søndag 20. april 2014

Ålensetra i Megardsdalen


Mor har vært litt her og der på tur idag. Først Vellingsneset for å sjekke vindforholda mens lillemann sov, om fiskevær og telt muligheter. Men for masse vind. Så heiv mor med seg ei venninne på Hovdeåsen. Og utpå kvelden kom mormor innom. Sambo snakka om at han ville en tur for å fiske litt. Så mor og mormor bestemte seg for å dra på tur seint, kl20. Lillemann, vil du ut på tur? "Ja!" kom svaret kjapt og lillemann smilte. Mor hadde snakka med venninna om Ålen, ei seter som ligg på motsatt side av elva enn veien opp til Megardsdalen. Mor har samla stoff og lest om setrer, og er på utforsking! Mormor hadde vært der før, for ei god stund siden, så dermed fekk mor mormor med på tur! :-D
Kjøre til Hundeidvik, og passere Formfin fabrikken så vidt, og da går det en grusvei opp til høgre til et hus som du ser. Kjøre opp forbi huset, kjem til en gård med parkeringsmuligheter. Ifra der går en ganske grodd traktorvei videre opp til Ålensetra.
Mormor og lillemann klare for tur! Lillemann ser at dere er blad på dei små trea i veikanten, og er så glad for at blad er på vei :)Kva du sa lillemann? Ser du reven?? Lillemann var rask oppi meisa i kveld, litt sliten siden klokka er så masse. Er feie, og han har forskjøvet sovetid på dagen og leggetid. Men greitt opp i meisa og ha full oversikt ;)Mor unngår at lillemann skal ha smokken, og skravla går i et sett! Så vi er ikkje stille der vi går.Mor knekk av ei lita grein med blad på. Den vart meget nøye studert, og så vart kvart et blad plukka av! Shhhhh mamma, opptatt :)

Lillemann fekk ny grein, den andre var tom ganske så fort. Konsentrert liten ;)Veien her er veldig grei å gå, men barnevognvennlig er den nok ikkje. Men for små barn på tur, da er den ypperlig.
Oi da! Her har ikkje mauren vært så raskt ute med å reparere tua si etter at grå og grønspetten har vært der og spist.Midt opp i fjellsiden til Gjævenakken, der har arbeiderane som skal bygge monstermastene satt opp ei brakke. Ser du samme kvite prikken som lillemann såg? Akkurat no er mor glad ho jobber på fabrikk, og ikkje oppi der.
Mors venninne har alltid prata om denne siden her opp til Megardsdalen, enn den litt kjedelige grusveien. Mor syns faktisk det er finere å gå her, men er nok lengre å gå. Pluss kan gå en sti ifra "rundkjøringa" opp til Megardsdalen enn grusveien. Den går gjennom grinda ved rundkjøringa. Den stien trur mor ho må prøve en dag ;)
"Dette ned! Dette ned!" Lillemann er litt opprørt over alle trea som har fallt ned pga vinden. Er jo så mange, og så store!


Her og der så ser mor ned til elva. Hører godt suset ifra den.Mor og lillemann snur seg og ser bakover. Lillemann ser faktisk ferga gjennom trea! Skal ikkje klage på synet til lillemann ;)Mormor på vandring :) sist mormor gikk her, var det sommer og veldig høgt gras og vått. Perfekt å gå her no i alle fall.


Fleire plasser hører mor og lillemann bekker som renner under veien. Her var det faktisk et hull! Mor går ned på kne så lillemann får sjå ned i hullet. Ooooo spennende! :)


Dette her er en koselig vei! Blir en fin plass å ta med lillemann når han blir større og vil gå meir sjøl.


"Ulv!" Lillemann roper ut og peiker. Mor stopper opp og ser ned i skogen. "Ulv. Og isbjørn" hevder lillemann. Mor må smile litt. "Er du sikker lillemann? Såg du både ulv og isbjørn?" Lillemann nikker. "Mmmm..." svarer han, skråsikker. Mor har snakka med lillemann heile veien at her bor ikkje berre hjorten, men også reven. Så lillemann er på utkikk etter reven, for den har mor sett her i området før. Og siden lillemann er høgt oppe i meisa, så er han  utkikk sjef ;)
Ser du ulven og isbjørnen på bildet? Lillemann gjor!

Der er setra jo! Framme! :-D

Oi da, det var stort luftehull i taket....


Mor og lillemann kikker inn vinduet. Kva er er inne tru?


Kvifor kikke inn vinduet, når døra er på vidt gap??Ødelagt omtrent alt sammen her. Står både seng, benk, ovn osv her inne, åpent for all slags vær.Lukket vindu for all tid.....
Rett ved så står det et sommerfjøs også. Mormor gikk dit, med lillemann rett bak. Og så står der et oransje bittelite bak der også. Det mest heile på denne setra.Mormor står og teller båser etter kuene som har vært her. Takhøgde? Mor står oppreist, så går bjelkane til skulder på mor! :-O snakk om å stå krokrygga på jobb!
Mor stikk opp en tur for å sjekke ut den lille oransje. Ser ganske så heil ut den. Hull på eine siden som går rett inn berre. Fritt for både mus og andre litt større dyr å komme seg inn :-S synd.... for der står ei fin oppredd seng der inne.
Mor stikk ned att til sommerfjøset, der mormor og lillemann enda kikker seg rundt. Der var du lillemann! :-D
Trekkfull sommerfjøs ;-)


Mor også inn til lillemann.Mor kikker nedover setra. Der er 4 ruinrester til, og heilt der nede er et sammenfallt bygg til.Det gamle selet harr bestått av 2 rom, der et tre har vokst så stort og tungt på det bakerste rommet, at taket kollapsa. Lurer på kven som ei dette selet her?

Det var en gang en vakker ovn....Lillemann tar tar tak i treet som veks opp av ovnen. Han skal klatre!


Run away kid! Mor tar et grepa tak i dressen til lillemann. No lillemann, no hopper du snart ut av selet!
Liten dør til liten mann  :)


Mor og mormor fekk øye på en sommerfjøs mormor ikkje såg sist ho var her. Ned og sjekke!

Åpen dør her og, den er lagt pent oppå en krakk.
Ja ja, ikkje mykje vits med dør når halve bygget er borte heller :-S

Har gjordt sin nytte dette sommerfjøset her. Da er det berre for naturen og ta over bygget.Mor måtte pent bære lillemann, og han og mor synger og gynger. Lillemann gynger sånn at mor må holde seg fast i småtrær!
Ålensetra sett nedenifra.

Lillemann er trøtt no, men vil ha en liten pause først. Og det skal han få :)
Sjokolade!!! Og kjeks ;)
Mormor hadde med ny sort idag, Nidar med peanøtter. Den falt i smak med mor i alle fall! Lillemann også, sjøl om mor litt skeptisk med peanøtter inni. Fekk bitte liten bit.


En liten kosestund, før oppi meisa gjen og heim. Ålensetra var en akkurat passe tur i kveld, ca 1,7km opp hit på heilt grei vei. Ser veien går videre oppover også, men det får bli en anna dag ;)
Idag er vi fornøgde med turen hit vi, og lillemann koser seg med koseputa si i meisa og smiler for seg sjøl. Mor hører ugla i skogen, og nede ved bilen sprang hjortane rett over veien vår. Så litt dyreliv fekk vi ;)
Tur ca 1,7km en vei, og ca 200 høgdemeter.
God tur! :))
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar