fredag 28. februar 2014

Mor og lillemann på solotur Storvarden 645moh og Vassætra 470moh.


Fridag OG fint vær! Lynet kan virkelig slå ned i utedriteren ;-) Lillemann var litt heimekjær og kosesjuk, så meisa stod klar ei god stund før han fann ut at no ville han ut på tur! Han får bestemme sjøl også, for turgleda vil mor virkelig ikkje ødelegge for lillemann. Og vi hadde jo heile dagen også, så ikkje noe stress. Mor hadde egentlig lyst på en lang tur på en anna plass, ikkje akkurat heimeområdet. Men sjuke barn, nattevåk osv gjor at den dørstokkmila idag vart himla høg å klatre over. Storhornet på Godøya står høgt på lista, men er sånn et tiltak å kjøre dit! Ferge, pluss 1t og minst 15min med kjøring etter ferga. Da er lillemann lei av bil, og mor syns en sånn tur er kjekkere med selskap. Så siden mor trengte stige for å komme over dørstokkmila idag, vart det Vassætra 470moh og mulig Storvarden 645moh om mor makta.... og om passer for lillemann.Kjørt opp på Hjellane, og funnet parkeringsplassen der. Lillemann såg andre på tur, og ville rett i meisa. Og for første gong på evigheter, så bad lillemann om å få solbriller!
Og med solbrillene på, er mor og lillemann klar for nytt eventyr! :))

Et skilt har komt opp, og et uttallige rødmarkeringer med maling. Mor ser ca 20 røde merker lyser opp langs veikanten. Mor måtte ta en titt på skiltet... "Hunde dritt, merket med raudt" Oi!! Mor er litt lamslått! Er alle raude merka her hundedritt?! Æsj!!! Lillemann skal få holde seg langt unna veikanten her! Og stakkars folk som bor heilt inntil veien her, mor hadde ikkje likt å hatt sine barn leikande her. Aldri i livet. Veien her er så utrulig mykje brukt av turfolk i alle aldre, 2 beinte og 4 beinte, at det burde være en selvfølge å rydde etter seg. Spesielt med tanke på at dei som bor her bruker området heile tiden. Hundeeigere, vær så vennlig å vise hensyn? Ta med deg dritten!
Enden av vedskjulet går veien opp til Vassætra, skilta Sandvikshornet.


Er reine vårstemninga ute! 8 pluss grader, sol og fuglekvitter. Fleire ting her som ikkje stemmer med slutten av februar.

Ikkje is i bekkane heller, så lillemann får kasta Plopp! nokre plasser på veien."Tatto!! Tattooo!" Lillemann ser traktoren lenge før mor. Har sine fordeler å sitte som utkikker i meisa ;)
Traktoen stod litt merkelig til, som om den hadde sklidd ned  kanten. Lillemann vil selvfølgelig sitte i den, men mor prøver å lære lillemann at ting og kjøretøyer alltid er eigd av noen, og dermed ikkje lov å røre.Midt i solsteika såg mor og lillemann ei maurtue! Stor, med et stort hull i. Merkelig med alle maurtuene i bygda her, hull i snart samtlige :-S Måtte bort å kikke, og jammen så var mauren våken! Lalla ikkje sove som den skal. Lillemann er heilt oppgitt, for i alle andre maurtuer så ligg dei og søv! Men her så yra det av liv! Mens mor og lillemann stod der, kom det ei dame på tur og tok oss att. Vi slo følge med den hyggelige dama, i vår felles vandring mot Vassætra.Mor kjenner på kroppen idag at mor er tung. Ikkje heilt dagen idag, og mor kikker opp mot Storevarden. Mor og dama diskuterer dagens turmål, ho skal til Vassætra, og mor trur rett og slett at ho og berre skal ta sikte på sætra idag.


Nedi bakkane her kom ei dame til, og vi tre, med hanefar på ryggen, endte med å vandre ilag i fellesskap. Alle skulle på solotur, men fant ut at vi like godt kunne gå ilag. Vart berre sånn :))3 damer på tur! 1 med baby i magen, mor med lillemann og ei smilendes :)


Lillemann halvvsov i meisa, men fann ut at han skulle flørte istadenfor, og dermed så vart mors planer å ta lunsj på sætra. Turen blir til mens man går, er det ikkje sånn det skal være da? ;) og været ute innbyr jo til å berre være ute også, nydelig som det er no.
Vi damene snur oss og ser bak, alle skjønt enige om at det er utrulig flott her, og flott utsikt. Vi bør alle ta en stopp i ny og ne, og kikke oss rundt, og sjå det vakre som vi har rundt oss. Vi blir vant med det vi har, og kan glemme å sjå det vake som det er.
Litlevatnet 474moh dukker opp. Mor tenker at mor aldri har gått bortover små åsane her. Kvifor ikkje egentlig? Er det fordi vi går den veien/stien som er fastlagt, og glemmer å gå utav i blant? Er vi så fastlåst i målet, at målet er alt vi ser? Ved neste anledning skal mor gå bortover der.


Og når Litlevatnet er nådd, så er det reine flata å gå siste biten til sætra, litt over 600m. Ser veien til venstre, og ser knall kvite fjelltopper stikker opp i horisonten.

Vassætra med Sætrevatnet 462moh, og Sandvikshornet 876moh. Fremdeles is på vatnet her, men alt lillemann legg merke til er hytter! Hytte gal du lillemann..... mor får vinne i lotto og kjøpe seg ei hytte en plass. Et lite sel kanskje?
Mor ser over vatnet, og bort på Storevarden. nei, mor er alt for tung idag. Mor ser åsen som er veien opp, mor ser kvar ho skal gå, men akkurat no er føttene ikkje villige til å gå dit.

Mens mor og lillemann står att og skal finne lunsjplass, så snur dei to andre nasen ned att. Lillemann vinker hade mens vi ser dei går, og peiker seg ut ei hytte. Dit vil han!

Her er ingen åpen felleshytte som oppå Hovdeåsen dessverre. Og ingen fellesbenk som folk kan bruke å sitte på. Første hytta på nedsiden av veien, har et stort troll ved husveggen! Lillemann spreller i meisa og roper, så vi sniker oss bort for å sei hei til trollet før vi finn oss en pauseplass.

Lillemann fekk banke på et par hyttedører for å sjekke om dama eller mannen ikkje var heime. Tenk om der var noen på tur dei og! Nede ved den lille røde hytta står en benk, satt på den før, og blir der igjen.


Æsj.... hestebæsj! Er æsj, men samtidig spennende å berre "nesten" trakke på....


Skiva er alltid bedre ute! Lillemann oppå benken og forsyner seg av matboksen. Forkjørsrett på å velge først!
Er så godt å ha litt tid ilag, sånne stunder som dette skaper glede og minner mor alltid vil huske. Og fohåpentligvis så husker lillemann litt når han blir større også.
Mor har med Rett i koppen suppe idag. Må ikkje tru at mor skal få kokkelere ute i det fri aleine! Her tar lillemann styringa fullstendig.... tømme posen..........
......................."Holde, holde!" og så tømme oppi vatn.


Mens lillemann rører så nudelsuppa med karri skvetter i alle retninger, lener mor seg tilbake og nyter fridagen sin :)

Så er det å få lillemann til å la den nudelsuppa stå ifred lenge nok til å trekke ifra seg. Utfordring!Mor og lillemann snakker om hestane som bruker å være her på beite, lillemann syns det er skummelt, hester er store. Da heller monster som gjemmer seg bak den hytta bedre. Skjønne det den som kan :-S


Testsmaking er viktig...... ja ja lillemann, spis nudlane du, mor drikk suppa etterpå For suppa vil han ikkje ha, berre nudlane.Lillemann fantaserer om at det er en gris her oppe, en babygris. Lillemann meiner den skal få sitte på ilag med han i meisa, og at grisen er inne i den hytta. Han går mot hytta, trygt tak i meisa, og roper på grisen. Men ingen gris kom. Heldigvis for mor! Meisa hadde revna med 2 oppi der!

Fisketur i en søledam, endte med sølefisker! Han skulle fiske, som pappa gjer på sjøen på jobb.


Snøflekker er morsomme å riste og klappe utover. Og snakke til lillemann mens han er opptatt med noe, glem det, ørene er herved lukket.
Plutselig springer lillemann til, og mor omtrent hopper der ho sitt på huk, og snøen fyker rundt ørene! Mor blir jakta på!!!
Mor og lillemann gikk bak til utsikta, og lillemann står og kikker utover Storfjorden. Ser på alle fergebåtane som er her. 1,2,3,4, ser 4 fergebåter!

Dei fleste går berre til postkassa, skriv seg inn og går ned att. Men som du ser, er ikkje mange meterane fra postkassa og bak hit, er rett bak hyttene.


Storfjorden går bak og forbi Glomset, Skodje, Sjøholt og videre inn til ender du i Geiranger.


Framover går Storfjorden, inn til venstre går Sykkylvsfjorden. Utover passere den Sula, Hareid og øyane før ut til havet som skimtes der bak.

Vinden kom for å hilse på Lillemann, men lillemann ville ikkje hilse på vinden, men vil oppi meisa og søke ly. Pluss at han er trøtt og sliten no. Sovetid lillemann? "Nei" kjem det ifra meis, og praten går. Nei vel, da er han såpass våken at rekk ned til bilen.


Berre å rusle se tilbake til bilen, og lillemann og mor prater om grisen vi ikkje fann, om monsteret som var redd lillemann, og om fergebåtane på sjøen.Mor kikker på Storevarden og kor gå for å komme opp ifra denne siden. Matpausen har gitt mor nye krefter, og er ikkje sliten og tung lengre. "Skal  vi opp dit?" spør mor lillemann. "Ja" svarer det ifra meisa, "opp dit." Men 10m lengre, så ombestemme han seg. Så mor skrinlegg heile Storevarden.
Lillemann? Lillemann?? Mor måtte kikke bak. Jo, han har sovna! Det gikk jaggu fort! Praten som gikk non stopp, stoppa plutselig!


Da kan mor ta Storevarden mens lillemann søv! For mor må gå mens lillemann søv, og ned til bilen er det or kort. Tralla la la! Og mor tar av grusveien som er på den andre siden av vatnet, og skjener mot eine kulen for å finne stien der.

Over myra, så over haugen.Myra var som myr flest, våte, men her er faktisk parti som er frosne enda, utrulig nok.Halvtine krekebær frister lite. Dei ser fine ut, men tenker tamme i smaken etter å ha vært fosne og tine fleire gonger no av Moder Natur.Vått, vått, vått...  mor syns ho ser stien oppi siden der?

Jepp, var stien! Litt små isfklekker men heilt greitt å gå.
Mor følger stien som er ganske så tydelig, og tar den som går langs kanten opp. Der er en sti til, litt lengre til høgre om du ikkje liker kanten ;)
Vindfullt og fredelig i fjellheimen idag, og mor nyter kvart et minutt! Lillemann søv godt i meisa mens vinden rusker i meisa.


Nesten oppe! En lure varde først, som mor er klar over. Men det er ikkje langt bak til sjølve toppen ifra varden der.Toppvaden med Sandvikhornet 876moh bak.


Mor står ved varden, smiler for seg sjøl. Mor ser rett opp hit kvar dag på jobb ifra vinduet, og mor ser hitover utallige gonger kvar einaste dag! Og no er mor her igjen! :-D


Og nok en gang er lillemann på en topp, uten å vite om det! Han har tatt mange topper han, i sovande tilstand! :-) :-)
Skal ta utsikta 360 grader her no, i 3 stk panorama. Til venstre for mor, ser Sætrevatnet og Vassætra der nede. Ser Storfjorden, så bak er Glomset og Skodje. Toppen til høgre er Sandvikshornet. Men lengst bak så ser mor heilt til Gamlemsveten, Urfjellet, Hildrehesten og andre topper rundt Harams området.

Til høgre ser mor fjella i Sykkylven. Remerhornet, Aurdalsnibba, Urfjellet (har et Urfjell vi også), Straumshornet, Råna osv osv. Skimter akkurat Sykkylvsfjorden og Aure sentrum heeelit til høgre.


Utsikta rett fram, så får du Sykkylven inn til venstre, ut Storfjorden, skimter inn der Hjørundfjorden går inn, Festøykollen, Sula, Hareid. Som ei lita øy langt bak, så ser mor Godøya, dit mor hadde mest lyst til idag men ikkje orka å kjøre til.


Mens mor står her og jabber til deg, beklager, så har mor et turforslag? Mange går til Vassætra, skriv seg inn og går samme veien tilbake. Kva med å gå nokre få meter ekstra og gå rundt vatnet? Det er sti og vei heile veien rundt! Følg veien til den slutter, gå så forb alle hyttene, og ned til enden av vatnet. Der går det en sti videre til Sandvikshornet, men der er e en sti som går langs vatnet tilbake på den andre siden! Den ender i grusveien, som til slutt går tilbake til grusveien du kom ifra. Zoom inn på bildet, så ser du veien.
Mor går ned att, og her møtes stiene ned fra fjellet. Til høgre den mor kom opp langs kanten, den til venstre som mor skal gå no, går litt lengre inn.


Ned ,ned, ned.... ikkje flat sti, så er du litt ustø på beina, ta med staver.


Stien er så tydelig at mor ser den heilt her ifra :)

Pip pip pip! Mor hører noke som piper inni steinane. Mor bøyer seg ned og kikker inn. Vart heilt stilt. Mor hadde en brødbit i meis lomma, som mor la att utenfor hullet. Mat til mus :)
Da ser mor ned til den våte myra mor kom over til høgre, og ser stien ved siden av.
"Båse?" No er tydligvis lillemann våken! Joda lillemann, vinden blæs ute enda.


Liten kjapp stopp for drikke og kjeks. Fornøgd lillemann med siste ballerinakjeksen med jordbær. Happy kid! <3

Mor vil heller ha litt næring, Bixit med blåbær i 2 pakning. Trur du mor fekk den aleine? nei, lillemann skulle absolutt ha den eine. Så med ei kjeks i kvar hand, vart lillemann meget fornøgd.
Vi møtte på et par damer da vi nesten hadde komt ned til veien igjen. Lillemann satte i dei et par flørteøyner så damene vart svake.... sukk, 2 år og dametekke. Fedre våkter sine døtre, her trur eg mor må vokte sin sønn!!Nede på veien, og sånn ser avstikkeren ut. Liten varde markere der stien går av veien. Ikkje like lett å få øye på. Kansskje et skilt hadde gjordt seg her?


Veien ned er så lett! Men svarte kor tung den er opp!! Men å komme seg opp smaker så masse bedre når man har slitt litt for det også ;) men er da nedover bakker med fantastisk utsikt også, dobbel bonus!Etter sunger nokre sanger i duett som kunne skremt fanden på flatmark, så var lillemann så opplagt at han ville "Søl!" Skal få gå sjøl, kan mor berre få bære deg ned dei bratte sikk sakk svingane? Du kjem til å gå på tryne lillemann... Og det fekk mor. Fornøgd suser lillemann nedover veien, småsyngande og flirer :-D


Det er i grøfta at morroa finst! En isflekk laga mykje leik, skli, krype, kaste is, putte is i røret så lillemann og mor hørte isbiten rulle sin vei tvers gjennom! Og så har vi god tid til å leike også.Lillemann springer så fort dei små føttene kan, ned til taktoren. Mor  spring etter, frykter knall og fall i nedover bakken og dei små føttene som spring fortere enn dei burde....
Nede ved brua, og får kaste Plopp! sjøl, uten å sitte i meisa. Gått langt sjøl no, og er fremdeles i god driv.


Fornøgd lillemann skinner som ei sol!! Dette har vært en virkelig koselig tur for oss begge. Hatt all verdens tid til å berre kose oss, studert ting, truffet andre mennesker og slått følge, sol har vi hatt og mange klemmer har mor fått. kan mor be om meir da?? ;)))
Meir vart det.....Vel heime var det å lage middag og spise. Lillemann ville rett ut med det samme han var ferdig med å spise, og sykle. Så mor og lillemann tok en trehjulssykkeltur til leikeplassen. Mens vi var der, fekk mor og lillemann spørsmål om å være med på kveldsmat-tur på Hovdeåsen ilag med søstern, frøkenH og mormor Vært ute nesten heile dagen, være ute litt til? Fram med meisa igjen og pakke med mat på 15min, og så dro vi!
På med hodelykter og ny tur! Lillemann skulle endelig få hytte igjen! Første lillemann sei om mor spør om tur, er "Tur, hytte?!"

Lillemann måtte sjekke maurtua. Rister på hodet, "nei, lalla mamma pappa sin. Fys!" Mauren her søv visstnok og fryser.... ikkje våken som den på Vassætra.


"Hytte!! Hytte!!" Lillemann hyler og flirer i rein glede! At noen kan bli så glad i hytte! :-S

Kveldsmat er så masse meir koselig ilag med fleire og på tur!Galskapen lenge leve!!!! :-D
Lillemann sjekker kor kjeksen til tanta blir av og roper "go tuj!" til kjeksen.


Så tanta sin tur til å sei "god tur!" til kjeksen til lillemann.For etter mat, er det lov med dessert! Mors nye favorittsjokolade, Oreo melkesjokoladeplate! Mmmmmm....

Kikke litt på utsikta, før gå ned att og rett i seng for lillemann.
Lillemann er så lykkeliten no, og går store deler av veien ned att sjøl. Sprudler og spretter rundt så søstern har nok med å holde følge med han. Han har blitt utrulig flink til å gå stødig! Stien er steinete og som trappetrinn enkelte plasser, har små føtter denne karen her.Trøtt og sliten var det rett heim og legge en liten. Ikkje mange timane mor og lillemann har vært inne idag, mesteparten av dagen har vi tilbragt ute, en eller anna plass. Men sånne dager er godt å ha inni mellom. Husarbeidet får mor ta att når lillemann har lagt seg ;)

4 kommentarer:

 1. Herleg turrapport! Det er alltid så kjekt å lese om turane dykkar!! :)

  Ang. maurtuene har eg lest at dyr ofte plyndrar maurtuer i løpet av vinteren i mangel på anna mat.Kanskje det er hjort eller rev som har vore på ferde?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for den Ingebjørg! Kjekt at du liker turrapportane våre :))
   Skjønner at noke dyr må ha vært på ferde, men så rart å tenke på at kriseløysninga blir sovande maur :-S prøver å sjå på skaden om der er et hint på kva dyr som har gjordt det, men eg blir rett og slett ikkje klok på saken...

   Slett
 2. Kva har du på beina til lillemann når han sit i meisen, forresten? Eg har jo minsta ofte i bæresele, og syns ho blir litt kald på beina av og til. Eg leiter etter den perfekte fottøy-løsningen, og har stilt spørsmål om det på bloggen min. Eg blir veldig glad for tips!

  Kva har dokke på beina til barna i bæretøy på tur? Eg synest det er litt vanskeleg å finne noko som held beina varme til minstefrøkna. Eg har stilt spørsmål om det på utetidbloggen, då ettåringen var iskald på beina etter utedag med Barnas Turlag. Dei to eldste var alltid varme på beina på tur, så det er ei ny problemstilling for oss, dette.

  http://utetid.blogspot.no/2014/03/24-vinteraktivitetsdag-med-barnas-turlag.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingebjørg, eg har slitt med det samme problemet, og lillemann har ekstra lett for å bli kald på føttene. Har kamik sko som skal tåle -32 grader. Men sitt still hjelp lite at dei tåler minus. Har hatt div ullsokker, alpakka best. Harr sånne dunposer kjøpt på europris/jysk som også fungere, og tatt skoa bak i meisa. Men løsninga mi er fotvarmere kjøpt på sportsbutikken. I bloggen for Langenn og pulk på Strandafjellet, er der bilde av ei heil kasse eg har kjøpt. Ca 19kr pr par som eg legg nedi skoa. Varmes opp når pakken åpnes, og varer ifra 6-8t alt etter merke. Ei heil kasse har eg sikra meg, så lillemann aldri blir kald på beina igjen.

   Slett