søndag 16. februar 2014

Myrdalsætra i Velledalen ca350moh, SykkylvenLørdags formiddag, og mormor har frøkenS på overnatting. Lillemann spør på hytte han, igjen.... trur han der må bygge seg hytte når han blir større :-S FrøkenS har sett at frøkenA har vært med oss på tur, og hyttetur, så no var det hennes tur til å bli med oss. Mor hadde et kort mål i tankane, som kunne passa fint. Inst i Velledalen går gamleveien opp til Myrdalsetra. Du kan enten ta av til gartneriet, så til venstre, og kjøre så langt som du kjem. Eller du tar av til Ladebygget før Drotninghaug, der går en vei inn, og tar så av til venstre. Begge veier fører til samme plass. Parker når det passer deg, og følg så berre veien videre. Er en super duper tur for små barn! Turen er på 800m til 1km, alt etter kor du parkere.
Mormor har parkert på en passelig plass, og lillemann er raskt etter frøkenS, og tok ho i handa. Tydelig at her er det ei jente lilemann liker! ;-)


Verken mormor eller mor har vært her før, så det er litt koselig å gå på nye plasser. Vi skal til ei seter som vi ser stadig når vi kjører hovedveien over til Strandafjellet, men aldri er bort til. Kan kjøre bil ifra hovedveien og inn på setra, men vi vil heller gå den veien som dei brukte til setra før. Den går i fra botnen, og opp Brekka, i sikk sakk opp.
Fin vei å rusle på for alle aldre, og litt kjekt å være på nye veier!

Mor ser mange små hull i et område, musehull som musa har laga seg under snøen, den stunden snøen låg her. Mor viste frøkenS, som måtte ta en kikk inn om der var noen.
Lillemann måtte også kikke inn, kanskje det dukka opp ei mus?


En isbelagt bekk vart til ei silebane! FrøkenS forsvant fort, og lillemann trippa, vil sile han også!!Lillemann klare ikkje å fote seg sjøl nedi grøfta på isen, så mor måtte være med.
Klar, ferdig, siiiil!! :-D


Mor sleit litt med å fote seg ho også i nedoverbakke og lillemann i eine handa.  Og når lillemann ville sile sjøl, da snurra han og endte under ei fast frosset grein! Latterfull og super fornøgd låg han der og sparka :)) Mor to the rescue!

Fornøgd eller? ;-) is er så gøy!

Lengre oppe var meir is.... måtte selvfølgelig prøve den og. 1,2 og 3!!Lillemann var sliten, og ville opp, men da vi gikk over ei elv som var berre is, ville han selvfølgelig ned att! Mormor og mor var skjønt enige, nok is for no, og denne elva var litt brattere og lengre.

Mor ga lillemann bark fra ei bjørk, med lav på. Interessant å plukke på, og snuse på. Lillemann syns synd på treet som hadde "mista".Mormor viste frøkenS ei stor grein som berre hang laust oppi et anna tre, den der kom sikkert til å blåse ned snart! FrøkenS meinte at man måtte gå forsiktig under der, kunne jo få den i hodet! :-S

Med lillemann i meisaa, vart det litt meir framdrift. Ikkje at vi hadde noke hastverk, turen er for å sjå og oppdage, men han er litt glad i å plukke på ting, og heller gå veien sidelengs, enn framover. Og tålmodige frøkenS venter.


Mor oppdager ei skråning FULL i musehull!! Dette her var reine New York city! Ikkje at hulla er så djupe, mange er veldig grunne, men artig å sjå kor masse dei små musene har styra på under snøen. Lurer på kor mange mus som har holdt til her??No berre måtte lillemann ned av meisa han også, for dette her måtte han også ta en kikk på! Så masse hull!! Over alt jo!


Mormor måtte også kikke etter, for dette er ikkje ofte ho heller ser.Enda et tre som har "mista" huda si....

Siden lillemann ikkje går så fort, så venta frøkenS oppå en stubbe. Det skal ho ha, snill og grei å ha med på tur er ho <3Nå ho stod på stubben, ja da skulle lillemann også! Han er så betatt av den jenta ;-)
"Mommo, opp!" Ikkje meisa, men bærast. Før mor rakk å protestere, så hoppa lillemann fra stubben, og oppi fanget til mormor.
Veldig koselig vei å rusle på. Fin, jevn og akkurat passelig stigning. Blir ikkje for sliten som liten av å gå her.


FrøkenS, mormor og lillemann, ute på tur! Humøret er det ikkje noke å utsette på i allefall :) ei lita stund etterpå, fekk mor overført lillemann til meisa, men litt mormor kos er godt å få.

Mor tok en bit lav, og laga seg bart. FrøkenS prøvde å gjere det samme, sleit litt med å få krølla overleppa til å holde lavet som bart, så ho rett og slett laga seg munnskjegg!

Da ser vi opp! Både hører og ser at det er meir vind der oppe. Her nede er vi i le.
En stor stein! 1-2 og 3!! Flyge!


En gammel steingard ned siden. Tenk for et arbeid dei la ned i dei lange og fine steingardane sine, uten maskinhjelp som vi bruker idag.Bak oss har vi utsikt inn mot lysa ifra skitrekket på Fjellsetra. Mormor forklarte frøkenS og lillemann, at der er morfar på skivakt no. Hei morfar!"Hytte, hytte!!" Lillemann ser antydninger til bygg, og er kjempe fornøgd! Å være så glad i hytter.... skulle virkelig ønske mor hadde ei enkel hytte eller gammalt sel stående en lett tilgjengelig plass, men beklager lillemann, det har mor ikkje.


Opp fra bakken dukker Holetidane 1288moh og Ytstevasshornet 1333moh opp. Den som kunne tatt seg en tur dit opp! Mor kunne tatt med lillemann dit i høst, mens han var lett nok for sånne lange turer, men i år trur mor han blir for tung. Lillemann pluss diverse i meisa blir vel litt vel tungt opp dit, men mor hadde drømmen i våte høst....Mor og frøkenS siste metrane opp. FrøkenS var så glad for å komme opp! Og ho satte opp tempoet for å undersøke området med en eineste gong! Alt var så spennende! :-D

Hytter og løer eine veien.....

............og? Pause..... snøflekk! kan jo ikkje gå forbi den! Er du gaaal? ;)
Mange hytter rett fram!! Ho springer avgårde.
Og enda meir hytter andre veien. Mor har sett ifra hovedveien at her er litt bygg, men ikkje at det var SÅ mange!


Virker ensom og forlatt....Er det noen her inne?? Lillemann kikker inn. Kun gamle møbler og andre saker. Ingen folk her, nei.Ei løe som har sett sine bedre dager. Trur nok også at vinden tar godt her oppå flata, midt mellom alle fjell.

Men at dette her er en fin plass? Ingen tvil! Tenk at her var det seterdrift til ca midt av 1950 talet, så vart det litt for tungvint. Uansett så er det en flott plass å ha hytte. Rett fram er Kleivheia på ca 926moh. Bak der ligg Kleivdalen og Kleivdalsvatnet 782moh. Dit og kunne mor tenkt seg, for det er en lillemann tur.

Så var det problemet med å finne le for vinden her oppå. Lettere sagt enn gjordt!  Fann et par benker her og der, og eine benken stod ved denne hytta her. Men døra var åpen, og momor kikka forsiktig inn. Lillemann oppdaga frøkenS var borte, og kom raskt etter.

Er et sel som virker som er flytta hit. Gammal dør, blanda me nytt treverk, og gamle tømmervegger, der kvar stokk var nummerert.


Her stod 1 bord, 2 stoler og 1 benk. Vi hper det er greitt vi søkte ly her for vinden. Ikkje rota vi, og ikkje søla vi. Tok faktisk med rusk mor fann også.

Lillemann skulle ha mor si skive, den frista visstnok meir enn si ega. Heilt i orden vennen ;) og han fulgte spent med på den flaska med sprutesylte. Sånn har ikkje han brukt før! Han og vile plutselig ha sylte på si skive, men trøderfår med majones OG sylte?? Nope...Men sylte eller ikkje, lillemann var fornøgd med skiva til mor han.


Hvem er det som kikker inn??? Glis mellom plankane gir spennende utsikt, eller som her, innsikt ;)

Hallo, berre oss her! Lite rom i enden er spennande å undersøke. Knirker og knaker, ikkje sånn heime.Ute blæs vinden sånn at noe under hytta lager virkelig lyd! Noe kort som blafrer og skaper en litt høg og skummel lyd! Lillemann er heilt forferdet!! Skummelt! han trudde det var et fly som kom, heilt til mor forsøkte å forklare at det er under plankane i gulvet som lager den lyen. Det er sprekker i gulvet og vinden får gjennomtrekk.


Mors gode varme kakao, i ly for vinden der ute. Godt å sitte her inne i allefall. Spent å sjå om hytta her er ferdig til høsten? Det er i allefall ikkje siste gong vi er på denne setra her. Da rekner vi med hytta er ferdig og låst.Store gamle spikere var på veggane, med ovnsringer på.
FrøkenS var mett, og ville ut og kikke seg meir rundt. Lillemann var snar etter. Mor kikker så vidt ut døra, der dei to rusler rundt og finner spemnende ting å sjå på.På tide å pakke sammen, lillemann har sovetid no, og skulle ha vært i senga. Berre å rusle ned her blir for kort dupp på han, så senga før han sovne hadde vært greitt. Men vi skal tilbake hit, har ikkje fått sett oss skikkelig rundt enda. Haugen bak der er Holebakken 540moh.Flott utsikt mot skitekket her ifra, med utsikt til Sætrefjellet 877moh som er toppen av skitrekk nr2, og Revsdalshornet 949moh.Mektige fjell her inne. Lengst bak til venstre ligger Regndalen, med Midtreregndalstind 1540moh, Råna 158 bak der. Til høgre ligger rekka med Svadfjellet 816moh, Urfjellet 1267moh og Lafjellet.


Andre siden av sætra har du Kleivheia 926moh fra venstre, kløfta bak går hovedveien til Stranda,  en ås på 650moh, så Ytstevasshornet og Holetindane.På utsiden av hytta vi satt i, en ganske så oppbrukt sykkel. Har gjordt sin plikt den der no.En ovn stod der også, sikkert der ringane på veggen kom ifra.

Fantastiske fjell eller??Fornøgd lillemann på oppdagelsestur! :-*
På vei ned att. FrøkenS var litt skuffa, for  ho var sååå klar for å utforske heile setra! Men når ho fekk tenkt seg om, så var ho litt mamma-sjuk og ville heim. Er sliten ho også, berre ikkje fått tenkt på det. Og så mor tilføye, ho har blitt utrulig flink i norsk! Dette er storesøstra til frøkenA, og dei er nederlandske, og snakker også flytende engelsk. Men FrøkenS går på skulen, og har blitt kjempe flink! Så vi snakker norsk, kun ved vanskelige tilfeller går det på engelsk. Men er imponert over norsken :-D

Så for no, farvel Myrdalssetra, vi kjem garantert tilbake! Og da skal vi kikke oss litt meir rundt.


Mormor fiska opp sjokolade ifra sekken sin mens vi gikk,  noe lillemann syns er heilt på sin plass på en fin tur ;)

Tvers over veien som går opp Brekka, viser det spor etter en anna vei, som går ganske så rett, og krysser veien. Er nok restene av en gammel slepevei, men for frøkenS er det en snarvei! Fort ned, men enda med et kontrollert lite fall og latter :)


Fort, fort! Nesten nede ved bilen no, og heim for store og små. Mor skal sjå om ho rekker gjengen med vinterbadinga i fjorden. Men først og fremst få lillemann i seng. Myrdalsetra er vi absolutt ikkje ferdige med, må tilbake hit. Turen passer så perfekt for små å ta med på, og er kort, men innholdsrik om man kikker seg rundt. Så skal du ta en tur med små, og er litt lei samme plassane, ta dei med hit. Vi skal i allefall tilbake :))Blå strek er der vi gikk.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar