søndag 23. februar 2014

Vinerbading, bra eller ikkje, mor bader uansett.


Mor har joina ei gruppe foskjellige kjekke folk ifra Polen, som bader kvar helg. Starta som ei utfordring til å bli med en gong, så en gong til. No har mor vært med 3 gonger før, og denne søndagen skulle mor på bad nr4. Varierer litt kven som er med, alt etter om det passer og om man er frisk. Er man ikkje frisk, bader man ikkje. Og ja, om man har lyst. Noen er innom og prøver, berre for å teste seg sjøl.Idag er vi 2 menn og 2 damer. Mor har fått tak i barnevakt til lillemann, og drar for å møte opp hos gruppas "sjef", Wal. Dei andre har komt, så mor er siste.


Vi er på samme plassen som sist, men tar sikte på å bade ved nausta denne gongen. Det blæs virkelig på ute idag, og bak nausta er der i le. Vinden som sunnmøre har vært så heldige å hatt i lengre perioder, er tilbake. Veden til mor flyg, og soverommet i 3. etasje rister. Så blir et vindfullt bad dette!
Dagens omkledningsrom?? Trur ikkje det...

Oppvarmingstrimmen er i gang! Noen som vinterbader, varmer opp, andre som mor har lest om, varmer ikkje opp. Mor syns det er mindre kaldt å bade om man er varm i kroppen. Og mindre sjanse for å få kuldesjokk i vatnet.Noen varmer opp med hopping og øvelser på stranda........................mor tar heller føttene i bruk. Mor er absolutt ingen jogger til vanlig, men som oppvarming er det heilt greitt!Ikkje akkurat den vakreste kaia i Sykkylven dette her.... men grei nok til å springe på.
Wal har jogget opp bakken, og meiner man blir varmere i motbakke. Ok for mor, og blir med på en runde.Dei 2 andre på stranda kikker etter mor og Wal. Kor blir dei av??Vi kjem, vi kjem! Lang bakke, liten kondis!
Trur heller denne lekre campingvogna får duge som skifterom etterpå ;) Wal`s fiskebod.


Kom an sjef!! Litt til! Legg på litt motivasjon her ;-)

Hopp og sprett, tøy og bøy! Mor ser mot vatnet mens mor hopper, og tenker hardt på sol og varme.... dette går bra, dette går bra, dette går bra....Å hallo! Allerede uti! Den dama er rask!

Mor er rask med å få på seg badesko, neoprenhansker og er raskt etter. Lue er greitt å ha på, for et stort varmetap er via hodet, og siden hodet ikkje skal bli vått, så kan det godt få klær på ;-) For å unngå skjelvinger, så prøver mor å slappe av, puste rolig, tenke på noe annet. Det hjelper. Kjenner du etter kor kaldt det er, og lar kroppen skjelve, så er det gjordt! Prøv å slappe av....Da kjem sistemann også, og da har alle sammen komt seg ut!

Dei lærde strides om vinterbading er sunt eller ikkje. Har vært noen studier, blant anna i Tyskland. Dei studerte ei gruppe i et halvt år, og deres evne til å omsette sukker. Dei fann ut at insulinbehovet halverte, altså mindre fare for å få sukkesjuke/diabetes. Men som alle studier, ikkje bekrefta nok, må ha ganske store grupper for å vitenskapelig  gå god for det.
Men denne gruppa, vi bader og håper på det beste! :-D

Vi er ca 3min ute i vatnet, så går vi i land, varmer opp litt med litt meir hopping og øvelser. For etter 3min i vatnet så begynner man å kjenne det. Så da er det inn for litt oppvarming, så ut att for runde nr 2 etterpå.
Det kalde vatnet gjer at kroppen frigir endorfiner, som er kroppens eget morfinstoff. Og da kan det smertestillende vare i 2-4 timer. kanskje derfor gong nr2 ikkje føles så ille som nr1? Uansett, mor tar noen skikkelige hopp så vatnet spruter, og er først ute på runde nr2.Dei 3 andre kjem etter, og mor er allerede svømmande uti.


Juhuu!!! Søndagsbadet er i boks!! :-D Er det kanskje endorfinane som gjer at vi smiler og ler der ute? Ikkje veit mor, men endorfinane virker også antidepressivt, så en isbader kan få bedre humør, og virke dempande på lette anfall av depresjoner. Ingen av oss er i alle fall deprimerte idag! ;-)

Da er det berre å få tørka seg, få av dei våte klærna, og bli varm igjen. Det står også at et vinterbad er like effektiv trim som 20min på sykkel. Er vel av at musklene trekker seg sammen i kulde, og jobber med å både skjelve, og jobbe med å få opp att varmen i kroppen. Og at vinterbader er friskere enn andre, om det er pga badinga eller at det er friske folk som bader, det blir nok aldri funnet ut av.Muntlig har mor hørt at det hjelper på synlige blodårer, og cellulitter.
Alt i alt, mor tenker som så. Ikkje har det gjort mor sjuk, så mor bader, og håper at noe av det som bestrides ang vinterbading har en positiv effekt. Det må no være noe i det når folk vinterbader i så mange forskjellige land??

2 kommentarer:

 1. Og så vel en føler seg etter et vinterbad:) Herlig frisk i kroppen:))) Hjelper mot absolutt alt som du skriver:))

  Ha en sprek uke:))

  SvarSlett
  Svar
  1. Man føler seg ganske så opplagt etterpå ja! Noke heilt anna enn en kald dusj heime. Så alt anna det hjelper for, får bli en bonus ;))

   Slett