torsdag 13. mars 2014

Mor får låne et sel!! Løvollsetra


I juni ifjor var mor, lillemann og mormor på oppdagelsestur på fleire setrer, blant anna Løvollsetra. Fann setrer på kartet vi ikkje hadde vært på, og tok det som kveldsturer sånn inni mellom. På Løvollsetra stod det et rødt lite sel, og et ann sel som selskap, ellers kun ruiner der oppe i ensomheten. Men det lille røde selet var innmari søtt <3 Mor har ikkje vært opp der siden, til mor skreiv bloggen om Stresslessen/stolen ho bar opp på Hovdeåsen i januar, og eigeren da var innom bloggen til mor. Der oppdaga han bloggen om sitt eget sel ;) Han kommenterte det overfor mor da vi møttes ei stund etterpå, og han kunne fortelle at han ikkje hadde vært opp på aldri så lenge, snakk om 15 år her. Mor har jo drømt om et sånt sel i mange år, og her hadde han et som han ikkje brukte, og så nært seg sjøl! Etter at mor, lillemann og eiger var en tur opp, og låste opp selet på fleire år, så gjor mor og eiger gjorde en avtale om mor leige det litt. Han syns det er trist det ikkje blir brukt, og mor vil meir enn gjerne bruke det :))
Hus treng folk, og folk treng hus ;)Etter avtale, satte mormor bilen sin ved eigerns gård, og starta veien opp bak låven, over den vakre gamle kvelvingsbrua.Kaste pinner i elva er noke alle barn har gjordt i alle tidsepoker, og er en leik som alltid er udødelig :)


Og kaste litt med mormor også, ho og må no få sjå dei fine pinnane som forsvinn nedover elva!


Stien er litt utydelig her no, men vi traska oss oppover her.
Lillemann, oppover her, ikkje bortover der! Lillemann??! Selektiv hørsel her... mor henta han, mot hans vilje. Krype over steingarden er ikkje så aktuelt nei.
Lillemann gikk litt i marka, men var sliten av dagen. Det er fridag og kan sove lenge, og da skal han selvfølgelig starte dagen veldig tidlig. Men ellers hende det mor må vekke han. Kva er det med små barn og fridager og helger? Veit dei at idag kan både dei og mor sove, og da skal dei tidlig opp??
Uansett, lillemann treng en kosekvil :)


Mor husker eiger sa sti mot masta, sti funnet, og da kom opp på veien. Mormor er i siget,, mens mor tar innpå etter lasta opp lillemann i meisa.
Stien her er i alle fall godt brukt av hjorten! Spor og hjortebæsj over alt! Tydelig at hjorten trivst godt her inne også. Lillemann følger med på bakken og er utkikkeren til mor.Og da er vi oppe på veien! Over brua og opp her, er kortere enn å gå sjølve veien.
"Poppe!! Poppe!!" Lillemann hører helikopteret som har base her inne pga monstermastene dei held på å bygg. Han er like fasinert av helikopter enda som i sommer da vi var her.

Og så høres det ut som skudd! Mange skudd, men det er folka som strammer linjene borti mastene i fjellsiden der, og da smell det som skudd! Lillemann trur det er pang-pang, men mor og mormor veit bedre, men lar lillemann tru det og koser seg med å lage historier og fantasier rundt skytinga :)
Mor tenke tilbake på da mor gikk her første gongen, da virka veien langdryg et par partier, men da visste mor ikkje kva ho gikk til, eller kor veien endte. No veit mor kvar ho skal, og veit kva venter ;)Mormor synger Olle Bolla, og lillemann er heilt med :))


Syngande vandrer vi til seters, og klare for å vaske selet :)
Remerhornet/Rømerhornet 866moh i sikte, der var mor, mormor og lillemann på morsdagen!

Gjennom dei løvtomme trea ser lillemann hyttene! "Hytte, hytte!!" Og no veit lillemann at mor har nøkkel, og han skal inn :)

Fint med å sitte i meisa, er at lillemnan kjem høgt nok opp til å undersøke ranklene som henge og blomstrer i trea! Biologitime er i gang!Her ender veien, og går du rett opp her, kjem du til ruiner. Mor skimter dei så vidt oppi der. Men mor og mor mor skal til venstre.


Krysse en liten bekk. En av grunnane til at mor ikkje har vært opp og vaska hytta enda, er at denne bekken er vannforsyninga til selet, og den var bunnfrossen, og tørka ut. Og bære opp masse vatn til seters orke mor og mormor ikkje.


Sånn som dette er det mor er så glad i. Det tilhører selet.
Fra skjulet, ser mor rett opp på setra og der oppe er det lille røde selet mor har fått lånt.

Hytte, hytte, hytte! Lillemann vil ned med en gong, og inn. Fint under foten av fjellet, ligger selet fredelig. Lite vitande om at det snart blir liv att i det ;)


Ikkje heilt lett å få opp låsen, lillemann prøver og prøver.


Mor tar over, og bruker en god stund på å få den opp. Bortsett fra da mor, lillemann og eiger var her og
kikka, så er det en lås som ikkje har blit brukt på 15år.


Lillemann forsvinner fort inn, og føler seg med en gong som heime ;)
Er et lite kjøkken først, så er det inn på stua. Det viser merker etter at det har vært ei dør mellom dei to romma en gang, men den er borte no. Var sånn før, en gang, så døra inn til sjølve selet. No er vel gangen gjordt om til kjøkken.

Rett innenfor døra står en ovn. Og her er ved. Så når vi en gang skal overnatte her, så kan vi fyre opp og koke mat på ovnen.
"Flue mamma, flue!" Lillemann finn mange døde fluer i vinduet, og er oppglødd!

Litt mat skader ikkje mens mor og mormor rydder rundt i selet. Mor og lillemann laga boller dagen før, og egenbaka bolle smaker veeeldig godt syns lillemann :)Du veit selet ikkje har blitt brukt på lenge, når sånn gammel Nesquick boks dukker opp! Mor tenkte på å tømme den, men var forsteina fullstendig. men artig å finne :)Mor hadde med litt tegnesake til lillemann, sysselsette han i nokre minutt....Mormor jobber iherdig med å fjerne store forvokste hybelkaniner med innhold, før lillemann plukker i dei. Mor samla over 20 døde humler som var fortært av hybelkaninane, og var store forvokste som nesten fekk ører!


Kjøkkenkroken. Et skap med panner, et skap med fat, kopper og glass. Flytta alle fat og kopper til skapet på stua, så får mor heller ta med papptallerkner osv og ha i dette skapet. Pannene får vi koke vatn til neste gong, og vaske opp.


Og ja, når du rydder opp i ting som har lagt der i utrulig mange år, så finner du mykje artig også! Donaldblad ifra 1974 er morsomt å finne. Mor rydder posen fint, og legger det pent inn i skapet det også.Mor vasker og tømmer speilhylla, og finner et par meget moteriktige solbriller ifra et totalt anna tiår enn no! Mormor tar seg meeeget bra ut som brillemodell :-D
Brillene tar mor vare på :-D

Lillemann vil en tur ut, og mor blir med. Han vil nedover, så mor fyller opp med plastnett med ting og gammel mat osv som mor og mormor har rydda ut. Bærer det ned til skjulet som avtalt med eiger. Og dermed slår mor to fluer i en smekk, lufte lillemann, og rydde ned rotet.


Er et stykke ned til skjulet, litt vanskelig for liten å gå på den mjuke mosen, men ned vil han.

Men å gå oppover, det var ikkje lillemann så veldig lysten på, så opp på skuldrane til mor, mens mor tar med en pose ved opp til selet. Trim!! Pust, pes....
Mormor hadde fått av seg solbrillene og fått øye på noe annet. Nemmelig en melkesjokolade ifra en tid da den kostet 1 krone!! Den sjokoladen der, den er virkelig gammel!! Fargen på sjølve sjokoladen er litt ubeskrivelig lys sandbrun, grå, kvit? Og var på vei til å bli oppløst, og godt markspist.


Etter vaska litt på hyler og skap, så skulle mor begynne på stuegulvet mens mormor herja på kjøkkenet. Denne stolen her, den overraska! Ta en kikk... ser du kva mor fann ut?
Jo, når mor skulle løfte stolen, så delte den seg! Og det viser seg at stolen er ei foldeseng! :-D Mor har aldri sett maken! Den gamle fine, litt brede stolen er faktisk ei seng! Mor ropte på mormor, dette her måtte ho berre sjå! Seng til mormor! Mor og lillemann tenkte å ta sovesofaen, så denne senga er perfekt for mormor ;)Vaske vindu er viktig. Vekk med spindelvev og døde fluer. Lillemann hjelper til han, litt med mor, og så inn til mormor og det vinduet der. Mor gnikker og gnurer på gammel flueskitt så malingen flakner. Og der er hull tvers gjennom vinduskarmen også, ser graset ute :-/ blir ikkje mangel på friskluft når vi skal sove da, slepp å tenke på det.

Ut for en vaske pause. Sitter og ser bort på Søvikhornet 706moh, og ser veinettet som er blitt laga for å bygge monstermastene tvers over fjellet. Mor sei det berre, for et naturinngrep det er! Mor liker det absolutt ikkje....
Mormor finner glass innepakka i brunpapir, med navnet Bernh Klokk. Mor og mormor trudde det stod Bernt Klokk, men kanskje det er Bernhard som er forkorta, navnet på far til eiger. Inni er glassruter, kanskje meininga at det skulle byttest ut i vinduet? Vinduet er i alle fall slitent. Så vidt mor fekk det opp, og rutene er litt lause.


Mor tar med lillemann ut, mens mormor vasker over kjøkkengulvet. Alle gardiner er tatt ned, alle duker er tatt av. Mor tar med heim for å vaske dei, og ta med tilbake neste gong. Fluer, humler og andre rare insektslik hang i stoffet. Mor lurer på å ta med hekleduker opp neste runde, for å få stemninga her. Og bordene var fine under dei store dukane. Mor har fått lov av eiger til å bytte ut dukane :)Så operasjon, få att vinduet! Da mor åpnet vinduet, seg vinduet ned. Måtte jaggu til med verktøy for å få att det vinduet. Mor har ingen planer om å åpne det igjen, for da er det ikkje sikkert det lar seg lukke igjen.

Siste rydd, og lillemann er opptatt med en ødelagt smørekniv og leiker seg i marka bak selet. Mor tar med alt bestikk og utstyr. Bestikket er gammelt og skal levere det til eiger. Litt utstyr skal mor sortere ut det brukandes, vaske og ta med tilbake. Noe skal mor kjøpe nytt og ta opp dit.
Mormor med litt rask og gammel maling. Fornøgd med vaske for idag, klart til å kunne dra tilbake og faktisk kunne overnatte der. Mor gler seg sånn til å ta første natt i selet! Håper en sjanse dukker opp fort! :-DSå fort mor ned på veien, ville lillemann gå sjøl. Og det må no han få lov til. En blid lillemann spankulerer avgårde, smiler og plukker pinner.Mormor hadde med stor sekk for å kunne ta med ting tilbake. Pose med duker og gardiner er der, og bestikk. To glade personer fornøgd med dagens innsats ;)

Ta litt stopp for å plukke kvister og steiner. Mor har handa full med andre pinner lillemann har plukka.Mormor skal hente frøkenH, så tur bort til fossen blir det ikkje denne gongen. Neste gong kanskje. Elva akkurat her, er ei bortgjemt lita perle som mor vart heilt overvelda av første gong mor var her. Mormor oh lillemann kikker på hull som lillemann meiner musa bor i. Samtalen i full aktivitet om musa og hullet der.


Der vi kom opp på veien i stad. Lillemann roper "Heis!" Og trur at det er stolpen på skiheis! Lillemann husker enda turen mor og lillemann hadde opp i skiheisa på Strandafjellet. Og ser dermed heis alle plasser... siden lillemann no går sjøl, så tar vi den lange vei tilbake, og går heile veien ned.


Ganske så fersk hjortebæsj blir til biologitime, der mormor også viser lillemann dei spiste greinene og barken som hjorten har spist av, så bæsja ut.

Siste stopp før bilen til mormor, kaste Plopp! i elva. Lillemann er sliten og trøtt, og må bærast til bilen, der han til slutt sovner i bilstolen. Slitsomt å vaske ned skjønner du ;) Har no fått kosta over veggane, kosta og vaska gulv, vaska vindua, vaska skap og skuffe, hyller og speil. Børsta sofa også, som lagde støvsky inni selet. Kostebrettet står att til en annen gong, mormors flaffer også. Rydda opp i gammel mat som sukker, kaffi, papir, klær osv. Selvfølgelig så er det ikkje mulig å få det heilt reint med tømmervegger og sprekker uten støvsuger, men det er så pass reint at mor har ingen problemer med å overnatte der og bruke selet. Mor syns det er så koselig der oppe, selet er så søtt! Og mor føler seg så innmari heldig som får lov til å bruke selet. No har selet stått tomt og ensomt i 15år, men no håper mor at det skal få tilbake litt liv og røre. Ingenting er så trist som et tomt hus som berre forfell og er glemt. No håper berre mor at selet sjøl er fornøgd med dei nye brukerane som kom, og håper at vi skal bli gode venner <3

Turen opp ifra Løvoll, enden av Andestadvatnet. Ca 1,35km opp.
Tusen takk til mormor som var med å hjalp til med å rydde og vaske, og tusen takk til eiger som lar mor få leige og bruke selet :))

4 kommentarer:

 1. Dette kjem du heilt sikkert til å få mykje glede av! Kjekt at nokon vil låne ut til andre når dei ikkje brukar det sjølv. Artig med stolen som kan lagast om til seng - har aldri sett slik, men skulle gjerne hatt ein sånn på stølen vi også. Imponert over pågangsmotet ditt og kor flink du er til å få til det du vil :) Gler meg til nye innlegg frå setra! God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg kjem heilt sikkert til å ha mange gode stunder der oppe Liv Janne ;) Og eg syns det er storveis at noken faktisk vil leige ut selet sitt, når dei sjøl ikkje bruke det! Sånn stol trur eg skulle stått på mange sel, fin og praktisk :))
   God helg til dokke også!

   Slett
 2. Tenk alle gode stunder dere skal oppleve her:) Gleder meg til å lese mer om turene dit:)
  Fin turhelg til dere to eventyrerene:)))

  SvarSlett
  Svar
  1. Held på å finne hull i timeplanen Jill for å kunne dra opp dit igjen! Og kva ta med og treng der, pluss kva får eg med i meisa opp bakkane der. Gler meg som en unge til å ovenatte der :))

   Slett