onsdag 26. februar 2014

Tynesfjellet på langs med bæremeis 498moh, Sykkylven


Alt starta med et enkelt spørsmål ifra søstern: Være med å gå Tynesfjellet i morgo rett etter jobb? Mor svarte straks ja! Kva vei opp osv var ikkje så viktig, mor og lillemann skulle på tur!!! Meis pakka klar, turklær til mor i et nett, turklær til lillemann i et nett. Alt stod klart ved døra dagen etter, berre å hive inn i bilen om morgonen, og gjere unna en arbeidsdag og barnehage først. Så kl 15.30 hadde mor skifta til turklær på jobb, dratt stemplingskortet, og var på vei ut døra, der mormor stod ved mors bil og venta. Hente lillemann i barnehagen, få på han turklærna der, og avgårde dro vi for å møte søstern. Søstern fann vi sovende i bilen sin, ventande på oss! En kjapp høneblund... Snakk om effektivitet! ;-)

Det er fleire veier opp til Tynesfjellet. Fra Straumgjerde, kortere ifra Tynes rett etter Ekornesfabrikken avd Tynes, og andre startpunkt i området der. Eller som vi, kjøre opp ved Hydro stasjonen på Vik, opp Blindheim, kjøre grusveien heilt opp til Per Sveins plass og Brune. 2 bommer på 20 og 30kr. Parker.


Fra parkeringsplassen så ser mor rett inn Straumsdalen til Langenesvatnet. Fjellrekka til venstre er Gimsdalstinden 1007moh, Hammarsettindane og Urfjellet i enden 1267moh. Til høgre er Straumshornet 976moh.
Men skal ikkje inn der, men motsatt retning, og søstern og mormor labber avgårde. Skal over en del hauger og myrer før målet er nådd.


Utsikta til venstre mens mor går, er heler ikkje så verst ;)
Mormor hadde med ei skive til lillemann, så han fekk litt mat mens vi går. Fornøgd liten kar på tur! :-DSkal endelig få testa skoa i vått terreng :)Kryssa myra, og inn i skogskrattet. Blir litt sånn denne turen her, og etter skikkelig styrtregn så er det ganske så vått i myrene her.

Over alt er der hull etter mus. Et ganske så stort hull ved en stamme, der måtte mor og lillemann kikke inn. Såg ingen, så vi banka på. Neeeiiii... ingen heime.Skjegg! Treet hadde masse skjegg! Skjegg som stikker når man får en klem....


Ny myr, og i sikte ny haug. Er en luretur dette her, med mange lurehauger før målet. Men så lenge man veit om det, så er det liksom greitt ;)
Oppi skogen, i et tre: Hytte!! Ifølge lillemann, "Mannen sitte pang hjott!" Lillemann har sett en del jakthytter i sitt korte liv ;)

Skogen her oppe er varierendes. Derfor det er så kjekt å gå her også. Landskapet skifter så fort og ofte, at du føler ikkje at du går i det samme heile tiden.

"Bæsj!!!" Stopper opp og kikker. Joda, masse bæsj, og stor. Pappahjort kanskje?En kul, to kul.... opp, ned, opp, ned.  Men humøret vårt er berre opp!
Myr med utsikt! Flotte fjelltopper stikker opp i horisonten.


Vått, men tørr på beina :-D

Mor kikker seg rundt og rundt på myra. Blir liksom ikkje ferdig med å kikke. Kontrasten kvite fjell og brun myr fremhever dei flotte fjella.
"Båse, båse, vind!" Lillemann blæs som vinden, og tar ordentlig hardt i når han blæs. Bor no på forblåste Sunnmøre....Mormor ser ei maurtue, og viser mor og lillemann. Har hull denne tua også, som neste alle tuene på våre turer. Lurer på kva dyr det er som gjer dette?

Mormor og søstern speider etter neste røde merke..... stien er merka innover haugane her med rødt band. Ser du merket? ;-)
Hint, rett over hodet!Sånne band som dette finn du jamt over heile stien inn.Kos er viktig på tur! :)) Søstern, mor og lillemann.


I et område på turen kjem du utpå kanten, der er det flott utsikt, og rett ned. Berre finne ok plass å gå utpå ;)Det første mor la merke til, var Råna!1586moh og er Sykkylvens høgaste topp, som vi deler med Urke. Navnet Råna er av at det ser ut som et råseil på båt. Sola skinner akkurat på den, og ser ganske så 4kanta ut. Råeste toppen mor har vært på!

Mor står og ser utover Sykkylvsfjorden. Ganske så bra utsikt her ifra. Straumshornet med sin spiss 976moh, skil seg ut i landskapet.


Mor og lillemann står godt plassert med panorama utsikt! Det er så flott akkurat her! Lillemann er mest opptatt av bilane langt der nede, og buss!

Mormor funnet seg en super plass med 1. klasses utsikt! Mor skal ikkje dit med meis, ta det med ro. Så lenge lillemann er på, så er mor forsiktig, så absolutt.


Men det er alltid litt rått å sjå når fjella blir så markert rett ned, blir litt meir klar over at man er oppi høgda. Får litt meir høgdefølelse sjøl om man har veldig mange veldig høge topper rundt seg som gjer at du allikavel føler deg liten.

Mor oppdager noe på et tre! Mens mormor og søster er utpå kanten og tar bilder, så tar mor og lillemann en biologitime. "Sjuke!!!" altså, kjuke. Lillemann ser den, og strekker ut handa.


Plukke med seg naturen opp i meisa for å undersøke nærmere. Ikkje første gong han gjer det, og er heller ikkje siste gong. Mor har hatt nakken full av diverse før.Søstern er berre en bitteliten gul prikk der ho sitt på kanten. Lillemann roper med det han kan, syns at no kan tanta komme tilbake.Mor har funnet en fin plass på kanten å sitte vi også, og landskapet er slettes ikkje så verst.

Litt bedre å ta panorama bilde her ifra, Sykkylvsfjorden og dens vakre fjell. Fleire breer ser man også, og  samtlige topper på rekka er over 1000moh. Skopphornet, Råna, Ljøsabreen, Blåbreen, Regnalstindane, Trollkirketindane, Nonshornet osv osv.
Lillemann er dessverre litt lei akkurat no, og han er klar over at der finst alltid noke godt i meisa. Denne gongen så hadde mor med smarties i en liten søt boks! En og en får lillemann, mens mor snakker om fargene med lillemann. Og plutselig så er han ikkje lei lengre, men har noke anna å prate om ;) Mor spør lillemann kva sei magen no? "Mmmm mmmm mmmm!" sier lillemann fornøgd. Ja men får du ikkje vondt av for mange da? lurer mor. "Neeeiiiiiii....." kjem det fra meisa, "magen gla!"


Litt sol er att på Langfjella 918moh, og lyser opp der bak. Skimter Gimsdalstinden og Hammatsettindane til høgre.


Å heite tid......... mållaus...... er berre så nydelig her <3

Naturen på sitt beste midt i februar.


Mor så en kul til... heilt dit??! Noke som ikkje stemmer. Mormor ler, Aurenakken mor, dit skal du ikkje, Kulane snart ferdige!


"Hytte! Hytte!" Lillemann er lidenskapelig opptatt av hytter. Denne her er så liten at en mann ikkje kan ligge flatt engang. Søt minihytte :)


Kubæsj! Og her var masse også! Tidsfordriv å telle kubæsj, og snakke om kor er kuene no, og at dei mangler fullstendig do-kultur!

Nærmer oss enden av fjellet, og mor ser no eine landemerket sitt, fjellet på Ørskogfjellet, Trolltinden 1170moh og Ytstetinden 1162moh. Toppane lyser som et gap etter et troll har tatt et bitt, og er snart det eineste kvite fjelltoppane  i horisonten.

Å ååååååååå.... her var det masse fjør! Lillemann heng ut av meisa for å sjå best mulig. Stakkars pip pip :-( denne fuglen er nok ikkje lengre i live, fjør over alt.
Sola har gått ned, og kvelden nærmer seg.
Tilbakeblikk over ryggen på Tynesfjellet der vi har gått. Ser hompetitten vi har gått fram hit.

Framover så begynne mor så vidt å sjå havet der ute! Skopphornet 1226moh til venstre, Sykkylvsfjorden som munner ut i Storfjorden.Siste kul, og da er det berre å trakke ned til stolpen og utsiktsplassen, plassen man kjem opp om man går opp ifra Tynes.
Herlighet så flott et er å gå her oppå! Utsikta til høgre.....................................utsikta til venstre. Tynesfjellet er soom en gangvei midt mellom fjella, omringa på alle kanter.


Det som er merkelig med den røde mosen, er at den virker så illrød no. Greitt nok at den lyser opp i den brune døde vegitasjonen, men den virker ekstra rød no. Lurer på kvifor.

Kveldslys over Langfjella, Gimsdalstinden og Hammarsettindane.Mor og mormor på herlig kveldstur :-D mor er så glad for at ho har muligheta til å gjere som dette rett etter arbeidstid!Framme! Stokken står på 452moh, mens toppen egentlig er på 498moh. Litt missplassert toppstake, men er enden.


Lillemann skjønner han er framme, og er klar for en matpause. Ser ut som om han også berre beundrer utsikta. Lillemann har vært her nokre gonger no, korte veien, lange veien, sommer som vinter.

Mors lille fjellprins <3 alt mor har dratt han med på i hans 2 år lange liv.


Søstern har med termos full av pølser! Lillemann elsker å "gjere sjøl" og får lov til å prøve seg ;)
Mormor hjelper lillemann med pølsa si, og lillemann må passe på at mormor har med koppen sin med sau på, og har kaffi.


Ikkje noke problem å finne kakaokoppen til mor på denne turen, karabinkrok som handtak er genialt! Klips, så henger den på meisa ;)

Lillemanns dårlige matlyst etter sjuka er godt kjent, så her passer alle på at han får det som han vil, i et håp om han spiser litt. Ketschup og sprø løk i søsterns kopp, dypp og spis. Liten kar som er veldig glad i sprøstekt løk....Varm kakao er himmelsk på tur!! Koppen er ifra da mor var på Galdhøpiggen,  før lillemann si tid. Han må bli 7år før mor kan ta han med dit, aldersgrense på guidaturen. Og meis ikkje lov pga brevandring og sprekker. Så mor får ta en tur tilbake når lillemann er stor nok.
Mor har fått seg ny favorittsjokoladeplate, freia melkesjokolade med Oreo!!! Den har mor venta på med lengsel på at den skulle omme ut! Mor hadde smakt en forsmak før lanseringa, og elska den fra første bit.Ikkje berre mor som liker Oreosjokoladen ;))
Det er kveld, og det mørkner fort. Lysene begynner å vises, og ny sjarme kjem fram.


Lillemann maste og ville oppi meisa igjen , trøtt og sliten. På med hodelykt, for å være klar. Heimatt!


Da er det berre å ta fatt på kulane tilbake. Fornøgde med maten, og fornøgde med turen hittil.
Mørkret kjem fort no, og søstern nyter toppane i det siste lyset for dagen.

Lillemann vinker til fergebåtene, og kniper i kosedyna si, og sukker fornøgd.


En stor dam, fremdeles med is på. Skøyter hadde vært kjekt her, sjøl om liten flate. Lillemann er ganske så fornøgd med at det år ganske så fort tilbake no, mor, søstern og mormor lange ut med det vi har og tempoet er ganske så bra. Godt å berre rase avgårde også. Lillemann er trøtt også, så mot slutten så var mor litt engstelig for at han skulle sovne, men prata han vekk.
Turen i alt er over 2,8km en vei, og er heilt greitt å gå. Sykkylven er en del oppover turer, men her er det litt variasjon heile tiden. Flott tur å gå, heile året rundt. Barmark, truger og ski. En virkelig flott tur som mor anbefaler på det sterkeste om du ikkje har vært her før :)) Takk for turen dokke 2! Var så godt for kropp og sjel å komme seg ut ;)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar