torsdag 6. mars 2014

Telting i fjøresteinane,Sykkylven


Etter å ha vært ned i fjøresteinane på heimgården og feira bursdag, så dukka tanken opp på å telte der ei natt. Mor har fridag onsdager, og kan da ta med lillemann og telte natt til onsdag. Første ideen var å ligge i lavvoen, for søstern skal på jobb dagen etter. Men planer endres pga sjukdom og jobb, så fra å være 5, så endte vi med å være 3 stk, mor, lillemann og mormor. Og det vart ikkje lavvoen, frister litt meir med fjøra vi var på dagen før, for da kunne vi tenne bål, og sovne til lyden av bølgene :)) Og berre for å nevne, Ålesundsområdet osv har båforbud igjen, men ikkje her i Sykkylven. Men vi tør rett og slett ikkje tenne bål ved lavvoen, for den står inni skogen. I fjøra så er det ei ganske så stor steinstrand, og det er vindstille ute. Dermed så vant Breivikstranda med bål og bølgesus.
Oppmøte hos mormor, og lillemann vil gå "søl!" Og for all del, med tungtlasta meis, så er det ikkje mor noke imot at han går sjøl. Tusle ilag med lasta mormor og pludre i vei, lykkelig liten som veit han skal ligge i telt! :)

Hysj! Hører du? Ugle ut skogen?? Lillemann lytter spent...


"Opp! Bæje" Lillemann vil at mor skal bære. Mor rister på hodet, ikkje bære men du kan få sitte i meisa. "Meisa" nikker lillemann.
Fra meisa til lillemann så henger det litt her, litt der, omtrent fullt.


Å ta med lillemann på telttur som dette synger snart på siste verset. Lillemann i seg sjøl vokser, liggeunderlag, soverposer, mat, drikke og anna diverse, blir snart for tungt for mor. Strekning som no, rundt 1 km går greitt, men kor lenge mor klarer å gå med 33kg med sine 59kg i ulendt terreng, det aner mor ikkje. Mor får benytte seg seg mens ho kan.
Tilbake på marka, som igår. Fremdeles er der ingen jeger i jakthytta, og ingen hjort på marka heller.

"Heis! Heis!" Lillemann peiker opp Hovdeåsen, masta og stolpane som går opp til masta med strøm, ser faktisk ut som ei skiheis. Lillemann husker fremdeles turen han g mor hadde opp og ned skitrekket på Strandafjellet for litt siden.

Mormor på vei ned i skogen, gler seg masse til å ligge ute igjen! Kaller det ute-sjuk ;)
Barndommens skog med gamle furutrær og stier.Mor henger litt etter, kikker på noen trær her med artige furer... sånne skikkelig gammelmanns rynker!


Like godt å sjå stranda idag, som igår. Men no veit mor at mor skal være her i natt! Juhuu!!Å ligge på sjølve steinete stranda, blir litt vondt, pluss bråkete. Til venstre på stranda, er der litt gras og større steiner. Ingen flate uten steiner, men ei svak helling. Kan gå opp i skogen, men da forsvinn fjøre følelsen, og teltet blir langt unna bålet. Nei, med mor og lillemann litt forkjøla, så er det å ligge oppover, berre positivt. Så prøver oss her. Nesten før mor hadde fått lillemann ut av meisa, så er mormor igang med å lage bålplass ;)

Ja ja, veit det, står skjevt, men bakken er sånn. Fungerer sikkert fint :-)Lillemann hjelper gjerne til med å knyte tauet i treet han, og gjerne knyte opp også.... spekulere, fundere....
Mormor fann seg et egna tre som stumtjener. Turkoppen med sau på, matposen og div andre saker henger klart for bruk.Lillemann ville grave, og mormor tok seg av bålet, så mor kunne følge lillemann på stranda og grave og lette på steiner.
Mørkner fort ute no, på 20min er det som om noen rett og slett slår av lyset. Bruker å få vakker solnedgang her, men for masse skyer idag. Men månen er oppe og ønsker oss en fin kveld ;) Lillemann er så opptatt av månen, og kikker alltid etter den.Mor må lyse for lillemann. Han har tatt av seg hodelykta, som han har fått for seg i det siste er ekkelt å ha på seg. Men grave i mørkret i vatnet, det vil han! Og mor er lyktestolpe....Veldig stille ute denne kvelden. Ingen vind, fjorden er stille, og bølgene er bittesmå. Lillemann står i bølgene, og prøver å fange dei med spaden. Over på andre siden av fjorden, lyser husa ifra Emblem, Flisneset og Solevågen opp.
Bålet er klart!!! Lillemann nesten glemmer bøtta si, vil rett bort til bålet!
Kakao vatn trengst en tidlig kveld. Kos er lov på tur! Noken drikk kaffi, mor og lillemann sverger til kakao og toddy ;)


Pølser kjem stikkande fram i flammane også ;)Sjelden mor sine pølser blir perfekt grilla, et øye på pølsa, det andre følger med lillemann. men godt er det uansett!
Lillemann glemte fort pølsa til fordel for tang som låg ved bålet. Artig konsistens og lukt!


Kakao!!! Nesten så mor kjenne lukta av varm kakao berre av å sjå på bildet....


Mor hadde med 2 pakker med ferdigkokte poteter inni, pluss store klatter kvitløkssmør på. Berre la dei på steinen, og passa perfekt til mormors boks med spekekjøtt! Skulle tru vi hadde samarbeid om maten, men det hadde vi ikkje. Flaks!

Bål kos!Leggetid for en liten camper. Heime så er det mor som pusser, men på tur så får han være meir sjølstendig. Kjekt å finne fram foldetannkosten, ha på tannkrem og pusse sjøl.Ligg ganske så skrått, men tok ikkje mange minutta før lillemann søv. Mor rakk å synge nattasangen Goodnight to you, 3 gonger, og nesten borte var han <3
Kosedyna og Helsport Alta jr sovepose.

Da kan mor og mormor ha en stille damestund ved bålet, der mor kan slappe av og ikkje springe etter lillemann. Lillemann er snill han, og god, men han er veldig aktiv, skifter fort mening og er vanskelig å få i mat. Sta er han også, og veit kva han vil. Men ingen andre får mor til å smile bredere enn lillemann når vi koser oss <3
Lyset fra bålet, lyset fra husene fra andre siden av fjorden, og noe som ikkje vises på bildet, gjenskin fra lyset ifra husene i bølgene. Så fredeli.... En ting er sikkert, et bål har sånn fred og ro, varme og koselig, at det er reine terapien.
Noen ha vært på stranda her og rydda opp i boss og samla det i en dunge nært leirplassen. Mr og mormor har en felles ide om kven. Siden lillemann sover, og det er mørkt ute, så brenner vi opp rasket som er her. Isopor, plastflasker, snusbokser, taurester osv osv. Siden det er mørkt ute, så får ingen angst ved å sjå den svarte røyken ifra isoporen. Bedre å brenne det, enn å berre la det ligge i naturen sånn. Bære det oppatt er umulig. Men 4 lightere, Axeboks og glass, det stapper mor i en plastpose og legg i meisa. Det får gå i søppelet heime. Blir ganske så stort bål utav alt søppelet! Men ryddig og pent vart det på stranda no ;)
Mormor inni teltet og legger seg, mor ute og sjekker forholda og teltpluggane for natta. Lillemann snubler litt i dei ;)
Skal bli godt å ta natta no, og håper berre at mor ikkje våkner opp i morgen der alle 3 ligger i en haug i enden av teltet pga hallinga ;)
Før kl7, "Stå opp..." Lillemann hever hodet og kikker på mor. Mor er virkelig ikkje klar for morgen no, men ikkje noe valg. Natta vart mykje våken for forkjøla mor. Snufs snufs og tungt for å puste. Og brått i natt kom det et brøl ute, og så kom det noken vindkast som fekk teltet til å virkelig virke som en ballong! Mor tenkte for seg sjøl: pluggane er ikkje heilt ned i bakken, held dette tru? Ikkje alle er i heller, og et tau er fast i et råttent tre. Og siden teltet står i en halvbakke, så er ikkje det heilt i vater øverst, og det hører mor slår og blafrer. Så regner det litt også! Nok en gang yr.no, dette var virkelig ikkje meldt for i natt. Men til tross for bråket, så sov lillemann og mormor. Lillemann våkna 4-5 gonger pga føler seg fast i soveposen og tok litt tid før han roa seg. 


Mormor søv enda... ho som bruker å være lys våken i 5 tia! Mor er rystet! Ho hører nok mor og lillemann, men er borte vekk i drømmeland enda. Lillemann ser noke spennande i forteltet, en "edderpopp!" Og den hang rett over skoen til mor... lillemann ville holde den på fingeren, men mor vil ikkje at lillemann skal lære å holde i alle edderkopper, men ha en viss avstand. Så mor tok et strå, fiska ned edderkoppen, og viste lillemann den så han fekk studere den på nært hold.

Litt kos er lov på telttur. Kjeks mor? :) Lillemann passer på å servere mor også.Lillemann kryper over mor, kikker på mormor. "Mommo? Mommo? Nei,..." Mormor søv enda ho. Og ho søv godt også! :-D


En kjeks til, og en til mor også. Lillemann syns at alt er bedre når man er fleire som spiser noe godt ilag, og lillemann syns et er viktig at alle koser seg, ikkje berre han.
No syns lillemann at det er på tide at mormor også står opp. Kryper bort, og forteller mormor om edderkoppen han ville ha på fingeren :) Mormor har virkelig sovet godt i natt! :))
Halvkollaps i øvste delen av teltet, men er kjekk krypeplass for lillemann ;)
Sjekke forholda ute er viktig, og lillemann kikker ut. Men han vil ikkje ut av teltet enda! For det betyr bleieskift, og det er ikkje aktuelt! Masse kjekkere å være inne i teltet, og bruke mormor som akebakke! :-D


Men til slutt måtte bleieskift til, og det var ikkje så ille allikavel! Og så har mormor stått opp også, og da forsvant akebakken. Morgenblid lillemann :-D


Varme heimestrikka tova tøfler holdt mor og lillemann varme i natt. Nystrikka av mormor som vi fekk igår. Gode og varme var dei virkelig! Tusen takk mormor! <3


Mor og mormor frykta at regndråpene vi har lagt inni teltet og hørt på, kom til å gjere det utrivelig å stå opp. Vindkasta også. Men når vi kom ut av teltet, så var det ikkje så ille. Faktisk veldig fint ute, og vart nesten vindstille igjen. Positivt! Veit at regn høres verre ut på teltduken enn det er, men dette vart en positiv morgen :)

Veldig lav fjøre idag også. Kanskje det er mulig å finne ei krabbe eller to?

Men først, kakao på mor, og morgenkaffi til mormor ;) Lillemann ville ikkje ha...
Lillemann ville heller bort på stranda og grave! Og det måtte han nesten få lov til.


Fint her nede..... ser mormor borte på leirplassen, som passer på vatnet på bålet og koser seg.Mor henta kakaoen sin, og sjøl om lillemann graver ikkje så langt ifra leirplassen og både ser oss og kan prate til oss, så gråter han når mor skal berre hente kakaoen sin. Så mor får ta med kakaoen sin, og sette seg ilag med lillemann....

Blir litt feil bilde av stranda sånn i panorama, men stranda her er lang og lett buet, med meir glatte steiner på den lange delen, og meir tang og store steiner akkurat på leirplassen.

Mor og lillemann plukker kongler, teller 1,3,7,9,2,4,1,2,3. Vel, talla er inne, berre rekkefølga som mangler :)

Leirplassen i dagslys. Mormor overraska over å faktisk finne att koppen sin hengande i treet etter dei vindkulene! Men alt var der, om enn forflytta seg. Teltet, det såg litt trist ut no, men det stod! Og dei kasta var ikkje svake heller. Mor blir berre meir og meir glad i Helsport teltet sitt :))


Frokost tid! Baconkjøttboller frista til frokost. Skulle hatt multispyd her så fekk litt fortgang i kjøttbollane :-S 2 og 2 går litt seint... men, mor har goood tid denne morgonen. Ingenting som venter, ingenting som haster, ingen avtaler. Kun rein kos og utetid.Mor har så gode minner her ifra denne fjøra, og no er det mor som tar med seg sine små, og håper å gi dei like gode minner her ifra :)

Lillemann ville ha skive til frokost, og selvfølgelig skulle han få det! Han er inne i ei skive periode, for han får smøre maten sin sjøl, og det er så morsomt ;) små tuber med nugatti er praktisk på tur, og en spork til å smøre med.Meir sprøstekt løk.... den guten spis opp løken til mormor som det skulle vært potetgull! Sikkert spist en halv pakke allerede. I alle fall så påstår lillemann at magen sei Mmmmmmmm....


Lillemann var så elskverdig å ha på løk på mors baconboller også <3Porsjonspakning med leverpostei var noe lillemann ville ha, så med spork så var det en stråååålende fornøgd lillemann som spiste opp heile lille boksen med skei.

Lillemann leiker tog i mat-tunnelen. Sjå mor, leverposteien borte!!
Forblåst telt?? :-D


Mor laga føtter på konglene, og vips så hadde vi fugler! Med dei kraftige og lange beina, så var det meir en struts, men morro hadde vi det ;)Pakke sammen, og ta ut soveposane til mor og lillemann for å riste ut litt kjeksrester.... må få litt musa også! Lillemann måtte bort å klemme litt på posen sin, "Min!" Kikker så på mor sin pose, "Mamma sin, lalle tett?" altså, lillemann ville ligg ei natt til han. men trur at den vinden som er meldt, så blir det garantert ei inne natt! Skulle ikkje komme i natt, men det gjor det, og verre skal det bli. Kanskje til helga lillemann?Mor og lillemann +
Helsport
Huldreheimen og Alta jr
= masse kos <3
Bæremeisa har begrensa med lasteplass, så alle muligheter blir brukt. Store billige karabinkroker ifra Clas festa på kvar side, fungere fint å hekte en sovepose på kvar side, eller teltet.

Endelig turde lillemann å leike seg aleine på lengre enn 3m hold, og det er selvfølgelig når mor og mormor er ferdig  pakka... treet har blitt til ei gravemaskin, der greinene er spaker. Han er så langt borte vekk i leiken, at han glemmer at mor er litt lengre unna enn vanlig.


Når mor spør om han vil gå sjøl eller i meisa, så var svaret ganske så klart meisa, og lillemann kom fort og ville oppi. Klar mor! Heim! :-D

Da var det å komme seg opp.... kva skal med treningsstudio når mor har lillemann??Siste kikk på stranda. Sist mor sa farvel til stranda, så kom mor ned att dagen etter for å telte. Så mor sei berre på gjensyn! Er ei strand mor alltid vil komme tilbake til.
Lillemann fått resten av en liten kjekspose som var i meisa, rester etter Vassætra turen trur mor. Meisa er full av kjeksrester :-S mange turer viser det berre ;)


Sola skimter så vidt mellom trærna her, muntrer opp både mor og mormor som no skal gå oppover med sekkane på ryggen. Og ja, mor sliter. Kjenner lårene jobber på og gråter litt. Oppoverbakke og over 30kg på ryggen er ikkje kvardgaskost for mor, heldigvis!Mor ser en merkelig formasjon. Ser ut som en port av noke slag, danna av røttene på et tre som har falt over ende av vinden. Tung meis eller ikkje, mor må bort og sjekke ut!

Portalen til skogen??
Nydelig å gå i skogen på sånne dager som dette, og ha anledning til å nyte det også. Englelys mellom trær er berre så herlig. at man berre må stoppe opp også.
Mormor er som mor, stopper opp for å nyte. For det er ikkje målet for turen som er turen, men det som skjer på vei til målet ;))

Og alle pollen allergikere, det er en tidlig vår i år. Ranklane blomstrer allerede! Denne vinteren er det merkligste vinteren mor kan huske!Mot slutten vil lillemann sjøl, og for all del, det skal han få lov til! Meisa er tung nok uten han også, så gå sjøl lillemann, det skal du få lov til :) Lillemann ser på føttene til mormor, og prøver å gå samme plassen som ho. Djupt konsentrert om å treffe der mormor gikk....Mormor er så kjekk å dra på telttur med! Det syns både lillemann og mor.
Lillemann ville ikkje inn da vi kom heim heller. Mor måtte pent plante bakenden sin 1 time i sandkassa, før han med lokking gikk med på å gå inn. Lillemann prata enda om sovepose, telt, bål, mormor, fisk, stein, krabber og alt han har opplevd dei 2 dagane vi har vært i fjøra. Bursdagsfeiring eine dagen, så tilbake dagen etter og telte. han var klar for å dra tilbake han ;) Fortsetter været sånn som no, så skal ikkje lillemann sjå bort ifra at vi veldig snart drar tilbake dit, men om med telt, det gjenstår å sjå ;)6 kommentarer:

 1. flotte bilder:), ønsker dokker en fin helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ellen! God helg til deg også :))

   Slett
 2. Må virkelig si det er imponerende hvor mye lille deg klarer å bære med på en slik tur, du er virkelig sterk! Men som du sier lillemann begynner bli stor gutt og tyngre og tyngre... På teltturer med stier som ikke er alt for steinete kunne kanskje Nordic Cab vært noe for deg, da får du plass til både lillemann og en del utstyr i caben + en passe stor ryggsekk på ryggen.... Det er en investering å kjøpe en slik vogn, men jeg tenker bare muligheter ;-) Vi syntes iallefall den er genial på teltturer hvor man skal litt inn i marka (http://markablogg.blogspot.no/2013/04/arets-frste-telttur.html). Jeg kjenner jeg blir helt dårlig etter dra på telttur når jeg ser på bildene dine, så snart det meste av snøen forsvinner så skal jeg ut å telte med begge barna altså :-) Lillemann er så heldig og begynner virkelig å bli vant med sove i telt. Herlig gutt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fått litt øvelse i å bære no Monica ;) Har sett den Nordic Cab dokke har, men ikkje tenkt på at det er mulig å dra den på tur! Her er stiene ikkje av den flate sorten, men eg skal absolutt kikke på en ;) Kjem eg meg på tur, og den kan åpne for fleire og bedre muligheter, så er eg med på det meste! Lillemann spør allerede etter telttur, bål og hytte, men været ute er masse regn og vind :( men så ort det blir vær igjen, så er det ut! Håper snøen smelter fort hos dokke så dokke kjem dokke på telttur ;)

   Slett
 3. Svar
  1. Teltet er Helsport Fjellheimen 3 camp pro. Veg 3,3kg og grunnen til akkurat det teltet er takhøgda, til å være tunneltelt er på 110cm i innerteltet.

   Slett