onsdag 5. mars 2014

Bursdagsfeiring i Breiviksfjøra, Sykkylven


Min kjære bruder har hatt bursdag, dama og hennes datter også. ganske så tette datoer på dei 3, så dei ville slå det sammen og feire alle i ett. Liten leilighet, så løsninga vart å ta det ute ;) Fjøra på heimgården vart målet, og alle pakka med seg det dei trengte av mat og drikke. Så bar det avgårde til Hatlemarka etter jobb. Ned til Breiviksfjøra er det ca 750m og ned tur på ca 80 høgdemeter. Så det er en grei tur for barn.
Traktorvei å følge til å begynne med. Vi var sist ute, dei andre hadde allerede gått ned. Lillemann insisterte på å gå sjøl, og det er heilt greitt for mor! Lillemann, syste, søstern og MissM på vei til fjøra.


Syste forsvant, og lillemann begynte å rope etter ho. Fann ho att i et tre, selvfølgelig. Lillemann ville også klatre, men fekk nei denne gongen, neste gong lillemann, resten venter.Gjennom området vi kaller Ormemyra. Kjent plass for masse orm her, og er myr rett ved. Her fekk vi aldri gå som små uten høge sko eller støvler pga orm. Grøss..... litt synd med ormen, for det er fint her nede.
Krysser marka til naboen, og ser kveldssola bak i horisonten. Er faktisk Festøykollen 911moh som stikker opp der!Like blide søstern på vei inn i skogen igjen :)
Barndommens skog! Her har mor som lita trakka mange gonger opp og ned! Og skogen virker uforandra på alle dei åra. Er noe med det å være tilbake på barndommens plasser. Vekker gode følelser og gode minner.

Og da skimter vi fjøra! Husker som små, turen følte lang, og det var nesten jubelrop kvar gong sjøen kom i syne ;)

Mormor var tidlig nede, og bålet var klart til resten av gjengen kom. Bål!! :-D

Nesten som du kan kjenne røyklukta og får lyst på pølser?? ;))Uvanlig å sjå fjøra så lav! Månen er veldig liten, dermed lita fjøre. Positive er at det er lett å finne anna enn berre krabber, nemmelig småfisker som kvabbe og en ål lignende sak som heuter tangsprell.. Ungene er allerede i full jakt, og har funnet sjøstjerner og en tangkvabbe! Jubel ifra frøkenA og frøkenS, som ikkje har funnet fisk i fjøra før :)Ikkje berre ungane som leiker i fjøra, søstern og mor også er fjøre-leitere.


Mor elsker å leite i fjøra! Spennende alt man finner når man snur en stein :-D og kråkeboller er en favoritt! Berre så synd det ikkje er så mange som da mor var lita, for da kunne man finne små kråkeboller som var tomme oppi fjøresteinane ilag med skjell og kukkelur/sneglehus. No er det sjelden mor finner noen.


Lav fjøre gjer at alle fann mange sjøstjerner. Små fargerike sjøstjerner over alt!Fann nokre få krabber, og syste hjalp lillemann så han fekk holde en. Så spennende med krabbe!!


Forsiktig, forsiktig... teller føtter på sjøstjerna.


En tangsprell!! Vanskelige å få ta på dei, åler seg, er glatte og er litt flate. Sleit lenge med å få dennne her oppi boksen :-/ Tangsprell kan bli 25cm lange, og kan leve ned til 100 meters dyp om vinteren. Og du finn den langs heile kysten vår, da på grunna i fjøra.FrøkenH og frøkenS griller seg middag. Litt varmt å sitte så nært, så frøkenH snur seg vekk ifra bålet.
Lillemann vil også ha pølse, og hurtiggriller ei. Nam!!! MissM, bursdagsdama fekk med seg hutigmaten til lillemann. Svusj! Ferdig! ;-)

Morfar fann noke spennende i fjøresteinane! En nødrakett! Sikkert forsvunnet i nyttårsfeiringa. Men om den fungerer? Det finn morfar ikkje ut før til nyttårsaften..... bror ville gjerne ha den, og aller helst teste den no, men ikkje lyst på noke helikopterbesøk no, for lite pølser her :)

Innmari godt varme, nygrilla pølser! Og kjøttboller!


MissM hadde kjapt baka Nederlandske kaker. Vi fekk innføring i kva som er kake, og kva som er terte. Rund, da er det terte, i sånn form, kake. I følge Nederlandske skikker. Men den kokoskaka? Nam nam nam! Mor er svak for kokos i kaker :)
Lillemann er også glad i kaker, og omtrent gikk over mann og mus for å få tak i et stykke!
Etter kakestykke nr2, så var lillemann mett, og gav fra seg restane til tanta, som ga det videre til kakemomsen mor....


Mens dei større ungane klatra i berga, kasta lillemann Plopp!Aller helst vil han stå uti vatnet, så her må mor ha et øye med føtter som går nærmere og nærmere vannkanten....
Med så lav fjøre, så er der meir å sjå på i vannkanten enn vanlig. Fleire sjøstjerner, få men store kråkeboller osv. Spennende å sjå kva en kan finne!

Nok ei sjøstjerne som skal undersøkes. Kikker litt, pirker forsiktig, før lillemann er bestemt på at no skal den ut i vatnet igjen. Han slepper den uti, og vinker hadet ;-)

Den minste sjøstjerna mor har funnet noensinne! :-D søt eller??

FrøkenS har hatt et lite uhell med eine skoen.... greitt å ha et bål å tørke sokk og støvel ;))
Mormor hadde med ei stooor eske konfekt! Og frøkenA som feira dag, fekk æren av å gå rundt med esken og dele ut. Lillemann er veldig glad i sjokolade, så han trengte ho ikkje be to ganger om han vil ha. Han stod å ropte "Lade!!" :-D
Mor fann ei sjøstjerne ho aldri har sett i live, anna enn på tv eller akvarium. Lurer på kva den heiter.... men spesiell er den, virkelig!


Lurer på kav lillemann tenker på..... står heilt stille og berre kikker utover fjorden.

Når dei andre ungane klatrer på berga, vil jo lillemann også! Så dermed stikker han av, og mor må berre følge etter opp berget.Frykter at det blir en klatrer når han blir større :-S4 stk damer med beina vassrett og nyter en stille stund før pakke sammen og traske opp att.Ungene har hatt en flott dag og vært aktive heile tiden. Voksne har også kost seg, nyte det å være ute og gi ungene rom å leike på enn husets 4kanta vegger. Og for av avslutte det heile
Gratulere så masse med overstått brudern, MissM og frøkenA <3

6 kommentarer:

 1. Den sjøstjerna kan du sende bilde til Aquariumet og spørre der, de vet det sikkert :-)
  Herlig blogg du har Trude, like gøy og lese hver gang :-)

  Hilsen Trine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har eg ikkje tenkt på at eg kan gjere Trine! har sendt dit inn en gang før for mange år siden, og dei er jo supre! Rister på hodet av å ikkje komme på det sjøl... takk for å minne meg på det!
   Og veldig koselig å høre at du liker bloggen <3 takk!

   Slett
 2. -Så flott feiring!
  Også så mye spennende i fjøra! Jeg som er fra innlandet synes jo dette er helt eksotisk!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fjøra er som ei skattekiste! Du veit aldri kva som er under steinen, men noke fantastisk finn du alltid! Trur eg som er oppvokst med å sjå fjorden ifra stuevinduet, hadde visna vekk i innlandet, sjøl om det er 1km til fjøra. Men fjordutsikt og muligheten til fjøra har eg blitt avhengig av ;)

   Slett
 3. Så herlig med bursdagsfeiring i fjøra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bursdagsfeiring i fjøra var noke som alle likte, i alle aldre! Og med kun en våt unge, så må det klassifiserest som suksess ;))

   Slett