strøm... ikkje mulig med lader å lade mobilen i hytta. Sikkert pga solcellepanel og 12volt. Mor aner ikkje. Nesten ved hytta, traff vi turfolk på vei inn dalen, på jakt etter et turmål. Mormor og mor sendte dei opp Gullmorbrekka. Ei datter på mors alder og faren. Hans første tur på stegjern. Vi tok dei med inn i hytta så dei fekk sett kartet der, og sett inni. Dattera var heilt sikker på at hit skulle ho også en dag! Dei dro, og vi spiste resten av pannekakene, rydda etter oss, og fylte ut blankettane. Mor fekk seg en kjapp tur til bilen for å hente visakorta.... ekstratrim! Nok kontanter hadde vi ikkje heller. Mor tok med tom smørflaske og anna søppel også. Satte att saltbøssa, for det mangla. Her er i allefall like fint som da vi kom. Eineste mor skulle ønske, var at støvsugeren virka, for den er ødelagt og passer ikkje inn i støpslet heller. Sofa og anna hadde trengt en runde med støvsugeren. Alt i alt, en rasende koselig hyttetur, som vi heilt sikkert kjem til å gjere oppatt! Kjempe plass å være :) Og når ungene koser seg slik som dei gjor, da er turen heilmaks også! :)) Lillemann snakker om hytta enda, frøkenA vil en gong til.
Til neste gong Velleseterhytte, vi sees ;)

4 kommentarer:

 1. Så koseleg dette høyrdes ut! Nydeleg bilete av Sunnmørsalpane, forresten. No fekk eg lyst til å dra på hyttetur med ungane!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sunnmørsalpane er berre heilt fantastiske! Elsker plassen eg bor på :-D Det er berre å pakke med barnebarna og finne ei hytte, vi skal garantert ha fleire hytteturer ilag, er så koselig stemning på hytte, og samholdet ;))

   Slett
 2. Hyggelig å lese en rapport fra en annen ubetjent hytte.
  Jeg holder selv på en tilsvarende, og har hatt tilsvarende opplevelser med barnebarn på hytta.
  Men det å ta med barn mens det er andre på hytta, går normalt greit, det går seg til det meste.
  (Meg jeg ville vel muligens ikke gjort det på de travleste dagene...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går nok heilt sikkert greitt med fleire på hytta, lillemann våkner en del enda, og gråter litt, derfor eg prøver å unngå å være der i travle dagene. Og nokre som bruker denne hytta har med seg medbragt og holder på utover natta. Selvfølgelig heiter det å vise hensyn, men når vi kan unngå helgane, så er det veldig greitt å være for seg sjøl ;)) Kva slags hytte du holder på da? Langt unna meg? Er på utkikk etter andre turer som ikkje er så langt unna, med nye turmål rundt :))

   Slett